Αθήνα

 

21 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

arkas 150424
Αρκάς: Συγκλονίζει το σκίτσο του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρά Φώφης στον Τσίπρα: Επέλεξε το σόου αντί την ουσία – Εμείς δεν είμαστε συμπληρωματική δύναμη

Ύστερα από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, εκτιμάτε πως υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης στην αλλαγή του συνταγματικού χάρτη της χώρας;

Συνέντευξη στην εφημερίδα Αγορά παραχώρησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και αναφέρθηκε στη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και στις πιθανές συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση συνιστά μια αναγκαία, μεγάλης σημασίας και εμβέλειας παρέμβαση.

Εμείς είμαστε έτοιμοι με τις προτάσεις μας για προοδευτικές και τολμηρές αλλαγές που απαιτούνται στο Σύνταγμά μας.

Ο διάλογος, όμως, για τη συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει με σκηνοθεσίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε για μία ακόμη φορά το show έναντι της ουσίας.

Αγνοώντας το αναθεωρητικό πλαίσιο που προβλέπει το Σύνταγμα είναι φανερό ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά.

Για να το πετύχει δεν διστάζει να  υποβιβάσει την κορυφαία αυτή  δημοκρατική λειτουργία, που απαιτεί συνεννόηση και συναίνεση, σε εργαλείο εξυπηρέτησης δικών του επιδιώξεων.

Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση με την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής τον Οκτώβριο να κινήσει τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής σχετικές διαδικασίες.

Είπατε πως η καταψήφιση του εκλογικού νόμου συνιστά πολιτική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση σας στην ψηφοφορία σας φέρνει πιο κοντά με τη Νέα Δημοκρατία;

Κάθε άλλο.

Εμείς και στο θέμα αυτό με τις παρεμβάσεις, τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις μας  αναδείξαμε γι’ άλλη μια φορά το δικό μας αυτόνομο ρόλο.

Εμείς δεν καταψηφίσαμε την απλή αναλογική.  Η ολοκληρωμένη πρόταση που καταθέσαμε  είναι πρόταση απλής αναλογικής σε κάθε περίπτωση, με μοναδική εξαίρεση στην περίπτωση που ο λαός με υψηλό ποσοστό (άνω του 42%) εκφράσει την ρητή βούληση του να κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων.

Η κυβέρνηση με  πρόχειρες και αποσπασματικές ρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο  έστησε ένα ακόμα κόλπο μικροκομματικού τακτικισμού  με δύο στόχους.

Επιδίωξη επικοινωνιακού  αντιπερισπασμού και αλλαγής ατζέντας στη δημόσια συζήτηση και ταυτόχρονα  καλλιέργεια μια ακόμα  (ψευδ)αίσθησης, ότι ένας  πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένος πρωθυπουργός με ένα κυβερνητικό σχήμα που τρικλίζει, «ηγούνται» θεσμικού χαρακτήρα δήθεν προοδευτικών πρωτοβουλιών.

Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί μια διπλή ήττα πολιτική και επικοινωνιακή.

Όμως και η στάση της ΝΔ καθορίστηκε με κριτήριο το στενό μικροκομματικό συμφέρον. Ο κ. Μητσοτάκης επέμενε στο μπόνους των 50 εδρών και αρνήθηκε κάθε συζήτηση, με βάση την πρόταση μας, για μια αναγκαία και σοβαρή μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου που θα εξασφάλιζε την αναλογικότητα και ταυτόχρονα την κυβερνησιμότητα.

Ίδια κίνητρα, ίδια λογική, ίδια αντίληψη και από του δύο!

Στη δημόσια ρητορική σας κρατάτε αποστάσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. Αν γίνουν εκλογές ωστόσο θα συνεργαστείτε με το πρώτο κόμμα, όποιο κι αν είναι;  Σε ποιά βάση;

 Η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σταθερή. Μιλάμε για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης – συνεργασίας.  Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει στις σημερινές συνθήκες συνεχιζόμενης κρίσης σταθερή κυβέρνηση η οποία θα βάλει τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα που βιώνει η πατρίδα μας 6 χρόνια τώρα.

Δεν είναι θέμα ίσων αποστάσεων, εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτή την καρικατούρα δικομματισμού που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και βλάπτει, αποδεδειγμένα πια, τη χώρα.

Είμαστε αυτόνομη,  εναλλακτική πολιτική δύναμη. Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε  συμπληρωματική δύναμη ούτε του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ ούτε του βαλκανικού τύπου νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ.

Τον Σεπτέμβριο θα ανοίξουν τα εργασιακά με σημείο αιχμής τις ομαδικές απολύσεις. Αφού και εσείς διαφωνείτε, θα σχηματίσετε ενιαίο μέτωπο με την κυβέρνηση;…

 Αρχές Ιουλίου αναλάβαμε την πρωτοβουλία και ξεκινήσαμε πρώτοι εμείς  τον  διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και συμφωνήσαμε μαζί τους ένα πλαίσιο θέσεων. Με δεδομένη την θέση μας  ότι η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε νέα μείωση του κόστους εργασίας και περαιτέρω ελαστικοποίηση των  εργασιακών σχέσεων. Είναι θετικό ότι αυτές οι θέσεις,  που διατυπώσαμε και κατά κανόνα αποδέχτηκαν τότε οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών, σήμερα αποτελούν τον κορμό της εθνικής γραμμής εν όψει της διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου.

Το κακό είναι ότι, αποδεδειγμένα πια, δεν υπάρχει στη χώρα  κυβέρνηση που να μπορεί να υπερασπιστεί, με την αξιοπιστία και την σοβαρή τεκμηρίωση που απαιτείται, αυτό το πλαίσιο.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Συμμερίζεστε αυτήν την αισιοδοξία;

 Δεν προκύπτει δυστυχώς από πουθενά κάτι τέτοιο αν κοιτάξει  κανείς τα επίσημα δημοσιευμένα  στοιχεία και τις εκτιμήσεις με βάση αυτά. Ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση από τις θριαμβολογίες περί αναμενόμενης έκρηξης ανάπτυξης το 2ο εξάμηνο του 20016,  έχει προσγειωθεί  στην «προσδοκία σταδιακά μικρότερης ύφεσης». Η αναξιοπιστία και η διγλωσσία της κυβέρνησης σχετικά με την επιχειρηματικότητα και τις  επενδύσεις, η  καταιγίδα με τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα έπληξαν ανεπανόρθωτα την οικονομία και «πνίγουν» κάθε προοπτική ανάπτυξης. Όμως η χώρα δεν είναι καταδικασμένη επειδή αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί. Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης για αλλαγή πολιτικής, με μια Εθνική Γραμμή που θα   σημάνει ένα αναπτυξιακό συναγερμό στη βάση μιας  δημιουργικής συνεργασίας  κράτους- κοινωνία-αγοράς.

Το πόρισμα της επιτροπής για την κεντροαριστερά εξεδόθη.  Ο κ. Θεοδωράκης είναι εξίσου πρόθυμος για να προχωρήσετε από κοινού; Πότε υπολογίζετε ότι θα προχωρήσετε σε εκλογή αρχηγού από την βάση ;

 Το κοινό πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου ήταν το πρώτο, θεμελιώδες βήμα για την ενιαία πολιτική έκφραση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Τώρα  πρέπει  να συμφωνηθούν όλα τα επόμενα στέρεα βήματα, να καθοριστεί ο οδικός χάρτης που οδηγεί στον κοινό μας στόχο . Η εκλογή αρχηγού θα γίνει από τη βάση και η χρονική στιγμή αυτής της διαδικασίας θα συναποφασιστεί στο πλαίσιο του συνολικού οδικού χάρτη. Έχει προγραμματισθεί ήδη  μια συνάντηση με τον Σ. Θεοδωράκη την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου για να συζητήσουμε τα θέματα αυτά. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα επιδιώξω να υπάρξουν αντίστοιχες συναντήσεις με τους επικεφαλείς όσων σχημάτων θα  συμμετάσχουν τελικά στο εγχείρημα.

Είναι η ώρα να προχωρήσουμε τώρα όλοι μαζί χωρίς χρονοτριβές.

Τα κόμματα θα υπάρχουν ως αυτόνομες δυνάμεις στο νέο σχήμα ή θα ενοποιηθείτε;  

Στόχος μας  είναι να δώσουμε ζωτικό χώρο  έκφρασης και δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Να υπερβούμε τις παγιωμένες επετηρίδες των κομματικών ελίτ, τα μαγειρέματα της κομματικής κουζίνας, τις συγκρούσεις προσωποπαγών μηχανισμών.  Αυτό το στόχο θα υπηρετήσουμε χωρίς αγκυλώσεις και δόγματα αλλά και χωρίς εμμονές ανούσιου νεωτερισμού. Το νέο και σύγχρονο θα προκύψει με σχέδιο και σκληρή δουλειά και παραχώρηση «κεκτημένων».  Δεν αρκεί να το εξαγγέλλουμε, ούτε πρέπει να το εκβιάσουμε. Θα δημιουργηθεί μέσα από την ώσμωση και συνεργασία των σημερινών σχημάτων αλλά  κυρίως από την κινητικότητα  και το ενδιαφέρον των προοδευτικών πολιτών που σήμερα είναι εκτός των τειχών της συλλογικής πολιτικής συμμετοχής και δράσης.

Πολλοί μίλησαν για «πολιτικό φλέρτ» του πρωθυπουργού με τον Γ. Παπανδρέου που στόχο έχει να πλαγιοκοπήσει κι άλλο την κεντροαριστερά. Βλέπετε ως πιθανή τη συνεργασία του πρώην πρωθυπουργού με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ; Σας απασχολεί αυτό ;

Με τον Γ. Παπανδρέου συναντήθηκα, όπως είναι γνωστό, πρόσφατα και συζητήσαμε αναλυτικά για τα θέματα που αφορούν στην ενότητα του κεντροαριστερού χώρου. Για την δημιουργία μιας μεγάλης αυτόνομης παράταξης, που όπως συμφωνήσαμε και από κοινού ανακοινώσαμε, θα είναι αυστηρά οριοθετημένη και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επίσης, συμφωνήσαμε, αναμένουμε τις προτάσεις του κόμματος του  για το κοινό προγραμματικό  πλαίσιο και την συμμετοχή και συμβολή του ΚΙΔΗΣΟ για την συνέχεια και ολοκλήρωση του εγχειρήματος ανασυγκρότησης του ευρύτερου πολιτικού μας χώρου. Ο πυκνός πολιτικός χρόνος της περιόδου που διανύουμε επιβάλλει σε όλους την επίσπευση των αποφάσεων και των ενεργειών μας. Έτσι θα ανταποκριθούμε στην απαίτηση της βάσης για ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

Ροή Ειδήσεων

ellinotourkika 160424

16/04/2024 | 08:38

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας – Τουρκίας στην Αθήνα στις 22 Απριλίου

16/04/2024 | 08:32

Γιάννης Φέρτης: Σήμερα η κηδεία του ηθοποιού στο A’ Κοιμητήριο Αθηνών

16/04/2024 | 08:27

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για φορολογικό κώδικα από την Επιτροπή – Αλλαγές από το υπουργείο Οικονομικών

16/04/2024 | 08:23

Τουρισμός για Όλους 2024: Αντίστροφή μέτρηση για τα αποτελέσματα

16/04/2024 | 08:19

Αναστασία: Την αιφνιδίασε ο Γρηγόρης Αρναούτογλου – «Θα φάμε κουφέτα;»

16/04/2024 | 08:16

Λίμνη Πλαστήρα: Πέντε λόγοι για να τη γνωρίσεις από κοντά
iran revolutionary guards

16/04/2024 | 08:11

Ιρανός ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε άμεσα αν το Ισραήλ προχωρήσει σε αντίποινα

16/04/2024 | 08:07

Αυτό είναι το πλήρες ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ – Ο Φρέντι Μπελέρης υποψήφιος

16/04/2024 | 08:01

ΔΕΑΒ: Κλήθηκε σε ακρόαση ο Παναθηναϊκός
stavros niarxos 160424

16/04/2024 | 07:57

Σαν σήμερα το 1996 έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Νιάρχος

16/04/2024 | 07:52

Τα 14 μέτρα για την ισότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας

16/04/2024 | 07:47

Ηλίας Αλεξίου: «Έχω IQ 164, από τα τηλεπαιχνίδια έβγαλα περίπου 70-100.000 ευρώ»
zodiac

16/04/2024 | 07:43

Δύο ζώδια θα χάσουν το κέφι και την αυτοπεποίθησή τους, σήμερα

16/04/2024 | 07:38

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ

16/04/2024 | 07:33

Καιρός σήμερα: Αλλαγή σκηνικού με τοπικές βροχές και υψηλές θερμοκρασίες
kke sima 291123
Το ΚΚΕ αποχαιρέτησε με βαθιά θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο ηθοποιό Γιάννη Φέρτη
mitsotakis3 150424
Μητσοτάκης: Στεκόμαστε δίπλα στο Ισραήλ, αλλά την ίδια στιγμή προτρέπουμε όλες τις πλευρές να δείξουν την απαραίτητη αυτοσυγκράτηση
mitsotakis 150424
Ευρωψηφοδέλτιο Νέας Δημοκρατίας: Το απόγευμα τα αποκαλυπτήρια
doukas xardalias 1504243
Χαρδαλιάς: 101 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια στον Δήμο Αθηναίων, για πάνω από 40 έργα – Δούκας: Τα προγράμματα αυτά είναι για εμάς πολύ κρίσιμα και χρήσιμα
kasselakis syriza 100424 (8)
Κασσελάκης: Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στα 63.000 μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν
syriza politikigrammateia 190224 (2)
Ανακοινώνονται σήμερα οι 35 υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ευρωεκλογές που ανέδειξε η κάλπη