Αθήνα

 

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

eleni foureira 090524
Ελένη Φουρέιρα: «Εμείς δεν είχαμε μαντήλι όπως η Μαρίνα Σάττι, είχαμε στείλει μήνες πριν τη χορογραφία»
makis voridis 040324

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης για Τσίπρα: «Δεν είναι δυνατόν σήμερα, ελαφρά τη καρδία, να λέμε, “αστοχία”»

Από την παρέμβαση Τσίπρα ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Κληθείς, ειδικότερα, να σχολιάσει την τοποθέτηση του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι ναι μεν είναι πάντοτε θετική η αυτοκριτική, αλλά «όταν κατηγορείς ανθρώπους δεν μπορείς να αστοχείς.

Δεν σου ξέφυγε […] μιλάμε για πρώην πρωθυπουργούς, (τα θέματα αυτά) απαιτούν σοβαρό χειρισμό». Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «αυτό ξεκίνησε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο που υπήρχε ποτέ, αυτή ήταν η ανακοίνωση του κυρίου Παπαγγελόπουλου».

Για το άλλο δε, θέμα, στο οποίο εμφανίσθηκε αυτοκριτικός ο τέως πρωθυπουργός, αυτό των τηλεοπτικών αδειών, επεσήμανε: «Αυτό έχει κριθεί 13-0, εδώ έχουμε καταδίκη».

Επανήλθε, όμως, στην υπόθεση της Novartis και, αφού χαρακτήρισε ήπιο τον χαρακτηρισμό περί αστοχίας, επιχειρηματολόγησε ότι όταν κάποιος εισηγείται τη δίωξη πρώην πρωθυπουργών και υπουργών «δεν είναι και κάτι ελαφρύ […] είναι προφανές ότι και ο πρωθυπουργός θα κάνει σταθμίσεις. Ο πρωθυπουργός και οι δικοί του άνθρωποι, οι δικοί του νομικοί, θα πρέπει να δουν τι γίνεται και τι δεν γίνεται. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, ελαφρά τη καρδία, να λέμε, “αστοχία”».

Κατά τον Μ. Βορίδη, αυτή ήταν η προσέγγιση του κ. Τσίπρα, «αυτός (ήταν) ο τρόπος με τον οποίον πραγματικά αποπειράθηκε να εργαλειοποιήσει και τη δικαιοσύνη». Κατηγόρησε δε, τον τέως πρωθυπουργό ότι η πολιτική του δεν ήταν πολιτική αντιπαράθεσης σε προγραμματικές, ιδεολογικές, πολιτικές θέσεις, αλλά είχε επενδύσει πολύ στο πολάκειον δόγμα, “θα τους βάλουμε όλους στη φυλακή, γιατί όλοι είναι διεφθαρμένοι”».

Με άλλα λόγια, συνέχισε, «υπηρετούσε με απόλυτη συνέπεια την κεντρική θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ότι υπάρχει μια πολιτική τάξη η οποία είναι απόλυτα διεφθαρμένη και πρέπει να τους βάλουμε όλους φυλακή.

Αυτό είναι που κατέρρευσε, αυτό είναι που πήγε στο 17%» είπε ο υπουργός Επικρατείας με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνέχισε να έχει την ίδια τακτική και ως αντιπολίτευση, μετά τις εκλογές του 2019.

Στο ερώτημα, εξ άλλου, τι θα κάνει ο Α. Τσίπρας στο μέλλον, απάντησε ως εξής: «Η εκτίμησή μου είναι όχι πολλά». Ενώ, αν του δινόταν η δυνατότητα να ρωτήσει διευκρινιστικά κάτι τον κ. Τσίπρα, είπε πως θα τον ρωτούσε «η αστοχία τι είναι; Δεν πέτυχε, δεν τα καταφέραμε;».




 

Ερωτηθείς για όσα δήλωσε ο πρώην καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς περί «κυβέρνησης δολοφόνων», ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Τα έχουμε περάσει όλα αυτά. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ελληνικός λαός με πολλή συνέπεια δεν θέλει να γυρίσει σε εκείνη την εποχή της τοξικότητας. Είναι η ρητορική Κασιδιάρη, η ρητορική πλατείας, οι κρεμάλες. Καταδικάσθηκαν αυτά. Είμαστε σε τελείως διαφορετική φάση».

Και προσέθεσε:«Η προσπάθεια, θέλω να πιστεύω όλων, είναι να στηθεί η πατρίδα στα πόδια της, να αφήσουμε πίσω μας όλες αυτές τις τεράστιες δυσκολίες. Δόξα τω Θεώ, αυτή τη στιγμή η οικονομική πολιτική μας επιτρέπει να βλέπουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξήσεις, να βλέπουν οι συνταξιούχοι αυξήσεις, να μειώνεται η φορολογία».

Όσον αφορά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ειδικότερα δε τη συζήτηση για το μπάζωμα, σημείωσε εν πρώτοις ότι «ο κ. Τριαντόπουλος αρνείται ότι έδωσε εντολή για το μπάζωμα, και ο κ. Αγοραστός το αρνείται».

Επιπροσθέτως, «οι αρμόδιοι χειριστές της υπόθεσης, εκεί, στο πεδίο, αλλά και ο πραγματογνώμων του δικαστηρίου δεν υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία». Εξ άλλου, κατέληξε, «ο πραγματογνώμονας λέει ότι έχει γίνει περισυλλογή υλικού», επαναλαμβάνοντας ότι έγινε το μπάζωμα από τη μία πλευρά της σιδηροδρομικής γραμμής.

Στο σημείο αυτό, όμως, ο Μ. Βορίδης επέκρινε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «προς εκμετάλλευση της υπόθεσης, πιστεύουν ότι πρέπει να υποδύονται τους δικηγόρους συνήθως της μίας πλευράς». Πρότεινε δε, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση όλοι οι πολιτικοί «προς σεβασμό των ανθρώπων αλλά και για να κάνει η δικαιοσύνη τη δουλειά της».

Αφού θύμισε, μάλιστα, ότι «η Βουλή απέρριψε την προανακριτική, εμείς κρίναμε ότι δεν χρειαζόταν», συμπλήρωσε: «Ο κάθε χαροκαμένος γονιός – εγώ θα πω με απόλυτη κατανόηση και σεβασμό στον πόνο του, αλλά θα πω, και ευλόγως ως ένα σημείο – ευλόγως αναζητά τον πολιτικό καταλογισμό, ο οποίος, όμως έχει αναληφθεί από την πρώτη στιγμή» παραπέμποντας, έτσι, στην παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών.

Και έκλεισε την αναφορά του στο θέμα θυμίζοντας ότι «τη συνταγματική διάταξη περί ευθύνης υπουργών εμείς την αλλάξαμε. Με τη δική μας συνταγματική αναθεώρηση, με τη μη εξάλειψη του αξιοποίνου».

Η συνέντευξη έκλεισε με την αποστολή από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μισέλ Ασημακοπούλου, email σε Έλληνες ψηφοφόρους του εξωτερικού:

Η κυρία Ασημακοπούλου «λέει ότι δεν είναι κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών, επομένως λέει ότι τα έχει συλλέξει (σ.σ. τα email)» ανέφερε, τέλος, ο Μ. Βορίδης.

Ροή Ειδήσεων

panathinaikos promitheas 100524

10/05/2024 | 22:30

Παναθηναϊκός AKTOR: Με το… μυαλό στο Βερολίνο, 90-82 τον Προμηθέα

10/05/2024 | 22:20

Φωκάς Ευαγγελινός: «Με την Demy πήγαν όλα λάθος στην Eurovision»

10/05/2024 | 22:08

Άδωνις Γεωργιάδης: Παραβίαση των κανόνων πολιτισμού η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί
sillalitirio larko 100524 (1)

10/05/2024 | 21:56

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος: «Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει» – Δείτε εικόνες

10/05/2024 | 21:43

Πάτρα: Εξαφανίστηκαν 5 αδέρφια από το νοσοκομείο στο Ρίο όπου είχαν μεταφερθεί με εισαγγελική εντολή

10/05/2024 | 21:34

Επίσημο: Ο Εμπαπέ αποχωρεί από την Παρί!
gaza polemos

10/05/2024 | 21:23

Χαμάς: Η απόρριψη από την ισραηλινή πλευρά της πρότασης εκεχειρίας στη Γάζα «επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις πίσω στην αρχή»

10/05/2024 | 21:13

Eurovision 2024: Έρευνα για τον τραγουδιστή της Ολλανδίας – Αποκλείστηκε από τις πρόβες μέχρι νεωτέρας

10/05/2024 | 21:01

Τριήμερη περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη σε Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
ekavasthenoforo 960x799

10/05/2024 | 20:53

Τραγωδία στην Ξάνθη: 67χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του μετά από πυρκαγιά

10/05/2024 | 20:47

Κατερίνα Στικούδη: «Δεν θα αυτοπροταθώ κιόλας για τη Eurovision, θέλω να με σκεφτούν»

10/05/2024 | 20:36

ΗΠΑ: Θα ανακοινώσουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία
dimitra matsouka 100524

10/05/2024 | 20:27

Δήμητρα Ματσούκα για Πέτρο Κόκκαλη: «Δεν τον έχω δει ποτέ να φοράει ακριβό ρολόι, δεν ένιωσα ποτέ ότι είναι πιο πλούσιος από μένα»

10/05/2024 | 20:14

Euroleague: Πρόστιμο 24.000 ευρώ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR

10/05/2024 | 20:06

Εφημερεύοντα φαρμακεία: Πρόσβαση και μέσω κινητού τηλεφώνου
nikos androulakis 090524
Νίκος Ανδρουλάκης: Απόλυτη προτεραιότητα η αναγέννηση του ΕΣΥ
kasselakis 080524
Στέφανος Κασσελάκης: Το βρόμικο παιχνίδι ξεκίνησε με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου
mitsotakis attikon 090524 (3)
Μητσοτάκης στο «Αττικόν»: Δημιουργούμε ένα νέο ΕΣΥ που θα αντιμετωπίζει κάθε ιατρική ανάγκη όσο σοβαρή κι αν είναι
androulakis ioannidis 100524
Το τελευταίο αντίο στον Φοίβο Ιωαννίδη – Ανδρουλάκης: «Η πολιτική του παρακαταθήκη είναι πυξίδα για τους αγώνες της γενιάς μας»
kasselakis scaled 1
Κασσελάκης: «Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά case studies της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ: ΛΑΡΚΟ»
alexis xaritsis 200324
Επιστολή Χαρίτση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας για κοινή πρωτοβουλία αναφορικά με το Παλαιστινιακό