Αθήνα

9 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Έξαλλος ο Παπαδάκης με Κούγια: Του έκλεισε το τηλέφωνο ο δικηγόρος – «Όταν δεν σας συμφέρει κλείνετε το τηλέφωνο κύριε Κούγια» (ΒΙΝΤΕΟ)

AUTO

Τι πρέπει να κάνετε για ασφαλή οδήγηση ακόμη και με τους πιο δυνατούς ανέμους

Η «Ωκεανίς» μας έκανε να αναθεωρήσουμε ορισμένες σταθερές ως προς την ασφάλεια στην οδήγηση με τους έντονους αέρηδες και τις ξαφνικές χαλαζοπτώσεις.

Κατά γενική ομολογία ο φετινός χειμώνας που διανύουμε είναι από τους πιο δύστροπους των τελευταίων ετών με συνεχή ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία ξεκίνησαν από τον Δεκέμβριο και κορυφώνονται με ένα Φεβρουάριο αρκετά δύσκολο που δεν του λείπει σχεδόν τίποτα!

Ξεκινάμε:

1. Τα χέρια στο τιμόνι (και τα δύο)

Ο δυνατός πλευρικός άνεμος απαιτεί από τον οδηγό αυτοσυγκέντρωση και τα δύο χέρια σταθερά πάνω στο τιμόνι. Σε αρκετές περιπτώσεις καλείται να κάνει μάλιστα μικρές διορθώσεις με το τιμόνι, ώστε να μην ξεφύγει το αυτοκίνητο από την πορεία του, οπότε δεν χωράνε χαλαρότητες. Ωστόσο, όλες οι κινήσεις του τιμονιού πρέπει να πραγματοποιούνται ομαλά και όχι απότομα, γιατί αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό.

2. Ξεχάστε τις υψηλές ταχύτητες

Όσο γρηγορότερα κινούμαστε σε συνθήκες δυνατού ανέμου, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος να παρεκκλίνουμε από την πορεία μας. Αν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο με 100 χλμ./ώρα και φυσάει πλευρικός άνεμος ταχύτητας 70 χλμ./ώρα, τότε μπορεί να μετατοπιστεί το όχημα περίπου ένα μέτρο προς τα πλάγια. Αν η ταχύτητα του οχήματός μας είναι κατά 30 χλμ./ώρα υψηλότερη, τότε η απόκλιση του αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Για αυτό, ο πιο σημαντικός κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να σηκώσουμε το πόδι από το γκάζι, μειώνοντας την ταχύτητα με την οποία κινούμαστε.

3. Προσπέραση; Ας το ξανασκεφτείτε!

Καλο θα είναι να αποφεύγετε τις προσπεράσεις, σε καταστάσεις με θυελλώδεις ανέμους. Μειώστε την ταχύτητα του οχήματος σας, επιλέξτε ένα συντηρητικό στιλ οδήγησης και οπλιστείτε με υπομονή μέχρι να περάσει η κακοκαιρία. Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι προσπεράσεις σε φορτηγά και λεωφορεία, όταν φυσούν δυνατοί πλευρικοί άνεμοι, καθώς οι μεγάλες επιφάνειες των βαρέων οχημάτων προκαλούν περιδινήσεις και ρεύματα. «Φτερά στον άνεμο» αποτελούν εξάλλου και οι μοτοσικλετιστές, οπότε και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται μεγάλη προσοχή κατά την προσπέρασή τους.

4. Οι αποστάσεις σώζουν ζωές

Ο πλευρικός άνεμος αιφνιδιάζει με τις αυξομειώσεις της έντασής του και αρκετοί οδηγοί αντιδρούν λανθασμένα έως υπερβολικά. Για αυτό οφείλουμε να τηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, έτσι ώστε να ελέγχουμε καλύτερα την κυκλοφορία και να έχουμε τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα οποιαδήποτε κατάσταση.

Πηγή: gazzetta.gr

H CUPRA γιορτάζει την 3η επέτειο της με την αποκάλυψη του CUPRA Formentor VZ5
Το PEUGEOT e-208 αναδείχθηκε το καλυτερο ηλεκτρικό για εταιρική χρήση
Η Nissan αποκαλύπτει το ολοκαίνουριο Qashqai
Νέο πρόγραμμα ευέλικτης χρηματοδότησης ON-LINE BONUS από τη Ford
Η Renault επαναφέρει το Renault 5!
Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη αναζητά Μηχανικούς Συνεργείων