Αθήνα

 

19 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

greekmafia 020524
Greek Mafia: Αυτοί είναι οι συλληφθέντες για εμπρησμούς και δολοφονίες – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για το χρέος και τα μέτρα

Ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ με φόντο την Κομισιόν εξελίσσεται αυτές τις ώρες για το ελληνικό ζήτημα και την «γέφυρα» μετάβασης της Αθήνας από τα μνημόνια στην «επόμενη μέρα».

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει «εδώ και τώρα» λύση για το χρέος και η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας με καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ ροκανίζει τον χρόνο και «σκέφτεται» τις εκλογές της Βαυαρίας τον Οκτώβρη.

Πρόκειται για ένα από τα σενάρια, που είχε στο νου της η κυβέρνηση, ωστόσο απέφευγε να πιστέψει ότι θα το βρει τελικά μπροστά της. Τι λέει αυτό το σενάριο; Ότι η φόρμουλα στην οποία θα καταλήξουν τελικώς οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα κρίνει εν πολλοίς και τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό- όπως και τον χρόνο των εκλογών. Διότι θα είναι εντελώς διαφορετική η κατάσταση με το Διεθνές να αποχωρεί ή να παραμένει -έστω και ως τεχνικός σύμβουλος- στο ελληνικό πρόγραμμα. Ένα από τα σενάρια λοιπόν, μοιάζει εξαιρετικά με την εικόνα να τσακώνονται τα βουβάλια και να την πληρώνουν στο τέλος τα βατράχια. Και αυτό φαίνεται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Πολ Τόμσεν.

Ο σκληρός παίκτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι ελπίζει ότι θα βρεθεί σύντομα συμφωνία με την Ευρωζώνη για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Σε εκδήλωση συγκεκριμένα του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ στενεύουν καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM. “Αυτό εξαρτάται από την εύρεση συμφωνίας στο θέμα του χρέους”, τόνισε ο κ. Τόμσεν αναγνωρίζοντας ότι παραμένουν ακόμη πολλά κενά κομμάτια στο ίδιο παζλ. ‘Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ έχει ζητήσει ρύθμιση του χρέους χωρίς «προαπαιτούμενα» και δεσμεύσεις για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων όπως και μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση για να ενεργοποιήσει το δικό του πρόγραμμα.

Από την άλλη η Γερμανία, έχοντας τα δικά της εσωτερικά θέματα, δεν θέλει «αυτόματα» μέτρα για το ελληνικό χρέος. Επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία για μια φόρμουλα που θα δίνει ελάφρυνση του χρέους μόνο αν εκπληρώνονται προαπαιτούμενα, δημοσιονομικοί στόχοι, μεταρρυθμίσεις και κυρίως αποκρατικοποιήσεις. Αντιθέτως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει- και το έχει κάνει απολύτως σαφές- ότι πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος με αυτόματο τρόπο και παρά πολύ σύντομα: μέχρι το Eurogroup της προσεχούς εβδομάδας, δηλαδή μέχρι τις 24 Μάη!

Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι μέχρι τότε πρέπει καταρχάς να έχει «καθαρίσει» με τα προαπαιτούμενα- οποιαδήποτε καθυστέρηση θα βγάλει εκτός τροχιάς τον σχεδιασμό για το χρέος και το αναπτυξιακό σχέδιο και εν τέλει για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο τον Αύγουστο. Το μόνο σίγουρο αυτήν την στιγμή είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει πιστοληπτική γραμμή κι ότι στο μόνο που επιμένει είναι στην γρήγορη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Άλλωστε όπως υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις η απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είναι «ζήτημα μηνών»- που σημαίνει ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος των έντονων διαβουλεύσεων, μαζί με την αγωνία της ελληνικής πλευράς για την έκβαση της υπόθεσης.

Είναι πασιφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε στην περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχωρήσει να διεκδικήσει την ακύρωση των μέτρων του 2019 και του 2020. Δηλαδή να μην εφαρμοστεί ποτέ η μείωση των συντάξεων για το 2019 και η μείωση για το αφορολόγητο για το 2020 ή και νωρίτερα. Σε αυτήν την περίπτωση λέγεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα διατηρήσει όλες τις πόρτες ανοιχτές για την διεξαγωγή εκλογών κοντά στη λήξη της τετραετίας.

Η παραμονή όμως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξέλιξη που κάθε άλλο παρά αποκλείεται σημαίνει ότι ναι μεν θα ισχύσουν τα ψηφισμένα μέτρα αλλά και ότι ταυτόχρονα θα ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο Βερολίνο να εγκαταλείψει την άκαμπτη θέση για το χρέος. Κάποιοι λένε πάντως ότι αν δεν κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μάη και δεν καταγραφούν δείγματα γραφής για το συνολικό πακέτο, τότε δύσκολα θα αποδειχθεί σταθμός εξελίξεων η συνάντηση των υπουργών των Οικονομικών υπό τον Μάριο Σεντένο στις 21 Ιούνη. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάντως ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους στους υπουργούς του ότι πρέπει να τρέξουν τα προαπαιτούμενα- το μήνυμα εστάλη στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και μέσω της επιστολής του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει «κλειδώσει» την απόφαση να συγκαλέσει μέσα στα προσεχή 24ωρα (ίσως την άλλη εβδομάδα) υπουργικό συμβούλιο για να παρουσιάσουν οι αρμόδιοι υπουργοί το «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο»- αυτό που περιμένει η αντιπολίτευση πριν την προ ημερησίας συζήτηση στην βουλή στις 23 Μάη…

Ροή Ειδήσεων

arthrou uefa

03/05/2024 | 00:05

Άστον Βίλα-Ολυμπιακός 2-4: Θρυλική «τεσσάρα» στο Μπέρμιγχαμ, μια ανάσα από τον τελικό του Conference League

03/05/2024 | 00:03

Με “killer” Ναν και “ενορχηστρωτή” Σλούκα ο Παναθηναϊκός είναι ζωντανός, κέρδισε τη Μακάμπι 95-88

02/05/2024 | 23:50

Νόνη Δούνια: “Έγινε δημόσια, ήταν το πιο ντροπιαστικό πράγμα που μου έχει συμβεί”
a member of the new england patriots end zone militia fires a musket

02/05/2024 | 23:40

Η Ισπανία γιορτάζει τα 700 χρόνια από τη χρήση της πυρίτιδας

02/05/2024 | 23:20

Γεωργία: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου περί “ξένης επιρροής”

02/05/2024 | 23:10

Μάγδα Φύσσα : Με την απόφαση για αποφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου «ξαναμαχαιρώνουν» τον Παύλο
hacked sing on screen

02/05/2024 | 23:00

Ποιοι είναι κορυφαίοι κωδικοί πρόσβασης στην Ισπανία που αποκρυπτογραφούνται σχεδόν σε ένα δευτερόλεπτο

02/05/2024 | 22:53

Δεν θα δώσουν πλεονέκτημα στην Ελλάδα στο Αιγαίο τα F-35, λέει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας

02/05/2024 | 22:50

Aβέβαιο το μέλλον του Τσιμίκα στη Λίβερπουλ
stoiximata

02/05/2024 | 22:45

Eurovision 2024: Υποχωρεί η Ελλάδα στα στοιχήματα – Ξανά στην κορυφή η Κροατία

02/05/2024 | 22:43

Μάγδα Φύσσα για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Δεν έχει μετανοήσει για τίποτε, αντίθετα υπερασπίζεται αυτά που έκανε

02/05/2024 | 22:40

Vinitaly 2024: H Ελλάδα τιμώμενη χώρα στη μεγαλύτερη έκθεση οίνων και ποτών της Ιταλίας
cebfcf80ceb5cebaceb5cf80ceb5

02/05/2024 | 22:30

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 31 Μαΐου η καταχώριση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

02/05/2024 | 22:20

Γάζα: Έκρυθμη η κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια – Χάος και συλλήψεις μετά από εκκενώσεις καταλήψεων

02/05/2024 | 22:15

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 8 έως 10 Μαΐου
kasselakis syriza 120424 (7)
Κασσελάκης: Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει
pavlos marinakis 310723
Μαρινάκης για τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το «Μάτι»: O κ.Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ’ επανάληψη
xaritsis mitsotakis 020224 (2)
Νέα Αριστερά: Στη λαϊκή αγορά της Κυψέλης ο Αλέξης Χαρίτσης μαζί με υποψήφιους ευρωβουλευτές
vouli mitsotakis3 060723
Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας
mitsotakis marousi 020524 (7)
Στο Μαρούσι ο Μητσοτάκης: Μίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες – Δείτε εικόνες
xristos stylianidis 020524
Χ.Στυλιανίδης: Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα