Αθήνα

30 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πώς ο Παναγιωτακόπουλος έπεισε τον Ανδρέα να αλλάξει το χώρο της συγκέντρωσης στην Πάτρα

21 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της σύγχρονης Ελλάδας, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

 

Ένα χαρακτηριστικό στιγμιότυπο της ιδιαίτερης σχέσης του με τον Ανδρέα Παπανδρέου είχε διηγηθεί ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος σε ένα αφιέρωμα που είχε κάνει το ΕΘΝΟΣ για τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της δεκαετίας του 80.

Το 1989, με πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου άλλαξε το μέρος όπου θα γίνονταν η ομιλία στην Πάτρα. Αντί της παραδοσιακής πλατείας του Αγίου Γεωργίου, στήθηκε η εξέδρα στο μόλο, στο λιμάνι, χωρίς να ενημερωθεί ο Ανδρέας. «Πάντα μιλούσα στον Ανδρέα πριν από τις συγκεντρώσεις για να του μεταφέρω το κλίμα», αναπολεί. «Εμαθα ότι έψαχνε να με βρει. Δεν είχαμε κινητά τότε.

panagiotakopoulos4

Όταν τον κάλεσα με ρώτησε: «Πού θα κάνουμε τη συγκέντρωση Γιώργο;». «Σας το προλάβανε πρόεδρε; Να σας ρωτήσω κάτι; Σας έχω οδηγήσει ποτέ λάθος;», του είπα, για να μου απαντήσει αμέσως: «Θα πάμε στον μόλο λοιπόν». Ήταν μια δύσκολη απόφαση γιατί δεν μπορούσε να υπολογίσει κανείς τη συμμετοχή των πολιτών. Έγινε, τελικά, μια ανεπανάληπτη συγκέντρωση που ξεκινούσε από το λιμάνι και διαπερνούσε όλη την Πάτρα», θυμάται.

To βίντεο με την πραγματικά μεγαλειώδη συγκεντρωση

Ένας «ρόκερ» στο μπαλκόνι
Το φέρι μπόουτ που έφερε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην προκυμαία του λιμανιού της Πάτρας προσπάθησε να προσεγγίσει όσο πιο ομαλά μπορούσε. Όταν έδεσε άνοιξε η πόρτα και ένας άνθρωπος με τρεμάμενο βήμα άρχισε να βγαίνει στο σημείο ακριβώς πίσω από την εξέδρα, όπου είχε στηθεί για την προεκλογική συγκέντρωση του ΠαΣοΚ. Ηταν μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν ποτέ στην Πάτρα. Όσοι βρίσκονταν όμως πίσω από την εξέδρα άρχισαν να τρέμουν. Έτσι όπως είδαν τον πρόεδρο να προσπαθεί να ανέβει τα σκαλιά, πίστεψαν ότι θα «σκορπίσει» προτού φτάσει στην εξέδρα.
Ανέβηκε με πολύ κόπο και στάθηκε σε ένα γραφείο που είχε κατασκευασθεί για την περίσταση. Η Δήμητρα Λιάνη του σκούπισε τον ιδρώτα και τον φίλησε, την ώρα που ο Χρ. Παπουτσής φώναζε από τα μεγάφωνα: «Είναι κοντά μας ο πρόεδρός μας, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο ηγέτης μας Ανδρέας Παπανδρέου...». Έκανε λίγα τρεμάμενα βήματα, έριξε μια ματιά πίσω του και βγήκε απέναντι στο πλήθος που παραληρούσε. Αυτό ήταν. Σε μια στιγμή μέσα ο γέρων με το τρεμάμενο βήμα μεταβλήθηκε σε αληθινό ρόκερ: «Πολίτες της Αχαΐας, λαέ της Ελλάδας» άρχισε με τη γνωστή σταθερή και βαθιά φωνή του. Ο Δημ. Κρεμαστινός παρακολουθεί από την τηλεόραση τη συγκέντρωση και κάνει τον σταυρό του. Ήδη όταν έγινε μια συζήτηση αν πρέπει να ξαναβγεί στο μπαλκόνι μετά την εγχείρηση, ο Π. Λάμπρου αντέδρασε: «Είστε με τα καλά σας; Αν του κόψετε τις συγκεντρώσεις θα τον σκοτώσετε». Έκτοτε ο Α. Παπανδρέου θα καταπλήξει τους γιατρούς που τον παρακολουθούσαν πολλές φορές.Οι πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 που προκλήθηκαν από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο κερδήθηκαν από τον Ανδρέα Παπανδρέου που σχημάτισε την τρίτη και τελευταία κυβέρνησή του στις 13 Οκτωβρίου.