Αθήνα

 

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

6208654
Κασσελάκης: «Μην λέτε ότι είμαι η ελπίδα σας. Δεν θέλω να γίνω μακάβριος αλλά ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να είναι η ελπίδα. Κάτι μπορεί να μου συμβεί εντάξει;»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε με 153 ψήφους από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών – Βόρεια Μακεδονία κι επισήμως πλέον η γειτονική χώρα

Τη συμφωνία, όπως αναμενόταν, ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι επίσης: Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος Δανέλλης, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Παρά τις φήμες που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες ώρες για το αντίθετο, «όχι» είπε τελικώς ο Βασίλης Κόκκαλης, ενώ έκπληξη αποτέλεσε η στάση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος, αν και αποχώρησε από το Ποτάμι την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της στάσης Θεοδωράκη απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα μαζί με το «όχι» του Γιώργου Αμυρά και την ανεξαρτητοποίησή του να διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία.

[inline_article order=”1″]

Για ιστορική μέρα και θωράκιση εκ μέρους της Ελλάδας της ιστορίας της και της κληρονομιάς της Αρχαίας Μακεδονίας έκανε λόγο σε γραπτή δήλωσή του μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο Αλέξης Τσίπρας, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί δεν πήραν το λόγο για δεύτερη φορά και αρκέστηκαν στις χθεσινοβραδινές τοποθετήσεις τους στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης: «Σήμερα γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια. Το μίσος των εθνικισμών, οι διενέξεις και οι συγκρούσεις δίνουν τη θέση τους στη φιλία, την ειρήνη και τη συνεργασία. Οι επόμενες γενιές και στις δυο χώρες θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στους βουλευτές που με θάρρος και τόλμη, έβαλαν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρήνης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους δυο λαούς. Η Βόρεια Μακεδονία που σήμερα γεννήθηκε, θα είναι μια φίλη χώρα. Σύμμαχος και συμπαραστάτης της Ελλάδας στις προσπάθειές της για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνανάπτυξη στη περιοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος πλέον σκέπτεται τα επόμενα βήματά του, με πρώτο τον ανασχηματισμό και στη συνέχεια την ψήφιση των νομοσχεδίων με κοινωνικό πρόσημο (αύξηση κατώτατου μισθού, προστασία πρώτης κατοικίας, επιδότηση ενοικίου, ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις κτλ.).

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια δύσκολη ημέρα για την Ελλάδα, ενώ επανέλαβε ότι θα αξιοποιήσει ως όπλο απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία το βέτο στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δεν τηρηθούν οι κανόνες καλής γειτονίας. Αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Η κυβέρνηση, με μία ευκαιριακή πλειοψηφία, ψήφισε την επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. H κύρωσή της σημαίνει την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας στους κατοίκους των Σκοπίων για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση. Εγκαταλείπεται έτσι μια εθνική γραμμή δεκαετιών.  Ο κ. Τσίπρας είπε “ναι” εκεί που όλοι οι προκάτοχοι του είπαν όχι. Τους λόγους τους γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Κι αυτό μπορεί να γίνει αρχή νέων δεινών. Δυστυχώς, τα κομματικά παζάρια και ο κυνισμός του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησαν του εθνικού συμφέροντος. Πριν από τέσσερα χρόνια ακριβώς, ο κ. Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές εξαπατώντας τους πολίτες. Για να μας πάει τελικά πολλά χρόνια πίσω, κάνοντας χειρότερη τη ζωή των Ελλήνων και ειδικά των πιο αδύναμων. Τώρα, ολοκληρώνει το καταστροφικό του πέρασμα και με μία εθνική υποχώρηση», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Το «ναι» της Βουλής στη συμφωνία των Πρεσπών χαιρέτισαν άμεσα με μηνύματά τους τόσο ο Ζόραν Ζάεφ όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Η ψηφοφορία πάντως ήταν κατά τι επεισοδιακή, καθώς σημειώθηκε επεισόδιο ανάμεσα στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι μίλησαν για «προδοσία». Επίσης, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης άνοιξε την ώρα την ψηφοφορίας και μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας πανό για τη Μακεδονία.

Ζήτημα έχει ανακύψει, εξάλλου, και με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, με τον ίδιο να εγκαλεί τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής για συμπαιγνία προκειμένου να διαλυθεί η κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος πάντως, ο οποίος ψήφισε τη συμφωνία, όπως είχε προαναγγείλει, δήλωσε ότι δίνει προθεσμία δύο ημερών στον κ. Καμμένο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και δεν πρόκειται στο ενδιάμεσο να παραιτηθεί, ούτως ώστε να καταλάβει την έδρα του ο Τέρενς Κουίκ που ήδη έχει εγκαταλείψει τους ΑΝΕΛ. Για να διατηρήσει έτσι την κοινοβουλευτική του ομάδα ο κ. Καμμένος, θα πρέπει να συμφωνήσει για την ένταξη ενός εκ των πρώην βουλευτών του που τώρα είναι ανεξάρτητοι: Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Λαζαρίδης, Δημήτρης Καμμένος. Πλην όμως ουδείς εξ αυτών δηλώνει… ενθουσιασμένος με την ιδέα.

Ροή Ειδήσεων

zodiac

02/05/2024 | 08:21

Δύο ζώδια θα έρθουν αντιμέτωπα με ιδιοτροπίες και απαιτήσεις, σήμερα

02/05/2024 | 08:18

Χ.Στυλιανίδης: Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα

02/05/2024 | 08:12

Greek Mafia: Αυτοί είναι οι συλληφθέντες για εμπρησμούς και δολοφονίες – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους
kypros simaia 020524

02/05/2024 | 08:06

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ νομοσχέδιο για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

02/05/2024 | 08:01

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

02/05/2024 | 07:56

Νέα Αριστερά: Στη λαϊκή αγορά της Κυψέλης ο Αλέξης Χαρίτσης μαζί με υποψήφιους ευρωβουλευτές
cascander 020524

02/05/2024 | 07:49

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Ωδή στους κασκαντέρ, αραχνοφοβία και λυρικός Παρατζάνοφ

02/05/2024 | 07:43

Τροχαίο στην Πειραιώς: Πώς έγινε η παράσυρση των πέντε πεζών – 4 ετών το παιδί που διασωληνώθηκε

02/05/2024 | 07:35

Καιρός σήμερα: Συννεφιά με βροχές και τοπικές καταιγίδες

02/05/2024 | 07:31

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου

02/05/2024 | 00:28

Τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα – Ανάμεσά τους τρία παιδιά, το ένα διασωληνωμένο

01/05/2024 | 23:30

Survivor: «Ό,τι πει η Δαλάκα το κάνουν, την έχουν επιλέξει σαν μάνα που προσέχει τα παιδιά της»

01/05/2024 | 23:19

Μεσανατολικό: «Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα

01/05/2024 | 23:08

Ιερέας στους Αμπελόκηπους λιποθύμησε κατά την Ακολουθία του Νιπτήρος

01/05/2024 | 23:00

Κλήρωση ΛΟΤΤΟ 2514: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί
6208654
Κασσελάκης: «Μην λέτε ότι είμαι η ελπίδα σας. Δεν θέλω να γίνω μακάβριος αλλά ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να είναι η ελπίδα. Κάτι μπορεί να μου συμβεί εντάξει;»
nikos androulakis 010524 (2)
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο Καισαριανής: «Κρατάμε τη θυσία τους ως πυξίδα»
screenshot 12
Ο Στέφανος Κασσελάκης στο Σκοπευτήριο Καισαριανής την Πρωτομαγιά – Κατέθεσε στεφάνι
kourakis moralis 010524 (3)
Συνάντηση Κουράκη με Μώραλη: «Στην Αυτοδιοίκηση κρίνεται η ικανότητα Ελλάδας και Ε.Ε. να δώσουν λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών»
xristidis 010524
Π.Χρηστίδης: Τα αιτήματα των απεργών της Πρωτομαγιάς είναι και πάλι επίκαιρα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
pavlos marinakis 280324
Μαρινάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ για Μάτι: Κάνουν το άσπρο μαύρο και παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των συγγενών των θυμάτων