Αθήνα

 

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ

Απόβαση στη Νορμανδία: 78 χρόνια από τη Μεγαλύτερη Μέρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Σήμερα 6 Ιουνίου συμπληρώνονται 78 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία, την πιο φιλόδοξη στρατιωτική επιχείρηση στην παγκόσμια Ιστορία που άλλαξε τον ρου και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γνωστή και ως η Μεγαλύτερη Μέρα του Πολέμου η D – Day έμελλε να αποτελέσει την αρχή του τέλους του Αδόλφου Χίτλερ και της ναζιστικής Γερμανίας.

Στην εποχή μας η επιτυχία της επιχείρησης μοιάζει αναπόφευκτη δεδομένης της υπεροχής των συμμαχικών δυνάμεων τόσο στη θάλασσα όσο και στους αιθέρες.

«Ωστόσο τίποτα στην ιστορία δεν είναι προκαθορισμένο. Εκείνη την περίοδο η διαχωριστική γραμμή μεταξύ θριάμβου και απόλυτης καταστροφής ήταν πολύ λεπτή», έγραφε πριν από μία τριετία ο Άντονι Μπίβορ, σε εκτενή ανάλυσή του στους λονδρέζικους Times, λίγες ημέρες πριν από την 75η επέτειο της Απόβασης στην Νορμανδία.

Η μεγάλη απόφαση

Αργά το βράδυ της Κυριακής 4 Ιουνίου του 1944, ο αρχιστράτηγος των αμερικανικών δυνάμεων Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και οι λοιποί ανώτατοι διοικητές των συμμαχικών δυνάμεων συγκεντρώθηκαν στο προσωρινό αρχηγείο του στο Σάουθγουικ Χάουζ, πάνω από το Πόρτσμουθ.

Καλούνταν να αποφασίσουν εάν θα αποδέχονταν τη γνώμη των μετεωρολόγων που υποστήριζαν ότι την 6η Ιουνίου ο καιρός θα ήταν κατάλληλος για την απόβαση ή εάν θα περίμεναν να βελτιωθούν περαιτέρω οι καιρικές συνθήκες.

Τελικά – και ευτυχώς – ο Αϊζενχάουερ εμπιστεύτηκε τους μετεωρολόγους. Εάν είχε επιλέξει την μοναδική εναλλακτική πρόταση, μια αναβολή δύο εβδομάδων, ο τεράστιος συμμαχικός στόλος εισβολής θα είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τη χειρότερη καταιγίδα στη Μάγχη τα τελευταία 40 χρόνια.

«Αντιπαθώ έντονα το υποθετικό “τι θα γινόταν εάν”, αλλά πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσουμε την πιθανότητα ότι ο μεταπολεμικός χάρτης της Ευρώπης θα μπορούσε να ήταν αρκετά διαφορετικός εάν ο συμμαχικός στόλος εισβολής είχε διασκορπιστεί από αυτή τη θύελλα. Όλες οι προετοιμασίες θα έπρεπε να αρχίσουν ξανά από το μηδέν», ανάφερε σχετικά ο διάσημος Βρετανός ιστορικός, συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Εξαιρετικά ανήσυχος, στα όρια νευρικής κρίσης σύμφωνα με τον Μπίβορ, ήταν και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αλλά για τους δικούς του λόγους. Ο Βρετανός πρωθυπουργός – που έμεινε στην ιστορία ως ο αρχιτέκτονας της νίκης – δεν είδε ποτέ με καλό μάτι το σχέδιο περί εισβολής στη Γερμανία μέσω της βορειοδυτικής Ευρώπης αλλά του επιβλήθηκε από τον Στάλιν και τον Ρούζβελτ στη Διάσκεψη της Τεχεράνης. τον χειμώνα του 1943.

Επιδίωξη του Τσόρτσιλ ήταν να φτάσει στην κεντρική Ευρώπη από τη βορειοανατολική Ιταλία για να προλάβει την κατοχή εδαφών από τους Σοβιετικούς, ωστόσο επρόκειτο για έναν μάλλον ανέφικτο στόχο λόγω του ορεινού εδάφους πέριξ του Ρήγματος της Λιουμπλιάνα.

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά αργή και επώδυνη προέλαση των συμμαχικών δυνάμεων στη ραχοκοκαλιά της Ιταλίας, ο Τσόρτσιλ θα έπρεπε – σύμφωνα, πάντα, με τον Μπίβορ – να είχε συνειδητοποιήσει και αποδεχτεί πόσο αποτελεσματική αντίσταση ήταν ικανοί να προβάλλουν οι Γερμανοί, ακόμα και οπισθοχωρώντας.

Ο Ρούσβελτ είχε συμβιβαστεί με τον Τσόρτσιλ για τη Μεσόγειο, ανάβοντας το πράσινο φως για την απόβαση στη Σικελία (τον Ιούλιο του 1943) και την μετέπειτα εισβολή στην ηπειρωτική Ιταλία. Έπειτα από λιγότερο από έναν χρόνο, ωστόσο, τον πρώτο λόγο μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων τον είχαν οι Αμερικανοί οι οποίοι έκριναν πως είχε έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουν την Βέρμαχτ στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Τα “έθνη” της σύγκρουσης

Όσοι συμμετείχαν στην Απόβαση στη Νορμανδία, ναύτες, στρατιώτες ή αεροπόροι, δεν επρόκειτο ποτέ να ξεχάσουν το επιβλητικό θέαμα. Ο στόλος εισβολής ήταν και εξακολουθεί να είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος στην παγκόσμια Ιστορία, με 7.700 πλοία και 12.000 αεροσκάφη.

Αρκετοί πιλότοι δήλωσαν μετά την απόβαση πως η Μάγχη ήταν τόσο κατάμεστη με σκάφη που φαινόταν σαν να μπορούσε να περπατήσει κανείς μέχρι τη Γαλλία.

Ακόμη και σήμερα, ειδικά στις ΗΠΑ και στη Βρετανία, πολλοί τείνουν να θεωρούν την απόβαση και τη μάχη που έλαβε χώρα στη Νορμανδία ως μια σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των Αμερικανών και των Βρετανών από τη μία πλευρά και των Γερμανών από την άλλη. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, επρόκειτο για την πιο πολυεθνική σύγκρουση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μια ολόκληρη καναδική μεραρχία αποβιβάστηκε στην Παραλία Τζούνο και σύντομα κατέστη σώμα. Γάλλοι καταδρομείς επιτέθηκαν στο Ουιστρεάμ και Γάλλοι αλεξιπτωτιστές έπεσαν στη Βρετάνη.

Υπήρχαν πολεμικά πλοία και μεταγωγικά από εννέα κράτη, ενώ οι μοίρες αεροσκαφών που συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν επανδρωμένες με Καναδούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, πολίτες της Ροδεσίας, Πολωνούς, Γάλλους, Βέλγους, Ολλανδούς και Νορβηγούς.

Στα πληρώματα των μονάδων μιας μοίρας της Παράκτιας Διοίκησης, αποστολή της οποίας ήταν να εμποδίσει να γερμανικά υποβρύχια να πλήξουν τον στόλο εισβολής από τον Βισκαϊκό Κόλπο, περιλαμβάνονταν άτομα από εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων ένας Ελβετός και δύο Λατινοαμερικανοί.

Μετά την απόβαση στη Νορμανδία, στις επίγειες συμμαχικές δυνάμεις εντάχθηκαν δύο τεθωρακισμένες μεραρχίες, μία γαλλική και μία πολωνική.

Στην κολοσσιαία επιχείρηση που ο Αϊζενχάουερ αποκαλούσε «Μεγάλη Σταυροφορία» επρόκειτο στη συνέχεια να ενταχθούν επίσης σχηματισμοί από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Τσεχία.

Όσον αφορά τον τραγικό απολογισμό, ο Τσόρτσιλ επιδίωκε να μην ξεπεράσουν οι νεκροί τις δέκα χιλιάδες, ενδεχόμενο το οποίο απέκλεισε ο Ρούσβελτ υπό την πίεση του Αϊζενχάουερ. Τελικά έχασαν τη ζωή τους περίπου 15.000 άνθρωποι ενώ έως 100.000 τραυματίστηκαν σοβαρά ή ακρωτηριάστηκαν κατά την πρώτη φάση της επιχείρησης.

Ακόμη 20.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μάχη της Νορμανδίας, από την 6η Ιουνίου έως τα μέσα Αυγούστου του 1944.

Ροή Ειδήσεων

62122382 scaled 1

07/05/2024 | 15:45

Πρόγνωση καιρού: Καλοκαιρινές συνθήκες σήμερα Τρίτη, σταδιακή μεταβολή από το απόγευμα της Τετάρτης

07/05/2024 | 15:41

Παύλος Χαϊκάλης για Άννα Παναγιωτοπούλου: «Ήταν ανατρεπτική, είχε μια άλλη ποιότητα χαρακτήρα και άλλο τρόπο σκέψης»

07/05/2024 | 15:40

Ισραηλινό μπλόκο στην ανθρωπιστική βοήθεια στο πέρασμα της Ράφα – ΟΗΕ: «Πράξη θανατικής καταδίκης, εχουμε καύσιμα μόνο για ένα 24ωρο»
6184729 scaled e1713776006144

07/05/2024 | 15:39

Κασελάκης: Έχω τα εχέγγυα να δημιουργήσω μια άριστη κυβέρνηση

07/05/2024 | 15:30

Κατάρρευση κτιρίου στη Νότια Αφρική – Τέσσερις νεκροί, 24 τραυματίες, 51 αγνοούμενοι

07/05/2024 | 15:30

Συνελήφθησαν Ουκρανοί αξιωματούχοι με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

07/05/2024 | 15:20

«Θα νικήσουμε μαζί» είπε ο Πούτιν προς τους Ρώσους, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του

07/05/2024 | 15:15

«Σκηνοθετημένη» διάρρηξη στο ΥΠ.ΕΣ. – Δεν προέκυψαν DNA και αποτυπώματα δραστών

07/05/2024 | 15:08

Μεταξουργείο: Συνελήφθη 31χρονος για μαστροπεία μετά από έρευνα για ενδοοικογενειακή βία
vartholomaios

07/05/2024 | 15:02

Βαρθολομαίος: Στηρίζουμε την πρωτοβουλία για ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

07/05/2024 | 14:47

Λευτέρης Πανταζής για Κόνι Μεταξά: «Στην καραντίνα γνώρισα το παιδί μου – Εκεί τσακωθήκαμε, εκεί τα ξαναβρήκαμε»

07/05/2024 | 14:45

«Παράνομος» ο βομβαρδισμός του Ισραήλ εναντίον ανθρωπιστικής οργάνωσης τονίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
konstantina 070524

07/05/2024 | 14:36

Κωνσταντίνα: «Λυπάμαι πολύ που μπήκε η πολιτική στη Eurovision»

07/05/2024 | 14:22

Βόλεϊ: Ανακοίνωσε την Σακραντζίγια η ΑΕΚ!

07/05/2024 | 14:14

Νανά Παλαιτσάκη: «Πάγωσα όταν μας ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσει το “Mega Καλημέρα” λόγω ευρωεκλογών»
agios georgios 060524
Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος που γιορτάζει σήμερα η Ορθοδοξία – Η ιστορία του
lakis santas 2
Λάκης Σάντας: Η εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης
Γεννήθηκε το 1863 και πέθανε την ίδια ημερομηνία το 1933 ο μεγάλος μας ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης
Τσέρνομπιλ 38 χρόνια μετά: Το χρονικό του μεγαλύτερου πυρηνικού δυστυχήματος
mesovouno 220424
Σαν σήμερα 22 Απριλίου: Η διπλή ναζιστική θηριωδία στο Μεσόβουνο Κοζάνης
rivaldo pele
Ο θρυλικός Ριβάλντο, έγινε 52 ετών!