Αθήνα

 

18 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

faih skorda 300424
Φαίη Σκορδά: Ξέσπασε σε δάκρυα on air και διέκοψε τις δηλώσεις της

ΔΙΕΘΝΗ

Χαμός στη G7: Ο Τραμπ αποχώρησε, απέρριψε το ανακοινωθέν και εξαπέλυσε επίθεση στον Τριντό

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφυγε από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά αφού έκανε μια προσπάθεια κατευνασμού. Κι αυτό κυρίως με το να χαρακτηρίσει «εξαιρετικά παραγωγικές» τις συζητήσεις για το εμπόριο, ένα από τα μεγαλύτερα σημεία τριβής. 

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε πως η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών κατάφερε να καταλήξει σε ένα «κοινό ανακοινωθέν» που υπογράφεται και από τις επτά χώρες παρά τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν για το εμπόριο.

«Έχουμε ένα ανακοινωθέν», δήλωσε ο Τριντό, ο οποίος προήδρευσε των διήμερων τεταμένων συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη μία πλευρά, στη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τον Καναδά από την άλλη.

Στο τελικό ανακοινωθέν της η Ομάδα των Επτά υπερασπίζεται τον ρόλο των «συλλογικών εμπορικών κανόνων» και καταγγέλλει τον προστατευτισμό. Οι χώρες της G7 δεσμεύονται να εκσυγχρονίσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να μειώσουν τους τελωνειακούς δασμούς.

Δεν υπήρξε ομοφωνία για το κλίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαχώρισαν τη θέση τους. Η G7 κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να «υπονομεύει τα δημοκρατικά συστήματα» ενώ δεσμεύθηκε να σταματήσει τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Πριν φύγει από τη μικρή πόλη Λα Μαλμπέ του Κεμπέκ για να ανέβει στο αεροπλάνο για τη Σιγκαπούρη, όπου την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιν Γιονγκ Ουν για μια ιστορική σύνοδο κορυφής, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις που προκλήθηκαν ιδίως από την πολιτική προστατευτισμού την οποία ακολουθεί.

«Είχαμε εξαιρετικά παραγωγικές συναντήσεις για την ανάγκη να έχουμε δίκαιες εμπορικές συναλλαγές», είπε, καλώντας τους εταίρους του της G7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, παρότι είναι εκείνος που μόλις επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Κατάργηση των τελωνειακών δασμών, κατάργηση των μη δασμολογικών φραγμών, κατάργηση των επιδοτήσεων» αυτή θα είναι η «τελευταία» απόφαση, διακήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν ξέρω αν αυτό θα προχωρήσει, αλλά το πρότεινα».

Για το Ιράν, άλλο σημείο ρήξης αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες βρόντηξαν την πόρτα στην ιρανική πυρηνική συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «οι χώρες της G7 παραμένουν αποφασισμένες να ελέγξουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες» της Τεχεράνης.

Μένει να δούμε αν αυτός ο συμφιλιωτικός τόνος εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου που αφιέρωσε μόλις 24 ώρες στους συμμάχους του (του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας) θα μεταφραστεί ενδεχομένως σε ένα κοινό ανακοινωθέν για το οποίο οι αντιπροσωπείες εργάζονταν όλο το βράδυ.

Σε ένα εντελώς άλλο θέμα, ο 71χρονος δισεκατομμυριούχος επέμεινε σε μια πρόταση-πρόκληση που έκανε κατά την άφιξή του στον Καναδά την Παρασκευή: Να διευρυνθεί και πάλι η G7 περιλαμβάνοντας τη Ρωσία, την οποία απέβαλε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Η επανένταξη της Ρωσίας θα ήταν ένα θετικό πράγμα», δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι έσπευσαν να απορρίψουν αυτή την ιδέα και η ίδια η Ρωσία αρνήθηκε την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μιλούσε στη ρωσική τηλεόραση, η Μόσχα «δεν ζήτησε ποτέ να επανέλθει» στην G8 και θεωρεί σε κάθε περίπτωση πως η G20, ένα διευρυμένο φόρουμ των αναδυομένων χωρών, είναι «το πλέον υποσχόμενο σχήμα».

Προς το παρόν τη Ρωσία απασχολεί περισσότερο ο συντονισμός με την Κίνα και το Ιράν: οι αρχηγοί κρατών των τριών χωρών συναντώνται με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στη μεγάλη κινεζική παραλιακή πόλη Κινγκντάο.

Όποιο κι αν είναι το έγγραφο στο οποίο θα καταλήξει η G7, η σύνοδος κορυφής κατέδειξε για άλλη μια φορά την επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να υπαγορεύσει τη δική του ατζέντα, αν όχι να δυναμιτίσει τις συνήθειες και τον ρυθμό μιας πολυμερούς παγκόσμιας τάξης – η οποία εκπροσωπήθηκε στη Μαλμπέ από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφθασε τελευταίος και έφυγε πρώτος από το πολυτελές ξενοδοχείο στη μικρή τουριστική πόλη στον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν συναντήσεις για δύο ημέρες.

«Ο Τζάστιν Τριντό ενήργησε τόσο ήπια και ήρεμα. Μόνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου αφότου έφυγα λέγοντας ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι κάπως προσβλητικοί και ότι δεν θα εκφοβιστεί. Πολύ ανέντιμο και αδύναμο. Με βάση τις ψευδείς δηλώσεις του Τζάστιν στη συνέντευξη Τύπου και το γεγονός ότι ο Καναδάς χρεώνει τεράστιους δασμούς σε Αμερικανούς αγρότες, εργάτες και εταιρείες, έδωσα οδηγίες στους Αμερικανούς εκπροσώπους να μην υιοθετήσουν το ανακοινωθέν», έγραψε σε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Για παράδειγμα, έφθασε καθυστερημένος για ένα πρόγευμα εργασίας που ήταν αφιερωμένο στην ισότητα των φύλων. Παράλληλα, ενώ έλαμψε διά της απουσίας του από μια συνεδρίαση αφιερωμένη στο κλίμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Reuters

Ροή Ειδήσεων

screenshot 25

30/04/2024 | 23:21

Μαυρίκιος Μαυρικίου: «Το βίωσα και γω από τον Ανδρέα Μικρούτσικο» – Κατερίνα Καινούργιου: «Έρχομαι σε δύσκολη θέση»

30/04/2024 | 23:09

Τζόκερ κλήρωση 2747: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα

30/04/2024 | 23:03

Μέλη του Ρουβίκωνα πέταξαν τρικάκια και άνοιξαν τη σημαία της Παλαιστίνης έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ
screenshot 22

30/04/2024 | 22:51

Σίσσυ Χρηστίδου: «Αν νιώσω ότι δεν είσαι αυτό που νόμιζα, χρειάζονται πέντε λεπτά»

30/04/2024 | 22:19

Εurojackpot: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

30/04/2024 | 22:11

MasterChef-Σωτήρης Κοντιζάς: «Δυστυχώς από εμάς δεν είναι καλά ο Πάνος»
ou 252863 230719 type13262

30/04/2024 | 22:04

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Το σχόλιο στους δημοσιογράφους για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον – «Πάμε καλά»

30/04/2024 | 21:50

Λάκης Γαβαλάς για Μαρίνα Σάττι: «Πολύ στρινγκ, πολύ στρινγκ, τη βλέπω μοντέρνα για εμφάνιση σε ένα club»

30/04/2024 | 21:42

Φώτης Σεργουλόπουλος-Τα καρφιά για τον Ηλία Ψινάκη: «Μπορώ να είμαι μάνατζερ, δείξε γυναίκα, βγάλε να φανεί το μπούστο σου»
xatzidou

30/04/2024 | 21:20

Ελένη Χατζίδου: Το πρώτο μήνυμα για την περιπέτεια της υγείας της – «Δυστυχώς, το πρόβλημα επιδεινώθηκε»

30/04/2024 | 21:10

Θεσσαλονίκη: Αιματηρό επεισόδιο έξω από κατάστημα – Τον χτύπησε στο κεφάλι με πτυσσόμενο γκλοπ

30/04/2024 | 20:49

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου ανοίγει η πόρτα εξόδου της ΝΔ
c0048 1.00 28 17 15.still138

30/04/2024 | 20:16

«Κάφρους» αποκάλεσε ο Γεωργιάδης διαμαρτυρόμενους υγειονομικούς στη Μυτιλήνη

30/04/2024 | 20:09

Στέφανος Κασσελάκης: «Ο γάμος θα είναι μία μικρή συμβολική τελετή, όχι κρητικό γλέντι με 1000 άτομα»

30/04/2024 | 19:47

«Λύγισε» η Γιάννα Τερζή για το πρόβλημα υγείας: «Όταν μου το είπε ο γιατρός στο τηλέφωνο, νόμιζα ότι θα πάθω εγκεφαλικό»
police alarma 140823
Βρετανία: Άνδρας με σπαθί τραυμάτισε πέντε περαστικούς στο ανατολικό Λονδίνο
gaza 6 scaled 1
Εν αναμονή της απάντησης της Χαμάς στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ευρωεκλογές 2024: Τι θα συμβεί μετά τις 10 Ιουνίου – Η πρώτη ολομέλεια και η εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
antoni mplinken 040124
Ο Μπλίνκεν μεταβαίνει στην Ιορδανία για να συζητήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
londino 300424
Λονδίνο: Νεκρός 13χρονος από την επίθεση με σπαθί στο σταθμό του μετρό
ou 252863 230719 type13262
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Το σχόλιο στους δημοσιογράφους για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον – «Πάμε καλά»