Αθήνα

 

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

eleni foureira 090524
Ελένη Φουρέιρα: «Εμείς δεν είχαμε μαντήλι όπως η Μαρίνα Σάττι, είχαμε στείλει μήνες πριν τη χορογραφία»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής τους Κεγκέρογλου και Αντωνίου στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΠΥΡΚΑΛ-ΕΒΟ)

Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποίησε συνάντηση στα κεντρικά γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Α.Β.Ε.Ε. (ΕΑΣ) στον Υμηττό με τη διοίκηση της εταιρείας.

Ειδικότερα, το κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο για θέματα Άμυνας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, τη Βουλευτή του Νότιου Τομέα Αθηνών κ. Τόνια Αντωνίου και τους Αναπληρωτές Γραμματείς του Τομέα Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής κ. Παναγιώτη Μοσχολιό και κ. Γιώργο Τσιτσιλιάνο συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο κ. Αθανάσιο Τσιόλκα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωστόπουλο Νικόλαο και υψηλόβαθμα στελέχη των ΕΑΣ, ενώ στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Βασικό θέμα ενημέρωσης και συζήτησης ήταν η προοπτική της εταιρείας και η επίδραση της εξαγγελθείσας από την Κυβέρνηση μετεγκατάστασης του  Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού και των κεντρικών γραφείων, ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να μετατραπεί, μέσω ΣΔΙΤ, σε κυβερνητικό πάρκο, όπου θα μεταφερθούν 9 Υπουργεία & Οργανισμοί.

Στη συζήτηση το κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής διατύπωσε την άποψη ότι το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ως Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την τότε Διοίκηση της Εταιρείας και τη στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το οποίο αποσόβησε το κλείσιμό της, παρόλο που αυτό είχε τεθεί ως μνημονιακό προαπαιτούμενο από την Τροϊκα, θα μπορούσε ακόμα και σήμερα, με τις αναγκαίες προσαρμογές και με βάση το ισχύον εξοπλιστικό πρόγραμμα του Υπουργείο Άμυνας όχι μόνο να καταστήσει παρελθόν τα προβλήματα βιωσιμότητας της εταιρείας, αλλά και να τη μετατρέψει σε βασικό προμηθευτή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και σε μια εξωστρεφή παραγωγική μονάδα υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής δεν αντιτίθεται στη μετεγκατάσταση, εφόσον αυτή γίνει με όρους που δε θα διαταράξουν την παραγωγική δυνατότητα και την προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας και εφόσον η αξιοποίηση του χώρου γίνει μετά από ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς των γύρω περιοχών.

Ωστόσο, με μεγάλη κατάπληξη διαπιστώθηκε ότι η Διοίκηση των ΕΑΣ δεν έχει λάβει τη μελέτη που παρήγγειλε από Εξωτερικό Σύμβουλο το Υπουργείο Οικονομικών, ως αποκλειστικός μέτοχος της εταιρείας, παρόλο που η ίδια συνέβαλε χορηγώντας τα απαραίτητα πρωτογενή στοιχεία για την κατάρτισή της και ενώ η Κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης έως τα τέλη του έτους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει παροπλισμό και αποθήκευση ενός μεγάλου μέρους του εξοπλισμού της εταιρείας, όπως αποτυπώνει σε σχετικό σενάριο ο Εξωτερικός Σύμβουλος.

Το κλιμάκιο χορήγησε ψηφιακό αντίγραφο της μελέτης στη Διοίκηση των ΕΑΣ, διατυπώνοντας την άποψη ότι τα σχέδια και οι μελέτες. τόσο για τη μετεγκατάσταση των ΕΑΣ, όσο και για την αναμόρφωση του ακινήτου δεν μπορεί να παραμένουν κρυμμένα στα ανήλιαγα υπόγεια της Μαξίμου Α.Ε. αλλά πρέπει να είναι διαθέσιμα σε αυτούς που αφορούν, δηλαδή τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους των ΕΑΣ, τους κατοίκους του Δήμου Υμηττού και τους γειτονικούς Δήμους και φυσικά σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Στη συνέχεια της συνάντησης τα μέλη του κλιμακίου συζήτησαν με τους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία και στις εγκαταστάσεις και επισήμαναν ότι το Κίνημα Αλλαγής, με συνέπεια προς την ιστορία του, θα ασκήσει περαιτέρω πίεση τόσο προς το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και προς το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο κρύβεται πίσω από τον ρόλο του «απλού πελάτη», για τη σοβαρή υποστήριξη των ΕΑΣ, ώστε όχι μόνο να διασφαλιστούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα, όπως έχει γίνει σε άλλες δημόσιες εταιρείες, τα ΕΑΣ να ενισχυθούν με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.

Για το Κίνημα Αλλαγής η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη εν γένει της Αμυντικής Βιομηχανίας ως νευραλγικού τμήματος του μεταποιητικού τομέα, δεν θα έχει μόνο τεράστια προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία, δεδομένου ότι η χώρα μας κατατάσσεται πλέον πρώτη σε αμυντικές δαπάνες ανάμεσα στα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά θα συμβάλει σημαντικά και στην ενίσχυση της γεωστρατηγικής της θέσης, σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές πλάκες μετακινούνται βίαια.

Στο πλαίσιο αυτό το Κίνημα Αλλαγής δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις θεσμικές παρεμβάσεις του για την ενίσχυση των ΕΑΣ και του ρόλου που μπορούν να παίξουν.

Ροή Ειδήσεων

ernesto valverde 100524

10/05/2024 | 23:05

Βαλβέρδε: «Απίστευτο αυτό που έχει κάνει ο Μεντιλίμπαρ, δεύτερη ομάδα μου ο Ολυμπιακός»

10/05/2024 | 22:55

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Το έχω ζήσει, έχω κλάψει πάρα πολύ, το έχω δουλέψει μέσα μου στη ψυχοθεραπεία»

10/05/2024 | 22:43

Συνελήφθησαν οι δύο άνδρες που κατηγορούνται για την εν ψυχρώ δολοφονία στη Σταυρούπολη
panathinaikos promitheas 100524

10/05/2024 | 22:30

Παναθηναϊκός AKTOR: Με το… μυαλό στο Βερολίνο, 90-82 τον Προμηθέα

10/05/2024 | 22:20

Φωκάς Ευαγγελινός: «Με την Demy πήγαν όλα λάθος στην Eurovision»

10/05/2024 | 22:08

Άδωνις Γεωργιάδης: Παραβίαση των κανόνων πολιτισμού η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί
sillalitirio larko 100524 (1)

10/05/2024 | 21:56

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος: «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει» – Δείτε εικόνες

10/05/2024 | 21:43

Πάτρα: Εξαφανίστηκαν 5 αδέρφια από το νοσοκομείο στο Ρίο όπου είχαν μεταφερθεί με εισαγγελική εντολή

10/05/2024 | 21:34

Επίσημο: Ο Εμπαπέ αποχωρεί από την Παρί!
gaza polemos

10/05/2024 | 21:23

Χαμάς: Η απόρριψη από την ισραηλινή πλευρά της πρότασης εκεχειρίας στη Γάζα «επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις πίσω στην αρχή»

10/05/2024 | 21:13

Eurovision 2024: Έρευνα για τον τραγουδιστή της Ολλανδίας – Αποκλείστηκε από τις πρόβες μέχρι νεωτέρας

10/05/2024 | 21:01

Τριήμερη περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη σε Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
ekavasthenoforo 960x799

10/05/2024 | 20:53

Τραγωδία στην Ξάνθη: 67χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του μετά από πυρκαγιά

10/05/2024 | 20:47

Κατερίνα Στικούδη: «Δεν θα αυτοπροταθώ κιόλας για τη Eurovision, θέλω να με σκεφτούν»

10/05/2024 | 20:36

ΗΠΑ: Θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
nikos androulakis 090524
Νίκος Ανδρουλάκης: Απόλυτη προτεραιότητα η αναγέννηση του ΕΣΥ
kasselakis 080524
Στέφανος Κασσελάκης: Το βρόμικο παιχνίδι ξεκίνησε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου
mitsotakis attikon 090524 (3)
Μητσοτάκης στο «Αττικόν»: Δημιουργούμε ένα νέο ΕΣΥ που θα αντιμετωπίζει κάθε ιατρική ανάγκη όσο σοβαρή κι αν είναι
androulakis ioannidis 100524
Το τελευταίο αντίο στον Φοίβο Ιωαννίδη – Ανδρουλάκης: «Η πολιτική του παρακαταθήκη είναι πυξίδα για τους αγώνες της γενιάς μας»
kasselakis scaled 1
Κασσελάκης: «Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά case studies της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ: ΛΑΡΚΟ»
alexis xaritsis 200324
Επιστολή Χαρίτση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινή πρωτοβουλία αναφορικά με το Παλαιστινιακό