Αθήνα

 

16 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Μητσοτάκης: Στις 21 Μαΐου 2023 οι εκλογές – Δεύτερες εκλογές το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου

CALLER'S CHOICE

Θαλής Παπαγιαννακόπουλος: Ο Ελληνας διαπρέπει στην έρευνα για τον καρκίνο

Είναι μόλις 33 ετών, όμως έχει έδρα και εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας για ανακάλυψη θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα – την πιο φονική μορφή της ασθένειας. Ο κ. Θαλής Παπαγιαννακόπουλος αντιμετωπίζει το θέμα επιθετικά. Χρησιμοποιώντας μια επαναστατική τεχνική, προσπαθεί να καταλάβει πώς λειτουργούν συγκεκριμένες μεταλλάξεις […]

Είναι μόλις 33 ετών, όμως έχει έδρα και εργαστήριο στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) και βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας για ανακάλυψη θεραπειών για τον καρκίνο του πνεύμονα – την πιο φονική μορφή της ασθένειας.

Ο κ. Θαλής Παπαγιαννακόπουλος αντιμετωπίζει το θέμα επιθετικά. Χρησιμοποιώντας μια επαναστατική τεχνική, προσπαθεί να καταλάβει πώς λειτουργούν συγκεκριμένες μεταλλάξεις του καρκίνου, οι οποίες εμφανίζονται στους περισσότερους ασθενείς. Σκοπός δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη γενετικών θεραπειών του καρκίνου, κάτι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω της πολυπλοκότητάς του. Ομως, η έρευνα του κ. Παπαγιαννακόπουλου, ίσως αποτελέσει καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

[adsense]

Στις 22 Δεκεμβρίου η τάξη των θετικών επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών του απένειμε ειδικό βραβείο για την καινοτόμο ερευνητική του μέθοδο, η οποία έγινε δεκτή για δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό, Nature. Αλλά και το περιοδικό Science χαρακτήρισε τη μέθοδο CRISP, την οποία χρησιμοποιεί η επιστημονική ομάδα στην οποία μετείχε ο κ. Θαλής Παπαγιαννακόπουλος, ως επιστημονική επανάσταση. Οι αντικαρκινικές έρευνες γίνονται καταρχήν σε μοντέλα υπολογιστών, έπειτα σε καλλιέργειες ανθρωπίνων ιστών και στη συνέχεια σε πειραματόζωα, όπως η δροσόφυλλα μύγα, κυρίως όμως σε ποντίκια.

«Μέχρι πρότινος έπρεπε να δημιουργούμε μεταλλάξεις μέσω βλαστικών κυττάρων, τα οποία παρήγαγαν ποντίκια. Αυτό μπορεί να έπαιρνε και τρία χρόνια. Τώρα μπορούμε να παρέμβουμε κατευθείαν στο DNA ενήλικων οργανισμών και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα γιατί ο καρκίνος συνήθως εμφανίζεται σε ώριμους ιστούς» εξηγεί ο ίδιος. Μάλιστα, η ομάδα στην οποία συμμετείχε ο κ. Παπαγιανακόπουλος, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΜΙΤ, κατάφερε να παράξει τέσσερις μεταλλάξεις σε τέσσερις μήνες, αν και όπως λέει, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο να γίνουν πολλές περισσότερες, κάτι που θα επιταχύνει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό την έρευνα.

Η μέθοδος CRISP ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όταν ερευνητές παρατήρησαν ότι κάποια βακτήρια μπορούν να αλλοιώσουν το DNA τους προκειμένου να προστατευτούν από επιθέσεις ιών. Χρόνια αργότερα, το 2014, επιστήμονες στις ΗΠΑ βρήκαν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον μηχανισμό προκειμένου να κόψουν και να ράψουν DNA, περίπου όπως κόβει κανείς κείμενο στον υπολογιστή. Για να το κάνουν αυτό εισάγουν σε ένα κύτταρο μια πρωτεΐνη, η οποία καθοδηγούμενη από RNA μπορεί και σπάει την αλληλουχία του DNA του κυττάρου, σε όποιο σημείο επιθυμεί ο ερευνητής. «Καταφέραμε χρησιμοποιώντας ιούς να μεταφέρουμε καρκινικές μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα κύτταρα στον πνεύμονα και να μελετήσουμε μόνο αυτά. Είναι σαν να βρήκαμε έναν γενετικό διακόπτη που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε γενετικούς συνδυασμούς μεταλλάξεων που εμφανίζονται σε ανθρώπους» λέει ο κ. Παπαγιαννακόπουλος.

Το μεγάλο πρόβλημα που προσπαθούν να λύσουν οι ερευνητές είναι η πολυπλοκότητα των μεταλλάξεων. Σε ένα χάρτη 200 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα ο κ. Παπαγιαννακόπουλος εντόπισε δύο ογκογονίδια που φαίνεται να εμφανίζονται συχνότερα (στο 70% των κρουσμάτων -υπάρχουν χιλιάδες άλλες μεταλλάξεις που δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργούν οι ίδιες ή ο συνδυασμός τους) και προσπαθεί να παρέμβει σε αυτά ώστε να αναστείλει την εξέλιξη της ασθένειας. Η πεποίθηση που υπάρχει στην ιατρική κοινότητα είναι ότι στο μέλλον θα αναπτυχθούν γονιδιακές θεραπείες, που μπορεί να καταστήσουν χρόνια ασθένεια κάποιες μορφές καρκίνου, όμως δεν είναι εύκολο να παραχθούν μοναδικές θεραπείες για κάθε διαφορετικό ασθενή, ανάλογα με το καρκινικό του προφίλ. Αν καταφέρουν να βρουν γενετικά μονοπάτια που να αφορούν μεγάλες ομάδες ασθενών, τότε ίσως καταφέρουν να φέρουν πιο κοντά τις προσωποποιημένες θεραπείες.

Η επαναστατική μέθοδος CRISP, την οποία χρησιμοποιεί ο κ. Παπαγιανακόπουλος, έχει όμως και μια άλλη εφαρμογή, η οποία μπορεί να είναι ηθικά επιλήψιμη. «Η μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρακτικά για οτιδήποτε. Ξέρουμε ότι κάποιοι επιστήμονες στην Κίνα έχουν επιχειρήσει να τη χρησιμοποιήσουν για γενετική βελτίωση κυττάρων» λέει ο ίδιος. «Θυμάστε την ταινία Gattaca; Ισως είναι πιο κοντά από όσο περιμέναμε», καταλήγει.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

1

28/03/2023 | 15:33

Τραγωδία στα Τέμπη: Ελεύθερος με όρους και ο έμπειρος σταθμάρχης που έφυγε νωρίτερα

28/03/2023 | 15:23

Λαϊκό Λαχείο 2023-13η κλήρωση: Δείτε τα αποτελέσματα σήμερα, Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

28/03/2023 | 15:13

Market Pass: Πότε πληρώνεται η επόμενη δόση – Τι ισχύει με διορθώσεις σε τυχόν λάθη

28/03/2023 | 15:07

Νίκη Κεραμέως: Κυβερνητική πρόταση να παραμείνει υπουργός Παιδείας αν πάμε σε δεύτερες εκλογές λόγω Πανελληνίων

28/03/2023 | 15:00

Στις αγορές με νέο 5ετες ομόλογο η Ελλάδα

28/03/2023 | 14:54

Νέα Ιωνία: Παρουσιάστηκε στην αστυνομία και συνελήφθη 33χρονος για τη δολοφονία του 40χρονου σε καφετέρια

28/03/2023 | 14:44

ΕΦΚΑ: Αυτοί είναι οι πέντε πρώτοι νέοι Γενικοί Διευθυντές  

28/03/2023 | 14:44

Σοκ στην Αλόννησο: 58χρονη γυναίκα βρέθηκε απαγχονισμένη στο σπίτι της

28/03/2023 | 14:32

Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου: Δικαιούχοι και προϋποθέσεις- Το ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ εξηγεί τι ισχύει

28/03/2023 | 14:32

Οικονόμου: Γιατί ο Τσίπρας δεν τολμά να πει τι εννοεί με την «προοδευτική» κυβέρνηση συνεργασίας;

28/03/2023 | 14:32

Κρήτη: Συγκλονίζει ο ανήλικος που κατήγγειλε τον λυράρη – «Λυτρώθηκα! Να βρουν το κουράγιο κι άλλα παιδιά»

28/03/2023 | 14:19

Επίθεση με μολότοφ σε υπηρεσία των ΜΑΤ στο Γουδί
screenshot 23

28/03/2023 | 14:16

Θεσσαλονίκη: Πλάκωσαν στο ξύλο μαθήτρια γυμνασίου και ανέβασαν βίντεο στο TikTok

28/03/2023 | 14:03

efood: Με σταθερά διευρυμένο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το 2022

28/03/2023 | 14:00

Νίκος Ανδρουλάκης: «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα»
Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε καθημερινά; – Η καθοριστική σημασία της
lagonisi
Λαγονήσι: «Τα παιδιά έκαναν γκράφιτι και φορούσαν κουκούλες», το νέο στοιχείο πριν την ένοπλη επίθεση σε βάρος τους
akropoli1
H «Ώρα της Γης 2023»: Η Ακρόπολη και η Βουλή έσβησαν τα φώτα τους – Οι πολίτες ένωσαν τη φωνή τους και δημιούργησαν τη μεγαλύτερη ώρα για τη Γη
b07406 30e23743a80040dca5a067d6abe2e7ad mv2
Κόσουκε Φουκούντα: Ο Ιάπωνας που οργανώνει συνέδρια με θέμα τον Πόντο και τον Καζαντζάκη και βραδιές με ποντιακή γαστρονομία
euzones 2503
Προεδρική Φρουρά: Η ιστορία στο χρόνο και η ενδυμασία του Εύζωνα – Το τσαρούχι με τα καρφιά και ο χτύπος για να «ακούνε» οι πρόγονοι
armata maxis paidia 2503
Οι εικόνες με τα παιδιά σε άρματα μάχης που δίχασαν και προκάλεσε συζήτηση στο Διαδίκτυο