Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Κύριε Ντόναλντ Τραμπ, αυτή είναι η Ελλάδα των μνημονίων και των κάθε μορφής αποστατών

1965  Ιουλιανά. Αθήνα, 15 Ιουλίου 1965.

Του Ανδρέα Τσιλογιάννη  στο mignatiou*

Ακριβώς πενηνταένα χρόνια πριν από το μη πετυχημένο τουρκικό πραξικόπημα της 16ης  Ιουλίου του 2016, ενάντια στον Σουλτάνο – Πρόεδρο της Τουρκικής «Δημοκρατίας» κ. Ταγίπ Ρετζεπ Ερντογάν, αποτυχημένο πραξικόπημα που όμως θα αλλάξει τους συσχετισμούς αλλά και τη διεθνή ατζέντα στην περιοχής μας.

Ο αξύριστος και ατημέλητος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, νυν επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καλείται και ορκίζεται, – εσπευσμένα όπως λένε οι πληροφορίες από εκείνη την εποχή, για να μην αλλάξει γνώμη -, κάτω από αυτές τις εξαιρετικά για τον ίδιο δύσκολες συνθήκες, Υπουργός Συντονισμού της βραχύβιας, διάρκειας ενός μηνός, κυβέρνησης του κ. Γεωργίου Αθανασιάδη – Νόβα.

Η ιστορική πολιτική χρονιά του 1965, λογίζεται ως τεταμένη για τη χώρα, με ανατροπές στο έτσι κι` αλλιώς με αστάθεια διαμορφωμένο πολιτικό σκηνικό της εποχής, με αποτέλεσμα εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του Παλατιού αλλά και των ιστορικών «αποστατών», η κατάλυση της Δημοκρατίας και η εφταετία της Χούντας των Συνταγματαρχών. Σήμερα, ζούμε ως χώρα υποταγμένοι στις μνημονιακές λογικές των εταίρων – δανειστών, μια επανάληψη με άλλους όρους, – όμως με την ίδια συνταγή- της συγκεκριμένης εκείνης μαύρης περιόδου της Δημοκρατίας, περίοδος η οποία έφερε όλα τα κακώς κείμενα για τη χώρα, εξαιτίας της κυβέρνησης Αθανασιάδη – Νόβα και των «αποστατών» του Γέρου της Δημοκρατίας, του Γεωργίου Παπανδρέου.

Το κερασάκι στην τούρτα της κυβέρνησης των αποστατών του 1965 ονομάζεται πραξικόπημα, το οποίο ήρθε τελικά την 21η Απριλίου του 1967, όμως η αρχή του κακού είχε ως ημερομηνία την 16η Ιουλίου του 1965, ημέρα ολοκλήρωσης της ορκωμοσίας της κυβέρνησης Αθανασιάδη – Νόβα και των «αποστατών» υπουργών,  προερχόμενων από την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο «αγέρωχος», υπερόπτης, πολιτικός γεμάτος φιλοδοξίες που μπορούσε να πουλήσει τα πάντα για να αναρριχηθεί στην εξουσία,      όπως ορθά ανέφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου, θεωρεί πως η ώρα της δικής του πολιτικής διαδρομής έφτασε.

Ο Χανιώτης πολιτικός, αν και εκλεγμένος βουλευτής με την Ένωση Κέντρου με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπανδρέου, πρωτοστατεί μαζί με άλλους υπουργούς, τον τότε Πρόεδρο της Βουλής και βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, «Τσιριμώκος, Αθανασιάδης – Νόβας, Στέφανος Στεφανόπουλος, Γαρουφαλιάς, Αλλαμανής, Ηγουμενάκης, Δημήτρης Παπασπύρου μαζί με ακόμα τριάντα περίπου βουλευτών», σε ενέργειες κατευθυνόμενες από το Παλάτι, ενέργειες που οδηγούν στην πτώση της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, κυβέρνησης εκλεγμένης από τον λαό, με το ιστορικό 53%, έχοντας 171 βουλευτές με εύθραυστη κοινοβουλευτική ομάδα όπως άλλωστε αποδείχθηκε.

Η πολιτική κρίση των «Ιουλιανών» του 1964, οργανωμένη από τον τότε ρυθμιστή του Πολιτεύματος, της Βασιλευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, πλέον του «τέως» «Βασιλιά» Κωνσταντίνο, έλαβε χώρα με στόχο την πολιτική αστάθεια της πατρίδας μας, η οποία αστάθεια, θα διασφαλιζόταν κατά το παλάτι , -επιτυχώς-,  με την πτώση της Κυβέρνησης του μη εκλεκτού από το Παλάτι Γεωργίου Παπανδρέου του Γέρου της Δημοκρατίας. H κρίση του καλοκαιριού του 1965 οδηγεί τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες, με φυσικό επακόλουθο της δεδομένης αστάθειας το πραξικόπημα από τους Συνταγματάρχες.

Η ιστορική προδικτατορική περίοδος μένει γνωστή  ως «Ιουλιανά» και οι εκλεγμένοι με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου βουλευτές οι οποίοι αποσκίρτησαν από τον πολιτικό φορέα με τον οποίο εκλέχθηκαν αναφέρονται ως «αποστάτες». Φεβρουάριος 2017.

Ο κόσμος στους ρυθμούς του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Η.Π.Α., έχουν αποχαιρετίσει τον 44ο Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα και στην προεδρία βρίσκεται ο 45ος  Αμερικανός Πρόεδρος, ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας – αμφιλεγόμενης προσωπικότητας οκ. Ντόναλντ Τράμπ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, προσπαθούν, έστω και με τις εκτεταμένες αντιδράσεις και διαδηλώσεις να μπουν στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη διεθνή αλλά και εσωτερική σκακιέρα.

Ο κόσμος ζει ενδεχομένως την αρχή της αποπαγκοσμιοποίησης, οι ρυθμοί  και κυρίως οι πολιτικές Τραμπ συμβάλλουν – αν και αρχή – στην παγκόσμια πολιτική αστάθεια σε όλους τους τομείς και άπαντες κατηγορούν για όλα τα ενδεχόμενα κακώς κείμενα που η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο. Όχι αδίκως.

Η ρητορική Τραμπ, φθάνει και στη γειτονιά μας η οποία πέρα από την ελληνική κρίση της ελληνικής οικονομίας του καλοκαιριού του 2015 και τις παρενέργειες του τουρκικού αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 αλλά και τις ροές των μετακινηθέντων ασιατικών πληθυσμών, έχει να αντιμετωπίσει το Brexit και το όχι στο Ιταλικό Δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου. Στο δύσκολο φοβικό και εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον, πέρα από την οικονομική κρίση στις χώρες του Νότου, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να ανταπεξέλθει στις προσεχείς εκλογές σε Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία αλλά και Γερμανία, όπου εξαιτίας της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, του μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας,  ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται και η ρητορεία υπερ εθνικιστικών τάσεων.

Ο πόλεμος Τραμπ εναντίον της Γερμανίας και της ισχυρής Ευρώπης και του Ευρώ, επεκτείνεται και με δηλώσεις συνεργατών για την οικονομική μη αντιμετωπίσιμη  κρίση που μαστίζει χώρες  της Ευρωζώνης. Δηλώσεις Τεντ Μάλοκ και Σόιμπλε για το ελληνικό πρόβλημα στον Bloomberg. Επαναφορά σεναρίων για Grexit και από τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ σε συνέντευξη στη γερμανική  Heilbronner Stimme.

Ο υποψήφιος Αμερικανός Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Τεντ Μάλοκ σε συνέντευξη που παραχωρεί στον Bloomberg, πιστός στην πολιτική Τραμπ,  δηλώνει πως ως οικονομολόγος υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και να αποχωρήσει από το Ευρώ, καθώς η Ελλάδα παραμένει σε μια στάσιμη κατάσταση σε ένα πρόγραμμα που δεν έχει βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων. Όμως και ο « Μέττερνιχ » της εποχής μας, ο  Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παίρνει την ευκαιρία και δηλώνει στον Bloomberg εξαιτίας της καθυστέρησης του κλεισίματος της αξιολόγησης από την ελληνική κυβέρνηση πως απαιτείται η παραμονή στο ελληνικό πρόγραμμα και του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε, θυμίζει πως το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται στη συμμετοχή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου από τον Απρίλη του 2010 και μια ενδεχόμενη φυγή του Ταμείου από το πρόγραμμα θα σημάνει αυτόματα το τέλος του ελληνικού προγράμματος, με την έξοδο της χώρας από το Ευρώ να θεωρείται δεδομένη. Το Grexit, τονίζει, ο κ. Σόιμπλε, θα είναι γεγονός καθώς πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ δεν θα είναι βιώσιμο αλλά και με ευθύνη της ελληνικής πλευράς, καθώς έξοδος του ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει πως η ελληνική πλευρά δεν τηρεί της δεσμεύσεις της. Σε αυτή την περίπτωση, η Γερμανία όπως δηλώνει ο κ. Σόιμπλε, δεν θα στηρίξει ένα πρόγραμμα διάσωσης της Ελληνικής Οικονομίας, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.

Μέχρι και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γερμανός κ. Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, επαναφέρει σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Heilbronner Stimme» τα σενάρια για εξόδου της Ελλάδα από το Ευρώ, τονίζοντας πως σύντομα θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε η Ελλάδα να κρατηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρηθεί η αλληλεγγύη, αλλά συγχρόνως θα πρέπει σταδιακά να γίνει η μετάβαση σε ένα εθνικό νόμισμα. Αξιολόγηση.

Η «αστεία» αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Την ώρα που η κυβέρνηση δεν κλείνει ή καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων ύψους 4,2 δις ευρώ μετά το 2018, με περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, στην Ελλάδα με εμφανή την οικονομική κατάσταση και τη δεινή   θέση, κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν ως κύριο θέμα της ατζέντας της καθημερινότητας  και της αντιπαράθεσης, είτε τη  χρήση  του πρωθυπουργικού αεροπλάνου από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ενδεχομένως σε ιδιωτικό ταξίδι, είτε την φορολογική δήλωση της γυναίκας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προφανώς η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους   – δανειστές, βγάζοντας ενδεχομένως από το πρόγραμμα το «κακό ΔΝΤ», αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας καθημερινά εκλογές, θέλει να αποφύγει τη συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση εάν οι δανειστές – εταίροι ζητήσουν τη στήριξη όλων των κομμάτων που ψήφισαν το «πρώτο μνημόνιο της αριστεράς», ώστε να κάνουν δεκτή τη συνέχεια του όποιου προγράμματος.

Άλλωστε το τρίτο μνημόνιο και «πρώτο της αριστεράς» έχει ψηφισθεί και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο χρονικό διάστημα της σκληρής διαπραγμάτευσης και της καθημερινής κόντρας κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, στο χώρο της μείζονος αντιπολίτευσης, με προοδευτικό πρόσημο, ασχολούνται με τη διεύρυνση του χώρου της μειοψηφούσας κεντροαριστεράς, καθώς η πλειοψηφία του χώρου έχει εκφραστεί εκλογικά υπερ του Σύριζα και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.

Διεύρυνση στον πολυκερματισμένο χώρο της κεντροαριστεράς. Αποστασίες βουλευτών. Στο χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συμμετέχει πλέον με το Κίνημα Σοσιαλιστών, ο αξιότιμος και «αγαπητός» πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και εγγονός του Γεωργίου Παπανδρέου δεν επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ, κόμμα που εξαιτίας των πάλαι ποτέ εκατομμυρίων ψηφοφόρων έγινε πρωθυπουργός της χώρας, αλλά αυτόνομα και εξωκοινοβουλευτικά συμμετέχει στις διεργασίες διεύρυνσης του χώρου της κεντροαριστεράς, μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη της κα Φώφης Γεννηματά. Η χώρα βρίσκεται στην έβδομη μνημονιακή χρονιά, εξαιτίας της απόφασης  του πρώην Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου για είσοδο της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΙΜF) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ( ESM).

Βέβαια, ο κύριος Παπανδρέου είχε παραλάβει «καμμένη γη» από τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, μια χώρα χρεοκοπημένη, χωρίς λεφτά, με ένα έλλειμα της τάξης των 35 δις ευρώ αλλά και ένα χρέος 320 δις ευρώ. Επίθεση Παπανδρέου στον Σόιμπλε. Με τις νέες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, ο εξωκοινοβουλευτικός κύριος Παπανδρέου, βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί, ορθά, έστω και με χρονική πολυετή καθυστέρηση, στον κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως με τις συνεχείς εγκληματικές δηλώσεις που ως στόχο έχουν το Grexit, αποσυντονίζουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστής κ. Παπανδρέου, στην επίθεσή που εξαπολύει στον κύριο Σόιμπλε, αναφέρει για ακόμα μια φορά, – χωρίς όμως να κάνει τα λεγόμενά του πράξη όταν του δόθηκε η ευκαιρία -, για το πως θα μπορούσε να βγει η χώρα από τα μνημόνια και τι έπρεπε  να είχε πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2011  ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

Η πολιτική δεν γίνεται με το αν, καθώς ο αξιότιμος κύριος Παπανδρέου πέρα από την πολιτική εισόδου της χώρας στα μνημόνια, επέλεξε με την παραίτηση της κυβέρνησής του να μην υλοποιήσει τις προτάσεις που έθεσε σε συζήτηση με την επίθεση του ιδίου στις πολιτικές και στις απόψεις του κυρίου Σόιμπλε για την βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος. Οι προτάσεις Παπανδρέου για την έξοδο από την κρίση, είναι ισοδύναμες σε ισχύ με την ιστορική καταγεγραμμένη πλέον ρήση του κ. Παπανδρέου.

« Λεφτά υπάρχουν αν ». Προφανώς λεφτά δεν υπήρχαν για να μπούμε στα μνημόνια, ή αν υπήρχαν δεν μαζεύτηκαν. Οι λόγοι πτώσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου. Η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου κατάρρευσε εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμου πολιτικού χρόνου, αλλά και από λάθη τρομακτικά του τότε Πρωθυπουργού, λάθη που αφορούσαν και τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά από την είσοδο της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ανικανότητα Διαχείρισης Κρίσης και «αποστασίες» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Η ανικανότητα διαχείρισης της κρίσης του 2011, φάνηκε τόσο από τις έντονες διαφωνίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με τις επιλογές Παπανδρέου, να οδηγούν σε πράξεις που ωθούν τον κ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργική παραίτηση αλλά και σε «αποστασίες» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές Αμοιρίδης, Μιχελογιαννάκης, Θεοδωρίδης, Παπαμανώλης, Βουδούρης, αρνούνται να ψηφίσουν το μνημόνιο Παπανδρέου, αποχωρούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αργότερα συνεργάστηκαν – εντάχθηκαν στη ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη, για να καταλήξουν στον ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίζουν το μνημόνιο της αριστεράς του κ. Αλέξη Τσίπρα, ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, ο κύριος Παπανδρέου, έχοντας αποφασίσει να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική μέσω της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έπειτα από την μη εκλογή με το ΚΙΔΗΣΟ στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2015 και την μη κάθοδο στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, συνεργάζεται πλέον και με την Δημαρ, έστω και με διαφορετική σύνθεση καθώς ο κ. Κουβέλης έχει αποχωρήσει από το κόμμα το οποίο ίδρυσε.

Στην Δημαρ, είχαν προσχώρησαν οι «αποστάτες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 2011-12. Οι ονομαζόμενοι «αποστάτες βουλευτές», τόσο από τους πρώην συναδέλφους τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όσο από τις υπόλοιπες πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και από τον τύπο της χώρας, έχοντας διαφωνήσει με την πολιτική Παπανδρέου και την ένταξη της χώρας στο μνημόνιο, δεν παραδίδουν τις έδρες στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν, ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο από την ηθική διαδρομή ψηφίζοντας στην πορεία πιο σκληρά μνημόνια.

Επέλεξαν τη διαφοροποίηση από την κομματική γραμμή, την διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την ανεξαρτητοποίηση και την ένταξη σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, ελέω θέσεων, μελλοντικής εξασφαλισμένης εκλογής και συνέχισης της βουλευτικής ιδιότητας, με ταυτόχρονη διατήρηση των κάθε ειδών βουλευτικών προνομίων. Οι κινήσεις στην κεντροαριστερά. Η συζήτηση για την έκφραση του χώρου του κέντρου, της αριστεράς αλλά και των δυνάμεων που κινούνται στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα καλά κρατεί, είτε πρόκειται για κοινοβουλευτικές δυνάμεις, είτε για δυνάμεις εξωκοινοβουλευτικές, όπου συμμετέχουν παλιοί υπουργοί, οι οποίοι μέσα από συνεργασίες κοινοβουλευτικών κομμάτων, προσπαθούν να ενώσουν δυνάμεις ώστε να επανέλθουν στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Ο «υπόγειος πόλεμος» στον χώρο της κεντροαριστεράς. Στην περίοδο του ευγενούς – συντροφικού πολέμου που διεξάγεται στις μέρες μας στον χώρο της κεντροαριστεράς, αμέσως μετά την αποτυχία συνεννόησης Δημοκρατικής Συμπαράταξης – Ποταμιού, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με επικεφαλής την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά, παρά τις όποιες σοβαρές και ορθές διαφωνίες του κ. Βενιζέλου, εντάσσει στους κόλπους της παράταξης τον κύριο Παπανδρέου και το Κίνημα των Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εξωκοινοβουλευτικό κόμμα στο οποίο ο Πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ηγείται, μετά από τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ η οποία ήρθε τον Ιανουάριο του 2015.

Ο αξιότιμος κύριος Παπανδρέου, δεν εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά συμμετέχει στις διεργασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέσα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για την ανασύσταση του χώρου της κεντροαριστεράς, διατηρώντας την πολιτική αυτονομία του εξωκοινοβουλευτικού φορέα στον οποίο ηγείται. Από την άλλη πλευρά της πολυκερματισμένης κεντροαριστεράς, το κοινοβουλευτικό πολυδεκατισμένο Ποτάμι του δημοσιογράφου κ. Σταύρου Θεοδωράκη, συμμετέχει στην προσπάθεια μέσω κοινωνικού διαλόγου που καταβάλλουν παλιοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως οι κ.κ. Ραγκούσης, Φλωρίδης και η κυρία Διαμαντοπούλου, κλπ , με στόχο την επανένωση του χώρου του κέντρου αλλά και ενδεχόμενης έκφρασης ενός μεγάλου αριθμού αναποφάσιστων προοδευτικών πολιτών όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο διάλογος στον χώρο της κεντροαριστεράς δυνατός, με πολλές εκρήξεις που οδηγούν και σε συνθέσεις – συνεργασίες, με το «μενού» να περιλαμβάνει και «αποστασίες» βουλευτών του Ποταμιού προς το χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης της κυρίας Γεννηματά, η οποία ακολουθεί μια τακτική με βήματα σταθερά και στόχο την ένωση των προοδευτικών δυνάμεων του κέντρου.

Η κυρία Γεννηματά έχει καταφέρει, όπως πολλοί σύντροφοί της τονίζουν, ομολογουμένως να κρατήσει όρθιο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και η μόνη που ενδεχομένως θα έφερνε σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Τα κριτήρια της ένταξης με μεταφορά εδρών, μέχρι τώρα, σε άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες γνωστά, επισήμως τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τονίζουν πως η ένταξη βουλευτών στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας γίνεται στα πλαίσια της διεύρυνσης και του διαλόγου της Συμπαράταξης με μεμονωμένους βουλευτές του Ποταμιού.

Με την υπάρχουσα λογική των «αποστασιών» που ίσως οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά τη λογική της ενοποίησης του τραυματισμένου – πολυκερματισμένου χώρου της κεντροαριστεράς, οι κινήσεις που γίνονται, αποσκοπούν στην εδραίωση δυναμικής, ευκαιριακής ή μη θα δείξει το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την «εσωκομματική αντιπολίτευση» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η  ηγεσία αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τους όρους που επιβάλλεται η διεύρυνση, ξεχνάει τις συνθήκες και τους ανθρώπους που στηρίχθηκε μέχρι σήμερα το όλο εγχείρημα, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το ΠΑΣΟΚ, στις πράγματι δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, ειδικά αυτής του Ιανουαρίου του 2015.

Η λογική της διεύρυνσης, με ένταξη και ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής δύναμης από βουλευτές που εντάσσονται στο εγχείρημα της δημιουργίας μιας νέας μεγάλης παράταξης από άλλα κόμματα χωρίς προηγουμένως να παραδώσουν τις έδρες στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν, δίνει «πάτημα» και ένα κομμάτι από συγχωροχάρτι στους «αποστάτες βουλευτές» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο του 2011-12.

Οι βουλευτές της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που σήμερα αρκετοί βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, κάλλιστα μπορούν να επικαλεστούν ότι συμμετείχαν και αποδέχθηκαν το κάλεσμα διεύρυνσης του Έλληνα Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα οι ίδιοι τονίζουν πως ,πλέον, οι συνάδελφοί τους βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν έχουν το δικαίωμα να τους κατηγορούν για “αποστασία», καθώς ίδιες μεθόδους ακολουθεί η ηγεσία της Συμπαράταξης, με σκοπό την ένταξη, άρα αύξηση των βουλευτών της  Κοινοβουλευτική Ομάδας.

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα. Η κοροϊδία από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Οι Έλληνες έχουν καταλάβει μετά από 7 χρόνια μνημονίων, πως η πολιτική είναι ένα «deal» συμφερόντων. Η Ελπίδα του Αλέξη δεν ήρθε, τα μνημόνια δεν σκίστηκαν με ένα νόμο και ένα άρθρο από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Είναι πεπεισμένοι, πως ούτε και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία εάν και εφόσον επιστρέψουν στην εξουσία, θα φέρουν την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Πως μπορεί η Νέα Δημοκρατία να εγγυηθεί την έξοδο από το μνημόνιο, όταν η ίδια ως κυβέρνηση χρεοκόπησε την χώρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου στην είσοδο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ;

Στον χώρο της δημοκρατικής παράταξης, ιστορικά μπορεί οι αποστασίες να την πλήγωσαν, όμως σήμερα οι «αποστασίες» αποτελούν γεγονός στη δημιουργία ενός «νέου» με παλιά συστατικά χώρου, πάντα στο πνεύμα και τη λογική της διεύρυνσης.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις, ίσως αποτελούν τον μοναδικό ενδεχομένως τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστεί μέσα από έναν τρίτο κομματικό ισχυρό πόλο,  ο κυβερνητικός έρωτας με την εξουσία και η μη εγκατάλειψη αυτής, παρά τα ψέματα με τις φρούδες ελπίδες αλλά και ο ταυτοχρόνως αδιαπραγμάτευτος ερωτισμός της συντηρητικής παράταξης με την εξουσία, με την έλλειψη της καρέκλας να είναι εμφανέστατη σε κάθε πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Η Ελλάδα της κρίσης και το βουλευτικό στελεχιακό δυναμικό. Κύριε Ντόναλτ Τραμπ, αυτή είναι η Ελλάδα της κρίσης, των μνημονίων αλλά και των «αποστατών βουλευτών». Την ώρα που η ελληνική κοινωνία δίνει τη μάχη για την επιβίωση, οι βουλευτές, κοιτάζουν όχι τον αγώνα για την πραγματική έξοδο της χώρας από το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά την με κάθε τρόπο διατήρηση της βουλευτικής έδρας, στόχος η επανεκλογή, χωρίς να νοιάζονται αν η πολιτική πράξη βαφτιστεί ως «αποστασία» ή αποτελεί προϊόν διεύρυνσης. Άλλωστε υπάρχει και η ρήση του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος έλεγε σε άλλη ιστορική για τη χώρα στιγμή «πως ότι γίνει τώρα, αυτό το γεγονός, μετά από δέκα χρόνια θα έχει ξεχαστεί».

Όλα, λοιπόν, γίνονται για τις θέσεις – καρέκλες, με τον λαό πάντως σε εγρήγορση παρά την οικονομική εξαθλίωση που βιώνει και τη χώρα μέσα στην έβδομη μνημονιακή χρονιά να θέλει συγχρόνως με το όνειρο της εξόδου στις αγορές και τη λύση στο Κυπριακό, ώστε να τερματιστεί η τουρκική κατοχή. Υστερόγραφο: Κύριε Ντόναλντ Τράμπ. Οι Έλληνες βουλευτές συζητούν για δήθεν διευρύνσεις, την ώρα που η ελληνική κοινωνία βιώνει μια μεγάλη οικονομικοκοινωνική κρίση.

Οι Έλληνες βουλευτές κοιτάζουν την με κάθε τρόπο προσπάθεια επανεκλογής, είτε με τρόπο κανονικό, είτε δια μέσου «αποστασιών», όταν η ελληνική κοινωνία έχει γονατίσει.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου στο βιβλίο  «Η δημοκρατία στο Απόσπασμα» γράφει, πως, μέχρι το 1974 το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 αποτελούσε για την Ελλάδα το μεγαλύτερο πλήγμα από τον καιρό της Ναζιστικής κατοχής Δεδομένο πως η σημερινή κατάσταση που βιώνει η χώρα, η είσοδος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η επταετής παραμονή στα μνημόνια, αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα που υπέστη η Ελλάδα και ο λαός της από την εποχή της δικτατορίας μέχρι σήμερα. Θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση ; Ναι, αρκεί να μιλάμε και να συμμετέχουμε σε βιώσιμα προγράμματα δίνοντας έμφαση στην παραγωγικότητα και στην ανάπτυξη.

Η ιστορία θα δείξει, με τον ιστορικό του μέλλοντος να έχει αρκετή δουλειά,  καθώς θα πρέπει να αποτυπώσει ακριβώς τα γεγονότα της σημερινής πολυεπίπεδης κρίσης στην οποία η χώρα εδώ και εφτά χρόνια βρίσκεται.

O Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι Δημοσιογράφος – Πολιτικός Αναλυτής

Andreas.tsilogiannis@gmail.com

Πηγή:  http://mignatiou.com/2017/02/kirie-ntonalnt-tramp-afti-ine-i-ellada-ton-mnimonion-ke-ton-kathe-morfis-apostaton/

Ροή Ειδήσεων

screenshot 22

29/03/2024 | 14:27

Αλέξης Γεωργούλης: Η πρώτη συνέντευξη μετά τις καταγγελίες – Τι αποκαλύπτει στη Δανάη Μπάρκα

29/03/2024 | 14:23

Το επικό σαρδάμ στην ορκωμοσία Κασσελάκη: «Όλα τα στρέμματα είναι βλαμμένα»

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί
1000032586 01

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»
screenshot 16

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας
menegaki 2

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου
1

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού