Αθήνα

 

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 10
Γιώργος Λιάγκας για Παπανώτα: «Θα πω κάτι που θα σας σοκάρει και το λέω για πρώτη φορά»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θέλει να βγει στις αγορές η κυβέρνηση ακόμη και πριν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Έτοιμη για έξοδο στις αγορές εμφανίζεται η κυβέρνηση, ακόμη και πριν από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ήδη σχεδιάζει τις λεπτομέρειες για την έξοδο αυτή, η οποία στην πραγματικότητα δεν θα είναι νέος δανεισμός, αλλά ανταλλαγή και παλαιότερων εκδόσεων ομολόγων (swap), προκειμένου οι υποχρεώσεις του Δημοσίου να έχουν συγκεκριμένη και ενιαία ημερομηνία λήξης.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η κίνηση αυτή, πέραν του ουσιαστικού ζητήματος που είναι ακριβώς η «συγκέντρωση» των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου, έχει και συμβολικό χαρακτήρα: στην κυβέρνηση επιδιώκουν να δώσει ένα ακόμη μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όπως υποστηρίζει στις τοποθετήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα έχει βγει προς άγρα επενδύσεων.

«Οι αγορές δεν θέλουν εξόδους για εντυπωσιασμό του εσωτερικού κοινού. Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι ίδιες οι αγορές θα απαιτήσουν να “βγούμε”. Μέχρι τότε μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις, κάποιες μίνι εξόδους, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα και να αντληθεί ρευστότητα», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ενδεικτικό είναι σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει ενδεχομένως και έως τα μέσα Νοεμβρίου σε ανταλλαγή ομολόγων συνολικού ύψους έως 30 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει στην εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας 6 δισ. ευρώ για το 2018, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να εξυπηρετήσει χωρίς προβλήματα τις δανειακές της υποχρεώσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το 2018 δεν είναι έτος με πολύ «βαριές» υποχρεώσεις, σε αντίθεση με το 2019, όπου συνολικά η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει ανάγκες άνω των 19 δισ. ευρώ.

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται, την ίδια ώρα, σενάρια μιας εξόδου από το μνημόνιο το ερχόμενο καλοκαίρι, η οποία δεν θα είναι όσο… «καθαρή» την οραματίζεται η κυβέρνηση. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως τα σενάρια αυτά συνδέουν την ελάφρυνση του χρέους με σειρά νέων μεταρρυθμίσεων, εφόσον βεβαίως ολοκληρωθεί με επιτυχία η τρίτη αξιολόγηση και επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Μια τέτοια έξοδος, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «υβριδική», αποτελεί ένα ευνοϊκό πολιτικά σενάριο για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τη ρητορική του ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο στον ορίζοντα. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα τελειώσει η επιτροπεία της ελληνικής οικονομίας – όπως επίσης υποστηρίζει ο πρωθυπουργός – αφού οι εταίροι θα παρακολουθούν την πορεία υλοποίησης των νέων μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν.

Σε συνδυασμό έτσι με την έξοδο στις αγορές, στο τραπέζι παραμένει και το σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα. Μιας ταμειακής «κάλυψης», δηλαδή, με ευρωπαϊκά κεφάλαια (από τον ESM), την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η χώρα σε περίπτωση που καταστεί ασύμφορη ή αδύνατη η έξοδος στις αγορές. Προς το παρόν, όμως, η συγκεκριμένη πρόταση απορρίπτεται από την κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

tsouros2704 1

27/04/2024 | 21:00

Κώστας Τσουρός: “Πήγε σε μαγαζί φίλου μου και ζήτησε το τηλέφωνό μου”

27/04/2024 | 20:45

Θάνος Κιούσης: “Δουλεύει ένα “αυτοάνοσο”, ένα σύστημα που μου λέει “μην πέφτεις”

27/04/2024 | 20:40

ΗΠΑ: Οι φοιτητές συνεχίζουν τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα – Φοιτητικές καταλήψεις και στη Γαλλία
pasxa agora

27/04/2024 | 20:30

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά – Αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες για αύξηση του τζίρου

27/04/2024 | 20:26

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

27/04/2024 | 20:25

Χάρι: Η πρώτη πριγκιπική εμφάνιση μετά την στέψη του Καρόλου
dikastiria renti

27/04/2024 | 20:22

Οπαδική βία: Προφυλακιστέος και ο μάνατζερ τράπερ για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Λυγγερίδη – Συνεχίζονται οι απολογίες

27/04/2024 | 20:20

Ρωσία: Η Μόσχα θα επιδιώξει να παρακάμψει τις όποιες κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της υγροποιημένου φυσικού αερίου

27/04/2024 | 20:10

Wall Street Journal: Οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών πιστεύουν ότι ο Πούτιν πιθανόν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι
turkey erdogaan

27/04/2024 | 20:00

«Πυρά» Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Η άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ δεν συμβάλλει σε μια λύση – Παρομοίασε με Χίτλερ τον Νετανιάχου

27/04/2024 | 19:50

Χείμαρρος ο Ανδρέας Μικρούτσικος για την Κατερίνα Καινούργιου: “Δεν ένιωσα ελεύθερος, καταπιεζόμουν, δεν υπήρχε σεβασμός”

27/04/2024 | 19:40

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών στο ΥΠΕΣ: Βρέθηκε σπασμένη η κλειδαριά του γραφείου – Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση
ee euroekloges

27/04/2024 | 19:35

Εντείνεται η προεκλογική δραστηριότητα – Ο οδικός χάρτης των κομμάτων στο δρόμο για τις ευρωκάλπες

27/04/2024 | 19:30

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Οι υγειονομικοί του ΕΣΥ δίνουν με αυταπάρνηση μάχη για τον ασθενή

27/04/2024 | 19:20

Δ. Καιρίδης: Πάνω από 80% η μείωση των μεταναστευτικών ροών – Η Τουρκία όταν θέλει, μπορεί να συμπεριφερθεί εντός του διεθνούς νόμου
kasselakis 190424 (3)
Κασσελάκης: Προπαγάνδα του Μαξίμου τα περί «κρουαζιέρας» και «διακοπών στο Αιγαίο»
kyriakos velopoulos
«Χαμός» με την Ελληνική Λύση για τις δηλώσεις Ιερώνυμου: «Στην αρχή νομίζαμε ότι τις έκανε ο Παύλος Μαρινάκης»
milena apostolaki 2260424
Μιλένα Αποστολάκη: Η συγκάλυψη για τα Τέμπη συνεχίζεται
6203627
«Βολές» Μητσοτάκη κατά Βελόπουλου – «Κάποιοι καπηλεύονται με τον πιο πρόστυχο τρόπο την χριστιανική πίστη»
mitsotakis drosia 260424
Μητσοτάκης: Να στήσουμε ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που με πρόστυχο τρόπο εκμεταλλεύονται την χριστιανική πίστη
screenshot 2
Στέφανος Κασσελάκης: Είμαι θρήσκος, δεν είναι κακό να πιστεύει κανείς στα θαύματα