Αθήνα

 

19 oC

θύελλα

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

xtapodi 180324
Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

CALLER'S CHOICE

1520: Έρχεται στην Αθήνα η Πρώτη Hip-Hop Καντίνα στην Ελλάδα

Βρήκαμε που θα στηθεί η 1520, η Πρώτη Hip-Hop Καντίνα στην Ελλάδα για την Οποία Μιλάνε Όλοι.

Η γνωριμία με την καντίνα 1520

Περπατώντας την Αθήνα πάντα απολαμβάνω να παρατηρώ τους δρόμους που έχουν χαρακτήρα. Οι δρόμοι κουβαλούν συνήθως στην «πλάτη τους» την ιστορία των ανθρώπων που την περπάτησαν και τις κοινωνικές τάσεις με τις οποίες ταυτίστηκαν. Διαβαίνοντας λοιπόν τα Άνω Λιόσια, στην Πλατεία «Συντριβάνι», Σκαλκώτα και Λαμπέτης γωνία, παρατήρησα μια διαφορετική κατασκευή η οποία παραπέμπει σε καντίνα. Κοντοστάθηκα για λίγο και αναρωτήθηκα τι μπορεί να ετοιμάζεται. Την επόμενη μέρα διάβαινα τον δρόμο με την φίλο μου Νίκο (κάτοικο της περιοχής, λάτρη του χιπ-χοπ και ενημερωμένο για κάθε γωνιά της πόλης) και έτσι τον ρώτησα αυθόρμητα αν ξέρει περισσότερα για την κατασκευή που μου τράβηξε την προσοχή. «Εδώ ετοιμάζεται το 1520, η πρώτη Hip-Hop καντίνα στην Ελλάδα» μου εξήγησε.

Street-Food αλά 1520

Hip-Hop άκουσα, φαγητό άκουσα και «μου άνοιξε η όρεξη» για περισσότερες πληροφορίες. Τότε συνειδητοποίησα πως ο όρος «1520» δεν μου είναι τελείως άγνωστος και ανασύροντας την μνήμη μου θυμήθηκα πως δεν είναι η πρώτη φορά που τον ακούω. Ήμουν από τους έφηβους, που στην συντροφιά της Ραπ μουσικής  βρήκα τον δρόμο για να μετουσιώσω τους προβληματισμούς μου, να εκφράσω τα συναισθήματα μου και να συνδεθώ με ανθρώπους. Ανήκω στην γενιά που γαλουχήθηκε από το Old School Hip-Hop των προηγούμενων δεκαετιών: Wu Tang, Public Enemy, Run DMC αποτέλεσαν τους καλύτερους φίλους των εφηβικών μου χρόνων, με τις αφίσες και τα CD τους να κοσμούν κάθε γωνία του δωματίου μου. Γιατί σας το λέω όλα αυτά; Θυμήθηκα λοιπόν σε ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει για την ιστορία του χιπ-χοπ, πως  η hip-hop γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1973, από τον DJ Kool Herc, στις εργατικές πολυκατοικίες της Αμερικής και συγκεκριμένα στην αίθουσα ψυχαγωγίας του apartment building με το νούμερο 1520 της οδού Σέντγουϊκ στο Νότιο Μπρονξ σε ένα από τα θρυλικά πάρτυ γειτονιάς της περιοχής, το οποίο έχει πλέον μείνει στην ιστορία ως το πρώτο πάρτι χιπ-χοπ στην ιστορία. Ο Νίκος τότε με ενημέρωσε πως αυτό ήταν και το έναυσμα για την ιδέα της ονομασίας της καντίνας που σε λίγους μήνες θα αποτελέσει ένα «καταφύγιο» για τους λάτρεις του street food φαγητού και της πιο επαναστατικής μουσικής που υπάρχει. Παρατηρώντας τον ενθουσιασμό στο πρόσωπο μου, μου εξήγησε πως δεν είμαι ο μόνος που η ιδέα αυτή του διέγειρε το ενδιαφέρον καθώς όλη η περιοχή ανυπομονούσε για το άνοιγμα και κινούταν ήδη στους  «μουσικούς ρυθμούς» της καντίνας 1520.

Street Food σε υψηλά μαγειρικά δεδομένα

Κουβέντα με την κουβέντα, έπιασα τον εαυτό μου να ρωτάει όλο και περισσότερα για αυτό το νέο, ανατρεπτικό κατ’ εμέ, εγχείρημα. Όταν ρώτησα τον Νίκο σχετικά με το φαγητό της 1520 μου εξήγησε πως πρόκειται για κάτι πολύ πρωτοποριακό που αναβιώνει νοσταλγικούς, old school ήχους του παρελθόντος μέσα από ξεχωριστές γεύσεις. Άλλωστε το streetfood αποτελεί μονόδρομο για μια τόσο old school φάση. «Πρόσεξε» όμως μου λέει, «τα burgers, τα σάντουιτς, τα συναφή, θα είναι όλα φτιαγμένα σε επίπεδο μαγειρικό εξαιρετικά υψηλό, καθώς γνωστοί Σεφ βάζουν την υπογραφή τους στις συνταγές».

«Τι καλύτερο!» σκέφτηκα, «η μουσική που αγαπώ, Street Food που ‘’δελεάζει’’ αλλά μέχρι και αναμάρτητο χωρίς τις τύψεις που το συνοδεύουν όταν τα προϊόντα είναι αμφίβολης ποιότητας. Με απλά λόγια γρήγορο και ποιοτικό ταυτόχρονα.

Πετυχημένοι τόσο στη μουσική όσο και στην εστίαση, οι άνθρωποι πίσω από την 1520

Οι ιδιοκτήτες της καντίνας 1520 βέβαια δεν θα μπορούσαν να είναι τυχαίοι. Αντίθετα η πορεία τους είναι άκρως συνυφασμένη με την χιπ-χοπ και το πρωτοποριακό φαγητό. Πρόκειται για τον Θοδωρή Υφαντή, τον Δημήτρη Μαρίνη και τον Τζώρτζη Κωνσταντινίδη. Ο Θοδωρής η αλλιώς hoper, πετυχημένος μουσικός γνωστός από την συμμετοχή του στις συναυλίες των θρυλικών Active Member και την πολύ πετυχημένη πορεία των Moka band με τεράστια αγάπη για την μαγειρική και τον χώρο της εστίασης. Εδώ και κάποια χρόνια γνωστός και πετυχημένος επιχειρηματίας στην Αθήνα. Εμπνεύστηκε μαζί με τον Δημήτρη Μαρίνη την καντίνα 1520, όταν στην πρώτη καραντίνα πέρασε ώρες παρακολουθώντας το Hip-Hop Revolution. Ο Δημήτρης Μαρίνης είναι ένα από τα αγαπημένα παιδιά της πόλης μέσα από την πορεία του στον χώρο της εστίασης και συγκεκριμένα τον τομέα του καφέ, επίσης πλέον επιτυχημένος επιχειρηματίας. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται καθώς διατηρούν από κοινού το arbol, το δύο φορές βραβευμένο ως καλύτερο μαγαζί εστίασης στην πόλη. Την ομάδα έρχεται να συμπληρώσει ο Τζώρτζης Κωνσταντινίδης. Καλλιτέχνης μέσα και έξω από την κουζίνα, καθώς η πορεία του είναι συνυφασμένη με το φαγητό και την μουσική. Μεγαλωμένος μέσα στις κουζίνες αλλά παράλληλα και γνώστης πολλών μουσικών οργάνων, είδε στο 1520 την δίοδο να συνδυάσει τα δύο του πάθη.

«…διατηρούν από κοινού το arbol, το δύο φορές βραβευμένο ως καλύτερο μαγαζί εστίασης στην πόλη»

Καταξιωμένοι Σεφ οι «μαγειρικοί» καλλιτέχνες του 1520

Ο Βαγγέλης Κάζας και ο Γιάννης Ζώης συνδέονται από τον κοινό τους βίο και μια διαδρομή με κύριο παρανομαστή το φαγητό και το Hip Hop και την κουλτούρα της μαύρης μουσικής. Πτυχιούχοι της μαγειρικής σχολής της Σιβιτανιδείου με χρόνια εμπειρίες στις κουζίνες ενώνουν τις δυνάμεις τους κάτω από το όραμα της πρώτης Χιπ-Χοπ καντίνας της χώρας. Αυτήν την περίοδο o Βαγγέλης Κάζας βρίσκεται πίσω από τις κουζίνες του ξενοδοχείου Urban Nest ως chef ενώ ο Γιάννης Ζώης έχει βάλει την υπογραφή του σε πολλά menu γνωστών μαγαζιών της Αθήνας τα τελευταία χρόνια.

1520 FoodHop Avenue | Πως το φαγητό συναντάει το HipHop;

«Και πως θα δοθεί το Hip-Hop στίγμα στην καντίνα;» ρώτησα τον Νίκο. «Τα σάντουιτς και τα burgers θα φέρουν ονομασίες από ιστορικά hip-hop συγκροτήματα. Τα  παιδιά του προσωπικού της 1520 θα φοράνε φαρδιά ρούχα, nba καπέλα και όλα τα συναφή για να μας θυμίζουν με τον πιο περίτρανο τρόπο όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν την ξεχωριστή κουλτούρα της old school Hip-Hop» μου απάντησε. «Με την μουσική τι γίνεται;» ρώτησα. «Κλασσικό hip-hop θα διαρρέει όλη μέρα από τα ηχεία διαχωρίζοντας την 1520 από ότι έχουμε συνηθίσει έως σήμερα. Kαθιστώντας την 1520 ως έναν χώρο ψυχαγωγίας που συναντιούνται οι άνθρωποι, οι ιδέες τους και η αγάπη τους για την χιπ-χοπ κουλτούρα και το καλό φαγητό. Όπως τότε στην οδό Sedgwick στο Bronx λίγες δεκαετίες πριν. Αυτήν την εποχή της δημιουργίας δεν θα μας θυμίζει όμως μόνο η μουσική και το ύφος της 1520 αλλά και ολόκληρη η αισθητική της, η οποία μας επιφυλάσσει κάτι απίθανο. Η λογική του design της καντίνας έχει ως εξής: θα μοιάζει πως έχει χτιστεί στην πλάγια μεριά  του ίδιου του apartment building, 1520 Sedgwick Avenue, όπου στις 11 Αυγούστου το 1973 δόθηκε από τον DJ Kool Herc το πρώτο hip-hop party. Επίσης, κατά την γνώμη μου, θεωρώ εξαιρετικά πετυχημένη την τοποθεσία που ξεδιάλεξε η εν λόγω ομάδα για αυτό το μαγειρικό-μουσικό εγχείρημα (στέκω βέβαιος πως η επιλογή της περιοχής κάθε άλλο παρά τυχαία δεν έγινε) καθώς αν μία περιοχή της Αθήνας συνάδει περισσότερο με το Bronx της N.Y.C., αυτή είναι αδιαμφισβήτητα τα Άνω Λιόσια.

Η πρόσκληση για το περιβόητο block party στο 1520 Sedgwick Avenue, για τις 11 Αυγούστου 1973

Και εγένετο hiphop

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Kool Herc, η ραπ μουσική γεννήθηκε στην αίθουσα ψυχαγωγίας των εργατικών πολυκατοικιών στο νούμερο 1520 της οδού Σέντγουικ στο Νότιο Μπρονξ. Εργατική συνοικία, που την δεκαετία του 70’ οι τσέπες των ανθρώπων ήταν άδειες αλλά το ταλέντο και το μεράκι για δημιουργία ξεχείλιζε.

Όπως ο ίδιος αφηγείται: «Στο διαμέρισμα που έμενα ξεκίνησαν οι πρώτες «αλχημείες» με ένα άλλο ύφος αντιπροσωπευτικό είδους του Hip-Hop: Το Break Dance». Eνα ιδιαίτερο χορευτικό είδος με έντονες κινήσεις στον ρυθμό της Rap μουσικής, που απαιτούσε ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες. Η δεκαετία εκείνη σηματοδότησε εξάλλου την σταδιακή είσοδο της Ραπ μουσικής στα δωμάτια των νέων. Ο Kool Herc, αλλά και οι Afrika Bambaataa και Grandmaster Flash (αναφέρονται ως Αγία Τριάδα),  ήταν οι καταλύτες για τη δημιουργία της Ραπ, όμως την εποχή εκείνη εκατοντάδες ακόμη νέοι συνέρρεαν στα πάρτι γειτονιάς συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην εδραίωση αυτού του είδους και την διάδοση της στο ευρύ κοινό.

Επίλογος

Το ραπ από τότε μπορεί να άλλαξε πολύ, και από την μουσική των «δακτυλοδυκτούμενων» μετατράπηκε σε ένα από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά είδη. Παραμένει όμως μια μουσική που διατηρεί μια κοινή γλώσσα: Αυτήν που μαρτυρά τις εμπειρίες του δρόμου. Το 1520 επιδιώκει να διατηρήσει αυτήν την γλώσσα ζωντανή, φροντίζοντας όμως και τον ουρανίσκο σου με εκλεκτές γεύσεις… Η καντίνα 1520 σύντομα, ανοίγει λοιπόν τις «πύλες της» και σε περιμένει να αναβιώσεις νοσταλγικές μουσικές στιγμές του παρελθόντος… και να δημιουργήσεις καινούργιες. Είτε είσαι λάτρης της ραπ και της old school hip-hop είτε απλά σου αρέσει να δοκιμάζεις κάτι που αξίζει…

Ροή Ειδήσεων

peripoliko kordela astynomia

19/03/2024 | 13:39

Κύκλωμα μαστροπείας ανηλίκων: Σεσημασμένη για αρπαγή και ναρκωτικά η 25χρονη «αρχηγός» – Έκλεινε τουλάχιστον τρία ερωτικά ραντεβού καθημερινά για κάθε κορίτσι

19/03/2024 | 13:31

Ο Ολλανδός Μάκελι διαιτητής στο Ελλάδα – Καζακστάν

19/03/2024 | 13:13

Στέλλα Γεωργιάδου: Συνεργάστηκα με τον Γιώργο Λάνθιμο στο «Τώρα Μου Μιλάει» αλλά δεν έβαλε όνομα
ambulance 131023

19/03/2024 | 13:05

Μεγάλο δυστύχημα στη Σεβίλλη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε αστυνομικό μπλόκο – 6 νεκροί

19/03/2024 | 12:58

Κατερίνα Καινούργιου: «Δεν θέλω να γυρίσει ο Νίκος Μουτσινάς σε αυτό, έκανε τον κύκλο του»

19/03/2024 | 12:47

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού ακουμπά τον κ.Μητσοτάκη και τη ΝΔ
mikroutsikos gkountaras 190324

19/03/2024 | 12:44

Εκτός εαυτού ο Μικρούτσικος με τον Γκουντάρα: «Κακώς το άρχισα και το τελειώνω»

19/03/2024 | 12:30

Ιδρύονται Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης – Ποιες ΔΟΥ ενοποιούνται σε Αττική και Θεσσαλονίκη

19/03/2024 | 12:24

Στ.Κασσελάκης: Δε θα είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές – Τι είπε για τον στρατό, την «Καλλιόπη» και τον… «Κούλη»
danai mparka 190324

19/03/2024 | 12:14

Μπάρκα: «Με ρωτάνε συνέχεια για τη μαμά μου, την αυτοπεποίθησή μου και αν η εκπομπή θα πάει σαββατοκύριακο»

19/03/2024 | 12:07

Financial Times: Η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών στα σιτηρά που εισάγει από τη Ρωσία

19/03/2024 | 11:58

Ξέσπασε ο Γιώργος Λιάγκας: «Σιχαμερά! Νοοτροπία του κω…κοσμου! Σκ…ά κατάφερε»
dimitris tsiodras 261023

19/03/2024 | 11:53

Δ.Τσιόδρας: Ο κ.Κασσελάκης έχει έναν τρόπο να απαντήσει: να δώσει τώρα τα οικονομικά του στοιχεία στη δημοσιότητα

19/03/2024 | 11:46

Τσαγκρινού σε Τσιμτσιλή: «Έχω δει και δική σου συνέντευξη που έχεις περάσει πολύ δύσκολα»

19/03/2024 | 11:39

Ανακοινώθηκε το φιλικό της Ελλάδας με την Γερμανία πριν το Euro
lofos filopapou 190324
Λόφος Φιλοπάππου: Η άγνωστη ιστορία του άνδρα που έδωσε το όνομά του στο λόφο
karistianou 1
«Καταπέλτης» η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η κυβέρνηση προσβάλει την μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»
argies
Αργίες 2024: Πότε «πέφτουν» Πάσχα, Αγίου Πνεύματος και τα επόμενα τριήμερα
lykavitos 180324
Πάρκα στην Αθήνα: 3+1 οάσεις πρασίνου για αξέχαστες βόλτες
olympiacos mentilibar 150324
Πανικός στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη του Ολυμπιακού – «Θρύλε σ’ αγαπώ, φέρτε μας το ευρωπαϊκό!»
melatonini 1
Νέα μελέτη: Το 80% των εφήβων δεν κοιμούνται αρκετά λόγω κατάθλιψης,