Αθήνα

26 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λαφαζάνης για Τσίπρα: Είχε αποδεχθεί άτυπη συμφωνία με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για συγκυβέρνηση- Eνδεχομένως με άλλο πρωθυπουργό
Όταν ο Τσίπρας ονειρευόταν το φθηνό πετρέλαιο του Τσάβες

CALLER'S CHOICE

Όταν ο Τσίπρας ονειρευόταν το φθηνό πετρέλαιο του Τσάβες

Ο έρως που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας την τελευταία δεκαετία με τον Λατινική Αμερική και κυρίως με το πρόσωπο του ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ήταν παροιμιώδης. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρότερη από τα όνειρα… Αυτό φάνηκε άλλωστε και από την απότομη στροφή που έκανε ο νυν ηγέτης της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο ο οποίος […]

Ο έρως που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας την τελευταία δεκαετία με τον Λατινική Αμερική και κυρίως με το πρόσωπο του ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ήταν παροιμιώδης. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρότερη από τα όνειρα…

Αυτό φάνηκε άλλωστε και από την απότομη στροφή που έκανε ο νυν ηγέτης της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο ο οποίος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εξωφρενικές αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης αφού η οικονομία της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η βενζίνη, η τιμή της οποίας, παρά την αύξηση, παραμένει η χαμηλότερη στον κόσμο, θα πωλείται πλέον έναντι 6 μπολιβάρ το λίτρο των 95 οκτανίων και 1 μπολιβάρ το λίτρο των 91 οκτανίων. Οι αυξήσεις είναι της τάξεως των 6.000% και 1.300% αντίστοιχα.

Η νέα προσαρμογή των τιμών θα ισχύσει από σήμερα και σύμφωνα με όσα ανέφερε στο διάγγελμά του ο Μαδούρο τα έσοδα θα διατεθούν σε κοινωνικές αποστολές. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι αυξημένες τιμές των καυσίμων θα στηρίξουν τα προγράμμα στέγασης, εκπαίδευσης και υγείας, προσθέτοντας πως «ο κόσμος στους δρόμους θα κατανοήσει τις αυξήσεις».

Υποτίμηση

Επιπλέον ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος της χώρας και έτσι το μπολιβάρ από 6,3 προς 1 δολάριο φτάνει στο 10 προς 1. Τέλος ανακοίνωσε την αύξηση στον κατώτατο μισθό κατά 20% από 1ης Μαρτίου. Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά ως απαραίτητα για να ισορροπήσουν τα πράγματα και ανέφερε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τις αποφάσεις αυτές.

Καλά όλα αυτά, όμως μερικά χρόνια πριν η Βενεζουέλα μάς παρουσιαζόταν από τον Αλέξη Τσίπρα ως παράδεισος… Άλλωστε πριν μία δεκαετία ο πρωθυπουργός, ως δημοτικός σύμβουλος είχε επισκεφτεί την χώρα της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να βρει τρόπο να προμηθεύσει την Αθήνα με πετρέλαιο απευθείας από την Βενεζουέλα…

Αξίζει λοιπόν να θυμηθούμε εκείνο το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα, όπως το παρουσίαζε η Μαρία Ψαρά για το Έθνος της Κυριακής από το μακρυνό 2007.

«Ο Ούγκο Τσάβες αναλαμβάνει τη… θέρμανση των κατοίκων της Καισαριανής και άλλων εργατουπόλεων της Ελλάδας. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Σπύρου Τζόκα, ο ιστορικός δήμος του Λεκανοπεδίου επιδιώκει να προμηθεύεται φθηνότερο πετρέλαιο απευθείας από τη Βενεζουέλα.

«Σύμμαχος» του δημάρχου σε αυτήν την προσπάθεια είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Καράκας ως μέλος της αντιπροσωπείας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για να παρακολουθήσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής, την αναθεώρηση του Συντάγματος της Βενεζουέλας.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη» έχει ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας και τον δήμαρχο του Καράκας, με τους οποίους θα συζητήσει τις δυνατότητες διάθεσης φθηνού πετρελαίου σε ελληνικούς δήμους

Πρωτοπόρος σε αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο ενεργειακής κάλυψης του δήμου του είναι ο δήμαρχος Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος έκλεισε συμφωνία με την κυβέρνηση Τσάβες ώστε να εφοδιάζεται με φθηνό πετρέλαιο, το οποίο χρησιμοποιεί για την κίνηση των λεωφορείων της βρετανικής πρωτεύουσας και παράλληλα εξασφαλίζει δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν εισιτήρια για τους νέους ή τις κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα.

Στις αρχές του Νοέμβρη, μάλιστα, ο δήμαρχος Λονδίνου οργάνωσε διεθνή διάσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα για να συζητήσει με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης απ όλη την Ευρώπη το ενδεχόμενο να οργανωθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων που θα προμηθεύεται πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα.

Στη διάσκεψη βρέθηκε και ο δήμαρχος Καισαριανής, ο οποίος συνάντησε στελέχη της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες και συζήτησαν το ενδεχόμενο η χώρα της Λατινικής Αμερικής να προμηθεύει με «μαύρο χρυσό» εκτός της Καισαριανής και άλλες ελληνικές πόλεις.

Υπολογίζεται πως, παρά τα έξοδα μεταφοράς, η τιμή του πετρελαίου θα είναι κατά τουλάχιστον 30% χαμηλότερη από τη σημερινή.

«Βρέθηκα στην πολύ ενδιαφέρουσα διεθνή διάσκεψη ως δήμαρχος της Καισαριανής, προσπαθώντας να διερευνήσω τις δυνατότητες προμήθειας πετρελαίου απευθείας από τη Βενεζουέλα, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από εκείνη της ελεύθερης αγοράς», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Σπύρος Τζόκας.

Λειτουργικές ανάγκες

Στόχος του δημάρχου Καισαριανής είναι με αυτόν τον τρόπο τόσο να καλύψει λειτουργικές ανάγκες του Δήμου (π.χ. απορριμματοφόρα), όσο και να προμηθεύσει με φτηνό πετρέλαιο τους φτωχότερους δημότες, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για μια ικανή ποσότητα.

Προσκεκλημένοι στη διεθνή διάσκεψη ήταν εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων και δήμων απ όλη την Ευρώπη. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν, εκτός από τον δήμαρχο Καισαριανής, και αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Τα έξοδα της μετάβασης και της διαμονής καλύφθηκαν από τον δήμο του Λονδίνου.

Στόχος, η προμήθεια έως και 40% φθηνότερου πετρελαίου

Στη διεθνή διάσκεψη ο Σπύρος Τζόκας πρότεινε την οργάνωση δικτύου πόλεων στην Ελλάδα με στόχο να εξευρεθούν οι τρόποι παροχής πετρελαίου στις πόλεις του δικτύου και στους κατοίκους τους, φθηνότερου κατά 40% της σημερινής αξίας του.

«Ο δήμος μας, καθώς και άλλοι δήμοι στην Ελλάδα είναι περιοχές μη προνομιούχων», εξήγησε ο δήμαρχος στο πολυεθνικό κοινό της συνδιάσκεψης. Και φαίνεται ότι έκανε εντύπωση τόσο στους εκπροσώπους της Βενεζουέλας όσο και στον δήμαρχο του Λονδίνου.

Αμέσως μετά την εισήγησή του υπήρξε ιδιαίτερη συνάντηση του δημάρχου με εκπρόσωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βενεζουέλας και συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της πρότασης.

Μεταφορά και αποθήκευση

«Θελήσαμε να εξετάσουμε το θέμα της μεταφοράς έτοιμων προϊόντων από τη Βενεζουέλα στην Ελλάδα. Το προβλεπόμενο κόστος ναύλου μεταφοράς ανά μετρικό τόνο είναι 18-21 δολάρια για φορτίο περίπου 100.000 (συνήθη φορτία 80.000-135.000 ΜΤ), με επιπλέον κόστος ασφάλισης 0,3-0,5 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Σε περίπτωση συμβολαίου μακράς διαρκείας οι ναύλοι ενδεχομένως θα είναι μειωμένοι κατά 10-20%», εξηγεί ο δήμαρχος Καισαριανής. «Ενα βασικό θέμα που επίσης εξετάζεται, πριν από πιθανή συμφωνία, είναι εάν τα ελληνικά διυλιστήρια, όπως για παράδειγμα τα ΕΛ.ΠΕ. ή η Motor Oil, είναι πρόθυμα να διαθέσουν αποθηκευτικούς χώρους για τέτοια φορτία, όπως επίσης και το τίμημα αποθήκευσης που θα ζητηθεί, το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι 3-4 δολάρια ανά μετρικό τόνο για δίμηνη αποθήκευση.

Αν γίνει αυτό τότε ξεκινάμε και πιστεύω ότι αυτή η κίνηση θα δώσει μια ανάσα στους ταλαιπωρημένους μη προνομιούχους συμπατριώτες μας», τονίζει ο δήμαρχος.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Από τη Βολιβία στις φτωχιές γειτονιές των ΗΠΑ και του Λονδίνου

Ο «φόβος και ο τρόμος» του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, αποφάσισε πριν από λίγα χρόνια να προμηθεύει με φτηνό πετρέλαιο ολόκληρες περιοχές των χωρών της Λατινικής Αμερικής, όπως της Βολιβίας. Ηταν η πρώτη προσπάθειά του να συσφίξει τις σχέσεις του με τις χώρες της περιοχής, αλλά και να περιορίσει την πολιτική και την οικονομική επιρροή των ΗΠΑ.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Τσάβες στη συνέχεια αποφάσισε να τροφοδοτεί με δωρεάν πετρέλαιο ολόκληρες συνοικίες φτωχών μαύρων στις ΗΠΑ, εκθέτοντας έτσι την αμερικανική υπερδύναμη.

Σήμερα, με δεδομένα τα συνεχή ράλι των διεθνών τιμών του πετρελαίου και τα συνεχή ιστορικά «υψηλά» που καταγράφουν, η Βενεζουέλα ενδιαφέρεται πλέον για την επιλεκτική πώληση φθηνού πετρελαίου και σε δήμους της Ευρώπης. Ηδη ο δήμος του Λονδίνου, του οποίου ο δήμαρχος Κεν Λίβινγκστον προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος, προμηθεύεται πετρέλαιο με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του Τσάβες, και με βάση την πείρα που έχει αποκτηθεί από τη συνεργασία με τη δημοτική αρχή της βρετανικής πρωτεύουσας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διοργάνωσε διεθνή διάσκεψη στις 9-11 Νοεμβρίου, με τη συνδρομή του Δήμου Λονδίνου.

Βασικό θέμα ήταν η διοργάνωση Δικτύου ευρωπαϊκών πόλεων για την παροχή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Ο Ούγκο Τσάβες τόνισε πως δεν διστάζει να «ανοίξει» το δίκτυο προμήθειας πετρελαίου, αρκεί οι περιοχές στις οποίες θα στέλνει το πετρέλαιο να παρουσιάζουν κοινωνικό ενδιαφέρον, να έχουν δηλαδή πραγματική ανάγκη βοήθειας».

Αποκάλυψη Βαφειάδη για την πρώτη συνέντευξη της Λιάνη: Ήταν πριν το νεύμα.. Η Κοκκόλα προσπάθησε να με αποτρέψει
Παρουσιαστής του ΣΚΑΪ βγήκε on air με γύψο… ΠΑΣΟΚ (ΦΩΤΟ)
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου
Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, 5 Μαΐου
Οι επόμενες Αργίες μετά από αυτές του Πάσχα, που μόλις τελείωσαν – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Τρίτη 4 Μαΐου