Αθήνα

 

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Οι απόλυτες στιγμές: Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω από όσα πέρασα… στο Μundial! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

1589 μέρες. Ήδη οι… ανυπόμονοι τις μέτρησαν και τις «πόσταραν» στα social media! Tόσες απομένουν ώστε να γίνει η σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022. Το πρώτο Μουντιάλ από καταβολής, από το μακρινό 1930, που θα γίνει χειμώνα και όχι καλοκαίρι.

Γράφει (ήδη με νοσταλγία) ο Μιχάλης Τσαμπάς

Το Νοέμβριο του ’22 λοιπόν στο Eμιράτο είναι το επόμενο μεγάλο ραντεβού και ως τότε φυσικά πολλά θα γίνουν, πολλά θα περάσουμε και πολλά θα θυμόμαστε. Η διοργάνωση της Ρωσίας άλλωστε μας έχει αφήσει πολλά στη μνήμη για να συζητάμε και τις επόμενες ημέρες και τα επόμενα χρόνια. Τόσο γι’ αυτά που έγιναν στον καθαρά αγωνιστικό τομέα, όσο και στα όμορφα και χαρακτηριστικά που γίνονται… παραπλεύρως των αγώνων. Ρίχνοντας σιγά-σιγά την αυλαία της στήλης «ΕΔΩ ΜΟΥΝΤΙΑΛ» που για ένα μήνα σας κράτησει νύχτα και μέρα συντροφιά στο The Caller με ανάλυση όλων των αγώνων και των πρωταγωνιστών, ας κάνουμε μια γρήγορη ανασκόπηση για να θυμηθούμε σημαντικές στιγμές, πρόσωπα, αγώνες που μας… στιγμάτισαν και που θα κρατήσουμε στη μνήμη μας, ώστε να τις αναφέρουμε σε κάθε μελλοντική κουβέντα με θέμα «Μουντιάλ 2018»!

1) Δεν χωράει αμφιβολία ότι η μεγάλη καινοτομία του Μουντιάλ που από χτες το βράδυ πέρασε στην ιστορία, είναι το VAR. Ακόμη και στον τελικό χρησιμοποιήθηκε και σε μεγάλο βαθμό (δίκαια) καθόρισε τον τελικό νικητή. Με το σκορ στο 1-1 ο Αργεντίνος διαιτητής Πιτάνα δεν είδε το χέρι του Πέρισιτς δια γυμνού οφθαλμού. Το είδε όμως με την συνδρομή της τεχνολογίας, έδειξε το σημείο του πέναλτι και οι «τρικολόρ» πήραν το σημαντικό προβάδισμα που τους οδήγησε στην κορυφή του κόσμου. Αλλά και πέρα του τελικού, πάρα πολλές φορές από το… καλημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το VAR έπαιξε τον ρόλο του όσο αφορά την απονομή της δικαιοσύνης. Όσο σκληρό κι αν ήταν για κάποιες ομάδες, όσο κι αν είναι λίγο… ξενέρωμα ένα πέναλτι να υποδεικνύεται 4 και 5 λεπτά μετά από την παράβαση, είναι απολύτως δίκαιο. Οι φωνές για την διαιτησία δεν υπήρχαν καν και παράλληλα στάλθηκε και προς όλες τις χώρες ένα μήνυμα για τα όσα θα ακολουθήσουν το χειμώνα και στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ, αλλά και στα τοπικά πρωταθλήματα!

2) Η αναμέτρηση της Νιγηρίας με την Αργεντινή είναι ίσως το ματς που συζητήθηκε περισσότερο από το καθένα στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έριξε την αυλαία του. Ήταν μια αναμέτρηση θρίλερ όπου ο Μέσι πέτυχε ένα απίθανο γκολ, οι Αφρικάνοι βρέθηκαν αγκαλιά με την πρόκριση, αλλά ο Ρόχο στο τέλος έσωσε την «αλπισελέστε» από το κάζο του αποκλεισμού. Δεν ήταν όμως αυτός ο βασικός λόγος που εκείνο το παιχνίδι έγινε σημείο αναφοράς. Ο κύριος λόγος έχει όνομα και επώνυμο. Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Η θλιβερή εικόνα του «Θεού της μπάλας», οι… παράξενες κινήσεις του κατά την διάρκεια του αγώνα, οι χειρονομίες και η κατάρρευση του με την λήξη, έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ένα… είδωλο που γκρεμίστηκε με τον χειρότερο τρόπο. Ευτυχώς στο επόμενο ματς κάποιοι πήραν απόφαση να τον… προστατεύσουν από την επιπλέον κατρακύλα του!

3) Μεσημέρι Κυριακής 24 Ιουνίου, για την 2η αγωνιστική των ομίλων η Αγγλία αντιμετωπίζει τον Παναμά! Μάχη άνιση και φυσικά εξ αρχής δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς τον τελικό νικητή. Από τη μία μια ομάδα που είχε ως στόχο να προχωρήσει αρκετά στο Μουντιάλ κι από την άλλη μια… εξωτική παρουσία που έπαιζε για τη χαρά της συμμετοχής. Με ένα… ξέσπασμα διαρκείας οι Άγγλοι προηγούνται στο ημίχρονο με 5-0. Όλοι φαντάζονται πως αν συνεχίσουν έτσι το σκορ θα έχει διαστάσεις ρεκόρ για το επίπεδο ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο τηλεοπτικός φακός… πιάνει μια από τις πιο ξεχωριστές φάσεις της διοργάνωσης. Με την είσοδο των δύο χωρών στον αγωνιστικό χώρο για την έναρξη του 2ου ημιχρόνου, ο προπονητής του Παναμά, Γκόμεζ Ερνάν πλησιάζει τον ομόλογό του της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκέιτ και σχεδόν στο «παρακαλετό» ζήτησε να… ρίξουν ταχύτητα! Το τελικό 6-1 πάντως άφησε όλους ικανοποιημένους, αφού κι ο Παναμάς πέτυχε το πρώτο γκολ στην ιστορία του σε Μουντιάλ και πανηγυρίστηκε σαν… κατάκτηση τροπαίου και τα «λιοντάρια» έφτασαν στην πιο ευρεία νίκη τους.

4) Το ότι οι Ιάπωνες είναι ένας πολιτισμένος λαός που ρίχνει μεγάλο βάρος στην πειθαρχία το γνωρίζαμε και φυσικά δεν περιμέναμε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας για να το μάθουμε. Όμως οι εικόνες φιλάθλων… made in Japan, που μετά από κάθε ματς της χώρας τους μάζευαν σε πλαστικές σακούλες τα σκουπίδια που έκαναν στην εξέδρα σαφώς και περνάει στην ιστορία των ξεχωριστών στιγμών ενός Μουντιάλ. Φυσικά εδώ στην Ελλάδα βλέπαμε αυτές τις εικόνες και βάζαμε τα κλάματα!

5) Η Βραζιλία τόσο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου όσο και κατά την διάρκειά του φάνταζε ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Τελικά το σούπερ Βέλγιο είχε άλλη άποψη στην φάση των «8» και την έστειλε πρόωρα… σπίτι της. Από μια Βραζιλία που μας έδειξε ελάχιστα και πίκρανε ξανά τα εκατομμύρια των πιστών της τι έμεινε; Το… φιάσκο Νεϊμάρ. Ο σούπερ σταρ της «σελεσάο» που θεωρητικά θα την… κουβαλούσε στην πλάτη του στον δρόμο προς τον τίτλο, έγινε ο περίγελος της διοργάνωσης. Από αγωνιστική βοήθεια… μηδενική και μόνιμα βουτιές στο έδαφος και θεατρινισμοί. Έγινε ανέκδοτο και σαφώς δεν τιμά την εικόνα του.

6) Κι αν ο Νεϊμάρ έγινε… ανέκδοτο με την συμπεριφορά του, ο Όσκαρ Ταμπάρεζ έγινε σύμβολο θέλησης και προσπάθειας. Ο προπονητής της εθνικής Ουρουγουάης πήρε σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο (το 4ο της καριέρας του) υψηλό βαθμό όχι μόνο γιατί παρουσίασε στο χορτάρι μια εξαιρετική ομάδα. Το respect του ανήκει γιατί όλα αυτά τα πετυχαίνει ενώ έχει την συνοδεία μιας μαγκούρας. Διαγνώστηκε με το σύνδρομο Guillain-Barré, ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων. Κι όμως είναι εκει. Στην πρώτη γραμμή και το παλεύει στον δύσκολο κόσμο του ποδοσφαίρου. Δεν κέρδισε άδικα τον σεβασμό όλου του πλανήτη.

7) Στην νοκ άουτ φάση των «16», η Δανία αντιμετωπίζει την Κροατία και οι δύο ομάδες μας χαρίζουν ένα από τα πιο ωραία παιχνίδια του Μουντιάλ. Ματσάρα με τα όλα της. Δύο γκολ στην κανονική διάρκεια, παράταση, χαμένο πέναλτι στο 118′ από τον Μόντριτς και… γιγαντομαχία Σμάιχελ-Σούμπασιτς στην διαδικασία των πέναλτι. Και κάπου εκεί στα επίσημα ο τεράστιος Πίτερ Σμάιχελ να καμαρώνει, να χαίρεται, να χτυπιέται, να στεναχωριέται. Να το ζει όσο πιο έντονα γίνεται. Όχι ως μύθος της Δανίας. Όχι ως ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Απλά ως ένας πατέρας που αγωνιά βλέποντας τον υιό του να αγωνίζεται! Όλα τα συναισθήματα σε λίγα λεπτά. Αξέχαστη στιγμή.

8) Στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, έλαμψε το άστρο ενός νεαρού που στην συνέχεια αγωνίστηκε σε μεγάλα ευρωπαϊκά club. Ήταν ο κολομβιανός Χάμες Ροντρίγκες. Στην Ρωσία… κινήθηκε σε ρηχά νερά, καθώς ο τραυματισμός του δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στο κρίσιμο νοκ άουτ ματς στην φάση των 16 κόντρα στην Αγγλία. Ένα ματς όπου οι Κολομβιανοί το ισοφάρισαν στο 94′, το πήγαν στα πέναλτι αλλά τελικά εκεί αποκλείστηκαν! Η εικόνα με τον Χάμες να κλαίει με λυγμούς έχοντας κατανοήσει πως δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο θα ήθελε, θα μείνει χαραγμένη σε όλους ως μια από τις πιο δυνατές και συναισθηματικές εικόνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου!

9) Η πρώτη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε την Πέμπτη 14 Ιουνίου ανάμεσα στην διοργανώτρια Ρωσία και την Σαουδική Αραβία. 5-0 το τελικό σκορ. Η τελευταία σέντρα, ο τελικός δηλαδή έγινε την Κυριακή 15 Ιουλίου με τον θρίαμβο της Γαλλίας επί της Κροατίας. 4-2 το τελικό σκορ. Από το πρώτο έως και το τελευταίο παιχνίδι το κοντέρ έγραψε 64 παιχνίδια και σημειώθηκαν 169 γκολ!!! Χορταστικό Παγκόσμιο Κύπελλο, αν σκεφτεί κανείς ότι το γκολ είναι η ουσία του ποδοσφαίρου. Μόλις ένα παιχνίδι από όλα όσα έγιναν στο Μουντιάλ δεν είχε γκολ. Η… παραφωνία έγινε στις 26 Ιουνίου όταν η νέα πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Δανία σε ένα ματς όπου… βολεύτηκαν και οι δύο χώρες με τον βαθμό της πρόκρισης.

Ροή Ειδήσεων

6167830

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»

28/03/2024 | 22:46

Θοδωρής Αθερίδης: Μου αρέσει πάρα πολύ το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι, σίγουρα θα είναι μέσα στην τριάδα

28/03/2024 | 22:42

Νέο τζακ ποτ στο Τζόκερ – Δείτε ποιοι αριθμοί κληρώθηκαν
6167625

28/03/2024 | 22:26

Σωκράτης Φάμελλος: Σχέδιο συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών με ευθύνη Μητσοτάκη, να γίνει Προανακριτική για τον Καραμανλή

28/03/2024 | 22:20

MasterChef-Απών ο Σωτήρης Κοντιζάς: «Δεν είμαστε όλοι καλά, δεν ακολούθησε τις οδηγίες»

28/03/2024 | 22:05

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδραιωμένη η πεποίθηση στον λαό πως η κυβέρνηση λειτουργεί ως μηχανή διαφθοράς
screenshot 21

28/03/2024 | 21:57

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού- Ένας τραυματίας

28/03/2024 | 21:53

Survivor-Αλέξης Παππάς: Η Χρύσα απείλησε την ομάδα ότι στη μονομαχία θα περπατά

28/03/2024 | 21:47

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ντρέπεστε να λέτε ότι μέλημά μου ήταν να αλλάξω τους διαλόγους;» – Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων
 ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

28/03/2024 | 21:34

Κασσελάκης σε Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρόταση για αξιοπρεπή αποχώρηση προτού το παρακράτος καταρρεύσει πάνω σας

28/03/2024 | 21:23

ΚΚΕ για παραιτήσεις υπουργών: Αδιαμφισβήτητες οι σχέσεις της κυβέρνησης με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

28/03/2024 | 21:12

Δημήτρης Κόκοτας: Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά το έμφραγμα
zestos kairos

28/03/2024 | 20:57

Καιρός αύριο Παρασευή: Ανοιξιάτικος σε όλη τη χώρα με θερμοκρασίες μέχρι και 26 βαθμούς Κελσίου

28/03/2024 | 20:51

Αλέξης Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση Προανακριτικής – Ο Φλωρίδης οφείλει να παραιτηθεί

28/03/2024 | 20:40

ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Καλή τύχη στους επόμενους…
alafouzos karypidis 280324
Παναθηναϊκός – Άρης: Τελικός Κυπέλλου στον Βόλο χωρίς θεατές
dani alves
Πρώτη παρουσία του Ντάνι Αλβες στα δικαστήρια για να τηρήσει τους όρους αποφυλάκισης
ataman 070324
Παναθηναϊκός AKTOR – Αταμάν: «Στόχος μας να υπερασπιστούμε την δεύτερη θέση»
olympiacosbc 190324
Euroleague: Επικίνδυνη έξοδος για Ολυμπιακό στο Βελιγράδι
Κεκλεισμένων των θυρών με απόφαση της ΔΕΑΒ το Βόλος – Κηφισιά
messi inter maiami xr
Λιονέλ Μέσι: «Η ηλικία δεν θα καθορίσει πότε θα αποσυρθώ»