Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

BUSINESS

Sunlight Group: Οικονομικά Αποτελέσματα έτους 2021- 52% αύξηση σε προσαρμοσμένα EBITDA και 54% σε Κύκλο Εργασιών

Sunlight Group: Τα οικονομικά αποτελέσματα του προηγούμενου έτους.

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το 2021:

o €272 εκατ. Κύκλος Εργασιών (έναντι €177 εκατ. το 2020)

o €32 εκατ. προσαρμοσμένα EBITDA (έναντι €21 εκατ. το 2020)

o νέοι σημαντικοί πελάτες από το χώρο των Κατασκευαστών Πρωτότυπου Εξοπλισμού (OEMs)

· Διαφοροποιημένο επιχειρηματικό πλάνο για περαιτέρω επέκταση και ανάπτυξη

o συνέχεια υλοποίησης του πενταετούς επιχειρηματικού πλάνου της εταιρείας, ύψους €560 εκατ.

o +35,1% αύξηση εργαζομένων (1.348 εργαζόμενοι το 2021 έναντι 998 το 2020)

o νέα, καινοτόμα προϊόντα – Sunlight ElectroLiFe και Sunlight KnoWi

Η Sunlight Group, μέλος του διεθνούς επενδυτικού Ομίλου Olympia, ανακοινώνει ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το 2021. Η εταιρεία συνεχίζει τη δυναμική της ανάπτυξη με αύξηση της τάξης του 54% στον Κύκλο Εργασιών και βελτίωση 52% στα προσαρμοσμένα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (EBITDA), συγκριτικά με το 2020. Σημειώνοντας σημαντικές οικονομικές επιδόσεις για ακόμη μία χρονιά, συνεχίζει να υλοποιεί το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό της πλάνο, συνολικού ύψους €560 εκατ. Το πλάνο εστιάζει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της Sunlight σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς επίσης στην εξασφάλιση και ενδυνάμωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας. Για το σκοπό αυτό, η Sunlight Group επενδύει στις εγκαταστάσεις της σε Ελλάδα και εξωτερικό σε εξοπλισμό, αυτοματοποιημένη παραγωγή, ρομποτικά συστήματα, γραμμές συναρμολόγησης, Έρευνα & Ανάπτυξη, ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και Συγχωνεύσεις & Εξαγορές.

Ο Κύκλος Εργασιών της Sunlight Group για το 2021 ανήλθε σε €272 εκατ. αντί €177 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, αύξηση κατά 54%. Η αύξηση αποδίδεται στη δυναμική επανατοποθέτηση της Sunlight Group στην παγκόσμια αγορά, σε συνδυασμό με τις αυξητικές τάσεις στην παραγωγή, καθώς η βιομηχανία μπαταριών έλξης και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ανακάμπτει σταδιακά από τις συνέπειες της πανδημίας. Η εταιρεία ήταν καλά προετοιμασμένη να καλύψει τη ζήτηση, χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις των παραγωγικών της μονάδων στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Βερόνα της Ιταλίας και το Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ). Συγκεκριμένα, το 2021 η συνολική παραγωγή της Sunlight ξεπέρασε τα 3,25 εκατ. στοιχεία έλξης και τα 150.000 στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στο 4ο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός παραγωγής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Χάρη στην προσθήκη εγκαταστάσεων και εξοπλισμού έφτασε τα 3,6 εκατ. στοιχεία έλξης σε ετησιοποιημένη βάση. Συγκριτικά, το Μάιο του 2018 που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη, η ετήσια παραγωγή στοιχείων δεν ξεπερνούσε τα 1,8 εκατ. στοιχεία. Σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια και εν μέσω πανδημίας, η ισχυρή βούληση των μετόχων και της διοικητικής ομάδας και ο επαναπροσδιορισμός του επιχειρηματικού πλάνου της Sunlight Group είχαν ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό της παραγωγής.

Παρά την απότομη αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και της ηλεκτρικής ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, που επηρέασαν την κερδοφορία, η Sunlight σημείωσε επίσης σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών. Η επιτυχία αυτή στηρίζεται κυρίως στον ενισχυμένο όγκο πωλήσεων και την προσεκτική διαχείριση του παραγωγικού κόστους – ειδικότερα των μπαταριών έλξης. Επίσης, η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση σε νέους σημαντικούς πελάτες από το χώρο των Κατασκευαστών Πρωτότυπου Εξοπλισμού (OEMs) για λύσεις αποθήκευσης ενέργειας ιόντων λιθίου αλλά και μολύβδου-οξέος, και διεύρυνε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Εντός του 2021, διέθεσε στην αγορά δύο νέα και καινοτόμα προϊόντα: την μπαταρία ημι-έλξης ιόντων λιθίου, Sunlight ElectroLiFe, και το Sunlight KnoWi, ένα καινοτόμο Σύστημα Διαχείρισης Μπαταριών (BMS) μολύβδου-οξέος. Επίσης, βασιζόμενη στον ισχυρό ισολογισμό της, η Sunlight ενίσχυσε την εφοδιαστική της αλυσίδα και τη συνεργασία με τους προμηθευτές της, και αύξησε τα αποθέματά της σε πρώτες ύλες, θωρακίζοντας την εταιρεία έναντι των συνεχιζόμενων προκλήσεων.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 2021, ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Sunlight Group, σημείωσε: «Είμαι πολύ περήφανος για ακόμη μία χρονιά ισχυρών οικονομικών επιδόσεων παρά τις σημαντικές προκλήσεις σε επίπεδο κόστους υλικών και ενέργειας, προκλήσεις πρωτοφανείς για την παγκόσμια αγορά. Τα αποτελέσματα φανερώνουν τη συγκέντρωσή μας στο στόχο της Sunlight να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στις αγορές των οχημάτων βιομηχανικής χρήσης και στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε μία επενδυτική στρατηγική που διαχειρίζεται τόσο βραχυπρόθεσμες, όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις και ευκαιρίες. Εστιάζοντας ιδιαίτερα στην εταιρική διακυβέρνηση, προσθέσαμε διεθνή εμπειρία στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή της Sunlight, διαμορφώνοντας μια ισχυρή ηγετική ομάδα που θα οδηγήσει την εταιρεία στο μέλλον και θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους. Η Sunlight συνεχίζει να επενδύει σε ανθρώπους, υποδομές και υπερσύγχρονα συστήματα και εξοπλισμό, με το βλέμμα στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη που στα επόμενα χρόνια θα επιφέρει ακόμη περισσότερες πωλήσεις και ακόμη υψηλότερη κερδοφορία. Υπάρχουν σημαντικές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις μπροστά μας, όμως οι μέτοχοι και η ηγετική ομάδα της Sunlight Group παραμένουν πιστοί στο όραμα και προσηλωμένοι στο δυναμικό πρόγραμμα επενδύσεων και επέκτασης που υλοποιεί η εταιρεία».

Με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και ανάπτυξή της, η Sunlight Group υλοποιεί ένα διαφοροποιημένο και στρατηγικό επιχειρηματικό πλάνο ύψους €560 εκατ., εκ των οποίων €450 εκατ. αφορούν σε επενδύσεις, για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων και της παραγωγικής δυναμικότητάς της σε 6,3 εκατ. στοιχεία μπαταριών ως το τέλος του 2023.

Συνεχίζει επίσης να επενδύει σταθερά στην Έρευνα & Ανάπτυξη, έχοντας συγκροτήσει μία εξειδικευμένη ομάδα 120 και πλέον καταξιωμένων επιστημόνων και μηχανικών. Σημαντικό μέρος της επένδυσης αυτής αφορά στην υλοποίηση του έργου €105 εκατ. «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» (European Battery Innovation – EuBatIn), το οποίο έχει χαρακτηριστεί Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Το έργο εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας και την εκτός δρόμου βιομηχανική ηλεκτροκίνηση. Στο πλαίσιο υλοποίησής του, η Sunlight εγκαθιστά πιλοτική γραμμή παραγωγής πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό της συγκρότημα στην Ξάνθη.

Επενδύσεις επίσης πραγματοποιούνται διαρκώς στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Στις 31 Δεκεμβρίου 2021, η Sunlight και οι θυγατρικές της απασχολούσαν προσωπικό 1.348 ατόμων, δηλαδή 350 περισσότερους ανθρώπους (αύξηση 35.1%) σε σχέση με το 2020. Αυτή η δυναμική πολιτική προσλήψεων αντανακλά την ετοιμότητα της εταιρείας να υποστηρίξει τους εκτιμώμενους σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα έτη. Παράλληλα, η Sunlight Group διένειμε στους υπαλλήλους της περισσότερα από €3 εκατ. σε επιπλέον παροχές από την κερδοφορία του 2021, σε ένδειξη εκτίμησης για τη συμβολή τους στους εταιρικούς στόχους.

H Sunlight Group συνεχίζει τις δραστηριότητές της για την επέκταση του δικτύου πωλήσεων, διανομής, και παροχής υπηρεσιών της εταιρείας μέσω Συγχωνεύσεων & Εξαγορών, ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευρωπαϊκή και τις διεθνείς αγορές, ενισχύοντας ταυτόχρονα την εφοδιαστική της αλυσίδα και καθετοποίηση της παραγωγής της. Πρόσφατες εξελίξεις στον άξονα αυτόν περιλαμβάνουν την εξαγορά της Technoform, επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας, και την εξαγορά της PBM S.R.L., διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρείας-ηγέτη στην παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές.

Συνεπής στη στρατηγική κατεύθυνση της δημιουργίας αξίας για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, η Sunlight κατέγραψε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σημαντική άνοδο στο κοινωνικό προϊόν που δημιουργεί μέσω καταβολής κοινωνικών εισφορών και φόρων. Άνοδος που ανέρχεται στο 24% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, ενισχύει την άμεση απασχόληση στην ακριτική Θράκη, όπου λειτουργεί εγκαταστάσεις, απασχολώντας εργαζόμενους από τις τοπικές κοινωνίες σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70% του συνολικού εργατικού δυναμικού της, και στηρίζει την έμμεση απασχόληση μέσω της προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών από τοπικές επιχειρήσεις. Τέλος, ως η μοναδική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα που δραστηριοποιείται στην παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, και δη σε εφαρμογές νέων τεχνολογιών όπως το λίθιο, η Sunlight Group εστιάζει στη δημιουργία γνώσης και ευνοϊκών προοπτικών ανάπτυξης του κλάδου σε διεθνές επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

nea selini ston toxoti stis 23.11.2022 aisiodoxia tychi kai eykairies gia 4 zodia pic astrologia 1400x800 1

24/09/2023 | 00:37

Tα ζώδια της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:33

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:21

Τάκης Λουκανίδης: Ισως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαίριστης

24/09/2023 | 00:01

24 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

23/09/2023 | 23:25

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ντρέπομαι πραγματικά, με αυτά που βλέπω, να πω ότι δεν έχω χρόνο – Αυτοκοροϊδευόμαστε»

23/09/2023 | 23:14

Ανδρέας Φουστάνος: «Δεν κατασκευάζεται η ομορφιά της Μενεγάκη, είναι το γονίδιο της τέτοιο»
220919224223 Τζόρτζια Μελόνι

23/09/2023 | 23:02

Μελόνι: «Στο μεταναστευτικό περίμενα καλύτερα αποτελέσματα»

23/09/2023 | 22:52

Μίνως Μάτσας: «Πιθανώς να μην έκανα το επόμενο βήμα αν ήξερα ότι η Όλγα είναι πολιτικός»

23/09/2023 | 22:39

Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης
screenshot 2023 09 23 222510

23/09/2023 | 22:25

Κώστας Σκαφίδας: «Αυτός είναι ο λόγος που ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν έκανε παιδιά – Αυτό το μυστικό το ήξερα μόνο εγώ»

23/09/2023 | 22:07

Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Άρεσε ο «νέος» Παναθηναϊκός, 80-73 την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ

23/09/2023 | 21:53

Αυτό είναι το σπίτι κολαστήριο στο Βόλο – Τι λένε οι γείτονες για τα μαρτύρια της 22χρονης στα χέρια του άντρα της
screenshot 2023 09 23 213435

23/09/2023 | 21:35

«Καρφάρα» από Μπέττυ Μαγγίρα για Τριαντάφυλλο: «Λένε ότι τώρα μαθαίνει τηλεόραση… μαθαίνει όμως;»

23/09/2023 | 21:12

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια στελέχη τον στηρίζουν – Όλα τα ονόματα

23/09/2023 | 21:07

Τρίκαλα – Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε πλημμυροπαθή χωριό: Γυναίκα κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον συζυγό της
helector photo 2
ΗΛΕΚΤΩΡ: Ολοκληρώθηκε το έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα
depa
Μνημόνιο Συνεργασίας της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Serbijagas
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας κέρδισε τον διαγωνισμό της ENERGOCOM για την προμήθεια φυσικού αερίου στη Μολδαβία
kataskeu eshop
Κατασκευή Ιστοσελίδας: Πόσο Κοστίζει Πραγματικά;
depa
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποκαθιστά τις ζημιές του δημοτικού σχολείου Παλαγιάς από τις καταστροφικές φωτιές στον Έβρο
depa emporias 010823
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Είμαστε πίσω από όλα όσα πάνε την ενέργεια μπροστά