Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Ο Ροναλντίνιο κι άλλοι μύθοι που ήρθαν στην Ελλάδα μόνο… πρωτοσέλιδα! (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το άρθρο αυτό θα μπορούσε να έχει και τον εξής τίτλο: «Μεταγραφικά πρωτοσέλιδα με ΠΑΣΟΚ-Μεταγραφικά πρωτοσέλιδα με ΣΥΡΙΖΑ». Διαβάστε τις παρακάτω γραμμές και θα καταλάβετε το γιατί…

Γράφει (κι αναπολεί εκείνα τα «φορτωμένα» καλοκαίρια) ο Μιχάλης Τσαμπάς

Σε μερικούς μήνες θα συμπληρώσουμε μια δεκαετία… βουτηγμένοι μέσα στην οικονομική κρίση που στο πέρασμά της «σάρωσε» τα πάντα. Λαίλαπα κανονική, σε όλους τους τομείς. Μια κρίση που διέλυσε χιλιάδες οικογένειες, έκλεισε εκατοντάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, άφησε επίσης χιλιάδες ανέργους και γενικότερα άλλαξε την ζωή μας προς το χειρότερο.

Η έξοδος από την κρίση ή το… τέλος των μνημονίων είναι όμορφα επικοινωνιακά τρικ που έχει όφελος να «διαρρεύσει» η εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά την αλήθεια την γνωρίζουμε όλοι και παραμένει σκληρή. Τα δύσκολα χρόνια θα συνεχιστούν, όπως και τα ζόρια για όλους μας.

Όταν λοιπόν η κρίση… ισοπέδωσε τα νοικοκυριά, την εργασία, την παιδεία, τον τύπο, την υγεία, την οικονομία, πως θα ήταν δυνατό να ξεφύγει ο αθλητισμός και ό,τι αυτό συνεπάγεται; Είτε αφορά ακαδημίες που οι περισσότερες πλέον φυτοζωούν, είτε αφορά τα μικρά σπορ που… αφανίστηκαν και αν το παλεύουν ακόμη το χρωστούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα αναφερθούμε στα μεταγραφικά και δη αυτά των μεγάλων ομάδων που σε «προ κρίσης» εποχή μας είχαν συνηθίσει στις λεγόμενες… κινήσεις αεροδρομίου. Ποιος μπορεί να ξεχάσει υποδοχές παικτών όπως ο Ριβάλντο; Ο Σισέ; Ο Ζάχοβιτς; Ο Τσίριτς; Ο Αμπρέου; Ο Ζιοβάνι; Ο Κονσεϊσάο; Ο Σαβιόλα;Ο Μπερμπάτοφ; Ο Ασάνοβιτς; Ο Καρεμπέ; Ο Γκονζάλες; Ο Ριέρα; Ο Σινιόρι; Ο Σόουζα; Ο Ρεκόμπα; Είναι μακρύς ο κατάλογος από παίκτες που η παρουσία τους στο ελληνικό πρωτάθλημα προκάλεσαν αίσθηση κι ανάγκασαν κόσμο και κοσμάκη είτε με ντάλα ήλιο το καλοκαίρι ή ακόμη και με χιόνια το χειμώνα να βρεθούν στο αεροδρόμιο και να στήσουν πάρτι υποδοχής…


Στα χρόνια των μνημονίων και ειδικά τα τελευταία, αυτά τα ξεχάσαμε και 2-3 περιπτώσεις που αποτέλεσαν «μεταγραφές αεροδρομίου» (όπως πχ ο Εσιέν ή η επιστροφή Μιραλάς) απλά ήταν η εξαίρεση για να επιβεβαιώσει τον κανόνα, ότι μνημόνιο υπάρχει και στο ποδόσφαιρο. Πλέον οι ομάδες, ακόμη και τα πρωτοκλασάτα club της Λίγκας προχωρούν σε παίκτες-λαχεία.

Παίκτες ξένοι, άσημοι οι περισσότεροι ή προς την δύση της καριέρας τους, που έχουν καλά στοιχεία κι απλά περιμένουν «να τους βγουν». Κοινός τόπος ότι… δεν κοστίζουν πολλά!

Η… στροφή αυτή όμως των ομάδων, που ήταν αναγκαστική για οικονομικούς λόγους, στέρησε κι από το φίλαθλο κοινό που… διψάει για καλοκαιρινά μπαμ, την δυνατότητα να «ονειρεύεται». Ξέρει καλά ποια ότι οι… Μουντιαλικοί του παρελθόντος δεν θα είναι πρώτης γραμμής, ξέρει καλά ότι παίκτες επιπέδου Ρίμπο ή Σόουζα δεν θα ξανάρθουν στα μέρη μας.

Τουλάχιστον για καμιά πενταετία ακόμη. Μετά ποιος ξέρει… Οπότε δεν θα μπορεί να ονειρευτεί ακόμη και ονόματα που τελικά γράφτηκαν σε πομπώδη πρωτοσέλιδα αλλά δεν ήρθαν ποτέ στα μέρη μας! Γιατί καμία εφημερίδα, κανένα σάιτ, κανένας ραδιοφωνικός σταθμός δεν μπορεί να γράψει ή να αναφέρει ένα όνομα από το «πάνω ράφι» και να είναι έστω αληθοφανές.

Δεν θα το πιστέψει κανείς γνωρίζοντας πλέον τα οικονομικά δεδομένα. Δεν θα φάει το… παραμύθι για να το πούμε και πιο λαϊκά. Είπαμε ζούμε στην εποχή των μνημονίων και αυτό ισχύει και στο ποδόσφαιρο.

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω λοιπόν κι ας θυμηθούμε άλλα… ωραία και καυτά καλοκαίρια που τα πρωτοσέλιδα έκαναν πάρτι με πασίγνωστα και ηχηρά ονόματα, έστω κι αν αυτά δεν ήρθαν ούτε για διακοπές στην Ελλάδα. Κάποια άλλα πάλι ήρθαν, αλλά μόνο για διακοπές…

Send this to a friend