Αθήνα

 

20 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

ekdilosi gynaikes mixalis aggelopulos 26
«Η πατρίδα μπορεί! Οι Έλληνες το αξίζουμε»: Το πρώτο προεκλογικό σποτ του Μιχάλη Αγγελόπουλου

OPINION

Εν Δελφοίς το νήμα της οικονομίας

Για τρίτη χρονιά φέτος στους Δελφούς, πραγματοποιείται το οικονομικό φόρουμ. Η απορία εύλογη για όσους ακούσαμε τις ομιλίες. Πως μπορούμε να βρίσκουμε τόσες λύσεις θεωρητικά αλλά καμία πρακτικά;

Γράφει η Ελισσάβετ Ζητουνιάτη
Μήπως τελικά αρνούμαστε την υλοποίησή τους ή μήπως δεν μπορούμε να την καταφέρουμε;
Ουσιαστική απάντηση δεν άκουσα από κανέναν από τους ομιλητές, ακόμη και όταν ερωτήθηκαν από εξαίρετους συναδέλφους. Η απάντηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Όμως μέσα σε όλη αυτή την θεωρητική συζήτηση, η “διαΝΕΟσις” προσπάθησε να μας δείξει την αρχή της λύσης του νήματος, που μάλλον οδηγεί στον δικό μας Μινώταυρο της οικονομικής κρίσης.

Μας μίλησε για τα χαρακτηριστικά του λαού μας, ενός λαού σε μεγάλη κρίση και όχι μόνο… οικονομική.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κύριο Δημήτρη Μαύρο της MRB το 68% των Ελλήνων βλέπουν πολύ θετικά πλέον τη συμμετοχή μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως παραμένουμε ακόμη μια πολύ συντηρητική κοινωνία, που πάνω από όλα εμπιστευόμαστε την οικογένεια, τον Στράτο, την Δικαιοσύνη, την Αστυνομία και φυσικά πολλές φορές είμαστε ακραία θρησκόληπτοι.
«Αν είχαμε έναν ασθενή στην εντατική, τώρα έχει βγει κάποιος νοσοκόμος και μας είπε ότι άρχισε να κουνάει τα βλέφαρα» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Το 55% πιστεύει ότι Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι, ενώ έχει αρχίσει και μειώνεται αισθητά το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι τα παιδιά των μεταναστών πρέπει να παίρνουν αυτόματα την υπηκοότητα. Έχουμε γίνει περισσότερο “ρατσιστές” από ότι παλαιότερα, δεν μας αρέσουν οι πρόσφυγες και οι Τούρκοι. Επίσης μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων θεωρούν τον Πούτιν ως ιδανικό ηγέτη. Ένας στους τρεις πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, οκτώ στους δέκα είναι βέβαιοι για την ύπαρξη μυστικών οργανώσεων (και όμως, μην γελάτε), και το 48% εκκλησιάζεται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Αν διαβάσετε προσεκτικά τα παραπάνω ποσοστά, θα καταλάβετε γιατί καμιά από αυτές τις λύσεις που ακούγονται όλα αυτά τα χρόνια στους Δελφούς, δεν υλοποιείται ποτέ τελικά!
Μιλάμε για ένα λαό, στενόμυαλο προσκολλημενό σε απόψεις μιας άλλης εποχής.

Πολλές από τις πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις που ακούστηκαν ήταν του  καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Κωστή, ο οποίος, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική αν δεν επιθυμεί να βρεθεί σε αμφισβήτηση. «Ηδη από τη δεκαετία του 1970, η Ελλάδα αντιδρά περίεργα στην παγκοσμιοποίηση και συστηματικά αποφεύγει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και τις προκλήσεις της εποχής, από τότε που έγινε μέλος της ΕΟΚ αλλά και πιο πρόσφατα από τότε που έγινε μέλος της ΕΕ.» αλλά και του Κυριάκου Πιερρακάκη, διευθυντή Ερευνών του οργανισμού ΔιαΝΕΟσις, ο οποίος αναρωτήθηκε ποια είναι τα διδάγματα που η Ελλάδα αποκόμισε από την κρίση, η οποία, εν πολλοίς, δεν αξιοποιήθηκε με στόχο την ανασυγκρότηση της χώρας. Τόνισε ότι το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί μία μακροπρόθεσμη τάση που υφίσταται η Ελλάδα της οποίας ο πληθυσμός υποχώρησε σε 10,7 εκατ. ευρώ από 11,1 εκατ. ευρώ. Και προκαλεί, όπως εξήγησε, σοβαρές επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Η Megan Green, Managing Director Manulife Investments, Canada, τόνισε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει, κάτι που οι επενδυτές από την αμερικανική ήπειρο βλέπουν θετικά.  Ωστόσο, είπε ότι οι ελληνικοί θεσμοί είναι πολύ αδύναμοι και αποτρέπουν τους επενδυτές. «Μία προληπτική γραμμή στήριξης για την Ελλάδα, μπορεί να μην είναι απαραίτητη αλλά θα προσφέρει περισσότερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές». 

Ο Νίκος Δρανδάκης, ιδρυτής της Beat που εξαγοράστηκε από τη Daimler, είπε ότι η γίνονται επενδύσεις σε οχήματα αυτόνομης οδήγησης, αλλά θα δημιουργήσουν πολυάριθμες νέες ειδικότητες σε τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Τον «εμπορικό πόλεμο» που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας επιβεβαίωσε ο Cheng Li, διευθυντής του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής της Κίνας. Δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει για Ψυχρό Πόλεμο» σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι – τον δεύτερο, όπως είπε, Ψυχρό Πόλεμο της ιστορίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος απαρίθμησε τα τέσσερα κρίσιμα συστατικά μίας πολιτικής εθνικής ασφάλειας: «Πρώτον να έχουμε μία συγκεκριμένη στρατηγική. Δεύτερον, νέες δομές, νέους θεσμούς. Τρίτον κατάρτιση προσωπικού. Τέταρτον, χρήση της νέας τεχνολογίας» και ξεκαθάρισε ότι οπωσδήποτε: «Κάποιος θα πρέπει να φυλάει τους φύλακες». Επισήμανε ότι το γενικό πρόβλημα όταν μιλάμε για παγκοσμιοποίηση, είναι ότι «μπορεί οι κακοί να μην δρουν σε κάποιο συγκεκριμένο κράτος ή να προέρχονται από διαφορετικά κράτη και ότι οι καλοί πρέπει να δράσουν σε ένα πλαίσιο περιορισμών».

Ροή Ειδήσεων

giannakis paok 1

18/05/2024 | 23:59

Καλεσμένος στον τελικό του Conference ο μικρός Γιαννάκης με πρωτοβουλία Μαρινάκη

18/05/2024 | 23:45

Κουτσούμπας από Πειραιά: Με το Κ.Κ.Ε υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια άλλη Ευρώπη, των λαών, του σοσιαλισμού

18/05/2024 | 23:30

Συγκινεί η Φωτεινή Δάρρα: “Με έχει σημαδέψει θετικά και αρνητικά το φευγιό της, ενηλικιώθηκα”
dsdsdsds 1

18/05/2024 | 23:15

Έγραψε ιστορία η αήττητη Λεβερκούζεν | Σώθηκε στο τέλος η Ουνιόν

18/05/2024 | 23:00

«Κοκτέιλ» σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Ανεβαίνει το θερμόμετρο και στην Αθήνα

18/05/2024 | 22:50

Επαναληπτικές εκλογές σε 7 εκλογικά τμήματα της Βόρειας Μακεδονίας θα διεξαχθούν στις 22 Μαϊου – Αντιδρά το αλβανικό κόμμα
skrekas 1

18/05/2024 | 22:40

Σκρέκας: Πυλώνες ανάπτυξης, καινοτομίας και εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα τα Επιμελητήρια

18/05/2024 | 22:30

Όλαφ Σολτς: Υποσχέθηκε την αλληλεγγύη του κράτους στην περιοχή που επλήγη από τις βροχοπτώσεις

18/05/2024 | 22:20

Κασσελάκης για Συνθήκη των Πρεσπών: Η ΝΔ καπηλεύτηκε το ζήτημα και τώρα πληρώνει την κωλυσιεργία της
astynomia8 768x512 3

18/05/2024 | 22:13

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 39χρονου για υποκίνηση μέσω του διαδικτύου σε πράξεις βίας ενόψει του αγώνα Άρη-ΠΑΟΚ

18/05/2024 | 22:10

“Ερυθρόλευκος” περίπατος στα Άνω Λιόσια πριν το Final Four, 68-100 την ΑΕΚ ο Ολυμπιακός

18/05/2024 | 21:50

Αποκλεισμός στα ημιτελικά του προολυμπιακού γυναικών για Μαναβή, Τριανταφυλλίδη και Αλεξόγλου, Πασχαλάκη
nousias82

18/05/2024 | 21:45

Τάσος Νούσιας: “Όλο αυτό είναι στρεσαριστικό, η πρώτη μου αντίδραση ήταν να μην το κάνω στη Μάγισσα”

18/05/2024 | 21:40

Μενίδι: Θρήνος στην κηδεία της 40χρονης που έγινε στην Αλβανία – Τραγικές φιγούρες τα παιδιά της

18/05/2024 | 21:30

Δάφνη Μπόκοτα: “Μου έχει μείνει πίκρα για τον τρόπο που με σταμάτησε η ΕΡΤ από τη Eurovision”
Γιώργος Μπουλμπασάκος: Η AI είναι μία επανάσταση αλλά χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό και πόρους
milliordos
Η βαρβαρότητα
maria mosxopoulou 160424
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών: Αναγκαίος αλλά όχι Επαρκής
milliordos
«Καιρός να ζήσουμε παιδί μου, ξημερώνει..»
lazaros lavasidis kentriki
Λάζαρος Λαβασίδης: Ένα πείραμα εν αναμονή
screenshot 14
Κρείττον του λαλείν το σιγάν