Αθήνα

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ανδρέας Παπανδρέου: "Δεν πρέπει μια Δημοκρατία να φοβάται το λαό της...."

21χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας, ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του Συντάγματος του 1975 .

«....η διεκδίκηση των αιτημάτων του λαού μέσα σε συντεχνιακά πλαίσια. Είναι λεπτό το θέμα. Γιατί; Γιατί ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης το συνέδεσε με ορισμένα φαινόμενα της εποχής μας, μιας εποχής δύσκολης, μεταβατικής από τη δικτατορία προς την Δημοκρατία. Δεν μου ξέφυγε από την τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης η λέξη «ύποπτος». Πράγματι δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε και σε μένα, ότι υπάρχουν περιπτώσεις αυτή την περίοδο, όπου υποκινούνται σκόπιμα ορισμένες διεκδικήσεις από χουντικούς μηχανισμούς, για να δημιουργήσουν και ένα κλίμα τέτοιο που να υποθάλπει όνειρα άλλων Συνταγματαρχών. Δεν το αποκλείω και μπορώ να πω σε μιά περίπτωση γνωρίζω, ότι έτσι έχει το πράγμα, αλλά θα ήταν τεράστιο λάθος κ. Πρόεδρε».

Ο Κων. Καραμανλής διέκοψε για να απαντήσει: «Εννοώ και τα δύο άκρα. Γιατί αρχίζει να αναπτύσσεται ένα είδος αριστεροχουντισμού και προσέξτε το».

Και ο Ανδρέας Παπανδρέου συνέχισε: «Δεν αναφερόμουν σ’ αυτό, γιατί δεν γνώριζα το είδος, κ. Πρόεδρε. Πρώτη φορά το ακούω. Αλλά νομίζω, ότι θα ήταν λάθος εάν νομοθετούσαμε εδώ με βάση τα χαρακτηριστικά αυτής της μεταβατικής περιόδου. Θα ήτανε λάθος. Δεν πρέπει μια Δημοκρατία να φοβάται το λαό της....»

ΠΗΓΗ: idrimagpapandreou.blogspot.gr