• Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου
  • 17:44

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ποια Ελλάδα, στην Τουρκία το νέο εργοστάσιο της Tesla; Έλον Μασκ: Ξεκινάμε την Tesla στην Τουρκία μέσα στο έτος

Στην τουρκική αγορά θα διεισδύσει φέτος η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, όπως τόνισε σχετικά ο ιδρυτής και επικεφαλής της, Έλον Μασκ.

«…σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε την Tesla στην Τουρκία αργότερα αυτό το έτος», ανέφερε ο Elon Musk σε ένα σχόλιο στο λογαριασμό του στο Twitter, για να προσθέσει: «Αγαπώ τη χώρα σας και θα είμαι εκεί προσωπικά για το λανσάρισμα».

Σημειώνεται, πως η εταιρεία παρήγαγε περισσότερα από 300.000 ηλεκτρικά οχήματα από τον Φεβρουάριο. Το μοντέλο S , είναι το πιο δημοφιλές αυτοκίνητο του, από το οποίο έχουν πουληθεί πάνω από 200.000 μέχρι στιγμής και ήταν το ηλεκτρικό όχημα με τις καλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως το 2015 και το 2016. Η εταιρία κυκλοφόρησε δύο ακόμα μοντέλα - το μοντέλο X SUV και το μοντέλο 3 sedan - τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2017, αντίστοιχα.

Πέρυσι, η εταιρεία παρουσίασε επίσης το ηλεκτρικό φορτηγό της, το Tesla Semi. Η Τουρκία είχε συνολικά σχεδόν 12,2 εκατομμύρια καταγεγραμμένα αυτοκίνητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TÜİK). Υπάρχουν 729.500 νέες εγγραφές επιβατικών αυτοκινήτων στην Τουρκία πέρυσι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, σε σύγκριση με 15,1 εκατομμύρια στην ΕΕ.

Υπάρχουν μερικές εκατοντάδες ιδιοκτήτες Tesla στην Τουρκία , οι οποίοι παραγγέλνουν τα αυτοκίνητα από το εξωτερικό. Ωστόσο, ο μικρός αριθμός σταθμών φόρτισης και οι περιορισμένες υπηρεσίες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στη χώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Τουρκία «αρπάζει» το νέο εργοστάσιο της Tesla;

Η κίνηση αυτή του Musk, όπως αναφέρει το economy365.gr έχει φυσικά αρκετές προεκτάσεις, μιας και το ξεκίνημα του λανσαρίσματος της Tesla στην Τουρκία σημαίνει ότι αυτομάτως η γείτονα χώρα θα μπορέσει να καλύψει εμπορικά όχι μόνο την τοπική αγορά, αλλά και τις χώρες της Νοτίου Ευρώπης καθώς και τις αραβικές. Μάλιστα, η μεγαλύτερη έκθεση και «συνεργείο» Tesla στην Τουρκία θα ανοίξει τις πύλες της στην Κωνσταντινούπολη πολύ σύντομα, απευθυνόμενη και σε αγοραστές άλλων κρατών όπως η Ελλάδα, στις οποίες η Tesla δεν έχει παρουσία.

Παράλληλα, εκτός από το ξεκίνημα των πωλήσεων των Tesla στην τουρκική αγορά, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της μάρκας στην Τουρκία, μια κίνηση που φέρεται να έχει συμφωνηθεί ήδη μεταξύ του Musk και του «σουλτάνου» Ερντογάν, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού την Ελλάδα και όποια άλλη Μεσογειακή χώρα ενδιαφερόταν.

Άλλωστε, ειδικά σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, ο Musk μέσω της ίδρυσης του μικρού κέντρου έρευνας και εξέλιξης στην Αγία Παρασκευή θα χρησιμοποιήσει μεν τα μυαλά των Ελλήνων και την υψηλή εξειδίκευσή τους στο πεδίο των ηλεκτροκινητήρων, όμως για το μεγάλο «πακέτο», την ίδρυση δηλαδή του νέου εργοστασίου, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Tesla έχει επιλέξει «δαγκωτό» Τουρκία εκμεταλλευόμενη τις συντονισμένες κινήσεις και τη θέληση του Ερντογάν, ο οποίος πιέζει συνεχώς τον Musk να επενδύσει στη χώρα του έναντι των υπολοίπων χωρών της Νοτίου Ευρώπης και φυσικά και της Ελλάδας.

Send this to a friend