Αθήνα

14 oC

ασθενείς βροχοπτώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ποιος θα τη μαζέψει επιτέλους; Εμετική ανάρτηση Ραχήλ Μάκρη για τον θάνατο του Νίκου Ζαχαριάδη

AUTO

Πέθανε o γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας Νικόλαος Σφακιανάκης – Αντιπρόσωπος της Suzuki

Σε ηλικία 98 ετών κατέληξε πασίγνωστος επιχειρηματίας ο «πατέρας» της αυτοκίνησης όπως θα μπορούσαμε να τον πούμε. Ο λόγος για τον Νικόλαος Σφακιανάκη ξεκίνησε να δραστηριοποιείται με τις επιχειρήσεις της αυτοκίνησης το 1947 και συγκεκριμένα με τις μεταφορές.

Ο Νικόλας Σφακιανάκης γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου το 1992 στο χωριό Μελέσσες στην Πεδιάδα του νομού Ηρακλείου.

Το 1948 μετακόμισε στην Αθήνα για να ξεκινήσει το εμπόριο οχημάτων, δραστηριότητα που διατήρησε μέχρι τέλος της ζωής του ενώ ένα χρόνο πριν είχε ξεκινήσει την επιχειρηματική του σταδιοδρομία με δραστηριότητα στις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές στο Ηράκλειο της Κρήτης
Το 1960 αναλαμβάνει την αντιπροσωπεία των φορτηγών και των λεωφορείων της γερμανικής εταιρείας Bussing. Την ίδια εποχή ξεκινά και την κατασκευή αμαξωμάτων, στη Μαγούλα της Αττικής. Το 1961 –και μετά την εξαγορά της εταιρείας της TELKO A.E.- μετονομάζει την εταιρεία σε «Bussing Hellas» εισάγοντας και πουλώντας μια μεγάλη γκάμα λεωφορείων και φορτηγών.

Το 1968 ορίζεται από την Suzuki Motor Corporation ως ο διανομέας στην Ελλάδα των προϊόντων της. Το 1974 κλείνει άλλη μια επιτυχημένη εμπορική συνεργασία, αναλαμβάνοντας την αποκλειστική διανομή στην Ελλάδα των φορτηγών και των λεωφορείων της ιαπωνικής Hino, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας στον κόσμο στον συγκεκριμένο τομέα.

Το 1993 η εταιρεία μετονομάζεται σε Σφακιανάκης ΑΕΒΕ και γίνεται ο αποκλειστικός διανομέας της Suzuki στην Ελλάδα  και το 1997 εισάγεται στο Χρηματιστήριο.

Το 1975 έρχεται σε συμφωνία με την γερμανική ΜΑΝ για παραγωγή φορτηγών και λεωφορείων στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας μηχανικά μέρη και ανταλλακτικά του εργοστασίου, ενώ τρία χρόνια αργότερα εγκαινιάζει η εταιρεία το καινούργιο της εργοστάσιο στη Μαγούλα Αττικής.  Έπειτα η εταιρεία του Νίκου Σφακιανάκη επέδειξε πολλές επιτυχημένες εμπορικές συμφωνίες και αντιπροσωπεύσεις, όπως αυτή με την βελγική Van Hool το 1989 για αν καταλήξει στο 1993 όπου η εταιρεία μετονομάζεται σε Σφακιανάκης ΑΕΒΕ.

Η μοναδική Ford Mustang Mach 1 στην Ελλάδα
Νέα Skoda Fabia: μεγαλύτερη, πιο σπορ, ακόμα πιο ασφαλής
Νέο Volkswagen Tiguan: πλήρης γκάμα, αιχμή του δόρατος το eHybrid
Mazda MX-5. Το θρυλικό roadster γίνεται ακόμα καλύτερο
Νέο Hyundai Tucson Plug-in Hybrid 4×4
Το Peugeot 208 πρώτο σε πωλήσεις στην Ευρώπη