Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: «Κράξιμο» για τη μονομαχία με βάρη – «Απάνθρωπο», «απαράδεκτο», «βασανιστήρια», έγραψαν στο Twitter

CALLER'S CHOICE

25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά – Πως προέκυψε το έθιμο

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού, η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα συνοδεία της γνωστής σκορδαλιάς.

Η εξήγηση για τη γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.

Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς απαντάται κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Σπάρτακος Σταμπουλίδης: Ο Έλληνας που άνοιξε σουβλατζίδικο στη Νορβηγία και απέκτησε «οπαδούς» – Πόσο κοστίζει το σουβλάκι
Μιχάλης Γεώργαλος: Ποιος είναι ο Έλληνας από τη Χίο που έφτιαξε ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά της Αργεντινής (φωτογραφίες)
Μπαλάσκας για κορονοπάρτι: Υπάρχουν οικογενειάρχες, μπαχαλάκηδες και ακραίοι – Γιατί δεν επεμβαίνουμε
Δερμιτζάκης: Οι μαγαζάτορες στις πλατείες θα μπορούσαν να βάλουν τάξη καλύτερα από την αστυνομία – Μπορούν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test
Βέρα Γκεντρόιτς: Το Doodle της Google τιμά την πρώτη γυναίκα στρατιωτικό χειρουργό στη Ρωσία
Παπαχελάς: Δεν μπορούμε να τα βρούμε σήμερα με την Τουρκία