Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

CALLER'S CHOICE

Αριστερά από τα Lidl! – Το κράτος εγκαταλείπει 118.000 συνανθρώπους μας με το λουκέτο στις κοινωνικές δομές

Έχει «γονατίσει» ουκ ολίγους πολίτες που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και ψάχνουν κάπου να ακουμπήσουν για να μπορέσουν να σηκωθούν. Να πάρουν δυνάμεις για να σταθούν στα πόδια τους και να ξεφύγουν από δύσκολες καταστάσεις, κάνοντας το επόμενο βήμα στη ζωή τους.

Η κρίση έχει χτυπήσει την καρδιά της Ελλάδας.

Οι Κοινωνικές Δομές, όπως διαβάζουμε στο EThe Magazine του ΕleftherosTypos.gr, στο κείμενο της Σοφίας Βαλσάμη, εδώ και τρεισήμισι χρόνια είναι δίπλα στον πολίτη που έχει πραγματικά μεγάλη ανάγκη. Στον πολίτη που η οικονομική κρίση τον έφερε σε δύσκολη θέση και είναι στο τελευταίο σκαλί της φτώχειας.

Αυτοί, όμως, οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το… πολύτιμο αποκούμπι τους εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας και αναλγησίας. Θα πρέπει για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα να… ξεχάσουν το στήριγμα τους, αφού δεν δίνεται παράταση στη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών.

Το κράτος αφήνει ανθρώπους στην τύχη τους

domesΠολύ απλά, τέλος του μήνα (31/10) γύρω στις 118.000 συνάνθρωποί μας σε όλη την Ελλάδα θα μείνουν χωρίς βοήθεια. Χωρίς τις Κοινωνικές Δομές, αφού η αναπληρώτρια υπουργός κοινωνικής αλληλεγγύης Υπουργός Θεανώ Φωτίου είναι ανένδοτη.

Δεν θα δοθεί καμιά παράταση στο πρόγραμμα σε συνέπεια για περίπου πέντε μήνες οι ωφελούμενοι από τα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών να μείνουν, δίχως δόση υπερβολής στους δρόμους περιμένοντας… να έρθει το νέο ΕΣΠΑ. Χιλιάδες θα αφεθούν στην τύχη τους και το πιο σημαντικό είναι ότι θα μείνουν χωρίς φάρμακα, φαγητό και κάποιο μέρος για να κοιμηθούν λίγο καιρό πριν επισκεφθεί τη χώρα μας ο χειμώνας.

Συν τοις άλλοις πάνω από 800 εργαζόμενοι των Κοινωνικών Δομών σε όλη την Ελλάδα θα βρεθούν και αυτοί στους δρόμους ερχόμενοι αντιμέτωποι με το φάσμα της ανεργίας.

Η προσφορά των Κοινωνικών Δομών

Εδώ και τρεισήμισι χρόνια πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη μπορούν να βοηθιούνται μέσα από τα διάφορα προγράμματα των Κοινωνικών Δομών. Πέρα από την υλική προσφέρουν και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αφού στα προγράμματα συμμετέχουν και κοινωνικοί επιστήμονες.

domes1

Μέχρι σήμερα πανελλαδικά έχουν εξυπηρετηθεί 118.000 ωφελούμενοι των προγραμμάτων και στους οποίους παρέχοντες υπηρεσίες, σίτισης, στέγασης και φαρμακευτικής περίθαλψη. Επίσης ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση, διαμεσολάβηση και διασύνδεση με φορείς που αφορούν στην υγεία και στην εργασία (ΟΑΕΔ, κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, νοσοκομεία).

domes2

Το πρόγραμμα είναι μια σύμπραξη ΜΚΟ και Δήμων και οι Κοινωνικές Δομές εξυπηρετούν δημότες διαφόρων Δήμων. Το υπαλληλικό προσωπικό μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 πληρώνονταν από το ΕΣΠΑ και στη συνέχεια από το Υπουργείο Εργασίας μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η χρηματοδότηση αφορά μόνο στη μισθοδοσία των εργαζομένων στα προγράμματα. Τα αγαθά που προσφέρονται στους πολίτες έρχονται από διάφορες χορηγίες, τις οποίες αναζητούν οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές. Να σημειωθεί ότι μόνο το 3-5% των Δήμων έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιχορηγούν υλικά στις Δομές.

Στέλνουν τον άστεγο το χειμώνα στο παγκάκι

Ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής των Συλλόγου Κοινωνικών Δομών αντιμετώπισης της φτώχειας Παντελής Γούσης περιγράφει την κατάσταση: «Από την 1η Νοέμβριου αν δεν δοθεί κάποια παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα 800 οικογένειες θα οδηγηθούν στη ανεργία και δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενοι που καλύπτονται από το πρόγραμμα αυτό θα μείνουν στον αέρα.

domes3Η κ. Θεανώ Φωτίου δεν δίνει παράτασης στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα στο Δήμο Αγίου Δημητρίου που είμαι εγώ το συσσίτιο εξυπηρετεί 100 συμπολίτες μας σε καθημερινή βάση.

Το κοινωνικό παντοπωλείο εξυπηρετεί 470 οικογένειες και συνολικά 1300 άτομα το μήνα. Τέλος το κοινωνικό φαρμακείο 120 άτομα το μήνα. Το ίδιο πρόγραμμα ακολουθείται σε 66 Δήμους σε όλη την Ελλάδα».

Όσο για το αν έχει προβλεφθεί κάτι για τους εργαζομένους και για τους ωφελούμενους στο πρόγραμμα ο κ. Γούσης τονίζει: «Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για το κενό που θα δημιουργηθεί έως ότου αρχίσει να λειτουργεί το νέο πρόγραμμα από το καινούργιο ΕΣΠΑ μέσω των περιφερειών. Αν δεν συνεχιστεί το πρόγραμμα δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα μείνουν χωρίς σίτιση, στέγαση και φαρμακευτική περίθαλψη σε περίοδο που μπαίνει ο χειμώνας και οι ανάγκες είναι πιο μεγάλες.

»Δεν γίνεται ο άστεγος το χειμώνα να μείνει στο παγκάκι, όπως επίσης ο άρρωστος χωρίς φάρμακα και αυτός που παίρνει φαγητό από το συσσίτιο χωρίς τροφή. Για ποιο κράτος πρόνοιας μιλάμε όταν για τους πιο ευάλωτους πολίτες αυτό δείχνει σκληρό πρόσωπο και αυταρχική διάθεση. Μου κάνει εντύπωση που δεν δείχνουν καν διάθεση να βρεθεί λύση για το κενό που εκ των πραγμάτων θα υπάρξει.

»Καθημερινά οι συνάνθρωποι μας καλύπτουν βασικές βιοτικές τους ανάγκες από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και η παύση του θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους».domes4

Το υπουργείο έχει κάνει κάποια πλάνα, αλλά ουδείς μπορεί να ξέρει με βεβαιότητα πότε αυτά θα γίνουν πράξη. Σίγουρα όχι άμεσα ώστε να μην μείνουν στο δρόμο διάφοροι συνάνθρωποι μας.

Βάσει λοιπόν αυτών των σχεδίων, οι νέες δομές φτώχειας και τα κέντρα κοινότητας (συνολικά 450 δομές, έναντι των 168 που υπάρχουν σήμερα), με 1.400 θέσεις εργασίας έναντι των 800 σημερινών, σχεδιάστηκαν από τον Οκτώβριο του 2015 σε συνεργασία με τις περιφέρειες και τους δήμους και θα χρηματοδοτηθούν με περίπου 100.000.000 ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.

Να σημειωθεί ότι την παράταση της λειτουργίας του προγράμματος των Κοινωνικών Δομών κατά της φτώχειας και την κατ’ αντίστοιχο διάστημα παράταση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού ζητάει και η ΚΕΔΕ, μέχρι και την ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ.

Και όλα αυτά την ώρα που το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί θετικά με ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό. Ο ποσοτικός δείκτης είναι 188% και ο ποιοτικός 213%.

domes5

Πηγή eleutherostypos.gr

Ροή Ειδήσεων

sexual harasment page 0001

29/03/2024 | 16:26

Πρόγραμμα δράσης του Δήμου Αθηναίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο

29/03/2024 | 16:22

«Lapis Lazuli»: Η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στην Στέγη

29/03/2024 | 16:19

Euroleague: «Διπλό» στην Μπολόνια για να παραμείνει 2ος ο Παναθηναϊκός AKTOR
kotopoulo kokkinisto 290324

29/03/2024 | 16:13

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο κοκκινιστό

29/03/2024 | 16:06

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο Κώστας Καραμανλής

29/03/2024 | 16:00

Δ.Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη
kasselakis tourta 290324 (2)

29/03/2024 | 15:56

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα στη Θήβα μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ

29/03/2024 | 15:48

Φωτιά σε δασική έκταση στη Λακωνία – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

29/03/2024 | 15:44

Μιχαηλίδου: Το 22% των μισθωτών στον κατώτατο μισθό σήμερα σε σχέση με το 27% το 2019
mixalis xaralampidis kideia 290324 (1)

29/03/2024 | 15:36

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Με ποντιακά τραγούδια και τιμητικό άγημα Ποντίων το «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Δείτε εικόνες

29/03/2024 | 15:28

ΓΣΕΕ: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού και μισθοί αντίστοιχοι των αναγκών μας

29/03/2024 | 15:22

Ανδρέας Μικρούτσικος: Η μείωση των εμφανίσεων στην Καινούργιου και τα επόμενα τηλεοπτικά βήματα
screenshot 25

29/03/2024 | 15:10

Βίκυ Χατζηβασιλείου: «Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι εκτός τηλεόρασης»

29/03/2024 | 15:04

Στον Άρειο Πάγο τη Δευτέρα ο Ανδρουλάκης για τις συνομιλίες το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών

29/03/2024 | 14:55

Φαίη Σκορδά: «Εγώ δεν είμαι αφεντικό, σας έχω συνεργάτες»
screenshot 12
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα
Η Duffy σε μία σπάνια ανάρτηση: «H αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας»
airplane british
Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι στο αεροπλάνο
tempi 290224
Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε η δημιουργία μνημείου για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη
pilio 270324
Τέσσερα χωριά στο Πήλιο ιδανικά για ανοιξιάτικα ταξίδια
chskpl front
Η Σκόπελος στα 9 «μυστικά» νησιά της Μεσογείου για τους Γερμανούς-Ρεκόρ αφίξεων το 2023