Αθήνα

 

23 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

6208654
Κασσελάκης: «Μην λέτε ότι είμαι η ελπίδα σας. Δεν θέλω να γίνω μακάβριος αλλά ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να είναι η ελπίδα. Κάτι μπορεί να μου συμβεί εντάξει;»

CALLER'S CHOICE

Παρέμβαση Μ. Παπανδρέου στο TheCaller: Τι λέει για την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ και την απόφαση της ΕΕ

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -σύμφωνα με την οποία οι ευρωβουλευτές ζητούν να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ- χαιρετίζει με δήλωσή της στο TheCaller η Μαργαρίτα Παπανδρέου.

H πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος και πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος στην χώρα μας, που όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί με προσοχή τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν στις ΗΠΑ υπογραμμίζει στην δήλωσή της πως «μόνο αν δούμε την επιλογή στην άμβλωση ως ανθρώπινο δικαίωμα θα προστατευθούν οι γυναίκες και τα βασικά τους κεκτημένα».

Και συνεχίζει: «Μετά από σκληρούς αγώνες την δεκαετία του 80′, θεσμοθετήθηκαν και καθιερώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ τα δικαιώματα των γυναικών. Με λύπη βλέπω ότι η Αμερική οπισθοδρομεί ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη προχωράει μπροστά».

Παρ’ όλα αυτά, η Μαργαρίτα Παπανδρέου παραμένει αισιόδοξη. «Πιστεύω όμως ότι οι γυναίκες στις ΗΠΑ δεν θα αφήσουν έτσι αυτή την ακατανόητη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα δούμε ένα νέο δυναμικό και προοδευτικό κίνημα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στις γυναίκες και τα κορίτσια των ΗΠΑ, καλώντας το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει νομοσχέδιο που θα προστατεύει την άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Ακόμη, ανέφεραν ότι θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση στο Συμβούλιο για την τροποποίηση του άρθρου 7 του Χάρτη, συμπληρώνοντας ότι όλοι έχουν δικαίωμα σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το οποίο οι ευρωβουλευτές ζητούν να συμπεριληφθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, εγκρίθηκε με 324 ψήφους υπέρ, 155 κατά και 38 αποχές,

Το έργο της Μαργαρίτας Παπανδρέου

Η συμβολή της Μαργαρίτας Παπανδρέου, ήταν καθοριστική για νόμους-τομές στην ελληνική κοινωνία την δεκαετία του 80. Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1976 ίδρυσε μαζί με άλλες φεμινίστριες της εποχής την Ένωση Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ) μια αυτόνομη, ανεξάρτητη γυναικεία οργάνωση που έδωσε μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών στην χώρα μας.

Στις 18 Φεβρουαρίου 1983, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, θέσπισε τον νόμο 1329 που κατάργησε επίσημα τον θεσμό της προίκας. Πλέον, οι γυναίκες ήταν ελεύθερες να παντρευτούν ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης της οικογένειας. Tην ίδια χρονιά, το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε και την ισότητα των δύο φύλων στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Οικογενειακού Δικαίου. Τρία χρόνια αργότερα, και αφότου τα μέλη της ΕΓΕ είχαν οργώσει την χώρα συνομιλώντας με γυναίκες σε χωριά και πόλεις, θεσμοθετήθηκε και η νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Στο τελευταίο του βιβλίο «Έρωτες στο Παρασκήνιο», ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρεται εκτενώς στην δημιουργία και το έργο της ΕΓΕ, τις μάχες που έδωσε στην συντηρητική ελληνική κοινωνία.

Αναφέρει χαρακτηριστικά σε κάποιο απόσπασμα: «Σήμερα η συζήτηση δεν πήγε στην ανάλυση χαρακτήρων, αλλά έμεινε στην ονομασία της νέας κίνησης (σ.σ. ΕΓΕ). Όταν άκουσε τι αποφάσισαν ο Ανδρέας, έκανε μια παύση. «Ένωση Γυναικών Ελλάδας; ΕΓΕ… Μα ναι, περνάει… Είναι και ουδέτερο… Όμως, Μαργαρίτα μου, στα ελληνικά ακούγεται σαν αίγαι. Δεν θέλω να καταλήξετε να σας λένε κατσίκες οι διάφοροι επικριτές του γυναικείου κινήματος…». Δεν ήθελε να βάλει πάγο στο νέο της εγχείρημα, ευγενής όπως ήταν, αλλά ήθελε και να την προστατεύσει από την άγνοιά της στα ελληνικά.

«Ήταν τόσο δύσκολο να φτάσουμε σε μια ονομασία», του είπε, «ώστε κανείς δεν ήθελε να αναλύσει και αυτή την πιθανότητα. Άλλωστε, Ανδρέα, σκέφτηκα πως μετά από χρόνια οι μαύροι στην Αμερική αντέστρεψαν το επιθετικό nigger, έτσι δεν είναι; Τώρα οι ίδιοι λένε μεταξύ τους συνεχώς nigger this and nigger that. Θα βρούμε τρόπο να μετατρέψουμε τα όποια αρνητικά σχόλια –που θα έχουμε έτσι κι αλλιώς– σε έργο. Οι αίγαι ήρθαν για να μείνουν…».

Ο Ανδρέας χαμογέλασε. «Ήδη κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ δεν βλέπουνε με καλό μάτι ένα ανεξάρτητο γυναικείο κίνημα. Το θέλουν ως παράρτημα». «Εσύ τι λες;» «Μόνο ανεξάρτητα το βλέπω – ώστε να μας ασκείτε πίεση απ’ έξω. Άλλωστε δεν θέλω να έχω όλο το φορτίο των φεμινιστών μέσα στο ΠΑΣΟΚ!» γέλασε.

-«Έτσι θα τα ρίχνεις σ’ εμάς…»
-«Ακριβώς».

Αναρωτιόταν αν υπήρχε άλλο ζευγάρι στη χώρα που να μπορούσε να συζητήσει και να συμφωνήσει για τέτοια θέματα σε ένα απλό πρωινό, γνωρίζοντας ότι κάποια μέρα θα εφαρμόζονταν οι ιδέες τους στην πράξη. Αυτή ήταν η τέλεια ζωή: τα όνειρα για μια καλύτερη κοινωνία να τα προχωράς μαζί ως ζευγάρι και να τα βλέπεις να υλοποιούνται. Δεν υπήρχε μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτό, δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος ύπαρξης. Τούτη και μόνο η σκέψη κάπως την ησύχασε. Ήταν σίγουρη ότι ο Ανδρέας δεν θα έβρισκε μια τέτοια πλούσια σχέση με οποιαδήποτε άλλη γυναίκα. Η ιδιωτική ζωή πρέπει να στηρίζει και τις δημόσιες πράξεις και τοποθετήσεις. Ήταν ένα ζευγάρι που είχε μάθει να συνεργάζεται πίνοντας τον πρωινό καφέ κι έχοντας κοινό όραμα και κοινή ιστορία. Και έτσι θα συνέχιζε.

«Στο πρόγραμμά μας έχουμε σκοπό να καταργήσουμε την προίκα».

Φυσικά ο Ανδρέας δεν συμφωνούσε με απαρχαιωμένες συνήθειες, δεν χρειαζόταν καν να το συζητήσουν».

Ροή Ειδήσεων

timologia revmatos 060124

02/05/2024 | 12:32

Αυξομειώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Μαΐου

02/05/2024 | 12:22

Δημήτρης Κόκοτας: Συγκινεί η σύζυγος του, Κατερίνα – «Νιώθω ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν, σαν να μην έχουν γίνει»

02/05/2024 | 12:13

Διάσωση 38 μεταναστών και προσφύγων νότια της Γαύδου – Μεταφέρονται στα Χανιά
mixalis xrysoxoidis 050424

02/05/2024 | 12:05

Σε ανοιχτή συζήτηση για την έμφυλη βία συμμετείχε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

02/05/2024 | 11:54

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 5χρονος που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Πειραιώς – Στον εισαγγελέα ο οδηγός

02/05/2024 | 11:40

Σίσσυ Χρηστίδου για τη σχέση της με την σύντροφο του γιου της – «Είναι μαζί ενάμιση χρόνο»
syriza politikigrammateia 190224 (2)

02/05/2024 | 11:33

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ακρίβεια και την κερδοσκοπία

02/05/2024 | 11:17

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος υπό όρους – Διαφώνησε ο Εισαγγελέας

02/05/2024 | 11:16

Παναγιώτης Ραφαηλίδης: «Εβδομάδα των παθών, δε θέλετε να ξέρετε από πόνο»
pavlos marinakis 310723

02/05/2024 | 11:07

Μαρινάκης για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το «Μάτι»: O κ.Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ’ επανάληψη

02/05/2024 | 11:00

Πάνω από 8.500 έκαναν διακοπές τον Απρίλιο με voucher κοινωνικού τουρισμού – 2 μήνες ακόμη πριν τη λήξη τους

02/05/2024 | 10:53

Tv Queen: Η Χριστίνα έβαλε τα κλάματα στην Έλενα Χριστοπούλου – «Άφησα την σχολή μου για να έρθω εδώ»
kasselakis syriza 120424 (7)

02/05/2024 | 10:42

Κασσελάκης: Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει

02/05/2024 | 10:32

Survivor: Αυτοί είναι 4 μονομάχοι που θα διεκδικήσουν την παραμονή τους στο reality επιβίωσης

02/05/2024 | 10:19

Στο Παρίσι ο Κωστής Χατζηδάκης, για την υπουργική σύνοδο του ΟΟΣΑ
monemvasia 020524
Πάσχα στη Μονεμβασιά: Να γιατί είναι μία μοναδική εμπειρία ζωής
pasxa kerkyra 010524
Πάσχα στην Ελλάδα: Οι top προορισμοί και τα έθιμα που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά
screenshot 20
Ηρώ Καριοφύλλη: «Υπάρχει μία δύσκολη στιγμή στη δική μου ζωή, εδώ και έναν χρόνο έχω αναθεωρήσει πολλά πράγματα»
screenshot 3
Εργατική Πρωτομαγιά: Πρώτος εορτασμός στην Ελλάδα το 1893
maria karystianou 040424
Καρυστιανού για Μάτι: «Μαύρη η μέρα για τη δικαιοσύνη, οι αδικαίωτες ψυχές μιλούν μέσα μας»
nafpaktos pasxa 300424
Πάσχα με παιδιά στη Ναύπακτο: Το «φλεγόμενο» λιμάνι θα σας ενθουσιάσει