Αθήνα

 

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

OPINION

Ο κίτρινος Ντόναλντ, ο κόκκινος Αλέξης και το μαύρο (;) μας το χάλι

Ο Τραμπ πουλάει ως αντικείμενο “μελέτης” και σχολιασμού. Ακόμα και εγώ ο”πονηρεμένος, αγόρασα”.

papagapiouΓράφει ο Παναγιώτης Παπαγαπίου*

Όλοι οι γραφικοί τύποι, οι ιδιαίτεροι σε εμφάνιση ή συμπεριφορά, πουλάνε ευκολότερα επειδή διαφέρουν. Επειδή αποκλίνουν από το συνηθισμένο. Και η”διαφορά” από το συνηθισμένο είναι που προσελκύει υποσυνείδητα την προσοχή μας
και μας κάνει να τη χρησιμοποιήσουμε με τη σειρά μας για να προσελκύσουμε τηνπροσοχή των άλλων.

Οι άνθρωποι είμαστε όντα του εγωισμού. Αναζητούμε την προσοχή για να νιώσουμε την αξία που έχουμε ανάγκη ως κοινωνικά όντα.

Που νομίζετε οφείλεται η επιτυχία του facebook ή του instagram ; Στο ότι μας δίνουν τηνευκαιρία να διεκδικήσουμε και να αποσπάσουμε την “προσοχή” σε κάθε στιγμή της ζωής μας, άσχετα από το που βρισκόμαστε και από ανθρώπους που πολλές φορές δεν έχουμε γνωρίσει από κοντά. Η επικοινωνία δεν είναι η ανάγκη. Η επικοινωνία είναι το μέσο για την προσοχή. Και η διαφορετικότητα προκαλεί την προσοχή.

Όταν έχεις την «προσοχή» περνάς τα μηνύματά σου ευκολότερα. Όταν δεν την έχεις, είσαι«αδιάφορος» όσο σημαντικά και αν είναι αυτά τα μηνύματα. Σήμερα μιλάμε για έναν τύπο που δεν “κώλωσε” και χρησιμοποίησε τα πάντα, από απειλές και τρομοκρατία, μέχρι χειριστικές συμπεριφορές για να κερδίσει τις σημαντικότερες εκλογές του πλανήτη.

Πριν λίγα χρόνια, μιλούσαμε για έναν Ιταλό μεγιστάνα που κολυμπώντας ανάμεσαστα σκάνδαλα και τα όργια (πριν εκλεγεί), έφτασε να γίνει πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας.

Πριν ενάμιση χρόνο, εδώ στη χώρα μας, γνωρίσαμε και πληρώσαμε ακριβά μάλιστα, έναν άλλο τύπο, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Monopoly, με χασούρα για τον τόπο περί τα 90δις, για να κάνει το μάγκα και να εμφανίζεται με ριχτά φλοράλ πουκάμισα, μιλώντας σε όλη την Ευρώπη για παράλληλο νόμισμα από μία εθνική οικονομία που δεν παράγει καν τα βασικά.

Και φυσικά κάναμε πρωθυπουργό τον «κόκκινο Αλέξη», επειδή αυτός ήταν χαρισματικός ομιλητής, νέος και άφθαρτος, συνεπώς καθαρός και διαφορετικός από τους άλλους, τους κακούς, τους “συνηθισμένους υπηρέτες του συστήματος”.

Στη διαφορετικότητα να προσθέσουμε και τις αναγγελίες για πάρτι με νταούλια για ναχορεύουν οι άλλοι, τα σκισίματα με ένα νόμο όοοολων των προηγούμενων συμφωνιών που είχαν κάνει οι «άλλοι» δοσίλογοι εθνικοί προδότες με τουςσατανικούς δανειστές.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν κέρδισε όμως ο λαϊκισμός όπως διακρίνουν αρκετοί.

Η διαφορετικότητα κέρδισε. Όπως ακριβώς και όταν ένας μαύρος διεκδίκησε και πήρε τα ηνία του Λευκού Οίκου για πρώτη φορά στην ιστορία, το 2008.

Τι λογική έχει το ότι τώρα κέρδισε ο λαϊκισμός ενώ τότε όχι ; Μέσα σε 4χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές, έγινε ξαφνικά η Αμερική μια χώρα λαϊκιστών;

Δεν ήταν δηλαδή παλιότερα λαϊκιστές ή μήπως οι «λαϊκιστές made in USA» δεν ψήφιζαν παλιότερα; Πόσο πιά άλλαξε το παγκόσμιο τοπίο από τις τελευταίες εκλογέςτων ΗΠΑ;

Τι λογική έχει το ότι τώρα ψήφισαν τον Τραμπ ακόμα και οι Ισπανόφωνοιπου κατά τους «αναλυτές» είναι οι πρώτοι που έχουν απειληθεί για απελάσεις;

Τα πράγματα ίσως θα ήταν διαφορετικά αν απέναντι από τον Τραμπ, υπήρχε ένας άλλοςυποψήφιος που να ανέβαζε προς το καλύτερο τον πήχη της διαφορετικότητας.

Δε θα επεκταθώ σε σχολιασμό της Χίλαρι, αλλά η ουσία είναι μία. Δεν είναι έντονη ως παρουσία όπως ο Ομπάμα ή ο Τραμπ. Είναι μια συμπαθής κυρία που έχει ένα παρελθόν για πολλούς «στιγματισμένο» από τη τεστοστερόνη του συζύγου της.

Κατά τα άλλα, στεκόταν παντελώς «άχρωμη» απέναντι στον «κίτρινο Ντόναλντ». Δυστυχώς η κοινωνία είναι σεξιστική. Όχι μόνο ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του.

Για να πάρει το προβάδισμα μια γυναίκα σε έναν αγώνα εξουσίας, χρειάζεται πολλάπερισσότερα σημεία διαφορετικότητας από τον άνδρα αντίπαλό της.

Σκεφθείτε πόσο ταλαιπωρείται η συμπαθής Φώφη Γεννηματά, να σηκώσει το ΠΑΣΟΚ πάνω από το5%, την ώρα που ότι και αν λένε οι δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑς κρατάει περίπου ένα 12-14%.

Ο Κυριάκος όσο και αν τον βαραίνει το όνομα και η κατεύθυνση (δεξιά) κάνει προσπάθειες να δείξει τη δική του «διαφορετικότητα» και σε ένα μικρό βαθμότο καταφέρνει, θεωρώ προσωρινά, μέχρι να πάρει την εξουσία. Δεν έχει να κάνει με ουσία. Με την «εικόνα» έχει (όχι την οπτική). Με τη διαφορετικότητα.

Αλλαγή στην ουσία σημαίνει αλλαγή στο 70% των στελεχών της ΝΔ. Κάπως έτσι κρατάει και η διαφορετικότητα της Χ.Α.

Κάπως έτσι μπήκε στη βουλή ο Λεβέντης. Με τη διαφορετικότητα (ακόμα και αν σε αυτή διαφορετικότητα βάζουμε ταμπέλες«φασίστας» ή «γραφικός»). Και το ΠΑΣΟΚ σήμερα, έχει περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ανάγκη τη διαφορετικότητα. Όχι την αλλαγή. Να είναι διαφορετικό από τους άλλους. Όχι απλά να αλλάξει. Για να προσφέρει την ισορροπία που έχει υποχρέωση απέναντι στην Ελληνική κοινωνία ως κυβέρνηση 20 χρόνων.

Δε χάρηκα με τον Τραμπ. Το αντίθετο, γιατί πιστεύω πως πέρα από εφαρμογή πολιτικών, οι θεσμοί των προέδρων, πρωθυπουργών και όλων των ρόλων εξουσίας, πρέπει να υπηρετούνται από ανθρώπους που αποτελούν πρότυπα για την κοινωνία. Και ο Τραμπ είναι πρότυπο προς αποφυγή.

Μιας και το αναφέραμε, όσον αφορά στα πρόσωπα και τις εφαρμογές των πολιτικών, έχει αποδειχθεί πως στα περισσότερα ζητήματα, το «παιχνίδι» παίζεται αλλού.

Όση εκσκαφή γίνεται σε μελέτη των παλαιότερων δηλώσεων Τραμπ επί των θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα, το χρέος ή ότι άλλο αφορά στην επιβίωσή μας, η πεποίθησή μου είναι πως δεν έχουμε ούτε να φοβόμαστε, ούτε και να περιμένουμε πολλά.

Συνιστάται σύνεση και ψυχραιμία αλλά όχι αδράνεια. Όχι άλλη αδράνεια.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει δικά της εσωτερικά προβλήματα που πρέπει να διορθώσειη ίδια, μόνη της.

Εμείς οι ίδιοι και μόνοι μας αλλά πρώτα αφού κάνουμε δύο πράγματα. Αφού ξεφορτωθούμε τους φαύλους που αποδεικνύονται παντελώς ανίκανοι και αναξιόπιστοι και φυσικά αφού συμφωνήσουμε πως η χώρα σώζεται, πως θέλουμε να σωθεί και πως πρέπει να σωθεί από εμάς.

Πρώτα από όλα γιατί είναι ευθύνη μας και έπειτα γιατί δε μπορεί κανένας άλλος.

Ο καθόλα αγαπητός Ομπάμα επί προεδρίας του, ούτε μας μείωσε το χρέος, ούτε τη φορολογία, ούτε μας ανέβασετις εξαγωγές, ούτε μας βελτίωσε το επίπεδο των υπηρεσιών, ούτε μας καλλιέργησε αναπτυξιακή κουλτούρα, ούτε έκανε πιο παραγωγική τη δημόσια διοίκηση, ούτε«έκανε ντα» τους Τούρκους, τους Σκοπιανούς ή κανέναν άλλο κακό Ευρωπαίο.

Ούτε σταμάτησαν οι πόλεμοι στον υπόλοιπο κόσμο. Η Συρία καταστράφηκε επί Ομπάμα, όχι επί Τραμπ.

Η ανάκληση στρατευμάτων από ΙΡΑΚ (π.χ.) γίνεται εκπρογραμματισμού γιατί κάποια στιγμή έπρεπε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση που γίνεται από Αμερικανικές, όχι Ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Ανώτερης ποιότητας άνθρωπος ο Ομπάμα, αλλά δεν είχε τη δυνατότητα ακόμα και αν ήθελε νακάνει πολλά. Όχι αυτά που ελπίζαμε. «Το παιχνίδι παίζεται αλλού». Όχι σταπρόσωπα. Δεν είναι κακοί ή καλοί οι Αμερικάνοι ή οι Ευρωπαίοι.

Η στρατηγική χαράζεται σε κέντρα εξουσίας που δεν εξαρτώνται από ένα ή δύο πρόσωπα. Δεν είναι θέμα συνομωσιολογίας. Είναι η πραγματικότητα. Πάντα ήταν.

Η αγορά των εξοπλισμών (νομίμων και παρανόμων) είναι η μεγαλύτερη αγοράπαγκόσμια. Και όσοι κινούνται σε αυτή την αγορά – όπως και οι περισσότεροι πουασχολούνται με «αγορές» – είναι σκληροί και αδυσώπητοι απέναντι στον ανθρώπινο πόνο (η αγορά των εξοπλισμών βρίσκεται πάνω από την αγορά των ναρκωτικών που έρχεται δεύτερη και από την αγορά που ονομάζεται sex&porn industry και έρχεται στην τρίτη θέση).

Η Ελληνική εμπειρία έχει να δείξει το ενδιαφέρον ιστορικό παράδειγμα – σκάνδαλοτης παραγγελίας 3 πολεμικών φρεγατών από τους Αμερικάνους του 1824. Με μια σειρά από χειρισμούς που έκαναν οι Αμερικάνοι προμηθευτές απέναντι στους ξεσηκωμένους απέναντι στους Τούρκους, Έλληνες, που είχαν συλλέξει από δάνεια,δωρεές και εράνους τα χρήματα (για την αγορά για την ενίσχυση του Ελληνικούστόλου), παρέδωσαν μετά από καθυστερήσεις δύο ετών, μία μόνο φρεγάτα.

Ναι, τότε δεν ήταν πρόεδρος ο Ομπάμα ούτε ο Τραμπ… αλλά ακούστηκαν και φήμες για εμπλοκή στο σκάνδαλο των Ελλήνων αντιπροσώπων που χειρίστηκαν την παραγγελία. Καταλάβατε ; Καταλάβαμε να λέτε .Το μαύρο μας το χάλι λοιπόν… με ή χωρίς Τραμπ.

Μέχρι να το αλλάξουμε, το φωτίσουμε και δούμε άσπρη μέρα.

Δε μπορούμε να προβλέψουμε τίποτα με σιγουριά, ειδικά αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να το επηρεάσουμε και να προετοιμαστούμε για αυτό.

Η μόνη βέβαια πρόβλεψη με τον Τραμπ, είναι πως το πρόσωπό του θα αποτελέσει πρότυπο για τις λαστιχένιες αποκριάτικες μάσκες στα επόμενα καρναβάλια.

*O Παναγιώτης Παπαγαπίου είναι σύμβουλος επιχειρήσεων

Ροή Ειδήσεων

6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
6167625

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
screenshot 21

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων
 ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

28/03/2024 | 21:12

Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα
zestos kairos

28/03/2024 | 20:57

Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου

28/03/2024 | 20:51

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

28/03/2024 | 20:40

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Καλή τύχη στους επόμενους…
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν
280699874 2173598039475106 5681344062880807178 n
Στέλλα Μπελιά: «Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα»
231204123225 01 gaza attack 120323
Σφοδροί βομβαρδισμοί του Ισραήλ, στη νότια Γάζα
Η πρώην καγκελάριος και η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
salteri
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο- Ασκήσεις κοινωνικού αυτοματισμού