
BUSINESS
Η Sandoz, παγκόσμιος ηγέτης στα γενόσημα και βιοομοειδή φάρμακα, ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μια νέας παγκόσμιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Act4Biosimilars», η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση των αδικιών και των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας παγκοσμίως.
Η Act4Biosimilars αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε προηγμένα φάρμακα, αυξάνοντας την εγκρισιμότητα (approvability), την προσβασιμότητα (accessibility), τον βαθμό αποδοχής (acceptability) και την προσιτότητα (affordability) (τα 4 A) των βιοομοειδών.
Την πρωτοβουλία υποστηρίζει μια διεπιστημονική Συντονιστική Επιτροπή που απαρτίζεται από επικεφαλής οργανώσεων ασθενών, επαγγελματίες της υγείας, ειδικούς στα βιοομοειδή φάρμακα και εξέχοντα στελέχη του κλάδου από όλον τον κόσμο, με αποστολή την αύξηση της υιοθέτησης των βιοομοειδών φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τουλάχιστον 30% σε 30+ χώρες έως το 2030.
Το βιοομοειδές είναι ο διάδοχος ενός βιολογικού φαρμάκου (γνωστό και ως «φάρμακο αναφοράς») για το οποίο το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχει λήξει και το δικαίωμα αποκλειστικής διάθεσης έχει χαθεί. Τα βιοομοειδή έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με το αντίστοιχο φάρμακο αναφοράς από πλευράς ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
Έτσι, το βιοομοειδές αναμένεται να έχει τα ίδια αποτελέσματα με το φάρμακο αναφοράς σε όλες τις ενδείξεις και τους πληθυσμούς ασθενών για τους οποίους έχει λάβει έγκριση το φάρμακο αναφοράς. Τα βιοομοειδή χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση και την πρόληψη πολλών νόσων που είναι απειλητικές για τη ζωή και προκαλούν σωματική ανικανότητα, όπως ο καρκίνος, η ψωρίαση, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης.
«Λόγω της προσιτότητάς τους, τα βιοομοειδή έχουν ανοίξει έναν νέο κόσμο δυνατοτήτων για τους ασθενείς, επιτρέποντας στα βιολογικά φάρμακα να γίνουν ευρύτερα διαθέσιμα σε όσους χρειάζονται αυτές τις προηγμένες θεραπείες που μπορούν να τους αλλάξουν τη ζωή», είπε η Zorana Maravic, CEO της Digestive Cancers Europe.
«Ωστόσο, μέχρι να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες ανισότητες της πρόσβασης στα βιοομοειδή, πάρα πολλοί ασθενείς θα συνεχίσουν να χάνουν την ευκαιρία θεραπείας με αξιόπιστα και αποτελεσματικά φάρμακα».
Ο ιστότοπος Act4Biosimilars.com περιγράφει τους 12 στόχους που έχουν οριστεί στο πλαίσιο των «4 A» από τη Συντονιστική Επιτροπή για την επιτυχία της αποστολής. Αυτοί περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της δίκαιης τιμολόγησης, τη συμμετοχή των ασθενών στις θεραπευτικές αποφάσεις και τη βελτιστοποίηση της ανάπτυξης των βιοομοειδών.
Ως άμεσο επόμενο βήμα, η Συντονιστική Επιτροπή καταρτίζει ένα Σχέδιο Δράσης για την παροχή των κατάλληλων στρατηγικών, εργαλείων και δραστηριοτήτων στους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να έχουν τα μέσα και την ενθάρρυνση που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν αυτούς τους 12 στόχους στις 30 χώρες και πέρα από αυτές. Το Σχέδιο Δράσης θα υποστηρίζεται από χάρτες δεικτών της εκάστοτε χώρας, προκειμένου να παρακολουθείται και να υπολογίζεται η αλλαγή που συντελείται από τις ομάδες, τις ενώσεις και τους οργανισμούς παγκοσμίως.
«Αν και χώρες όπως η Νορβηγία πρωτοπορούν όσον αφορά στην υιοθέτηση των βιοομοειδών και έχουν καταφέρει επιτυχώς να εξοικονομήσουν σημαντικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, υπάρχουν άλλες χώρες που ακόμη εξελίσσονται και φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους», δήλωσε ο Επίτιμος Καθηγητής Tore K Kvien, πρώην Επιμελητής της Ρευματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Diakonhjemmet για 25 χρόνια.
«Η παραπληροφόρηση για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την επιστημονική βάση των βιοομοειδών συνεχίζει να προκαλεί σύγχυση και να παρεμποδίζει την υιοθέτηση. Με το Σχέδιο Δράσης της Act4Biosimilars, θα θέσουμε ως προτεραιότητα τα απαιτούμενα βήματα για την καλύτερη επιμόρφωση, την ενημέρωση και τη δημιουργία δράσεων σε όλες τις χώρες και τις περιοχές».
Η Συντονιστική Επιτροπή θα δημιουργήσει το Σχέδιο Δράσης από κοινού με μια ομάδα ειδικών στα βιοομοειδή και κύριων εμπλεκόμενων φορέων, όπως οργανώσεις ασθενών, επαγγελματίες της υγείας, σωματεία, think tanks, κυβερνητικούς φορείς και επαγγελματικές ενώσεις.
Η πρωτοβουλία Act4Biosimilars υποστηρίζεται από τη Sandoz, τον ιδρυτικό της χορηγό, πρωτοπόρο και παγκόσμιο ηγέτη στα βιοομοειδή. Η Sandoz ανέπτυξε και παρουσίασε το πρώτο βιοομοειδές φάρμακο στους ασθενείς πριν 16 χρόνια.
«Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης υφίστανται περισσότερη πίεση από ποτέ, η οποία μπορεί να αποδοθεί στις δαπάνες που σχετίζονται με την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού, τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με χρόνιες νόσους και, εσχάτως, την πανδημία», είπε ο Richard Saynor, CEO της Sandoz.
«Τα βιοομοειδή αποτελούν μέρος της λύσης για την υποστήριξη ενός πιο βιώσιμου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για όλους. Νιώθουμε υπερηφάνεια που είμαστε ο ιδρυτικός χορηγός της Act4Biosimilars, η οποία θα καθοδηγήσει τις δράσεις για να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτές τις πιο οικονομικές θεραπευτικές επιλογές οι ασθενείς που τις χρειάζονται περισσότερο».
Σχετικά με την Act4Biosimilars
Η Act4Biosimilars είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε προηγμένα φάρμακα, αυξάνοντας την εγκρισιμότητα, την προσβασιμότητα, τον βαθμό αποδοχής και την προσιτότητα των βιοομοειδών.
Της Act4Biosimilars ηγείται μια διεπιστημονική Συντονιστική Επιτροπή που απαρτίζεται από επικεφαλής οργανώσεων συνηγορίας ασθενών, επαγγελματίες της υγείας, ειδικούς στα βιοομοειδή φάρμακα και εξέχοντα στελέχη του κλάδου από όλον τον κόσμο, με αποστολή την αύξηση της υιοθέτησης των βιοομοειδών σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τουλάχιστον 30% σε 30+ χώρες έως το 2030.
Η Act4Biosimilars επιδιώκει να υποστηρίξει το παγκόσμιο κίνημα για τα βιοομοειδή με σαφείς δράσεις ευθυγράμμισης και ενημέρωσης ως προς τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα βιοομοειδή στους τομείς της πρόσβασης των ασθενών και της βιώσιμης υγειονομικής περίθαλψης. Υποστηρίζεται από τον ιδρυτικό χορηγό της, τη Sandoz.
Ροή Ειδήσεων

01/07/2022 | 11:08
Οικονόμου για παραπομπή Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο: Το 2015-2019 επιχειρήθηκε άλωση των θεσμών
01/07/2022 | 10:53
Ένταση στον αέρα του ΣΚΑΪ με Γεροβασίλη – Καψή: «Μαθήματα να κάνετε σε άλλους!» (video)

01/07/2022 | 10:51
Πέτρος Φιλιππίδης: Με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο ο ηθοποιός – Τι είπε ο δικηγόρος του
01/07/2022 | 10:33
Πατήσια: Εξερράγησαν ρολόγια της ΔΕΗ σε πολυκατοικία – Πετάχτηκαν τα καπάκια από τα φρεάτια
01/07/2022 | 10:14
Τζορτζ Τσούνης: ΗΠΑ και Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ δημοκρατικών αξιών και τυραννίας

01/07/2022 | 10:14
Βόλος: Ντυμένη νύφη η 14χρονη που έφυγε από τη ζωή – Πυροβολισμοί και τραγούδια στο Αλιβέρι
01/07/2022 | 10:02
Άντζελα Γκερέκου – Γη της Ελιάς: Η συγκινητική σκηνή με το τραγούδι του Τόλη Βοσκόπουλου – Το βλέμμα στον ουρανό που ανατρίχιασε

29/06/2022 | 14:49
Κατέρρευσε η Μοιραράκη στην κηδεία του Κοντούλη- H συγκλονιστική στιγμή που τον φιλά για τελευταία φορά
29/06/2022 | 12:47
«Αρπάχτηκε» ο Ευαγγελάτος με τον πρόεδρο ΚΤΕΛ Ξάνθης για τον οδηγό που ήθελε να κατεβάσει κοπέλα που φορούσε… τοπάκι
29/06/2022 | 23:36
Γιάννης Μπέζος: «O Tσιτσάνης ήταν ο πιο σνομπ άνθρωπος που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»

29/06/2022 | 14:37
Πάτρα 3 παιδιά: «Θα αποδείξουμε ότι η σπιτονοικοκυρά Ευγενία Κούτρα δεν έφυγε από παθολογικά αίτια», λέει ο δικηγόρος των συγγενών της
29/06/2022 | 22:13
Ιερέας: «Προτιμότερο να γεννήσει το παιδί και μετά να το σκοτώσει» – Η αντίδραση Λιάγκα on air

29/06/2022 | 17:28
Πανελλαδικές εξετάσεις 2022: Η μαθήτρια που συγκέντρωσε 19.890 μόρια αποκαλύτει το μυστικό της επιτυχίας

29/06/2022 | 18:25
Γυναικοκτονία στην Καβάλα: Της έδειξε τα μπράτσα του, την φίλησε με το ζόρι και την σκότωσε- Σοκαριστικό ντοκουμέντο
29/06/2022 | 15:43
Ο Φαήλος Κρανιδιώτης «φωτογραφίζει» την Φαίη Σκορδά: «Ας κλείσουν πρώτα τα πόδια τους…»
29/06/2022 | 12:59
Λαμία: Πέθανε ο Κώστας Κουτρούμπας – Θρήνος για την απώλεια του αθλητή bodybuilding

Η Κωτσόβολος στην τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού «MITEF Greece Startup Competition 2022»

COSMOTE: Λύση «έξυπνης» διαχείρισης απορριμμάτων με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
