Αθήνα

 

18 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 10
Γιώργος Λιάγκας για Παπανώτα: «Θα πω κάτι που θα σας σοκάρει και το λέω για πρώτη φορά»

ΔΙΕΘΝΗ

Μήνυμα ΕΕ: Βλέπουμε πολύ ανησυχητικές αποφάσεις στo εσωτερικό της Τουρκίας

Για ανησυχητικές αποφάσεις από μέρους της Άγκυρας έκανε λόγο ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας στο μπλογκ του τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και ΕΕ-ΗΠΑ.

«Με τους υπουργούς της ΕΕ, συμφωνήσαμε ότι υπήρξε βελτίωση όσον αφορά τη συνολική ρητορική που χρησιμοποιήθηκε και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, έχουμε δει πολύ ανησυχητικές αποφάσεις στo εσωτερικό, ιδίως την καταστολή κατά του δημοκρατικού κόμματος της αντιπολίτευσης HDP και την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης – nomen est omen – που αφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Είχα μια μακρά συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όπου συζητήσαμε αυτά τα θέματα και το Κυπριακό, μετά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Κύπρο» σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται «ενεργά με την Τουρκία για να διασφαλίσουμε ότι θα αποκτήσουμε και θα διατηρήσουμε μια πιο εποικοδομητική στάση. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι ηγέτες χαιρέτισαν την έκθεση που παρουσίασα ως Ύπατος Εκπρόσωπος μαζί με την Επιτροπή ως τη σωστή βάση για τα συμπεράσματά τους και συμφώνησαν ότι, δεδομένης της πιο εποικοδομητικής στάσης της Τουρκίας πρόσφατα, πρέπει να στοχεύουμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από τη λειτουργία της τελωνειακής ένωσης, τη μετανάστευση συν άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Το κάνουμε μέσω μιας σταδιακής, αναλογικής, αλλά και αναστρέψιμης προσέγγισης, εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια πορεία αντιπαράθεσης. Σε αυτήν τη σαφή βάση, θα εργαστώ τώρα ενεργά σε όλα τα σχετικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας για τη Διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου και των ευρύτερων περιφερειακών πτυχών».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι «μια βασική περίπτωση όπου χρειαζόμαστε την Τουρκία να ενεργήσει με πιο εποικοδομητικό τρόπο είναι η Λιβύη. Μετά από δέκα χρόνια συγκρούσεων, ο λαός της Λιβύης έχει μια νέα ευκαιρία με τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας και την πολιτική μετάβαση σε εξέλιξη. Όλοι πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να χρησιμοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιριών, όπως συζήτησα με τον πρωθυπουργό Αλ Ντμπεϊμπά, ο οποίος ηγείται της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Σχετικά με τη σχέση με τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι «αποτελούσε πάντα την πιο στρατηγική μας σχέση και επομένως έχει σημασία ότι υπάρχει πλέον σαφής επιθυμία να επενδύσουμε στη συνεργασία» εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ‘Αντονι Μπλίνκεν «περιέγραψε την ΕΕ ως εταίρο πρώτης επιλογής».

«Αυτή η θετική διάθεση επιβεβαιώθηκε επίσης στη συζήτηση μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και του Προέδρου Μπάιντεν. Επαναβεβαίωσε, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, το ενδιαφέρον και τη δέσμευση της διοίκησής του να ενισχύσει τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ, βάσει των κοινών δημοκρατικών αξιών και των κοινών μας συμφερόντων. Αυτό το θετικό μήνυμα και η δέσμευση επαναλήφθηκε από την πλευρά της ΕΕ. Το επόμενο καθήκον είναι να συμπληρώσουμε αυτήν την κοινή επιθυμία για διατλαντική δράση» ανέφερε ο κ. Μπορέλ.

Τέλος, o Ζοζέπ Μπορέλ υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ είναι σταθερή, ειδικά όταν βλέπουμε έναν κόσμο με απολυταρχικές δυνάμεις που επιδιώκουν να διεκδικούν όλο και περισσότερο».

Ροή Ειδήσεων

ipsilanti2704

27/04/2024 | 22:00

Αιμιλία Υψηλάντη: “Ήταν το σκάνδαλο της επαρχίας, δεν καταλάβαινε τίποτα ο πατέρας μου από αυτά”

27/04/2024 | 21:40

Γιώργος Μπένος: “Δέχτηκα bullying στο γυμνάσιο, μπορεί να σε δείξει ο άλλος με το δάχτυλο γιατί κάνεις παρέα με κορίτσια”

27/04/2024 | 21:30

Ο καιρός με τον Π. Γιαννόπουλο: Πολύ ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο έως Μ. Τετάρτη
patras2704

27/04/2024 | 21:30

Θανάσης Πάτρας: “Θα με έβλεπα ακόμα και να έχω ταβέρνα ή και δημόσιος υπάλληλος να ήμουν, πάλι στον γκισέ μου θα έρχονταν”

27/04/2024 | 21:30

Nέο βίντεο με δύο ομήρους από τη Χαμάς – Τι είχε πει πριν από μια βδομάδα ο αδερφός του ενός 

27/04/2024 | 21:15

Περισσότερες ευκαιρίες εργασίας και σταθερές, καλοπληρωμένες δουλειές, το μήνυμα του πρωθυπουργού
sarri2704

27/04/2024 | 21:10

Έφη Σαρρή: “Κάνω κάστινγκ για pool boy, αν δεν είναι σωστή η ενδυμασία… bye”

27/04/2024 | 21:00

Κώστας Τσουρός: “Πήγε σε μαγαζί φίλου μου και ζήτησε το τηλέφωνό μου”

27/04/2024 | 20:45

Θάνος Κιούσης: “Δουλεύει ένα “αυτοάνοσο”, ένα σύστημα που μου λέει “μην πέφτεις”
ap24117800331731

27/04/2024 | 20:40

ΗΠΑ: Οι φοιτητές συνεχίζουν τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Γάζα – Φοιτητικές καταλήψεις και στη Γαλλία

27/04/2024 | 20:30

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά – Αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες για αύξηση του τζίρου

27/04/2024 | 20:26

Συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα
harry

27/04/2024 | 20:25

Χάρι: Η πρώτη πριγκιπική εμφάνιση μετά την στέψη του Καρόλου

27/04/2024 | 20:22

Οπαδική βία: Προφυλακιστέος και ο μάνατζερ τράπερ για ηθική αυτουργία στη δολοφονία Λυγγερίδη – Συνεχίζονται οι απολογίες

27/04/2024 | 20:20

Ρωσία: Η Μόσχα θα επιδιώξει να παρακάμψει τις όποιες κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της υγροποιημένου φυσικού αερίου
biden erdogan 260424
Αναβάλλεται η επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ και η συνάντηση με Μπάιντεν
Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος: Πήρε άδεια από τους γιατρούς
Νετανιάχου: Οι αποφάσεις του ΔΠΔ για τον πόλεμο στη Γάζα δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Ταϊβάν
erdogan 4
Ταγίπ Ερντογάν: Το παρασκήνιο πίσω από την αναβολή του ταξιδιού του στις ΗΠΑ
ascfsa
Έρευνα: Λεσβίες και bisexual γυναίκες πεθαίνουν νεότερες- Αυτός είναι ο λόγος