Αθήνα

10 oC

αίθριος καιρός

Ο… καταραμένος που γίνεται άγαλμα! Ο Σάουθγκέιτ που προτείνεται για Σερ και τα γιλέκα που ξεπουλάνε

Ο Μένιος Σακελλαρόπουλος ασχολείται με τον προπονητή της Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκέϊτ που προτείνεται για… Σερ, έγινε πρωτοσέλιδο στους TIMES, ενώ τα μαγαζιά κάνουν τρελές πωλήσεις στα γιλέκα!

ΓΙΝΕΤΑΙ ένας… καταραμένος να γίνει άγαλμα αλλά και σύμβολο όλου του έθνους; Γίνεται το πλήθος να παραληρεί γι’ αυτόν και να τρέχει να αγοράσει τα ρούχα που εκείνος φοράει; Γίνεται να απολαμβάνει τόσες τιμές και να τον προτείνουν να γίνει σερ;

Κι όμως, ναι! Γιατί αυτό συμβαίνει με τον Γκάρεθ Σάουθγκέϊτ, τον προπονητή της Εθνικής Αγγλίας, που κατάφερε να κάνει πράγματα που ούτε τολμούσε να φανταστεί!


Οδηγώντας την Αγγλία στον αποψινό μικρό τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου με το Βέλγιο, μια ανάσα από τον τελικό –ανάσα που κόπηκε κι έκανε ένα ολόκληρο έθνος να γονατίσει- ο κύριος… Νότια Πύλη ζει πρωτόγνωρες στιγμές!

Πέραν των υπόλοιπων, ετοιμάζεται να δει τον εαυτό του… άγαλμα, αφού αυτό πρότεινε ο δήμαρχος της γενέτειράς του!

«Σκεφτόμαστε τον καλύτερο τρόπο για να τιμήσουμε τον Γκάρεθ, για όσα έκανε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μας έκανε όλους περήφανους και συγκινημένους, μας ένωσε!», είπε ο δήμαρχος του Κρόουλι, Πίτερ Λαμπ.

Οι εφημερίδες της Αγγλίας ζητούν να γίνει… Σερ για τη μεγάλη του προσφορά στην πατρίδα, ενώ υπάρχει κι άλλο παράδοξο. Σε όλες τις πόλεις φούντωσαν οι πωλήσεις… γιλέκων επειδή γιλέκα φοράει ο 48χρονος προπονητής!

Αναμφίβολα αυτός ο ευγενής άνθρωπος μεταμόρφωσε την Εθνική Αγγλίας μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μια ανερμάτιστη ομάδα που πάντα έβρισκε τρόπους να αποκλειστεί από τις μεγάλες διοργανώσεις!

Και δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κομμάτι και η νεανική του ομάδα. Είναι η προσμονή και η χαρά που πρόσφερε σε όλους τους Άγγλους. Και γι’ αυτό ακριβώς έγινε βασικό θέμα στους κυριακάτικους TIMES του Λονδίνου, πράγμα απολύτως σπάνιο για ποδόσφαιρο!

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ!

-----------------------------------------------------------

Υποκλίθηκε σ’ αυτόν η Τζάνις Τέρνερ, που επικαλέστηκε τα όσα έγραψε ο Τζορτζ Όργουελ στο England Your England το 1941, για «τα πλήθη στις μεγάλες πόλεις με τα ελαφρώς ροζιασμένα πρόσωπά τους, τα άσχημα δόντια τους και τους ευγενικούς τρόπους τους».

Έγραψαν λοιπόν οι TIMES:

«Το ποδόσφαιρο, ειδικά υποστηρίζοντας την Αγγλία, αποτελεί συνήθως τον πιο δυνατό, τον πιο πρωτόγονο, τον πιο διχαστικό θόρυβο στην κουλτούρα μας. Κι όχι τώρα. Παντού υπάρχουν ρήγματα τα οποία ενδέχεται να μην κλείσουν για πολλές γενιές: μεταξύ των οπαδών του Brexit και όλων όσοι υποστηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ, μεταξύ πόλεων και μικρών κοινοτήτων, Βορρά και Νότου, εντός των Τόρις, εντός των Εργατικών, η Aριστερά έχει κατακερματιστεί, οι φεμινίστριες δεν μπορούν να συμφωνήσουν ούτε καν όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της γυναίκας. Μια κηλίδα κακοπιστίας σκάει σε τοξικά κύματα στην ακτή της πολιτικής. Αλλά η στήριξη προς την εθνική Αγγλίας είναι η πιο ενοποιητική, η πιο θεραπευτική δύναμη που διαθέτουμε. Το παράδοξο είναι ότι αυτήν τη φορά το ποδόσφαιρο είναι λιγότερο θορυβώδες, λιγότερο εθνικιστικό από την πολιτική μας».

Το φινάλε εξίσου εντυπωσιακό:

«Ακόμα οι γυναίκες που αντιπαθούν το άθλημα, ξέρουν πλέον τη σύνθεση της αρχικής ενδεκάδας της εθνικής ομάδας και οι μουσουλμάνοι της Αγγλίας αισθάνονται πως μπορούν να ξεδιπλώσουν τη σημαία με τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου. Χάρη στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ο οποίος δηλώνοντας πως «είμαι περήφανος που είμαι Άγγλος, μας έκανε να σκεφτούμε εκ νέου τι σημαίνει να είμαστε Άγγλοι και πως μπορούμε να εκφράσουμε καλύτερα την υπερηφάνειά μας».

Κι υπήρχε και η… στιλιστική αναφορά, η επιμονή στο γιλέκο, το οποίο προσδίδει επισημότητα, σοβαρότητα και αυτοπεποίθηση!

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΑ

Κι όμως. Είκοσι δύο χρόνια πριν ο άνθρωπος που θα γίνει… άγαλμα κι απολαμβάνει τη γενική παραδοχή, θεωρήθηκε καταραμένος για την Αγγλία! Κι ήταν κι ο ίδιος βυθισμένος σε εφιάλτες!

Ήταν 26 Ιουνίου 1996 στο δικό της Euro, όταν η Αγγλία βρέθηκε στα ημιτελικά, κόντρα στη Γερμανία.

Όλοι οι Άγγλοι είχαν τρομερή ευστοχία, πέντε στα πέντε.

Σίρερ, Πλατ, Πιρς, Γκασκόιν και Σέρινχαμ βρήκαν στόχο, όπως και οι Γερμανοί βέβαια, οπότε ήρθε η σειρά του έκτου. Επιλέχτηκε ο Γκάρεθ Σάουθγκειτ, που ναι, αστόχησε!

Μέσα το πέναλτι του Μέλερ, θρήνος στην Αγγλία!

Κι ενώ τόσοι είχαν χάσει πέναλτι πριν απ’ αυτόν, το ανάθεμα έπεσε πάνω του και το κουβαλούσε μέσα του.

Στη συνέντευξη Τύπου την παραμονή του ημιτελικού με την Κροατία, ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε ν' ακούει το τραγούδι των Baddiel & Skinner's 'Three Lions τα τελευταία είκοσι χρόνια, λόγω του χαμένου πέναλτι στον ημιτελικό με τη Γερμανία για το Euro 1996.

«Το Football's Coming Home είναι ένα τραγούδι που ούτε που μπορούσα ν' ακούσω για 20 χρόνια, ειλικρινά. Οπότε, για μένα είναι εντελώς διαφορετικό συναίσθημα. Είναι ωραίο να ακούς τον κόσμο να το απολαμβάνει τώρα», είπε γελώντας!

Στήριγμά του η σύζυγός του Άλισον, που δεν έκανε πίσω από τις… κατάρες και δέχτηκε να τον παντρευτεί μετά την «καταστροφή» εκείνου του Euro!

Κι όταν τον συνάντησε τώρα, στη Ρωσία, όπου η Αγγλία εμφανίστηκε πολύ σοβαρή χάρη στον προπονητή της, του υπενθύμισε τα λόγια που του είχε πει τότε. Ότι ένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα χάσει ποτέ το δρόμο του και θα φτάσει εκεί που ονειρεύεται.

Πότε; Ίσως το 2022, στο επόμενο παγκόσμιο κύπελλο, στο Κατάρ! Στους σταθμούς των τρένων μπήκε μια απίθανη ανακοίνωση:

Η επιστροφή στο σπίτι καθυστερεί! Αναμενόμενη άφιξη το 2022! Μας κάνατε υπερήφανους!


Κι η βασίλισσα είναι υπερήφανη και δεν θα φορέσει κροατική στολή, όπως την τρόλαραν στο διαδίκτυο μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας.

Ναι, τα κατάφερε ο ευγενικός κύριος, όπως τον γράφουν τα Μέσα. Γιατί αυτή η νεανική ομάδα του όντως έχει μέλλον και μπορεί να την κάνει καλύτερη…

Send this to a friend