Αθήνα

 

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πηθίκων: Πώς μεταδίδεται και ποια είναι τα συμπτώματα – O χάρτης της εξάπλωσης της νόσου

Πριν από δύο εβδομάδες μία επιδημική έξαρση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς δημόσιας υγείας.

Η διασπορά των περιστατικών που νοσούν από την ευλογιά των πιθήκων αυξάνεται ανά τον κόσμο, ενώ είναι άγνωστη ακόμα η μεταδοτικότητα του. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας, για την λήψη των απαραίτητων μέτρων προφύλαξης, καθώς και του βαθμού μεταδοτικότητας του ιού, τονίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννα Ρέντζιου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Καντζανού, Γιάννης Ντάνασης, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Πάνος Μαλανδράκης, Δημήτρης Παρασκευής και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων όπως δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Επιδημιολογία-Παθογένεια-Κλινική Εικόνα-Διάγνωση-Θεραπεία

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανήκει στο γένος Orthopoxvirus της οικογένειας Poxviridae, στο ίδιο γένος με τον ιό variola, ο οποίος προκαλεί την ευλογιά και έχει εκριζωθεί παγκοσμίως από το 1980. Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 σε αποικίες πιθήκων, ενώ εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970 στο Κονγκό. Έκτοτε, έχουν παρατηρηθεί τοπικές επιδημικές εξάρσεις σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, με τελευταία και σημαντικότερη την επιδημική έξαρση στην Νιγηρία με περισσότερα από 500 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εντοπιστεί από το 2018 επτά κρούσματα-σχετιζόμενα με ταξίδι σε ενδημικές χώρες.

  • Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 5-21 ημέρες και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (πχ κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής).
  • Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα. Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.
  • Η νόσος διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοπεριοριζόμενη. Η διάγνωση γίνεται με απομόνωση του ιού σε καλλιέργεια, ανίχνευση του DNA του ιού με PCR σε κλινικό δείγμα ή ανίχνευση παρουσίας orthopox-ιού σε ιστούς με ανοσοϊστοχημικές μεθόδους.

Η θεραπεία εστιάζει κυρίως στην βελτίωση των συμπτωμάτων. Όσον αφορά στην αντιϊική θεραπεία, δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την θεραπεία της ευλογιάς θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: το tecovirimat, θεραπεία εκλογής σε συνδυασμό με το brincidofovir σε ασθενείς με σοβαρή νόσο. Η θνητότητα στις χώρες της Αφρικής κυμαίνεται μεταξύ 1-10% για τα στελέχη της Κεντρικής Αφρικής, ενώ για τα στελέχη της Δυτικής Αφρικής που αποτελούν αυτά που έχουν ταυτοποιηθεί στην πρόσφατη έξαρση στην Ευρώπη, η θνητότητα στην Αφρική είναι περίπου 3%. Στις επιδημικές εξάρσεις στο Δυτικό Ημισφαίριο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.

Γιατί ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων προκαλεί ανησυχία ως παθογόνο για την δημόσια υγεία;

Ένας από τους κυριότερους λόγους ανησυχίας είναι η απότομη άνοδος των κρουσμάτων, καθώς μέχρι το απόγευμα της 21ης Μαΐου 145 περιστατικά (επιβεβαιωμένα και ύποπτα) έχουν καταγραφεί σε 9 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ, όπως επισημαίνει ο κ. Moritz Kraemer, PhD, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Επίσης, άλλος λόγος ανησυχίας είναι η δυνατότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική περιοχή, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει οριζόντια μετάδοση στην κοινότητα. Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι, όπως επισημαίνει και ο Andrea McCollum, επιδημιολόγος στο Τμήμα Poxvirus του CDC, πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Osterholm, διευθυντής του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Μινεσότας, προβλέπει την πιθανότητα δυναμικής μετάδοσης του ιού λόγω της αγνώστου μέχρι ώρας μεταδοτικότητας του.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του κέντρου ελέγχου και πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Jennifer McQuinston δήλωσε ότι «δεδομένου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Πορτογαλία, και των ύποπτων περιστατικών στην Ισπανία, και δεδομένου της ανεύρεσης περιστατικών σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι ακόμα άγνωστο πόσο μεγάλη θα είναι η διασπορά του ιού, και λόγω των συχνών μετακινήσεων μεταξύ των χωρών, θα δούμε περιστατικά σε όλο το κόσμο».

Τέλος, η κ. Marion Koopmans, DVM, PhD, διευθύντρια τμήματος Erasmus που επικεντρώνεται στην έρευνα σχετικά με ιούς, επισημαίνει ότι η επιδημική έκρηξη αρχίζει να είναι ανησυχητική καθώς τα περιστατικά εντοπίζονται σε διαφορετικές χώρες, ασυνήθιστο για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων που δεν είναι τόσο μεταδοτικός όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ευλογιά των πηθίκων: O χάρτης της εξάπλωσης της νόσου

Σε 12 χώρες έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων. Πρόκειται για έναν ιό που εμφανίζεται ενδημικά σε πληθυσμούς άγριων ζώων και ενίοτε εξαπλώνεται σε κατοίκους των περιοχών αλλά και σε ταξιδιώτες.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει εξάπλωση της νόσου εκτός των ενδημικών περιοχών προκαλεί προβληματισμό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν 92 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και 28 ύποπτα αναμένεται ο αριθμός των κρουσμάτων να εκτοξευτεί, καθώς η επιτήρηση της νόσου αυξάνεται παγκοσμίως.

Η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται με διαφορετικό τρόπο από τον κορονοϊό. Ο ΠΟΥ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει να ενημερώνονται από αξιόπιστες πηγές.

Καθώς η ευλογιά των πηθίκων εξαπλώνεται μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε στενή επαφή, η απόκριση στη νέα αυτη υγειονομική απειλή, σημειώνει ο οργανισμός, θα πρέπει να εστιαστεί στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί και στις στενές τους επαφές.
Η ευλογιά των πηθίκων μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω της στενής επαφής με τις δερματικές βλάβες, τα σωματικά υγρά, τα σταγονίδια του αναπνευστικού και την επαφή με προσβεβλημένα αντικείμενα όπως τα κλινοσκεπάσματα. Σε γενικές γραμμές είναι αυτοπεριοριζόμενη, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο στα παιδιά, στις εγκύους και σε άτομα με ανοσοκαταστολή.
Τα άτομα που αλληλεπιδρούν σε κοντινή απόσταση με άτομα που έχουν προσβληθεί και μεταδίδουν τον ιό, βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης: αυτό περιλαμβάνει τους επαγγελματίες υγείας, τα μέλη της οικογένειας και τους σεξουαλικούς συντρόφους, αναφέρει ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Ροή Ειδήσεων

covid 19 5665811 1280

06/05/2024 | 23:50

Μελέτη: Πώς τα υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσης των αερομεταφερόμενων ιών

06/05/2024 | 23:40

Ιταλία: Οι δημοσιογράφοι της RAI απεργούν ενάντια στις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο τους

06/05/2024 | 23:30

Παλέρμο: Νεκροί 5 εργάτες από αναθυμιάσεις στο αποχετευτικό σύστημα, ένας διασωληνωμένος
csca

06/05/2024 | 23:20

Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 11 τραυματίες από σύγκρουση βυτιοφόρου και μικρού λεωφορείου

06/05/2024 | 23:10

Από τη Σέριφο ξεκινά το πρόγραμμα περιοδειών του ο Νίκος Ανδρουλάκης

06/05/2024 | 23:00

Οι διαιτητές του Game 5 στο ΟΑΚΑ
pexels ramuware 102896

06/05/2024 | 22:50

Ο καιρός με την Α.Τυράσκη: Καλοκαιρία και άνοδος θερμοκρασίας, εκ νέου βροχές από τα μέσα της εβδομάδας

06/05/2024 | 22:40

Δισεκατομμυριούχος φτιάχνει το τέλειο αντίγραφο του «Τιτανικού» γιατί βαριέται να κάθεται και να μετράει τα λεφτά του

06/05/2024 | 22:30

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Premier League διαιτητής θα φορέσει κάμερα
ap236794562427

06/05/2024 | 22:20

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύει το προφίλ του με όρκους πίστης για τα γενέθλιά του

06/05/2024 | 21:50

Οδηγός παγιδεύτηκε μέσα σε Tesla και έξω είχε καύσωνα: Ο εφιάλτης που έγινε viral στο TikTok (vid)

06/05/2024 | 21:40

Συντάξεις: Αναδρομικά αναμένουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
ap23340509411166 scaled e1711450134934

06/05/2024 | 21:30

Τα άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης θα μπορούν να βιώσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

06/05/2024 | 21:20

Ρωσία: Σύλληψη άνδρα που κατηγορείται για τον σχεδιασμό επιθέσεων εναντίον δικαστηρίων για λογαριασμό της Ουκρανίας

06/05/2024 | 21:10

Ενδοοικογενειακή βία: Πέντε συλλήψεις στη Δυτική Ελλάδα – Οι απειλές και οι καταγγελίες
auxenas mesi 290424
Αυχένας και μέση: Νευροδιέγερση για την αντιμετώπιση χρόνιου πόνου
Οδηγός για τις αλλεργίες και την κλιματική αλλαγή
Ερευνητές στοχεύουν στην ανάπτυξη εμβολίου για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
adult 4402808 1280
Καρκίνος του μαστού: Οι επιζώντες διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου
wuhan institute of virology main entrance 1
ΑΡ: Η Κίνα σταμάτησε τις έρευνες για τον εντοπισμό της προέλευσης του κορονοϊού (long read)
«Ανησυχητικά» τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων στα παιδιά ηλικίας 11-15 ετών