Αθήνα

13 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αποκάλυψη Καρσιώτη για δολοφονία Καραϊβάζ: Ο γιος του πλησίασε μέσα από τους αστυνομικούς στο σημείο

CALLER'S CHOICE

Η “Ίριδα” και το δημόσιο που θέλουμε! Το νέο πληροφοριακό σύστημα που φτιάχτηκε με μηδενικό κόστος

Eνα παράδειγμα που πρέπει να  αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας και καινοτομίας για όλο το Δημόσιο Τομεά.
  • Eνα παράδειγμα που πρέπει να  αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας και καινοτομίας για όλο το Δημόσιο Τομεά.
  • Ποιο είναι το προχωρημένο πληροφοριακό σύστημα που δημιούργησαν στελέχη του δημοσίου με μηδενική επιβάρυνση των πολιτών και το οποίο εξοικονομεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ

Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε πλήρη λειτουργία, την Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018, το Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ», το οποίο αντικαθιστά την έντυπη εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία, μέσα από την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοκόλλου, ψηφιακής διακίνησης και αρχειοθέτησης, λήψης υπογραφών και διεκπεραίωσης.

Η «ΙΡΙΔΑ» αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από τα στελέχη του Κέντρου Μηχανογράφησης του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και προσαρμόστηκε πλήρως στις ανάγκες του Υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων.

Πρόκειται για ένα νέο, αποτελεσματικότερο, ταχύτερο, ασφαλέστερο και πιο διαφανές σύστημα λειτουργίας των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών για την κεντρική διαχείριση και διακίνηση των εγγράφων, καθόσον ενισχύει τη διοίκηση του φορέα να βελτιώσει την ταχύτητα κεντρικής διακίνησης και έγκρισης εγγράφων, να επαυξήσει την ακεραιότητα και την ασφάλεια των πληροφοριών, καθώς και να εξοικονομήσει πόρους.

Με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης και διακίνησης εγγράφων, προκύπτουν σημαντικά οφέλη, όπως εξοικονόμηση χρόνου χρέωσης και διακίνησης της αλληλογραφίας, με συνέπεια τη μείωση στις μετακινήσεις αποστολής- παράδοσης και παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας, καλύτερη παρακολούθηση εκκρεμοτήτων σε όλα τα επίπεδα της υπηρεσιακής ιεραρχίας, εξοικονόμηση χαρτιού και μελανιών, αποτύπωση, καταγραφή και διόρθωση βασικών διοικητικών λειτουργιών του υπουργείου. Από την εφαρμογή του νέου συστήματος, εκτιμάται ότι αρχικά θα εξοικονομηθούν 150.000 ευρώ ετησίως.

Βασική φιλοσοφία και συγκριτικό της πλεονέκτημα της «ΙΡΙΔΑΣ» αποτελεί, μεταξύ άλλων, η προσαρμοστικότητα του συστήματος στις εκάστοτε ανάγκες του φορέα που το χρησιμοποιεί, αλλά και το γεγονός ότι ελαχιστοποιεί τις απαιτήσεις σε ενδιάμεσα βήματα και διαδικασίες, κατά την ηλεκτρονική έκδοση ενός εγγράφου.

Η υιοθέτηση της ΙΡΙΔΑΣ από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν μια ιδέα των στελεχών του Υπουργείου, η οποία όταν υποβλήθηκε στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Κώστα Πουλάκη και στον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, έγινε αμέσως δεκτή με ενθουσιασμό και ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει πράξη. Χαρακτηριστικό της συνεργασίας των στελεχών του Υπουργείου και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας είναι ότι δούλεψαν μαζί για περίπου τρεις μήνες, εργάστηκαν βράδια, σαββατοκύριακα και αργίες, για να καταφέρουν να είναι όλα τόσο σύντομα έτοιμα.

Μάλιστα κύκλοι του Υπουργείου, ανέφεραν ότι οι εξαντλητικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα την Παρασκευή – πρώτη ημέρα παραγωγικής λειτουργίας του – καθώς και σήμερα, να μην παρουσιαστούν καθόλου προβλήματα. Πρόκειται για την υποδειγματική λειτουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος που αναπτύχθηκε από στελέχη του Δημοσίου για το Δημόσιο Τομέα. Και αυτή είναι μια μοναδική πρωτοτυπία: το σύστημα είχε μεν αναπτυχθεί από τα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας – για τις δικές τους ανάγκες – αλλά προσαρμόστηκε πλήρως στις ανάγκες και λειτουργικές διαδικασίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Είναι λοιπόν ένα πληροφοριακό σύστημα που «χτίστηκε» πάνω στον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου οργανισμού, που αποτελεί κλασσικό παράδειγμα δημοσίου φορέα, «απαντώντας» στις απαιτήσεις του, αλλά και στις απαιτήσεις οποιοδήποτε δημοσίου οργανισμού, που λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό επικοινωνίας δημοσίων υπηρεσιών. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά του από άλλα αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα.

Μια ακόμη διαφορά της «ΙΡΙΔΑΣ» είναι το  κόστος απόκτησής της από την Πολεμική Αεροπορία, καθώς και το κόστος προσαρμογής της στις ανάγκες του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και το κόστος εκπαίδευσης των υπαλλήλων: μηδέν. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν χρειάστηκε να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ για όλα αυτά αλλά ούτε και για την λειτουργία του στη συνέχεια.

Η έναρξη λειτουργίας της «ΙΡΙΔΑΣ» – την οποία θα ακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες η πλήρης λειτουργία και του Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (HRMS)– σηματοδοτεί τη μετάβαση του Υπουργείου Εσωτερικών σε μια νέα ψηφιακή εποχή, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών των στελεχών του Υπουργείου, με γνώμονα  την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, την επίσπευση του διοικητικού έργου και τη βελτίωση της ποιότητας των προσφερόμενων στους πολίτες υπηρεσιών, της ασφαλούς επικοινωνίας και των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αλλά και την προστασία του Περιβάλλοντος.

 

 

 

 

Πέθανε ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης που δώρισε όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις
Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 10 Απριλίου
Γιώργος Καραϊβάζ: Τι γράφουν διεθνή ΜΜΕ για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου
Εκδήλωση του Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου για την πανδημία- Ποιοι θα είναι οι ομιλητές (ΒΙΝΤΕΟ)
Μάνια Τέκου: Viral o ψηφιακός θάνατός της – Πώς την «πάτησαν» οι ακόλουθοι του λογαριασμού της
Το νέο σποτ για τα self tests στα σχολεία (ΒΙΝΤΕΟ)