Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αδιάφθορη κυβέρνηση: Αρτέμης Αρτεμίου, ο Κύπριος των off shore και των Panama Papers που μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου

Κατά «σατανική» σύμπτωση, πριν από δυο εβδομάδες, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, ο Αρτέμης Αρτεμίου βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπλοκή.

Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, που θεωρείται ένας από τους έμπειρους νομικούς σε ζητήματα offshore εταιριών και το όνομά του περιλαμβάνεται στα περίφημα PANAMA PAPERS, είναι ο άνθρωπος που «μπαινοβγαίνει» με άνεση στο Μαξίμου και φέρεται να έχει στενές σχέσεις με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, πήρε στα χέρια του ένα μικρό χαρτάκι και διάβασε το όνομα της κυπριακής εταιρίας Atlas Cyprus International Trust, που -όπως είπε- είναι η εταιρία που μετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αυγής».

Εκείνη λοιπόν την ημέρα βρέθηκα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με δεκάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς της ιδιωτικής τηλεόρασης που διαδήλωναν κατά του «μαύρου» που η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει σε κανάλια. Τότε είδα τον κύριο Αρτεμίου να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου. Πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Αρτέμη Αρτεμίου είχα συγκεντρώσει ήδη εδώ και αρκετό καιρό και η παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπου συζητείτο το θέμα της διαπλοκής στη Βουλή, γεννά πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του Αρτέμη Αρτεμίου με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενές και μάλιστα ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια εντός και εκτός Ελλάδας.

 «Εξπέρ» σε υπεράκτιες και στέλεχος του ΑΚΕΛ

Ο Αρτέμης Αρτεμίου διατηρεί εδώ και χρόνια δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία και ειδικεύεται στη διαχείριση υπεράκτιων εταιριών. Στο επίσημο site του γραφείου του διαβάζουμε για την πολύχρονη εμπειρία του σε ζητήματα τραπεζικής, φορολογικών θεμάτων αλλά και ακίνητης περιουσίας (real estate).

Ο ίδιος φέρεται να διαχειρίζεται offshore εταιρίες, με έδρα τις Σεϋχέλλες, τα British Virgin Island κ.λπ. Σε πολλές από αυτές τις εταιρίες, αν και τις διαχειρίζεται ο ίδιος, εμφανίζονται ως εκπρόσωποι και άλλα πρόσωπα.

Ο Αρτέμης Αρτεμίου υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ στην Κύπρο, ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου την περίοδο (2010-2016). Το όνομα του Αρτεμίου, όμως, εμφανίζεται και σε πολύ σοβαρές υποθέσεις που σχετίζονται με το ΑΚΕΛ στην Κύπρο και οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών του νησιού.

diadromes-artemi-artemiou-1

 Ο Αρτέμης Αρτεμίου και η APLaw στη λίστα των PANAMA PAPERS!

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα ότι το όνομα του Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, εμπλέκεται και στα περίφημα PANAMA PAPERS, η δημοσιοποίηση των οποίων, την περασμένη άνοιξη, είχε προκαλέσει παγκόσμια πολιτική αναταραχή. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι λίστες που περιλαμβάνονται στα περίφημα αρχεία του Παναμά δεν έχουν ερευνηθεί διεξοδικά και δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς, εκτός από το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου.

artemis-artemiou-1300

Τα στοιχεία των ελληνικών και κυπριακών εταιριών που βρίσκονται στα PANAMA PAPERS έχουν δημοσιοποιηθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) και στις λίστες της περίοπτη θέση καταλαμβάνουν οι offshore εταιρίες τις οποίες διαχειρίζεται ο Αρτέμης Αρτεμίου μαζί με το συνεταίρο του Λάμπρο Πιερί από την Κύπρο. Ορισμένες εταιρίες έχουν έδρα τα British Virgin Islands, ενώ η διασύνδεσή τους είναι ιδιαιτέρως δαιδαλώδης. Ενας από τους βασικούς «βραχίονες» είναι η εταιρία APLaw Services Limited συμφερόντων του κ. Αρτεμίου που επίσης εμφανίζεται στα PANAMA PAPERS.

Η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει ο Αρτεμίου με εταιρίες στην Κύπρο και οι στενές σχέσεις που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διατηρεί με το Μαξίμου προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το εύρος της συνεργασίας τους.

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε η κυπριακή εταιρία, η οποία από το φθινόπωρο του 2014 μετέχει στη μετοχική σύνθεση της εφημερίδας «Αυγή» με ποσοστό 2,93% και μερίδιο που αγγίζει τα 100 χιλιάδες ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η «Αυγή» έχουν αρνηθεί κατ’ επανάληψη να αποκαλύψουν ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτή την κυπριακή εταιρία, αν και ο νόμος προβλέπει ότι οι εταιρίες που μετέχουν με ποσοστό πάνω από 1% σε ΜΜΕ πρέπει να ονοματίζουν τους μετόχους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει στη Βουλή, πριν από δυο εβδομάδες, ότι η εταιρία αυτή ονομάζεται Atlas Cyprus International Trust και πως δεν πρόκειται για offshore. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει τότε ότι η εταιρία αυτή ανήκει, μαζί με άλλες εταιρίες, σε ένα γκρουπ εταιριών με γενικό τίτλο ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΙΚΗ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για την ονομασία της μητρικής εταιρίας, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού καταπίστευμα είναι η νομική ορολογία που χρησιμοποιείται από το κυπριακό Δίκαιο για συγκεκριμένου είδους εταιρίες.

Η υπόθεση του Χριστόφια

Στην κατάθεσή του ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, πρώην συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, κατονομάζει τον Αρτέμη Αρτεμίου ως τον άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από offshore που χρηματοδοτούσε το ΑΚΕΛ.

Η υπόθεση της πιθανής χρηματοδότησης του ΑΚΕΛ από άγνωστους χρηματοδότες, μέσω offshore εταιριών που διαχειρίζονται από την Κύπρο, ήρθε στην επιφάνεια κυρίως μετά τις καταγγελίες του μεγαλοεργολάβου, πρώην προέδρου της κυπριακής ομάδας Ομόνοια και πρώην στενού συνεργάτη του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, Μιλτιάδη Νεοφύτου. Ο Νεοφύτου κατέθεσε αγωγή κατά του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με την αποπληρωμή ενός δανείου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, που παραχωρήθηκε στην Ομόνοια από τη ρωσική τράπεζα RCB και για το οποίο ο Νεοφύτου κατηγορεί τον Χριστόφια ότι είχε μεσολαβήσει για να εκταμιευτεί.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες του Μιλτιάδη Νεοφύτου, ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου τού όφειλε τεράστια ποσά από τις εργασίες ανακαίνισης που έκανε στο σπίτι του Χριστόφια στην περιοχή Κελλάκι, από τα γραφεία που άνοιξε για το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία και από τη διοργάνωση τουλάχιστον 5 μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων πριν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας. Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, ο τέως πρόεδρος της Κύπρου τού είχε ζητήσει επίσης η Ομόνοια να κατακτήσει τίτλους και διακρίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του «για να πετύχει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2013». Οπως υποστήριξε ο Νεοφύτου στην κατάθεσή του, όταν είπε στον Δημήτρη Χριστόφια πως «τα οικονομικά της Ομόνοιας βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση και χρειάζονταν άμεσα εκατομμύρια ευρώ», εκείνος τον διαβεβαίωσε πως θα πλήρωνε όλα τα έξοδα. Ο Νεοφύτου υποστηρίζει πως όταν άρχισε η πολιτική κατάρρευση του Χριστόφια, εκείνος σταμάτησε να πληρώνει τα χρήματα που χρωστούσε στον Νεοφύτου, ο οποίος σήμερα διεκδικεί περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ.

Στο έγγραφο, που παρουσιάζει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, που προέρχεται από την κατάθεση του Μιλτιάδη Νεοφύτου, πρώην συνεργάτη του τέως προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια (την οποία έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2016), κατονομάζεται εταιρία του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου ως έχουσα τη διεύθυνση της offshore εταιρίας New Winner Investments Limited, η οποία -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Νεοφύτου- ήταν μια από τις offshore που χρηματοδοτούσαν το ΑΚΕΛ πριν το κόμμα κατακτήσει την εξουσία. Ασφαλώς η δικαστική υπόθεση εξελίσσεται και αναμένονται απαντήσεις στη Δικαιοσύνη από όλους τους εμπλεκομένους.

egrafo-ntokoumento-1300

Η κατάθεση του Μιλτιάδη Νεοφύτου

«Κάθε φορά που γινόταν κάποια πληρωμή από την εταιρία αυτή, κατόπιν εντολών του εναγομένου, μου τηλεφωνούσε ο Βενιζέλος Ζαννέτος, ανώτατο στέλεχος του ΑΚΕΛ και υπεύθυνος των οικονομικών του κόμματος, και μου έλεγε, για παράδειγμα, “σου βάλαμε €250.000”. Ο κ. Ζαννέτος μού επιβεβαίωσε προσωπικά ότι η εταιρία αυτή ανήκει κι ελέγχεται από το ΑΚΕΛ. Παρουσιάζω ως τεκμήριο 37 τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη εκ μέρους μου στον έφορο Εταιριών σχετικά με την εταιρία New Winner Investments Limited. Οπως φαίνεται, μέτοχοι της εταιρίας -προφανώς ονομαστικοί- παρουσιάζονται οι Χαράλαμπος Αγρότης και Μάριος Ευθυμίου. Ο Χαράλαμπος Αγρότης, ο οποίος εξ όσων γνωρίζω, απεβίωσε πολύ πρόσφατα, ήταν καλαδελφός του πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ Νίκου Κατσουρίδη, ενώ ο κ. Ευθυμίου εργάζεται στο Λαϊκό Καφεκοπτείο. Διευθύντρια και γραμματέας της εταιρίας είναι η εταιρία APLaw Services Limited, συμφερόντων του δικηγόρου Αρτέμη Αρτεμίου, γνωστού κι από την ανάμιξή του στα διοικητικά της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου. Οταν γίνονταν οι συναλλαγές που περιέγραψα, διευθυντές ήσαν οι σημερινοί μέτοχοι. Παρατηρώ ότι παλαιότερα είχε διατελέσει διευθυντής της εταιρίας και ο τότε βουλευτής Αγις Αγαπίου (εξελέγη το 2001)».

Πηγή eleftherostypos.gr

Διαβάστε ακόμα: Κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ για την εμφάνιση Αρτεμίου στο Μαξίμου: «Είστε γραφικοί» – «Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;»

Ροή Ειδήσεων

lapis lazuli»

29/03/2024 | 16:22

«Lapis Lazuli»: Η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στην Στέγη

29/03/2024 | 16:19

Euroleague: «Διπλό» στην Μπολόνια για να παραμείνει 2ος ο Παναθηναϊκός AKTOR

29/03/2024 | 16:13

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο κοκκινιστό
syriza sima 220324

29/03/2024 | 16:06

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο Κώστας Καραμανλής

29/03/2024 | 16:00

Δ.Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη

29/03/2024 | 15:56

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα στη Θήβα μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ
fotia 1 2048x1365

29/03/2024 | 15:48

Φωτιά σε δασική έκταση στη Λακωνία – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

29/03/2024 | 15:44

Μιχαηλίδου: Το 22% των μισθωτών στον κατώτατο μισθό σήμερα σε σχέση με το 27% το 2019

29/03/2024 | 15:36

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Με ποντιακά τραγούδια και τιμητικό άγημα Ποντίων το «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Δείτε εικόνες
gsee logotupo 1021x580 1

29/03/2024 | 15:28

ΓΣΕΕ: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού και μισθοί αντίστοιχοι των αναγκών μας

29/03/2024 | 15:22

Ανδρέας Μικρούτσικος: Η μείωση των εμφανίσεων στην Καινούργιου και τα επόμενα τηλεοπτικά βήματα

29/03/2024 | 15:10

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εκτός τηλεόρασης»
screenshot 24

29/03/2024 | 15:04

Στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα ο Ανδρουλάκης για τις συνομιλίες το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών

29/03/2024 | 14:55

Φαίη Σκορδά: «Εγώ δεν είμαι αφεντικό, σας έχω συνεργάτες»

29/03/2024 | 14:36

Ικανοποιημένος και ανακουφισμένος ο Μάνος Δασκαλάκης μετά τα ισόβια της Πισπιρίγκου – «Δικαίωση της μνήμης της Τζωρτζίνας»
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl
Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
6167311
Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης – Ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική η συμπεριφορά του
6166839
Βουλή: Ακόμη περιμένουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες