Αθήνα

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Ανδρέας Παπανδρέου όπως δεν τον έχετε ξαναδεί! Συλλεκτικές φωτογραφίες πριν γίνει πρωθυπουργός (ΕΙΚΟΝΕΣ)

21 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Τα χρόνια περνούν, οι δυσκολίες στην Ελλάδα αυξάνονται, εντείνονται, το ένα μνημόνιο διαδέχεται το άλλο και όλοι αναπολούν το παρελθόν.

Τότε που τα χρήματα έφταναν για φαγητό, κατοικία, διασκέδαση. Πολλοί είναι αυτοί που με ύφος ιστορικού, μιλούν στους νεότερους για τις ημέρες που ο Ανδρέας Παπανδρέου άλλαξε τη ζωή τους, δίνοντας χρήματα στους πολλούς. Για τις ημέρες που δημιουργήθηκε μια νέα μεσαία τάξη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρονται συχνά-πυκνά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί μιλούν για τον Ανδρέα στις μέρες μας. Τον πολιτικό που όλοι τον αποκαλούσαν με το μικρό του όνομα. Τον άνθρωπο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένας άλλος πολιτικός στη νεότερη ιστορία.

Ο Ανδρέας, γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 1919 και πέθανε στις 23 Ιουνίου 1996.

 

Η ασθένεια, οι νίκες και ο θάνατος

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών. Κι όμως, αν το σκεφτεί κάποιος καλά, πάλι βγήκε νικητής στη μάχη ζωής που έδωσε.

Καθώς οι γιατροί πίστευαν ότι δεν θα άντεχε πολλά χρόνια πριν...  είτε στο Χέρφιλντ, είτε μετά, ηττημένος στις εκλογές και λοιδωρημένος πολιτικά και προσωπικά, είτε την περίοδο του ειδικού δικαστηρίου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, είτε το Καλοκαίρι του 1995, με την κρίση που υπέστη στην Πάτμο, όπου είχε μεταβεί για τον εορτασμό των 1.000 χρόνων από την Αποκάλυψη του Ιωάννου.

Ακόμη και λίγους μήνες αργότερα. Όταν τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου εισήχθη με επιδείνωση της λειτουργίας της καρδιάς του στο «Ωνάσειο», σχεδόν όλοι, ειδικοί και μη, προέβλεψαν ότι «δεν θα έβγαινε ποτέ». Κι όμως! Κατάφερε το αδύνατο με τη βοήθεια του καθηγητή και τότε υπουργού Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινού και του στενού του επιτελείου!

Μετά από τρεις μήνες νοσηλείας, μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα, πήρε το Φεβρουάριο του 1996 εξιτήριο κι έζησε ακόμη τέσσερις μήνες. Μάλιστα προετοίμαζε την παρουσία του, είτε αυτοπροσώπως, είτε διά μηνύματος, στο κρίσιμο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που είχε προγραμματιστεί για τις 26 του Ιούνη της ίδιας χρονιάς. Το πρώτο επί πρωθυπουργίας Σημίτη... Καθώς από το θάλαμο εντατικής θεραπείας του «Ωνασείου», ο Ανδρέας είχε υπογράψει ήδη από τον Ιανουάριο του '96, εκών-άκων, την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διαδοχή του.

Πηγή: KoolNews.gr