Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

CALLER'S CHOICE

Φώφη Γεννηματά: Ο λαός έχει ανάγκη από ένα πολιτικό Big Bang ελπίδας

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήρε την συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τα τελευταία χρόνια, και σημείωσε την συγγένεια των πολιτικών σχηματισμών.

Την ανάγκη για πολιτική αναγέννηση επεσήμανε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ.

Στην συνέχεια με αφορμή την επιστολή που έστειλε σε Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Παπανδρέου τόνισε πως: “Χθες απέστειλα επιστολή, όπως συμφωνήσαμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στους αρχηγούς του Ποταμιού και του ΚΙΔΗΣΟ, με συγκεκριμένες προτάσεις, με τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει με την στήριξη της κοινωνίας, στην επιτυχία του στόχου μας.

Την διαμόρφωση ενός νέου, πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα, με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων και με τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από την βάση χωρίς αποκλεισμούς.

Με σεβασμό στις πολιτικές παραδόσεις, τα κόμματα και τα πρόσωπα, με λόγο και ρόλο σε όλους, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς μηχανισμούς ποδηγέτησης της θέλησης των μελών και φίλων μας, με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες στη βάση της παράταξης”.

Ολόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ έχει ως εξής:

Χαιρετισμός της Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ

Συντρόφισσες και Σύντροφοι της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι σήμερα κοντά σας, και απευθύνομαι στην Συνδιάσκεψή σας.

Μας ενώνουν πια πάρα πολλά.

Πριν από 8 μήνες προχωρήσαμε μαζί σε ένα τολμηρό βήμα, στην δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μαζί και με τις Κινήσεις πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ήδη μια διακριτή, σημαντική δύναμη στο χώρο της κεντροαριστεράς, χρήσιμη και με δυναμική παρέμβαση ήδη στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ξεκίνησε με την ισχυρή θέληση όλων μας, να βάλουμε τέλος στην πολυδιάσπαση του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και της δημοκρατικής ανανεωτικής αριστεράς.

Στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου μέσα σε ένα άκρως διχαστικό πολιτικό κλίμα επηρεασμένο από τα δραματικά γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού και τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις καταφέραμε να ανακόψουμε και να αντιστρέψουμε την καθοδική πορεία των πολιτικών μας χώρων.

Προχωρήσαμε μαζί από τότε.

Δώσαμε κοινές μάχες μέσα και έξω από την Βουλή.

Έχουμε μια διακριτή αυτόνομη παρουσία και μια δυνατή πολιτική φωνή, ανάμεσα στο λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και στη συντήρηση της ΝΔ.

Σφυρηλατήσαμε την συμπόρευσή μας με τις πρωτοβουλίες, τις προτάσεις μας για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Πήραμε πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό, τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή, την παιδεία, την υγεία, το προσφυγικό, τα εθνικά θέματα , την κοινωνική φροντίδα.

Προχωράμε μαζί για την Πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψή μας, που θα διαμορφώσει τις δικές μας ολοκληρωμένες προτάσεις για τις αλλαγές και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που θα εξασφαλίσουν την υπέρβαση της κρίσης, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας.

Το έργο αυτό της συνάντησης όλων μας σε μια συμπαράταξη κομμάτων και πολιτικών κινήσεων δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση.

Όλοι γνωρίζουμε τις μεγάλες διαφορές που χώριζαν επί δεκαετίες τα κόμματά μας.

Στη συγκυβέρνηση το 2012 ήρθαμε πιο κοντά και γίναμε όλοι σοφότεροι από τα λάθη μας τα οποία είναι στο χέρι μας να μην τα επαναλάβουμε.

Τα καταφέραμε.

Σήμερα είμαστε μαζί.

Η προσπάθεια πέτυχε.

Δεν έτυχε – πέτυχε.

Και πέτυχε γιατί ήταν μια απαίτηση της κοινωνικής βάσης της ευρύτερης παράταξης για ενότητα, κοινή δράση και συμπόρευση.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Είναι απαραίτητο να διαμορφώσουμε την προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Το ζητά με αγωνία μια κοινωνία καταπονημένη, εξαντλημένη από τα 6 χρόνια κρίσης, σκληρής λιτότητας και μνημονίων.

Παγιδευμένη ανάμεσα στις μυλόπετρες ενός δογματισμού και μιας εμμονής των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ σε νεοφιλελεύθερες συνταγές και ενός χυδαίου σε πολλές εκφράσεις του λαϊκισμού, που υπονόμευε οποιαδήποτε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, εκπόνησης ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση.

Σήμερα η ανάγκη αυτή είναι πιο επιτακτική από ποτέ γιατί η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο από την ανικανότητα και τα αδιέξοδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Αντιμετωπίζουμε πράγματι σήμερα μια διπλή κρίση. Την οικονομική και την προσφυγική.

Στην χώρα μας επικρατούν συνθήκες ντροπής για τους πρόσφυγες όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί στην Ειδομένη και μας εκθέτουν σε όλο τον κόσμο.

Η κρίσιμη σύνοδος ολοκληρώθηκε.

Οι αποφάσεις της Συνόδου δεν προβλέπουν με σαφήνεια αν, πως και πότε θα γίνει η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στις Ευρωπαϊκές χώρες, ή θα παραμείνουν εγκλωβισμένες πολλές χιλιάδες ανθρώπων στην χώρα μας. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός, βέβαια όπως συνηθίζει μετά από κάθε σύνοδο, πανηγυρίζει και αυτοσυγχαίρεται για το αποτέλεσμα.

Η Συμφωνία όμως δεν συνιστά την κοινή μεταναστευτική πολιτική που επειγόντως έχει ανάγκη η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Δυστυχώς με πράξεις και παραλείψεις πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και με την αναποφασιστικότητα της ΕΕ οδηγηθήκαμε στην σημερινή κατάσταση όπου ο ρόλος της Τουρκίας είναι αναβαθμισμένος και η στάση της Ευρώπης αμυντική.

Το προσφυγικό έχει γίνει στην πράξη διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οι φαινομενικές υποχωρήσεις της Τουρκίας σε σχέση με το αρχικό σχέδιο μπορεί να ξανατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πολύ σύντομα. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Για να σταματήσουν όλα αυτά το κλειδί είναι να βελτιώσει τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων η Τουρκία στο έδαφος της. Αν δεν το κάνει οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται στην Ευρώπη με τους ίδιους ρυθμούς.

Η τελική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι ένα πακέτο ρυθμίσεων που το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εφαρμοστεί τουλάχιστον στην ολότητά του, αλλά κι αν εφαρμοσθεί δεν πρόκειται να επιλύσει το προσφυγικό/ μεταναστευτικό πρόβλημα ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ελλάδα.

Αλλά και στην διαδικασία της αξιολόγησης του προγράμματος τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλύτερα.

Η Κυβέρνηση συζητά χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο με αντιλήψεις εξοντωτικές για την μεσαία τάξη, για τους αγρότες, για τους επιστήμονες και επαγγελματίες, με επικίνδυνες δήθεν «ταξικές» λογικές που διχάζουν τους Έλληνες και υπονομεύουν τις δημιουργικές δυνατότητες του τόπου.

Μετατρέπει τις συντάξεις των μελλοντικών γενιών σε φιλοδωρήματα. Μειώνει σημαντικά τις επικουρικές και κανείς δεν γνωρίζει για πόσο και αν θα διατηρηθεί η προσωπική διαφορά στις υπάρχουσες κύριες συντάξεις.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Μνημονίου που η ίδια υπέγραψε.

Την ίδια ώρα ο Αναπτυξιακός νόμος αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο, ενώ η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα οδηγούν σε ύφεση, αποδυναμώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα, οδηγούν σε διόγκωση της ανεργίας.

Και οι νέοι φόροι έρχονται ως θύελλα κι όποιος αντέξει.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αντιμετωπίζουμε όμως και μια άλλη ιδιαίτερα επικίνδυνη πτυχή της Κυβερνητικής πολιτικής.

Την προσπάθεια επιβολής καθεστωτικών λογικών.

Τη δημιουργία ενός «συστήματος ΣΥΡΙΖΑ» , που στηρίζεται σε παρεμβάσεις σε δικαστικούς λειτουργούς, στην υπονόμευση των ανεξάρτητων αρχών, στην έφοδο στο κράτος, στις νέες πελατειακού τύπου σχέσεις με συμφέροντα, στην πάση θυσία τακτοποίηση «ημετέρων».

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα προκλητική ήταν η επιστολή που έλαβα από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία επιχείρησε να παρέμβει στο κοινοβουλευτικό μας έργο.

Θεώρησα υποχρέωσή μου να της απαντήσω , υπενθυμίζοντας της τη θεμελιώδη αρχή κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος για τη διάκριση των εξουσιών.
Η κ. Θάνου ενώ δεν έπραξε κάτι για τον περιορισμό των απαράδεκτων Κυβερνητικών παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη, επιχειρεί να περιορίσει την κριτική για τις ενέργειές της.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει πολύ Καθαρή θέση στα θέματα της διαφάνειας: Διαφάνεια παντού και πάντα.

Διαφάνεια για όλους και για όλα.
Χωρίς εξαιρέσεις και συμβιβασμούς.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η σκληρή αλλά αντικειμενική μας αντιπολίτευση στον λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δεν συνεπάγεται ανοχή στην παλινόρθωση της δεξιάς.

Σε καμία περίπτωση.

Γιατί έχει γίνει ήδη κατανοητό σε όλους ότι «πίσω» από το δήθεν «κεντρώο μεταρρυθμιστικό» προσωπείο, κρύβονται οι γνωστές αποτυχημένες, αδιέξοδες, νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές λογικές.

Αυτές που και πρόσφατα ταύτισαν την στάση της Ν.Δ. με τους απαράδεκτους εκβιασμούς και τις «κορώνες» του Καμμένου.

Λέμε ένα καθαρό όχι στο νέο αδιέξοδο διπολισμό μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ.

Έχει έρθει η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα

Να διαμορφώσουμε μαζί με όλες τις δυνάμεις του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, την μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου.

Να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό, προοδευτικό πόλο εξουσίας, που θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού, που θα μπορεί να καθορίσει εξελίξεις, με αυτοδύναμη στρατηγική και αποφασιστικό ρόλο.

Γι’ αυτό και χθες απέστειλα επιστολή, όπως συμφωνήσαμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στους αρχηγούς του Ποταμιού και του ΚΙΔΗΣΟ, με συγκεκριμένες προτάσεις, με τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει με την στήριξη της κοινωνίας, στην επιτυχία του στόχου μας.

Την διαμόρφωση ενός νέου, πολυκομματικού, ομόσπονδου φορέα, με διατήρηση της αυτονομίας των υφιστάμενων κομμάτων και με τελικό σταθμό την εκλογή επικεφαλής από την βάση χωρίς αποκλεισμούς.

Με σεβασμό στις πολιτικές παραδόσεις, τα κόμματα και τα πρόσωπα, με λόγο και ρόλο σε όλους, χωρίς ηγεμονισμούς, χωρίς μηχανισμούς ποδηγέτησης της θέλησης των μελών και φίλων μας, με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες στη βάση της παράταξης.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας.

Είναι ώρα να υπερβούμε τους εγωισμούς μας και να τελειώσουμε την εποχή της πολυδιάσπασης του χώρου μας.

Είναι ώρα να δουλέψουμε μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες και να διαμορφώσουμε τις κοινές μας θέσεις για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την χώρα.

Γιατί ο λαός μας έχει ανάγκη από ένα πολιτικό big bang ελπίδας, που θα στρατεύσει τις πιο ενεργές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Φίλες και Φίλοι,

Οι ιστορικές παραδόσεις των κομμάτων μας, ο ευρύτερος πολιτικός χώρος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, αλλά πάνω από όλους η κοινωνική βάση που έχουμε ιστορική ευθύνη να εκφράσουμε, δεν «χωράνε» ούτε μπορεί να βολευτούν σε δεύτερο και τρίτο ρόλο ή σε ρόλο κομπάρσου σε τέτοιους ταραγμένους καιρούς.

Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των κατακτήσεων του λαού μας.

Διεκδικούσαμε πάντα και θα διεκδικήσουμε και σήμερα το δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια και γιατί όχι στο όνειρο.

Να είστε καλά
Σας ευχαριστώ

Ροή Ειδήσεων

limni zazari 290324

29/03/2024 | 17:01

Ζάζαρη: Η άγνωστη ελληνική λίμνη – καθρέφτης

29/03/2024 | 16:53

Βρέθηκε σώος ο 34χρονος που ήταν αγνοούμενος 2 μέρες στην Καβάλα

29/03/2024 | 16:48

Αθηνά Οικονομάκου: «Δεν με σκεφτόντουσαν για την τηλεόραση φέτος γιατί…»
katotatos misthos

29/03/2024 | 16:40

Αύξηση κατώτατου μισθού: Φτάνει τα 1.079 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται τον Απρίλιο

29/03/2024 | 16:26

Πρόγραμμα δράσης του Δήμου Αθηναίων για την πρόληψη και αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο

29/03/2024 | 16:22

«Lapis Lazuli»: Η νέα ιδιότυπη παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη έρχεται στην Στέγη
nunn panathinaikosaktor 290324

29/03/2024 | 16:19

Euroleague: «Διπλό» στην Μπολόνια για να παραμείνει 2ος ο Παναθηναϊκός AKTOR

29/03/2024 | 16:13

Συνταγή Αργυρώς Μπαρμπαρίγου: Κοτόπουλο κοκκινιστό

29/03/2024 | 16:06

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αδιανόητη η ευκολία με την οποία εκστομίζει ψέματα ο Κώστας Καραμανλής
koutsoumpas 290324

29/03/2024 | 16:00

Δ.Κουτσούμπας: Αναγκαίο να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη

29/03/2024 | 15:56

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα στη Θήβα μαζί με τον Τάιλερ Μακμπέθ

29/03/2024 | 15:48

Φωτιά σε δασική έκταση στη Λακωνία – Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής
domna mixailidou 290324

29/03/2024 | 15:44

Μιχαηλίδου: Το 22% των μισθωτών στον κατώτατο μισθό σήμερα σε σχέση με το 27% το 2019

29/03/2024 | 15:36

Μιχάλης Χαραλαμπίδης: Με ποντιακά τραγούδια και τιμητικό άγημα Ποντίων το «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Δείτε εικόνες

29/03/2024 | 15:28

ΓΣΕΕ: Συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού και μισθοί αντίστοιχοι των αναγκών μας
screenshot 12
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα
Η Duffy σε μία σπάνια ανάρτηση: «H αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας»
airplane british
Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι στο αεροπλάνο
tempi 290224
Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε η δημιουργία μνημείου για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη
pilio 270324
Τέσσερα χωριά στο Πήλιο ιδανικά για ανοιξιάτικα ταξίδια
chskpl front
Η Σκόπελος στα 9 «μυστικά» νησιά της Μεσογείου για τους Γερμανούς-Ρεκόρ αφίξεων το 2023