Αθήνα

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ανδρέας Παπανδρέου: Eπιλέγοντας την οδό της σύγκρουσης...

21 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου με την πρώτη του επαφή με την πολιτική στην κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου επέλεξε την οδό της σύγκρουσης, αρνούμενος κάθε συμβιβασμό με το σύνολο του εμπεδωμένου συστήματος των πολιτικών ισορροπιών.

Η στάση του αυτή όχι μόνο δεν αμαύρωσε αλλά, αντίθετα, ενίσχυσε τη δημόσια εικόνα του και την πολιτική του πειθώ.

Η Ε.Κ παρόλη την ευρεία απήχησή της, δεν ήταν παρά το συγκυριακό προϊόν της ανακατάταξης ενός παραδοσιακού πολιτικού δυναμικού, που αποδεχόταν το περιρρέον πλαίσιο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το διέρρηξε και αναδείχθηκε σε «μαύρο πρόβατο» για το σύνολο περίπου του πολιτικού κόσμου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιλήφθηκε ότι παρ’ όλη την ευρεία απήχησή της, η Ένωση Κέντρου δεν ήταν παρά το συγκυριακό προϊόν της ανακατάταξης ενός παραδοσιακού πολιτικού δυναμικού, που αποδεχόταν το περιρρέον πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό έπρεπε να διαρραγεί.

Ο Α.Π κατηγορήθηκε ως ακραίος και υπήρξε, αλλά υπό την έννοια ότι έμεινε ανυποχώρητος στις βασικές του θέσεις. Δε δέχτηκε να συμπράξει σε μια «δημοκρατική ομαλότητα» υπό όρους, και μάλιστα ως προϊον παρασκηνιακών συμφωνιών. Καθώς, με την πρακτική αυτή υπήρχε το ενδεχόμενο είτε να μην επανέλθει ο Γ.Π στην εξουσία είτε επανερχόμενος να ξαναρχίσει νέος κύκλος υπονόμευσης…

Το τρίπτυχο «Ελλάδα στους Έλληνες»- «ο Στρατός στο Έθνος» και «ο Λαός Κυρίαρχος» ήταν τα βασικά συνθήματα του Α.Π που θεωρούσε ότι έπρεπε να μεταφραστούν σε συγκεκριμένη πολιτική πράξη και προεκλογική δέσμευση.

Στην ουσία το πρόβλημα δεν ήταν ο ή οι Παπανδρέου, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που είχε κατέβει στους δρόμους υπερασπιζόμενος τη δημοκρατία. Οι εκλογές θα δικαίωναν αυτόν τον αγώνα του λαού, ενώ το Στέμμα, ετοίμαζε δικτατορία με τους στρατηγούς, στον Στρατό η χούντα των συνταγματαρχών είχε το πάνω χέρι κατέχοντας τις θέσεις - κλειδιά, η ιθύνουσα τάξις και ο δεξιός Τύπος συμπορεύονταν στο αντιδημοκρατικό παιχνίδι.

ΠΗΓΗ: ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Από την εισήγηση "Γεώργιος Παπανδρέου: το τέλος μιάς εποχής- Ανδρέας Παπανδρέου: η αρχή μιάς νέας πολιτικής στην ταραγμένη δεκαετία του 1960" των Αλ. Μπουτζουβή- Κατ. Βαρελά