Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξύπνησε» ο Τσίπρας και έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν: Να σταματήσουν οι απαράδεκτες δηλώσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν για την Συνθήκη της Λωζάνης και ζήτησε να σταματήσουν. Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε εκτενείς αναφορές στο Κυπριακό, το προσφυγικό ενώ αναφέρθηκε και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Θράκης. Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο κ.Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος για το «γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης» και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. «Αυτή θα είναι η πραγματική μεταπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός από την Κομοτηνή. 

Σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας αναδεικνύεται η Ελλάδα, σημείωσε στην ομιλία του στην Κομοτηνή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε, «η μικρή αδύναμη Ελλάδα της κρίσης έγινε από παρίας, πρωταγωνιστής. Στη βάση αυτής της ενεργητικής διπλωματικής πολιτικής ενισχύουμε τη διεθνή μας εικόνα σε μια κρίσιμη και μεταβατική περίοδο, τόσο ως προς την έξοδό μας από την κρίση, όσο και για το διεθνή μας ρόλο».

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο κ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη, ταυτόχρονα με την τρομοκρατική απειλή, αλλά και την ενίσχυση ξενοφοβικών και ακροδεξιών δυνάμεων που υπονομεύουν τις αρχές της αλληλεγγύης. «Σ’ αυτό το πλαίσιο εμείς αναδεικνύουμε το δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες, όμως, ο λαός μας δίνει σκληρή μάχη για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας. Δίνουμε μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες που οι εταίροι μας έχουν ξεχάσει και πρέπει σύντομα να ξαναβρούν. Δίνουμε μάχη για τις αρχές της ίδιας της Ε.Ε.».

Κάνοντας αναφορά στον Μάνο Χατζηδάκι, θύμισε τα λόγια του γεννημένου στην Ξάνθη συνθέτη: «Νιώθω Ελληνας, αν αυτό σημαίνει Ευρωπαίος».

Στοιχείο ισορροπίας η Συνθήκη της Λωζάνης

O κ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι ύψιστη ανάγκη να τηρηθεί πιστά η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, όσο εύθραυστη κι αν είναι. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών είναι ενέργεια απαράδεκτη, που δεν βοηθά την ειρήνη, την ισορροπία μεταξύ των λαών. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι βασικό στοιχείο της ισορροπίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, και δεν θα κάνουμε πίσω από αυτό. Καλό είναι να σταματήσουν οι απαράδεκτες δηλώσεις. Τα σύνορα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Δεν επανακαθορίζονται, δεν αμφισβητούνται. Η ιστορία όμως, μπορεί να αλλάξει, είτε προς όφελος των λαών, είτε σε βάρος τους. Η Ελλάδα είναι έτοιμη συνεχίσει την πορεία προς όφελος των δύο λαών. Αν το επιθυμούν και οι γείτονές μας ας προχωρήσουμε σ’ αυτό το δρόμο».

Το Κυπριακό

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό σημειώνοντας ότι ο λαός της Κύπρου δικαιούται να ζήσει σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς κατοχή χωρίς εγγυήσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε τις συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος, στην προοπτική βιώσιμης λύσης. «Η Κύπρος δεν χρειάζεται ξένους στρατούς και εγγυητές. Χρειάζεται συμφωνία για επανένωση και ειρηνική συμβίωση των δύο λαών», είπε.

Μεγάλα έργα και αγροτικός τομέας στη Θράκη

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στον προγραμματισμό των έργων με επίκεντρο τη Θράκη που έχουν στόχο την άρση της απομόνωσης της περιοχής και την οικονομική και παραγωγική της ανάπτυξη.

«Εξοφλήσαμε υποχρεώσεις και ενισχύσεις που χρωστούσαν ακόμη και από το 2008», είπε αναφερόμενος στους αγρότες ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι όλες οι υποχρεώσεις θα έχουν καλυφθούν έως το τέλος του χρόνου «νωρίτερα από κάθε άλλη φορά». Ο κ.Τσίπρας μάλιστα έκανε ειδική αναφορά σε κυβερνητικά μέτρα για τους αγρότες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η απορροφητικότητα κονδυλίων έφτασε για πρώτη φορά σε ποσοστά της τάξης του 98%.

Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδικές αναφορές στα μέτρα που όπως είπε έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. «Θεωρώ ότι η Θράκη μπορεί να βγει οφελημένη από αυτή την πρακτική. Πιστεύω ότι μπορούμε να περιορίσουμε και το λεγόμενο brain drain, τη μετανάστευση των επιστημόνων μας. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποκατέστησε ένα σύστημα αδικίας στα σχολεία μας, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους για όλους. Το σύνολο, σχεδόν, των μαθητών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών και υπολογιστών. Στη Θράκη είναι ένα επιπλέον ζήτημα η μειονοτική εκπαίδευση. Προχωράμε σε στοχευμένες δράσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των παιδιών της μειονότητας». Όπως είπε ειδικότερος στόχος είναι ο περιορισμός της σχολικής διαρροής – σημειώνεται ότι στη Θράκη καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου πριν την ολοκλήρωση της δεκάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο).

«Θεωρούμε ότι όλοι οι Ελληνες, ανεξάρτητα από ποιόν Θεό πιστεύουν έχουν ίσες ευκαιρίες από την Πολιτεία, όπως το Σύνταγμά μας ορίζει. Δεν θα δεχθούμε καμία ρητορική μίσους και διχασμού. Όπως πάντα θα υπάρχουν δυνάμεις που θα εκμεταλλεύονται λάθη του παρελθόντος, παίζοντας παιχνίδια σε βάρος μας, προσπαθώντας να μας διχάσουν. Μας βρίσκει αντίθετους. Δεν ωφελεί κανέναν, παρά μόνο όποιον θέλει το κακό μας. Η πολυπολιτισμικότητα είναι όπλο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών που σχετίζονται πρώτ΄απ’ όλα σε μια καλή παιδεία. Αλλά και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία, την ευημερία. Και αυτό το δικαίωμα περνάει από μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση των διαφθοράς, της διαπλοκής, αλλά και μέσα από τις αξίες της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης».

Η αξιολόγηση και η «πραγματική μεταπολίτευση»

«Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα σημάνει και ρυθμίσεις για το χρέος, που σημαίνει και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο από τα μνημόνια. Μετά το κλείσιμο της αξιολόγοησης, μπροστά μας υπάρχει δουλειά και μόνο δουλειά για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες. Θα επικεντρώσουμε τη συζήτηση στο πως θα αναπτύξουμε με ταχύτατους ρυθμούς την οικονομία, έχοντας στο πλευρό μας όλους τους Έλληνες. Αυτή θα είναι η πραγματική μεταπολίτευση για τη χώρα. Γυρίζουμε σελίδα», κατέληξε ο κ.Τσίπρας στην ομιλία του στην Κομοτηνή.

Ροή Ειδήσεων

kardia

29/03/2024 | 17:32

Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία

29/03/2024 | 17:23

Στέλιος Λεγάκης: «Από τη στιγμή που έγινα πατέρας μαθαίνω κάτι καινούργιο κάθε μέρα»

29/03/2024 | 17:17

«Τουρισμός για όλους 2024»: Έως τις 8 Απριλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα
kakokairia daniel9 100923

29/03/2024 | 17:08

Στα 171 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα η πρώτη αρωγή για τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου

29/03/2024 | 17:01

Ζάζαρη: Η άγνωστη ελληνική λίμνη – καθρέφτης

29/03/2024 | 16:53

Βρέθηκε σώος ο 34χρονος που ήταν αγνοούμενος 2 μέρες στην Καβάλα
athina oikonomakou 290324

29/03/2024 | 16:48

Αθηνά Οικονομάκου: «Δεν με σκεφτόντουσαν για την τηλεόραση φέτος γιατί…»

29/03/2024 | 16:40

Αύξηση κατώτατου μισθού: Φτάνει τα 1.079 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται τον Απρίλιο

29/03/2024 | 16:26

Πρόγραμμα δράσης του Δήμου Αθηναίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο
lapis lazuli»

29/03/2024 | 16:22

«Lapis Lazuli»: Η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στην Στέγη

29/03/2024 | 16:19

Euroleague: «Διπλό» στην Μπολόνια για να παραμείνει 2ος ο Παναθηναϊκός AKTOR

29/03/2024 | 16:13

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο κοκκινιστό
syriza sima 220324

29/03/2024 | 16:06

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο Κώστας Καραμανλής

29/03/2024 | 16:00

Δ.Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη

29/03/2024 | 15:56

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα στη Θήβα μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl
Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
6166839
Βουλή: Ακόμη περιμένουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες
6167311
Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης – Ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική η συμπεριφορά του