Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Χαρβαλιάς: "Σε πιθανή ελληνοτουρκική σύρραξη κερδίζει όποιος πατήσει πρώτος τη σκανδάλη"

Τα στρατιωτικά σενάρια μιας πιθανής ελληνοτουρκικής σύρραξης εξετάζει σε άρθρο του στο hellasjournal.com του Μ. Ιγνατίου, o γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς.

Τονίζει οτι "το θέατρο του πολέμου στο Αιγαίο προσφέρει στην Τουρκία δεκάδες εναλλακτικά σενάρια για επιθετικές ενέργειες μικρής έντασης(π.χ. κατάληψη ακατοίκητης βραχονησίδας), ενώ η Ελλάδα για να απαντήσει πειστικά θα πρέπει να κλιμακώσει άμεσα τον πόλεμο οδηγώντας τον σε μια γενικευμένη σύρραξη. Με κίνδυνο να ξεμείνει από δυνάμεις, «καύσιμα» και συμμάχους, αλλά και να χρεωθεί το υψηλό κόστος σε ανθρώπινες απώλειες". Με λίγα λόγια σημειώνει  "η γεωμορφολογία του Αιγαίου είναι τέτοια που επιτρέπει  στους απέναντι μία σειρά επιθετικών ενεργειών αντιπερισπασμού ρίχνοντας στην πατρίδα μας το βάρος της επιλογής μιας κλιμάκωσης με «αληθινά πυρά εναντίον ανθρώπινων στόχων".

Μάλιστα, επικαλείται "έναν εμπειρότατο απόστρατο αξιωματικός του ναυτικού" που του είπε χαρακτηριστικά οτι  "στην ελληνοτουρκική σύρραξη του μέλλοντος θα κερδίσει όποιος τολμήσει να πατήσει τη σκανδάλη πρώτος. Και αυτό απαιτεί εκτός από πολεμική ετοιμότητα, ισχυρή πολιτική βούληση".

Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο εδώ

 

Send this to a friend