Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αυτά είναι τα τραγούδια της ΝΔ: Ο «Ανώνυμος Οννεδίτης» του Ουίλιαμς και τα έντεχνα του Χατζηκοκόλη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το νέο σποτ των Jumbo με πρωταγωνιστή τον Παναγιώτη Ψωμιάδη πυροδότησε αντιδράσεις από τη ΝΔ κυρίως για τη χρήση του ύμνου της Νέας Δημοκρατίας που είχε γράψει την δεκαετία του 80 ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Πρόκειται για μια συλλογή τραγουδιών που έγιναν δημοφιλή στις συγκεντρώσεις Μητσοτάκη το 1985 και το 1989.

Ο ίδιος μάλιστα σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Freddo» και την Σάσα Σταμάτη μίλησε για το πώς έγραψε τον ύμνο της ΝΔ ενώ είχε υποστηρίξει οτι το γεγονός αυτό του κατέστρεψε την καριέρα: «Το Σεπτέμβρη του ΄82 έγραψα ένα τραγούδι με τίτλο «Οι κόκκινοι σκότωσαν την Ειρήνη και γινόταν αναφορά σ ένα τζάμπο που έριξαν οι Ρώσοι με πυραύλους. Το πρωτόπαιξα στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στο Παγκράτι και από εκεί και πέρα έφτιαξα και άλλα τραγούδια τα οποία τα έδωσα σ ένα παραγωγό για να δει αν θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα δίσκο. Αυτός ήταν που μου έριξε την ιδέα να γράψω ένα τραγούδι, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά ως ύμνος της Νέας Δημοκρατίας. Και έτσι γράφτηκε το τραγούδι «Νέα Δημοκρατία». Δεν έχει τραγουδηθεί από εμένα. Το τραγούδησε ο Βίκτωρας Πολυδώρου μαζί με τη Λία Βίσση. Εγώ με κάποιους άλλους έκανα φωνητικά».

Στη συνέχεια μάλιστα ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς αποκαλύπτει οτι  δέχτηκε πόλεμο ο οποίος του κόστισε πολύ επαγγελματικά: «Εγώ ήμουν μέλος της ΕΡΕ από το 1963, στη συνέχεια ήρθε η χούντα καταργήθηκαν τα κόμματα, και από το 1974 είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είχα ενοχλήσει πολιτικά κανένα χώρο, όμως  με την έλευση του ΠΑΣΟΚ το 1981 σταμάτησε κάθε τρόπος επικοινωνίας μου προς το κοινό και ταυτόχρονα όλοι οι δίσκοι μου, που βρίσκονταν στις δισκοθήκες της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ καταστράφηκαν. Μου έκαναν πόλεμο και δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί. Δεν έχω μετανιώσει που έγραψα τον ύμνο και θα το ξαναέκανα. Ουσιαστικά η καλλιτεχνική μου καριέρα, από το 1983 και μετά τελείωσε διότι δεν είχα βήμα επειδή με θεωρούσαν δεξιό».

Τα τραγούδια είχαν μεγάλη επιτυχία ειδικά στο χώρο της ΟΝΝΕΔ τη δεκαετία του 80 μιας και ήταν όλα πιο ντίσκο εκδοχές. Τραγούδια όπως ο "Ανώνυμος Οννεδίτης", το "Δημοκρατία ή Μαρξισμός", το "Για ακόμα καλύτερες μέρες ή το "Ήρθε η ώρα της απαλλαγης"  εμπνευσμένο από το σύνθημα ΑΠ-ΑΛΛΑΓΗ της ΝΔ.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί οτι πριν την ντισκο επέλαση του Ρόμπερτ Ουίλιαμς υπήρξε και άλλη μια προσπάθεια για τραγούδια της ΝΔ τα οποία θα μάλιστα είχαν μια έντεχνη χροιά, προκειμένου να κοντράρει τις συγκεντρώσεις της Αριστεράς που έπαιζε τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωρακη. Ετσι, λοιπόν ο Χάρης Χατζηκοκόλης έγραψε τα "Τραγούδια της Γαλάζιας Γενίας" με τίτλους αυτών όπως "Βιωματικό επίπεδο", "Πολωνία", "Συσπείρωση" , "Ενότητα".

Μερικά από τα τραγούδια της Νέας Δημοκρατίας που έγραψε ο Ρόμπερτ Ουίλιαμς:

Το μεγάλο hit, ο γνωστός υμνος της ΝΔ

Βίντεο με όλα τα τα τραγούδια back to back!

Το λιγότερο γνωστό "Ήρθε η ώρα της απαλλαγης" αλλά ιδιαίτερα δημοφιλές την εποχή των εκλογων του 1985 μιας και ήταν εμπευσμένο από το σύνθημα ΑΠ-ΑΛΛΑΓΗ της ΝΔ

Το επίσης λιγότερο γνωστό "Η ΝΙΚΗ"

Send this to a friend