«Μπάχαλο» με τα μπλοκάκια! Τι θα ισχύει για όσους έχουν δυο εργοδότες ή εισόδημα από μισθωτή εργασία

Ακόμη ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί δε φαίνεται να γνωρίζουν τι θα ισχύσει με τις εισφορές για τα μπλοκάκια, με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο να προσπαθεί σήμερα να δώσει διευκρινίσεις.

Όπως εξήγησε αναλυτικά, όσοι έχουν δύο εργοδότες, η εισφορά θα επιμερίζεται σε εργαζόμενο και εργοδότη, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία αλλά δεν έχουν έσοδα από το «μπλοκάκι», δεν θα πληρώνουν τίποτα.

Έως τώρα και χωρίς τη διευκρίνιση αυτή όσοι είναι μισθωτοί και έχουν μπλοκάκι θεωρούνταν δεδομένο βάσει της νομοθεσίας πως ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν την ελάχιστη εισφορά των περίπου 170 ευρώ το μήνα.

Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε στη συνέχεια, ότι το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών ωφελεί όσους έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι και διαβεβαίωσε πως θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις προκειμένου διευθετηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, όπως οι εισφορές των δικηγόρων για το 2016.

Ο ίδιος αποσαφήνισε παράλληλα, ότι οι εισφορές θα υπολογίζονται στη βάση των καθαρών εσόδων των επαγγελματιών, ενώ ξεκαθάρισε ότι όσο πιο υψηλές oι εισφορές, τόσο μεγαλύτερη και η σύνταξη.

Όσον αφορά τον νέο φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο κ. Πετρόπουλος κατέστησε σαφές ότι θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις 15 Ιανουαρίου και εκτίμησε ότι οι συντάξεις θα «βγαίνουν» σε μόλις 18 ημέρες.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω της ενοποίησης, καθώς δεν προκύπτει πλεονάζον προσωπικό.

Δείτε επίσης

Μείωση του αφορολόγητου προανήγγειλε η Παπανάτσιου –Τι δήλωσε για ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και αποδείξεις

Τη μείωση του αφορολογήτου, με πρόβλεψη για υψηλότερο αφορολόγητο για παιδιά, την παραμονή των τεκμηρίων και των υφιστάμενων φορολογικών κλιμακίων για μισθωτούς, συνταξιούχους αγρότες και επαγγελματίες για μια διετία, αλλά και έναν νέο φόρο περιουσίας που σε αυτόν θα εντάσσονται κινητά και ακίνητα προαναγγέλλει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «το Βήμα», η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *