Αθήνα

 

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

6208654
Κασσελάκης: «Μην λέτε ότι είμαι η ελπίδα σας. Δεν θέλω να γίνω μακάβριος αλλά ένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να είναι η ελπίδα. Κάτι μπορεί να μου συμβεί εντάξει;»

ΕΛΛΑΔΑ

Απαλλαγή της Σαλαμίνας από χρέος 2,4 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ- Τι ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, η Σαλαμίνα απαλλάσσεται από την επιτήρηση και, σε ερώτηση των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να χαρακτηρίσει «δώρο» τη σχετική απόφαση, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την υπαγωγή του δήμου στο πρόγραμμα επιχορήγησης των ΟΤΑ, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρύθμιση γίνεται στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που θα ενταχθούν και άλλοι δήμοι, για τους οποίους γίνεται επίσης προγραμματισμός έργων.

Η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στη συνέντευξη τύπου για τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

«Αξιότιμη Πρόεδρε κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη,

Κυρία Μενδώνη υπουργέ Πολιτισμού,

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία στον εξαιρετικό αυτό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, διακεκριμένοι προσκεκλημένοι στη σημερινή εκδήλωση,

Κυρίες και κύριοι,

Στις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες διανύει η πατρίδα μας αυτήν την περίοδο, έχει σημασία να υπογραμμίσει κανείς, ότι οι εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια από την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, διεξάγονται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και έχουν την θερμή, ενεργό και πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επέτειος των 2.500 χρόνων εκπέμπει αναμφίβολα ισχυρά μηνύματα που οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε με ένταση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Προς την Διεθνή κοινότητα στις μέρες μας θα είναι σπουδαίο, να έρθει στην επιφάνεια ότι η Ελλάδα με τις νικηφόρες μάχες της απέναντι στους Πέρσες, έθεσε τις βάσεις του ελεύθερου δυτικού πολιτισμού και υπεράσπισε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της φιλικής επικοινωνίας των λαών.

Και προς τον ειρηνικό λαό και ιδιαίτερα προς τους νέους ανθρώπους της πατρίδας μας είτε αυτοί βρίσκονται εδώ στο εσωτερικό της χώρας, είτε αποτελούν την γενιά brain drain, τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που έχουν φύγει από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης, θα είναι σπουδαίο να αναδειχθούν οι αξίες της ενότητας των Ελλήνων, του πατριωτισμού και ιδίως η διαχρονική αξία της αυτοθυσίας για την πατρίδα και την ελευθερία.

Και πιστεύω ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα είναι μία συνεχόμενη γέφυρα στην πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, στην κατ’ ουσίαν ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, να διευκολύνει τους Έλληνες του Εξωτερικού να ψηφίζουν από την χώρα στην οποία βρίσκονται και ιδίως να διευκολύνει όσους είναι κάτω των τριάντα ετών, κατ’ ουσίαν να ψηφίζουν στη χώρα στην οποία βρίσκονται χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις.

Και την δεύτερη και σημαντική έννοια που ανέδειξε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας: την κυριαρχία της στρατηγικής σκέψης, της δομημένης στρατηγικής σκέψης, ως προϋπόθεση για κάθε επιτυχία, για κάθε νίκη σε  οποιαδήποτε αναμέτρηση.

Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί, είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουν πολλή μεγάλη επιτυχία διότι επικεφαλής αυτής της προσπάθειας είναι η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία είναι ένας άνθρωπος που έχει αυθεντικό ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτού του εορτασμού. Ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε  με πάρα πολλούς τρόπους εμπράκτως πολλά χρόνια τώρα και αντικατοπτρίζει τη δική της πατριωτική ματιά στα δρώμενα της Ελλάδας αλλά και τη δική της διεθνή παρεμβατικότητα.

Αλλά το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και το κριτήριο της επιτυχίας αυτών των εκδηλώσεων θα είναι εάν πετύχουμε να απασχολήσει αυτό το γεγονός τις διεθνείς ελίτ, πολιτικές και στρατιωτικές, και αν καταφέρουμε να γίνει αντικείμενο εθνικής αυτοσυνειδησίας και εθνικού αναστοχασμού από εκατομμύρια Έλληνες και κυρίως από τα νέα παιδιά.
Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω ότι αυτές οι εκδηλώσεις πρέπει να έχουν αυτόν τον συνδυαστικό στόχο. Και το κριτήριο της επιτυχίας μας δεν είναι άλλο από αυτά τα συγκεκριμένα δύο επίπεδα.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μία ομάδα διαχείρισης έργου, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών και των δημάρχων, οι οποίοι συμμετέχουν και στην τιμητική κοσμητεία και αναφέρθηκαν νωρίτερα. Είναι τα πρόσωπα που αποτελούν την καρδιά αυτής της υπόθεσης και πιστεύω ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει δεκάδες ιδέες, οι οποίες αξιολογούνται από το υπουργείο Εσωτερικών, και θα ανακοινωθούν ολοκληρωμένα στα τέλη Ιανουαρίου.

Ταυτοχρόνως το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να στηρίξει όλες τις δράσεις που προαναφέρθηκαν. Αυτή θα είναι η βασική μας αποστολή. Να συμβάλλουμε με τη δημιουργία νέων υποδομών, να συμβάλλουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών, στην προοπτική τους. Προοπτική που υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι συνδυασμένη με το ισχυρό, ιστορικό απόθεμα που εκπροσωπούν τόσο σπουδαία γεγονότα στην ελληνική ιστορία.

Και επειδή τα λόγια πρέπει να επαληθεύονται από τις πράξεις, για σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι στον ιστορικό δήμο της Σαλαμίνας λύνουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο ένα τεράστιο πρόβλημα που τον βασάνιζε για πολλά χρόνια. Απαλλάσσουμε τον Δήμο Σαλαμίνας -κατόπιν σχετικών συζητήσεων που υπήρξαν σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο της Σαλαμίνας και εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ, και με την κάλυψη του υπουργείου Εσωτερικών -από ένα χρέος 2,4 εκατ. ευρώ. Και έτσι ο Δήμος Σαλαμίνας τίθεται εκτός κάθε είδους μνημονιακής επιτήρησης και είναι ελεύθερος και ισχυρός να μπορέσει να κάνει τους δικούς του προγραμματισμούς, τα δικά του έργα και να υποδεχθεί σπουδαίες πράξεις και αποφάσεις αλληλεγγύης, όπως αυτή  που εξέφρασε νωρίτερα η κυρία Βαρδινογιάννη, με την ίδρυση και λειτουργία ενός ολοκληρωμένου κέντρου υγείας. Στην πραγματικότητα αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι κάτι σαν ένα νοσοκομείο για την περιοχή, ώστε να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές που δυστυχώς έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στη Σαλαμίνα.

Παρόμοιος θα είναι ο προγραμματισμός μας και για τους υπόλοιπους δήμους.

Σκοπεύουμε να συνδράμουμε αποφασιστικά τους δήμους και τις Περιφέρειες που σχετίζονται με αυτή την μεγάλη ελληνική ιστορία, ώστε να αφήσουμε μία παρακαταθήκη.

Γιατί τα 2.500 χρόνια, ως επέτειος, θα τελειώσουν, αλλά η Ελλάδα μας πρέπει να πορευτεί χιλιάδες χρόνια μετά. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ροή Ειδήσεων

monemvasia 020524

02/05/2024 | 08:37

Πάσχα στη Μονεμβασιά: Να γιατί είναι μία μοναδική εμπειρία ζωής

02/05/2024 | 08:30

Γιώργος Λυγγερίδης: Συνελήφθη άλλο ένα άτομο για την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού

02/05/2024 | 08:27

Τρομακτικό βίντεο: Η στιγμή που 33χρονος τρανς προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στις ΗΠΑ
zodiac

02/05/2024 | 08:21

Δύο ζώδια θα έρθουν αντιμέτωπα με ιδιοτροπίες και απαιτήσεις, σήμερα

02/05/2024 | 08:18

Χ.Στυλιανίδης: Η ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι για μας, πρώτη προτεραιότητα

02/05/2024 | 08:12

Greek Mafia: Αυτοί είναι οι συλληφθέντες για εμπρησμούς και δολοφονίες – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους
kypros simaia 020524

02/05/2024 | 08:06

Στο Κογκρέσο των ΗΠΑ νομοσχέδιο για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

02/05/2024 | 08:01

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

02/05/2024 | 07:56

Νέα Αριστερά: Στη λαϊκή αγορά της Κυψέλης ο Αλέξης Χαρίτσης μαζί με υποψήφιους ευρωβουλευτές
cascander 020524

02/05/2024 | 07:49

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Ωδή στους κασκαντέρ, αραχνοφοβία και λυρικός Παρατζάνοφ

02/05/2024 | 07:43

Τροχαίο στην Πειραιώς: Πώς έγινε η παράσυρση των πέντε πεζών – 4 ετών το παιδί που διασωληνώθηκε

02/05/2024 | 07:35

Καιρός σήμερα: Συννεφιά με βροχές και τοπικές καταιγίδες

02/05/2024 | 07:31

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου

02/05/2024 | 00:28

Τροχαίο στην Πειραιώς: Αυτοκίνητο παρέσυρε πέντε άτομα – Ανάμεσά τους τρία παιδιά, το ένα διασωληνωμένο

01/05/2024 | 23:30

Survivor: «Ό,τι πει η Δαλάκα το κάνουν, την έχουν επιλέξει σαν μάνα που προσέχει τα παιδιά της»
screenshot 17
Κρήτη-Τραγωδία στην πλατεία Κορνάρου: 44χρονη έπαθε ανακοπή μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού της – Tο είχε χάσει νωρίτερα
ekaterina shevchenko zltlhekbh04 unsplash
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 1η Μαΐου
kairos synnefa 010524
Πάσχα με συννεφιά, βροχές και καταιγίδες – Η αναλυτική πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
ekav asthenoforo 3
Πέθανε η 44χρονη που κατέρρευσε στο κέντρο του Ηρακλείου μπροστά στο παιδί της
sintrivani
Πρωτομαγιά: Διαδηλωτές έριξαν κόκκινη μπογιά στο σιντριβάνι του Συντάγματος για τη Γάζα
peripoliko intime
Ιωάννινα: Συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων στο κέντρο της πόλης – Νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο