Αθήνα

 

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

tzolakis olympiacos 190424
Ο Τζολάκης αποκρούει και Τούρκος οπαδός κλωτσάει ό,τι βρίσκει μπροστά του – Δείτε βίντεο

OPINION

Η διακομματική υπέρβαση Τσίπρα, Σαμαρά & Μητσοτάκη στήθηκε στους Αγανακτισμένους και στο Ζάππειο

Γράφει η Αφροδίτη Παπαθανάση

Η χώρα πρέπει να βγει από την ύφεση. Και για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να απαλλαγεί από τις κομματικές εκθέσεις ιδεών, τους παράλληλους μονολόγους και τις μεταφυσικές υπερβάσεις κομβικών πολιτικών διλημμάτων και οικονομικών προβλημάτων της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, την όγδοη χρόνια της κρίσης, είχαν δυστυχώς αυτά τα χαρακτηριστικά.

Πολιτικοί αρχηγοί που θεωρούν θέμα κομματικού ταμπού την παραδοχή των αιτιών της κρίσης και την στατιστική εξαπάτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, τοποθετούνται δημόσια για την ανάγκη αλλαγής της εικόνας της χώρας.

Αλλά η Ευρώπη, οι θεσμικοί εταίροι και ο Διεθνής Οικονομικός Τύπος δυσφορούν με την ελληνική πολιτική αδυναμία, αυτή των μύθων, του πλατειασμού, του μικροκομματισμού και των υπόγειων διαδρομών που οδηγεί τον κ. Γεωργίου στα δικαστήρια.

Αυτή είναι η πρώτη υπέρβαση Τσίπρα – Μητσοτάκη, διακομματική. Αφαιρεί από την χώρα τα επιχειρήματα του ορθολογισμού και τα χαρακτηριστικά μιας ώριμης δημοκρατίας.

Η θεσμική έκτροπη που ζει η χώρα και που προσβάλει τόσο τους πολίτες της όσο και την εικόνα της στο διεθνές επενδυτικό πεδίο. Η θεσμική εκτροπή δεν ξεπερνιέται με πρόταση ευχής για την κατάργηση του πελατειακού κράτους. Χρειάζεται σχέδιο και δημόσια αποκήρυξη των Καραμανλήδων και άλλων συστημάτων για την θωράκιση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και αυτή τείνει να γίνει η μητέρα των μαχών τόσο για θέματα ποιότητας δημοκρατίας αλλά και ως κλειδί για κάθε κάθε αναπτυξιακή, επενδυτική προσπάθεια.

Αυτή είναι η δεύτερη υπέρβαση Τσίπα – Μητσοτάκη, διακομματική. Αφαιρεί από την χώρα τα επιχειρήματα ενός ασφαλούς επενδυτικού προορισμού.

Στο οικονομικό πεδίο, για αυτό που τα κόμματα δεν συζητούν, ενώ με ευκολία συζητούν για φορολογικούς συντελεστές, είναι το τραπεζικό σύστημα. Από τη μια αφελληνισμένο, λόγω της τελευταίας ανακεφαλαιοποιησης Τσίπρα, με τα ξένα κερδοσκοπικά funds να έχουν πάρει τον έλεγχο του, με καμία αξιολόγηση για το εάν η δική τους πολιτική για κέρδη μπορεί ή όχι να ωφελήσει την υγεία του “ελληνικού” τραπεζικού συστήματος και την οικονομία της χώρας. Από την άλλη φορτωμένο με κόκκινα δάνεια, στα οποία αποβλέπουν τα κερδοσκοπικά funds, εκκρεμότητα που η κυβέρνηση Σαμαρά αρνήθηκε έγκαιρα να αντιμετωπίσει.

Στις μη συστημικές τράπεζες, η Τράπεζα Αττικής, παραπέμπει σε φαινόμενα και πρακτικές διαπλοκής.

Ποιο τραπεζικό σύστημα χρειαζόμαστε ως ελληνική οικονομία, μπορούμε αυτό σήμερα να το επηρεάσουμε και ποτέ αυτό το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να δώσει ρευστότητα;

Αυτή είναι η τρίτη διακομματική υπέρβαση Τσίπα – Μητσοτάκη. Αρνούνται να δουν, αν για τα επόμενα χρόνια μπορούμε και πως να έχουμε τραπεζικό σύστημα στην υπηρεσία της ανάπτυξης.

Για να φτάσει η χώρα σε διατηρήσιμα πλεονάσματα 2% πρέπει να πράξει, να εξάγει, να μειώσει δημοσιές δαπάνες και να αυξήσει δημόσια έσοδα.

Να φέρει ιδιωτικές επενδύσεις.

Να κάνει άρση των capital control.

Να δώσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις.

Να μπορεί να πείθει ότι θέλει και μπορεί να κάνει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, εκεί που και Σαμαράς και Τσίπας με συνειδητή επιλογή τους απέτυχαν.

Να διαπραγματευθεί με σοβαρότητα σε μια Ευρώπη που κάθε μέρα προσθέτει αντί να αφαιρεί προβλήματα, εκεί που από το τέλος του 2014 και μετά οι επιλογές ήταν μικροπολιτικές και όχι εθνικές.

Για να τα κάνει όλα αυτά, σίγουρα θα βοηθήσουν και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η χρήση του πλαστικού χρήματος και η καλύτερη οργανωτική δομή του δημοσίου και των οργανισμών του.

Και η συζήτηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τους φορολογικούς συντελεστές και τα φορολογικά, εξαγωγικά και επενδυτικά κίνητρα, για τις ιδιωτικοποιήσεις και το καθεστώς αυτών, για την ρύθμιση της αγοράς μέσω ανεξάρτητων αρχών, ίσως να ήταν από τα πρώτα σημεία ενός αξιοπρεπούς δημοσίου διαλόγου στην πολιτική ζωή.

Αυτή είναι η τέταρτη διακομματική υπέρβαση Τσίπρα – Σαμαρά – Μητσοτάκη και έρχεται από τα παλιά. Λέγεται λαϊκισμός και διχασμός και στήθηκε διακομματικά το Σύνταγμα των αγανακτισμένων στα Ζάππειο. Εξουδετέρωσε κάθε δυνατότητα εθνικού σχεδίου.

Για να ανατραπεί σήμερα αυτή η λανθάνουσα κατάσταση θα χρειαστεί να καταπέσουν οι μύθοι εσωκομματικά και τα πολιτικά κόμματα να θέσουν με καθυστέρηση επτά ετών το συμφέρον της χώρας και των πολιτών ως προτεραιότητα αγνοώντας τις κομματικές προτεραιότητες.

Η πέμπτη διακομματική υπέρβαση Τσίπρα – Μητσοτάκη είναι απόλυτα επικοινωνιακή και αφορά πρώτα, τον ΕΝΦΙΑ και τις λοιπές φορολογικές παροχές, με χαρακτηριστική δε την πρόταση Μητσοτάκη για την μείωση της φορολογίας των μερισμάτων το 15% στο 5%.

Ο Τσίπρας δηλώνει ότι θα βρει τα χρήματα την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και δηλώνει κράτιστης, ή καλύτερα θέλει το κράτος και οι θεσμοί να λειτουργούν για το συμφέρον μιας κάστας γύρω του.

Ο Μητσοτάκης επενδύει στο γενικό «συμμάζεμα στο κράτος», αλλά υγεία και παιδεία θα δοκιμαστούν ξανά την αντίληψη αυτή.

Και το ερώτημα που πλανάται αφορά ποιος ασχολείται τώρα πραγματικά με τις κομβικές άμεσες παρεμβάσεις που απαιτούνται για να κρατηθούν όρθιες παραγωγικές, εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Με παρεμβάσεις που μειώνουν το κόστος ενεργείας.

Με παρεμβάσεις απέναντι στα ολιγοπώλια των αγροτικών εφοδίων που μπορούν να κάνουν πιο φθηνή την αγροτική παράγωγη.

Για την όγδοη χρόνια ύφεσης, πριν τον ΕΝΦΙΑ, ας δούμε πρώτα απ’ όλα ποιες συναινέσεις μπορούν να επιταχτούν για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που θα επιτρέψει να αναταχθεί η παραγωγική βάση της χώρας.

Η έκτη διακομματική υπέρβαση Τσίπα –Μητσοτάκη αφορά την αναφορά ως επικεφαλίδα, ευχή ή απειλή για τον τρόπο αντιμετώπισης του χρήματος, φορολογούμενου ή μη, που έχει βγει στο εξωτερικό. Πουθενά τίποτε το συγκεκριμένα ασφαλές για ένα θέμα κομβικά πολίτικο όπου το αίσθημα δικαίου συγκρούεται με το κατεπείγον της ρευστότητας. Δυστυχώς όμως η κρίση και η διαχείριση της δεν έχουν ουδέτερα πολιτικά θέματα.

Ασφαλιστικό. Κουβέντα. Θεωρείται πιθανά λυμένο. Η έβδομη διακομματική υπέρβαση Τσίπα – Μητσοτάκη. Εκτός αν ο στόχος για ανάπτυξη στα επέμενα χρόνια θεωρείται – και όλοι το ευχόμαστε – δεδομένος και με τη σειρά του ο στόχος αυτός καλύπτει την ανάγκη χρηματοδότησης του.

Ροή Ειδήσεων

poyet 1

20/04/2024 | 12:55

Πογέτ: «Με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απολύτως τίποτα»

20/04/2024 | 12:50

Super League 2: Συνέχεια με τρεις αναμετρήσεις και «πάρτι» για τον Λεβαδειακό

20/04/2024 | 12:40

Παύλος Σταματόπουλος: Επέστρεψε στην εκπομπή μετά την απώλεια του πατέρα του
forologiki dilwsi

20/04/2024 | 12:30

Φορολογικές δηλώσεις: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή τους

20/04/2024 | 12:20

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη της χώρας – Την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή

20/04/2024 | 12:10

Το θηριώδες C-130J των ΗΠΑ στην Ελευσίνα για την άσκηση «Stolen Cerberus»
kavala arthrou

20/04/2024 | 12:06

Σε πλήρη εξέλιξη η επέλαση της κακοκαιρίας χωρίς μεγάλα προβλήματα – Κικίλιας: Μέχρι τώρα η προσπάθεια απέδωσε

20/04/2024 | 12:02

Κασσελάκης: Ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

20/04/2024 | 12:00

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ σε μία συναυλία αφιερωμένη στο Θείο Πάθος
europa league

20/04/2024 | 11:50

Europa League: 425 γκολ, ένα κάθε 29 λεπτά

20/04/2024 | 11:40

Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης ΠΟΠ – Τι δηλώνει ο Λ. Αυγενάκης και εκπρόσωποι φορέων

20/04/2024 | 11:30

Παύλος Μαρινάκης: «Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον κ. Βελόπουλο»
skrekas 3

20/04/2024 | 11:20

Πάσχα – Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ

20/04/2024 | 11:10

«Μου λείπει ο γελαστός φίλος μου…» – Συγκινεί ο φίλος του Μανώλη Τσικνάκη

20/04/2024 | 11:00

«Αγαπούσε τα Λουλούδια Περισσότερο»: Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Tribeca για τη νέα ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα