Αθήνα

 

25 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο 6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόγνωση ο Τσίπρας μετά τον “πόλεμο” με τη Δικαιοσύνη και τη «μετωπική» με τις δημοσκοπήσεις- Το φιλόδοξο σχέδιό του

Ένα σχέδιο πλήρους αντεπίθεσης, με ορίζοντα τετραετίας και με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, φιλοτεχνεί το Μέγαρο Μαξίμου κρατώντας ζεστό το χαρτί της εξόδου στις αγορές και της ταυτόχρονης επικοινωνιακής καταιγίδας.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Μετά την επίθεση στην Δικαιοσύνη και την «μετωπική» με την αρνητική εικόνα στις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αντιπαρατεθεί στο γήπεδο που εκείνος θα επιλέξει με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Το μπαράζ συσκέψεων, κυβερνητικών και κομματικών, μέσα σε ελάχιστα 24ωρα κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι με το πετυχημένο κρας τεστ της ενδοοικογενειακής συνοχής μπορεί να ξεπεράσει τις καλοκαιρινές φουρτούνες και να αναγκάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψουν πολλές φορές στην μέση του δρόμου την στρατηγικής τους. Το σχέδιο αυτό είναι αρκετά φιλόδοξο και παραπέμπει σε δύο πολιτικούς κύκλους. Ο πρώτος καταλήγει στον Αύγουστο του 2018 και ο δεύτερος στο φινάλε της τετραετίας. Ο πρώτος αφορά στο στοίχημα για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω των δοκιμαστικών εξόδων στις αγορές, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων που δίνουν το σήμα που αναμένουν οι εταίροι και της ανάπτυξης των κοινωνικών πολιτικών προς ανακούφιση των πολιτών που δοκιμάζονται επί πολλά έτη από την κρίση.

Επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ξεδιπλώσει μια στρατηγική που δεν θα εμφανίζει την κυβέρνηση σε διαρκή απολογία λόγω της πίεσης που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – αλλά που θα τολμά και θα κάνει σταθερά βήματα στην πορεία προς τους κρίσιμους σταθμούς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιδιώκει να φτάσει καταρχάς στον σταθμό της φετινής ΔΕΘ έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την ισχυρή αντεπίθεση. Το «χαρτί» της εξόδου στις αγορές παραμένει ζεστό στα συρτάρια του οικονομικού επιτελείου καθώς η εντολή λέει ότι όταν κριθεί ότι είναι η κατάλληλη ώρα – όχι πάντως μέσα στον Αύγουστο – θα γίνει το απαραίτητο βήμα. «Εμείς δεν αφήνουμε τίποτα στο μέσο της διαδρομής – δεν είμαστε διατεθειμένοι να ακολουθήσουμε το παιχνίδι της Νέας Δημοκρατίας που φωνάζει για εκλογές επειδή δεν έχει σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση» τονίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνοντας πως αυτή την εβδομάδα θα ολοκληρωθεί το πρώτο βασικό μέρος της κυβερνητικής αντεπίθεσης με όχημα τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο σημερινό  υπουργικό συμβούλιο αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή την Παρασκευή και το Σάββατο.

Πρόκειται για ένα δείγμα του σχεδιασμού: Ενώ δηλαδή την Παρασκευή συνεδριάζει η Ολομέλεια στην βουλή για να συζητήσει για την Εξεταστική Επιτροπή έχοντας στο στόχαστρο τον κυβερνητικό εταίρο τον Πάνο Καμμένο, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ανοίγει πανιά για την «επόμενη μέρα».

Χθες κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συμμετέχουν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, φάνηκε ότι προσπερνούν επί του παρόντος τις διαφωνίες τακτικής στο όνομα της διάψευσης των προσδοκιών της αντιπολίτευσης. Αυτό θα επιχειρηθεί και σήμερα το απόγευμα από την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συμμετέχουν πολλά κομματικά στελέχη και όλων των τάσεων. Στόχος του Μαξίμου είναι να πειστούν άπαντες ότι στην Κεντρική Επιτροπή που θα ακολουθήσει πρέπει να αποδειχθεί ότι η κυβερνητική πλειοψηφία παραμένει «μία γροθιά» και είναι εκείνη που θα οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018 και θα διεκδικήσει στη συνέχεια την πλήρη αλλαγή του πολιτικού κλίματος.

Η εξάντληση της τετραετίας είναι κάτι που θα επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία – μάλιστα σκοπεύουν να υποστηρίζουν δημοσίως το σχέδιο με τίτλο «2+4»: Να δίνουν δηλαδή στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα διεκδικήσει με σταθερά βήματα την επανεκλογή της όταν φτάσει η ώρα.

Σχετικό αποτύπωμα θα επιδιώξει να αφήσει με ισχυρή επικοινωνιακή κάλυψη σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο με αφορμή την ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού. Μέχρι τότε θα προσπαθήσουν να προετοιμάσουν το έδαφος και να παρουσιάσουν έναν θετικό απολογισμό για τα όσα έχουν πράξει μέσα στα δύο έτη (από τον Σεπτέμβρη του 2015). Θα επικαλεστούν τις δυσκολίες και το κλείσιμο της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης παρά τις προβλέψεις της αντιπολίτευσης που επιμένει στην ανάγκη πρόωρων εκλογών.

Γιατί συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο; Πρώτον για να δρομολογήσουν την κατάθεση στην βουλή νομοσχεδίων για την Παιδεία, την Υγεία και την κοινωνική πολιτική. Και δεύτερον για να αποκτήσει το υπουργικό συμβούλιο πλήρη εικόνα για το πως και με ποιους όρους θα γίνει η έξοδος στις αγορές στον κατάλληλο χρόνο – «η έξοδος στις αγορές δεν προαναγγέλλεται», είναι η φράση που θα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός αφήνοντας ανοιχτό το πότε θα κάνει η κυβέρνηση το βήμα.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» και η αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί το γήπεδο στο οποίο επίσης ζουμάρει για προφανείς στόχους το κυβερνητικό επιτελείο. Ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζοντας τα περιφερειακά συνέδρια με την ομιλία του στην Κοζάνη, έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να ακολουθήσουν άμεσα και άλλες αντίστοιχες «αποβάσεις» στην περιφέρεια. Έτσι εκτιμούν ότι θα ξαναπιάσουν το νήμα με τις τοπικές κοινωνίες και θα χτυπήσουν πιθανές συμμαχίες που αναζητεί η ΝΔ εν’ όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Την ίδια ώρα θα συνεχίσουν τις κρούσεις – παρά την κεντρική πόρτα – προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη, προκειμένου να αναπτύξουν διαύλους επικοινωνίας σε τοπικό επίπεδο. Δεν πιστεύουν ότι θα αλλάξει η αντιμετώπιση – ποντάρουν όμως στην διαφοροποίηση των τοπικών προοδευτικών δυνάμεων και στις ενδεχόμενες συνεργασίες για την διεκδίκηση των Δήμων και των Περιφερειών. «Θα προτιμήσουν προοδευτικά στελέχη να συμμαχήσουν με την δεξιά;», ρωτούν στελέχη με προφανή σκοπιμότητα να παίξουν χτίζοντας το δίπολο «αριστερά – δεξιά». «Πρόοδος ή συντήρηση;» επιμένουν τα ίδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αντιμετωπίζουν πάντως ως αυτονόητη εξέλιξη την σύμπλευση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες μέχρι το τέλος, όπως επεσήμανε και ο κ. Καμμένος προχθές…

Ροή Ειδήσεων

kikilias 020524

07/05/2024 | 13:11

Αυτοψία Κικίλια στην Πεντέλη: «Προχωρούν τα έργα καθαρισμών σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας»

07/05/2024 | 12:59

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση του ΟΗΕ στο σημείο διέλευσης της Ράφας – Εντατικοί βομβαρδισμοί από τον ισραηλινό στρατό

07/05/2024 | 12:49

Ο Τσβάιερ «σφυρίζει» στο Ολυμπιακός – Άστον Βίλα
putin 260623

07/05/2024 | 12:41

Ρωσία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίστηκε για μια πέμπτη θητεία στον προεδρικό θώκο

07/05/2024 | 12:27

Σε σταθερή κατάσταση ο 14χρονος που ακρωτηριάστηκε στην Κρήτη

07/05/2024 | 12:14

Νότια Αφρική: 4 νεκροί και δεκάδες παγιδευμένοι από κατάρρευση κτιρίου
danai mparka 070524

07/05/2024 | 12:03

Δανάη Μπάρκα για Άννα Παναγιωτοπούλου: «Όταν φεύγουν τέτοιοι ηθοποιοί, θρηνούμε και εμείς ένα “κομμάτι” μας»

07/05/2024 | 11:49

Δ.Μάντζος για σύλληψη στα Ιεροσόλυμα: Ανάγκη για αναλυτική ενημέρωση και πρωτοβουλίες για αποφυγή ανάλογων συμπεριφορών

07/05/2024 | 11:45

Νίκος Σοφιανός: Για τον κόσμο που στέκεται προβληματισμένα απέναντι στην ΕΕ η επιλογή είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα
loverdos dimokrates 090424

07/05/2024 | 11:41

Λοβέρδος: Πράξη βαρβαρότητας η ενέργεια του Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί

07/05/2024 | 11:36

Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη σε καταμαράν – Ταλαιπωρία για τους 783 επιβάτες

07/05/2024 | 11:25

Γιώργος Τσαλίκης: «Υπέγραψα και δεν νοσηλεύτηκα με δική μου ευθύνη»
kasselakis2 070524

07/05/2024 | 11:15

Στο Μνημείο του Κώστα Γεωργακά στην Κέρκυρα ο Στέφανος Κασσελάκης – «Αυτοί οι άνθρωποι μας εξυψώνουν και μας δείχνουν τον δρόμο»

07/05/2024 | 11:02

Γενέθλια στο πλατό για την Κατερίνα Καινούργιου – Η επική ατάκα της

07/05/2024 | 10:55

Δώρα ζωής από 33χρονο που νοσηλευόταν στη Β’ ΜΕΘ του «Γ.Παπανικολάου» κι έχασε τη μάχη για τη ζωή
nikos androulakis 060524
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης σήμερα στη Σέριφο
perissos kke ktirio 5
ΚΚΕ: Να καλυφθούν τα κενά των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων
psifodeltia kalpi 768x512 1
Ευρωεκλογές: Σε θέσεις μάχης τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Ξεκινούν τις περιοδείες τους οι πολιτικοί αρχηγοί
kasselakis2 070524
Στο Μνημείο του Κώστα Γεωργακά στην Κέρκυρα ο Στέφανος Κασσελάκης – «Αυτοί οι άνθρωποι μας εξυψώνουν και μας δείχνουν τον δρόμο»
loverdos dimokrates 090424
Λοβέρδος: Πράξη βαρβαρότητας η ενέργεια του Ερντογάν να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί
dimitris mantzos 161023
Δ.Μάντζος για σύλληψη στα Ιεροσόλυμα: Ανάγκη για αναλυτική ενημέρωση και πρωτοβουλίες για αποφυγή ανάλογων συμπεριφορών