Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

voula 030524
Τραγωδία στη Βούλα: Δύο μηχανές παρέσυραν την ηλικιωμένη – Ο ένας αναβάτης την εγκατέλειψε και αναζητείται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλυσίδα συνεδριάσεων στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο για τη νέα “απόβαση” των θεσμών στην Αθήνα

Διαδοχικές συνεδριάσεις, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο οικονομικό επιτελείο φέρνει η έλευση των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, ούτε η τελευταία που εν’ όψει της επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα η κυβέρνηση αναγκάζεται να επιταχύνει τους ρυθμούς για να προλάβει “τρέχοντας” τις ασφυκτικές ημερομηνίες. Ωστόσο αυτήν την φορά η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης εντός του προϋπολογισμένου χρόνου εντάσσεται στο συνολικότερο πλάνο για την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο με αποφάσεις και για το χρέος και για την “επόμενη μέρα”.

Το Βερολίνο εξακολουθεί να ροκανίζει χρόνο και να σκέφτεται τις εκλογές του Οκτώβρη στην Βαυαρία που απαιτεί καθαρές κουβέντες για την μεταμνημονιακή Ελλάδα για να πειστούν οι ψηφοφόροι του μεγάλου συνασπισμού- έτσι λένε τα μηνύματα από τους Χριστιανοκοινωνιστές και το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ. Το δε μήνυμα από το νέο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ήταν εξαιρετικά ηχηρό και συγκεκριμένο. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του οργάνου στην απολογιστική επιστολή του κατά τη συνεδρίαση της Σόφιας- εκεί που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε και το αναπτυξιακό σχέδιο για την μεταμνημονιακή περίοδο- η κουβέντα γίνεται για ένα σχέδιο ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

«Το Eurogroup έλαβε υπόψη το λεγόμενο εργαλείο “ενισχυμένης εποπτείας” όπως προτάθηκε από την Κομισιόν» ανέφερε συγκεκριμένα ο Πορτογάλος επικεφαλής της Ευρωομάδας ξεκαθαρίζοντας ποιο είναι το φόντο των διαπραγματεύσεων και τι ακριβώς καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση από τον Αύγουστο και μετά. Να σημειωθεί ότι ήταν ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος είχε προϊδεάσει για την φόρμουλα που ναι μεν αποκλείει την προληπτική γραμμή αλλά που η χώρα μας βλέπει ως πιο πιθανή για την αξιοποίησή της για την μετά το πρόγραμμα περίοδο. Υπάρχουν όμως και πάλι προϋποθέσεις.

Πρέπει να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία στη συνεδρίαση της 24ης Μάη ενώ όπως σημειώνεται στην επιστολή του Μάριο Σεντένο στη συνεδρίαση της Σόφιας; «Υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων σε μερικά σημεία – κλειδιά για την στήριξη μιας επιτυχούς εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Οι Έλληνας υπουργός παρουσίασε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια που στοχεύει να ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Λάβαμε υπόψη την πρόθεση της κυβέρνησης να μη ζητήσει μια διάδοχη διευθέτηση”. Και συνεχίζει στην ίδια επιστολή: “ Η συζήτηση για τη στρατηγική για το χρέος θα συνεχιστεί. Στη βάση επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τον Ιούνιο όλα τα στοιχεία για να διασφαλιστεί μια πετυχημένη έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις; Αν συνυπολογίσει κανείς ότι από τα 88 προαπαιτούμενα μέχρι στιγμής ακούγεται οτι έχουν ολοκληρωθεί γύρω στα 10, τότε αντιλαμβάνεται ότι έχει μείνει μεγάλη ουρά και σχεδόν στα περισσότερα υπουργεία. Οι πληροφορίες δείχνουν κυρίως προς τα υπουργεία που έχουν το βάρος των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας, των μεταρρυθμίσεων και των εργασιακών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκρουσε το καμπανάκι μέσω της επιστολής του στενού του συνεργάτη, Δ. Λιάκου. Ο υφυπουργός της κυβέρνησης με την επιστολή του προς τους υπουργούς υπενθυμίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα τα προαπαιτούμενα. Διαφορετικά; Θα χρειαστεί παράταση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και θα “χαθεί” το κρίσιμο ραντεβού στις 24 Μάη.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν να ασκούν τις δικές τους πιέσεις και να ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με την εφαρμογή ή μη των ψηφισμένων μέτρων- για παράδειγμα η Νέα Δημοκρατία φαίνεται αποφασισμένη να προκαλεί σε κάθε ευκαιρία το κυβερνητικό επιτελείο να ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων από τις αρχές του 2019 ή αν θα καταθέσει αίτημα αναβολής του μέτρου. Ποιο όπλο ετοιμάζει το Μαξίμου; Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την επαναφορά στο δημόσιο διάλογο της πρότασης που εοτιμάζει το υπουργέιο Εσωτερικών για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής. Έτσι θα αναγκαστούν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -λένε- να πάρουν θέση και να εξηγήσουν αν πρέπει να γίνουν οι αλλαγές “εδώ και τώρα”

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα.

Ροή Ειδήσεων

ambulance 131023

03/05/2024 | 23:30

Βραζιλία: Τουλάχιστον 37 νεκροί, 74 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

03/05/2024 | 23:20

Στην Τήνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολούθησε την περιφορά του Επιταφίου

03/05/2024 | 23:14

Καιρός Πάσχα: Βροχές το Μεγάλο Σάββατο, αλλά με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες το ψήσιμο του οβελία
hacker 2300772 1280 e1714735102904

03/05/2024 | 23:00

Γερμανία: Ο Ρώσος επιτετραμμένος κλήθηκε για εξηγήσεις μετά τις κυβερνοεπιθέσεις που αποδίδονται στην GRU

03/05/2024 | 23:00

Γ.Αντετοκούνμπο: «Δεν ξέρω πόσο θα χρειαστεί για να γυρίσω στο επίπεδο που θέλω»

03/05/2024 | 22:50

Ερντογάν: Ανέστειλε κάθε εμπορική σχέση με το Ισραήλ – Στόχος η επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
peripoliko

03/05/2024 | 22:47

Τρεις συλλήψεις για εμπορία ανθρώπων και παράνομη κατοχή ταξιδιωτικού εγγράφου

03/05/2024 | 22:40

Τροχαία με παράσυρση πεζού: Δύο το τελευταίο 48ωρο – 171 νεκροί από τις αρχές του έτους

03/05/2024 | 22:38

Ολοκληρώθηκε η περιφορά του Επιταφίου στην Αθήνα – Φωτογραφίες
kairos 2 scaled 2

03/05/2024 | 22:30

Βροχές το Μεγάλο Σάββατο, με τι καιρό θα σουβλίσουμε τον οβελία το Πάσχα

03/05/2024 | 22:26

Μπάμπης Στόκας: «Δεν θα συνεργαζόμουν με τράπερ, χυδαίος και ελαφρύς ο στίχος τους»

03/05/2024 | 22:19

Βούλα: Βίντεο ντοκουμέντο από τη θανατηφόρα παράσυρση της 72χρονης από δύο μηχανές
arthrou naxos

03/05/2024 | 22:10

Νάξος: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα – Βίντεο

03/05/2024 | 22:06

Αποκάλυψη στενής συνεργάτιδας της Κέιτ και του Ουίλιαμ: Περνούν μια κόλαση μετά τη διάγνωση με καρκίνο

03/05/2024 | 22:00

Υεμένη: Οι Χούθι προτείνουν στους Αμερικανούς φοιτητές που αποβλήθηκαν επειδή διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Σαναά
kasselakis 080424
Στ.Κασσελάκης: «Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο μέλλον θα κλείσουν τα πανεπιστήμια στα νησιά»
petros kokkalis 190224
Π.Κόκκαλης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Το πρόβλημα στην ενημέρωση είναι πρόβλημα Δημοκρατίας
syriza sima 220324
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια
kikilias minoas scaled 1
Προειδοποίηση Κικίλια για καλοκαίρι γεμάτο φωτιές: Οι εξοπλισμοί, οι δασκομάντος και το νέο δόγμα
kasselakis kerkyra scaled 1
Στην Κέρκυρα ο Στ. Κασσελάκης – «Oι πολίτες πρέπει να πιστέψουν ξανά στην πολιτική» δήλωσε στο Euractive
mitsotakis kyriakos
Στην Τήνο για το Πάσχα ο πρωθυπουργός – Η επιστροφή στην Αθήνα σηματοδοτεί την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας