Αθήνα

 

17 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 10
Γιώργος Λιάγκας για Παπανώτα: «Θα πω κάτι που θα σας σοκάρει και το λέω για πρώτη φορά»

CALLER'S CHOICE

Ποιος είναι ο 33χρονος ‘Ελληνας που διαπρέπει στην έρευνα για τον καρκίνο

Είναι μόλις 33 ετών, όμως έχει έδρα και εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας για ανακάλυψη θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα – την πιο φονική μορφή της ασθένειας.

Ο κ. Θαλής Παπαγιαννακόπουλος αντιμετωπίζει το θέμα επιθετικά. Χρησιμοποιώντας μια επαναστατική τεχνική, προσπαθεί να καταλάβει πώς λειτουργούν συγκεκριμένες μεταλλάξεις του καρκίνου, οι οποίες εμφανίζονται στους περισσότερους ασθενείς. Σκοπός δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη γενετικών θεραπειών του καρκίνου, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της πολυπλοκότητάς του. Ομως, η έρευνα του κ. Παπαγιαννακόπουλου, ίσως αποτελέσει καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στις 22 Δεκεμβρίου η τάξη των θετικών επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών του απένειμε ειδικό βραβείο για την καινοτόμο ερευνητική του μέθοδο, η οποία έγινε δεκτή για δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό, Nature. Αλλά και το περιοδικό Science χαρακτήρισε τη μέθοδο CRISP, την οποία χρησιμοποιεί η επιστημονική ομάδα στην οποία μετείχε ο κ. Θαλής Παπαγιαννακόπουλος, ως επιστημονική επανάσταση. Οι αντικαρκινικές έρευνες γίνονται καταρχήν σε μοντέλα υπολογιστών, έπειτα σε καλλιέργειες ανθρωπίνων ιστών και στη συνέχεια σε πειραματόζωα, όπως η δροσόφυλλα μύγα, κυρίως όμως σε ποντίκια.

[adsense]

«Μέχρι πρότινος έπρεπε να δημιουργούμε μεταλλάξεις μέσω βλαστικών κυττάρων, τα οποία παρήγαγαν ποντίκια. Αυτό μπορεί να έπαιρνε και τρία χρόνια. Τώρα μπορούμε να παρέμβουμε κατευθείαν στο DNA ενήλικων οργανισμών και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί ο καρκίνος συνήθως εμφανίζεται σε ώριμους ιστούς» εξηγεί ο ίδιος. Μάλιστα, η ομάδα στην οποία συμμετείχε ο κ. Παπαγιανακόπουλος, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΜΙΤ, κατάφερε να παράξει τέσσερις μεταλλάξεις σε τέσσερις μήνες, αν και όπως λέει, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να γίνουν πολλές περισσότερες, κάτι που θα επιταχύνει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την έρευνα.

Η μέθοδος CRISP ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όταν ερευνητές παρατήρησαν ότι κάποια βακτήρια μπορούν να αλλοιώσουν το DNA τους προκειμένου να προστατευτούν από επιθέσεις ιών. Χρόνια αργότερα, το 2014, επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον μηχανισμό προκειμένου να κόψουν και να ράψουν DNA, περίπου όπως κόβει κανείς κείμενο στον υπολογιστή.

Για να το κάνουν αυτό εισάγουν σε ένα κύτταρο μια πρωτεΐνη, η οποία καθοδηγούμενη από RNA μπορεί και σπάει την αλληλουχία του DNA του κυττάρου, σε όποιο σημείο επιθυμεί ο ερευνητής. «Καταφέραμε χρησιμοποιώντας ιούς να μεταφέρουμε καρκινικές μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα κύτταρα στον πνεύμονα και να μελετήσουμε μόνο αυτά. Είναι σαν να βρήκαμε έναν γενετικό διακόπτη που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε γενετικούς συνδυασμούς μεταλλάξεων που εμφανίζονται σε ανθρώπους» λέει ο κ. Παπαγιαννακόπουλος.

Το μεγάλο πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν οι ερευνητές είναι η πολυπλοκότητα των μεταλλάξεων. Σε ένα χάρτη 200 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα ο κ. Παπαγιαννακόπουλος εντόπισε δύο ογκογονίδια που φαίνεται να εμφανίζονται συχνότερα (στο 70% των κρουσμάτων -υπάρχουν χιλιάδες άλλες μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργούν οι ίδιες ή ο συνδυασμός τους) και προσπαθεί να παρέμβει σε αυτά ώστε να αναστείλει την εξέλιξη της ασθένειας.

Η πεποίθηση που υπάρχει στην ιατρική κοινότητα είναι ότι στο μέλλον θα αναπτυχθούν γονιδιακές θεραπείες, που μπορεί να καταστήσουν χρόνια ασθένεια κάποιες μορφές καρκίνου, όμως δεν είναι εύκολο να παραχθούν μοναδικές θεραπείες για κάθε διαφορετικό ασθενή, ανάλογα με το καρκινικό του προφίλ. Αν καταφέρουν να βρουν γενετικά μονοπάτια που να αφορούν μεγάλες ομάδες ασθενών, τότε ίσως καταφέρουν να φέρουν πιο κοντά τις προσωποποιημένες θεραπείες.

Η επαναστατική μέθοδος CRISP, την οποία χρησιμοποιεί ο κ. Παπαγιανακόπουλος, έχει όμως και μια άλλη εφαρμογή, η οποία μπορεί να είναι ηθικά επιλήψιμη. «Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρακτικά για οτιδήποτε. Ξέρουμε ότι κάποιοι επιστήμονες στην Κίνα έχουν επιχειρήσει να τη χρησιμοποιήσουν για γενετική βελτίωση κυττάρων» λέει ο ίδιος. «Θυμάστε την ταινία Gattaca; Ισως είναι πιο κοντά από όσο περιμέναμε», καταλήγει.

Πηγή κειμένου: Του Ματθαίου Τσιμιτάκη για την Καθημερινή (Έντυπη έκδοση)

Ροή Ειδήσεων

psinakis

27/04/2024 | 23:45

J2US – Ο Ψινάκης “πάγωσε” με το καλησπέρα τον Κοκλώνη: “Ψάχνουμε να δούμε αν είναι από σ…ξ ή γυμναστική”

27/04/2024 | 23:40

Στέφανος Κωνσταντινίδης: “Έκανα σωστά που έφυγα από την Κατερίνα Καινούργιου”

27/04/2024 | 23:30

Σπανούλης: Ευστόχησε σε τρίποντο από τα 8 μέτρα στο Βελιγράδι – Βίντεο
astynomia 768x439 1

27/04/2024 | 23:15

Αλαλούμ και «μπαλάκι» των ευθυνών για τον θάνατο οπλίτη στην Ορεστιάδα

27/04/2024 | 23:10

Δολοφονία Λυγγερίδη: Και έκτη προφυλάκιση – Στη φυλακή αρχηγικά στελέχη – «Κλειδί» οι προστατευόμενοι μάρτυρες

27/04/2024 | 23:00

Super League: Χαμός μεταξύ Βόλου και ΚΕΔ για αντικατάσταση χωρίς ενημέρωση στο VAR
pos karta pliromi 1

27/04/2024 | 22:45

POS: Λήγει η προθεσμία για τη διασύνδεση με τις ταμειακές μηχανές – Τα πρόστιμα

27/04/2024 | 22:32

To νέο Ford Kuga Plug-In Hybrid διαθέσιμο για παραγγελία με μηδενικό φόρο χρήσης

27/04/2024 | 22:30

Απίστευτες εικόνες στη Σαντορίνη από κατολίσθηση στη Θηρασιά (βίντεο)
w22 131549w25204914w22123306avgenakis2

27/04/2024 | 22:15

Απάντηση του Αυγενάκη σε Ανδρουλάκη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ατοπες και εκτός πραγματικότητας δηλώσεις

27/04/2024 | 22:00

Αιμιλία Υψηλάντη: “Ήταν το σκάνδαλο της επαρχίας, δεν καταλάβαινε τίποτα ο πατέρας μου από αυτά”

27/04/2024 | 21:40

Γιώργος Μπένος: “Δέχτηκα bullying στο γυμνάσιο, μπορεί να σε δείξει ο άλλος με το δάχτυλο γιατί κάνεις παρέα με κορίτσια”
katarzyna kos scfkb 7k130 unsplash scaled 1

27/04/2024 | 21:30

Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο έως Μ. Τετάρτη

27/04/2024 | 21:30

Θανάσης Πάτρας: “Θα με έβλεπα ακόμα και να έχω ταβέρνα ή και δημόσιος υπάλληλος να ήμουν, πάλι στον γκισέ μου θα έρχονταν”

27/04/2024 | 21:30

Nέο βίντεο με δύο ομήρους από τη Χαμάς – Τι είχε πει πριν από μια βδομάδα ο αδερφός του ενός 
katerina panagopoulou 260424
Κατερίνα Παναγοπούλου: Το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που διέκοψε τη ροή του δελτίου ειδήσεων του Mega
olympiakoiagones floga 260424 (9)
Η Ολυμπιακή Φλόγα ταξιδεύει για Παρίσι: Δείτε εικόνες και βίντεο από την Τελετή Παράδοσης
errikos ntynan 1280x960
Ασθενής ετών 100 υπεβλήθη σε καρδιολογική επέμβαση στο Ερρίκος Ντυνάν
screenshot 6
Έκλαψε με αναφιλητά η Μαρίνα Σάττι στον αέρα της ΕΡΤ
gennimatas
Γιώργος Γεννηματάς: Ένας εμβληματικός πολιτικός, ένα ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο εμπνευστής του ΕΣΥ που «έφυγε» νωρίς
vasiliki troufakou 190224
Η Βασιλική Τρουφάκου αποκάλυψε ότι θα αποκτήσει αγόρι