Αθήνα

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Χρυσή Αυγή: Ο Στέφανος Χίος πήρε συνέντευξη στον Χρήστο Παππά την ώρα που τον αναζητά η Αστυνομία

AUTO

«Ολλανδική Λαβή»: Ο πιο ασφαλής τρόπος να ανοίξουμε την πόρτα του αυτοκινήτου και να μην έχουμε ατύχημα! (vid)

Και όμως η λεγόμενη «ολλανδική λαβή» μπορεί να σώσει ζωές. Έτσι ονομάστηκε ο τρόπος που ένας οδηγός αυτοκινήτου ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου του.

Δείτε επίσης

Κίμων Μπάλλας: Ο «άγνωστος» σύζυγος της Ράπτη – Ο πατέρας ελαιοχρωματιστής, η μητέρα νοσοκόμα και τα τρία αδέρφια
Σοκ στην Γαλλία: Χειρουργός βίασε παραπάνω από 250 παιδιά ενώ ήταν ναρκωμένα για εγχείρηση

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή διαβάσει πως ένας ή μια οδηγός από βιασύνη ή αμέλεια ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου και χωρίς να προσέξει τη νεκρή γωνία, μέσα στην οποία μπορεί να κρύβεται ένας δικυκλιστής ή ακόμη και ένα πατίνι (που είναι και της μόδας πλέον) προξενεί ατύχημα.

Πρόκειται για επικίνδυνες καταστάσεις, αφού από τέτοιες συγκρούσεις ή απότομους ελιγμούς για την αποφυγή της πόρτας προκαλούνται οδυνηρές πτώσεις, πολλές φορές με σοβαρούς τραυματισμούς.

Στο εξωτερικό ονομάζονται τέτοιου τύπου τροχαία ατυχήματα «Dooring Accidents» και αντιμετωπίζονται προληπτικά με μία απλή κίνηση. Συγκεκριμένα ανοίγοντας ο οδηγός την πόρτα του με το δεξί και όχι με το αριστερό χέρι, όπως είθισται, γυρνά αυτόματα με όλο το πάνω μέρος του σώματός του προς το παράθυρό του και ελέγχει και τη νεκρή γωνία, που δεν είναι ορατή στους καθρέπτες του οχήματος. Η συγκεκριμένη κίνηση ονομάζεται «Ολλανδική Λαβή» και την πραγματοποιείς αυτοματοποιημένα μετά από μερικές επαναλήψεις στις μετακινήσεις σου. Βεβαίως, η «Ολλανδική Λαβή» αφορά όλους τους επιβάτες και όχι μόνον τον οδηγό ενός αυτοκινήτου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανοίγει ο συνοδηγός την πόρτα του με το αριστερό του χέρι και οι πίσω επιβάτες με το χέρι, που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από την πόρτα.

Η ονομασία «Ολλανδική Λαβή» καθιερώθηκε διεθνώς, επειδή θεωρείται πλέον αυτονόητη στη χώρα της τουλίπας. Οι Ολλανδοί τη διδάσκονται το αργότερο σε όλες τις σχολές οδήγησης, συνήθως όμως εκπαιδεύονται σε μικρή ηλικία από τους γονείς τους, ώστε να μην ανοίγουν απρόσεκτα τις πόρτες του αυτοκινήτου.

Ford Mustang Mach 1
Ο πρωταθλητής της F1 Nico Rosberg, δοκιμάζει το ηλεκτρικό μονοθέσιο ID.R
H υβριδική γκάμα της Renault διευρύνεται με 3 νέα μοντέλα
Νέο Golf GTI Clubsport: το πιο ισχυρό Golf GTI
Ο Hamilton ισοφάρισε το ρεκόρ νικών του Schumacher (video)
Audi e-tron GT – Το πρώτο ηλεκτρικό supercar της Audi