• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 05:43

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

H Ford έφερε το «έξυπνο» παράθυρο που επιτρέπει σε τυφλούς να «Νιώθουν τη Θέα»

Ίσως το μεγαλύτερο προτέρημα του ταξιδιού με το αυτοκίνητο, είναι ότι οι επιβάτες του μπορούν να απολαύσουν τη θέα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής. 

Ενα πρωτότυπο, έξυπνο παράθυρο αυτοκινήτου στοχεύει να αλλάξει τα δεδομένα – επιτρέποντας σε τυφλούς ή άτομα με μειωμένη όραση να αντιλαμβάνονται τα τοπία μέσω της αφής.

Το Feel The View τραβά φωτογραφίες που μετατρέπονται σε μονόχρωμες εικόνες υψηλής αντίθεσης. Στη συνέχεια, αυτές αναπαράγονται στο κρύσταλλο μέσω ειδικών LED.

Αγγίζοντας την εικόνα, διαφορετικές αποχρώσεις του γκρι παράγουν δονήσεις 255 διαφορετικών εντάσεων, επιτρέποντας στους επιβάτες να αγγίζουν τη ‘σκηνή’ και να συλλαμβάνουν νοερά το τοπίο που βρίσκεται μπροστά τους. Το Feel The View εμπνεύστηκαν και εξέλιξαν η Ford of Italy και η GTB Roma, σε συνεργασία με την Aedo – μία Ιταλική start-up που ειδικεύεται σε συσκευές για άτομα με προβλήματα όρασης.

«Επιδιώκουμε να κάνουμε τις ζωές των ανθρώπων καλύτερες και βρήκαμε την ευκαιρία να βοηθήσουμε τους τυφλούς επιβάτες να βιώσουν μία σημαντική διάσταση του ταξιδιού με αυτοκίνητο. Η τεχνολογία είναι προηγμένη αλλά η φιλοσοφία είναι απλή – και θα μπορούσε να μετατρέψει τα ανιαρά ταξίδια σε πραγματικά αξέχαστες εμπειρίες» δήλωσε ο Marco Alù Saffi, της Ford of Italy.

Προς το παρόν, η τεχνολογία αυτή βρίσκεται σε στάδιο αρχικού πρωτοτύπου, χωρίς να υπάρχουν σχέδια για παραγωγή.

Send this to a friend