• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 06:29

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αφιερωμένο στην «Ιπτάμενη Ολλανδέζα», Φάνι Μπλάνκερς- Κουν το σημερινό Doodle της Google (BINTEO)

Με το σημερινό της Doodle τιμά σήμερα η Google την 100η επέτειο από τη γέννηση της Φάνι Μπλάνκερς- Κουν, της "ιπτάμενης Ολλανδέζας" νοικοκυράς, που έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948 και το 1999 σε ένα γκαλά της IAAF και αναδείχθηκε ως «Κορυφαία αθλήτρια του 20ού αιώνα».

Η Φρανσίνα «Φάνι» Μπλάνκερς-Κουν, όπως είναι το πλήρες όνομα της, γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1918 στο Λέητζ Βούρσκε της Ολλανδίας και από μικρή έδειξε την αγάπη της για τον αθλητισμό και ότι και αν έκανε είχε επιτυχία.

Όντας μητέρα δυο παιδιών και καλή νοικοκυρά, το 1947 θριάμβευσε σε έξι αγωνίσματα στο ολλανδικό πρωτάθλημα και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Η 30χρονη αθλήτρια δήλωσε συμμετοχή σε τέσσερα αγωνίσματα (100μ., 200 μ., 80 μ. με εμπόδια και 4x100 μ.) αφήνοντας εκτός το ύψος και το μήκος.

Όλοι την είχαν ξεγραμμένη και ανέφεραν πως έπρεπε να κάτσει σπίτι της για να προσέχει τα παιδιά της, ωστόσο, στις 2 Αυγούστου 1948, η Φάνι Μπλάνκερς χάρισε στην Ολλανδία το πρώτο χρυσό μετάλλιο στον στίβο, αφού έκοψε πρώτη το νήμα στα 100 μέτρα (έτρεξε την απόσταση σε 11,9 δευτερόλεπτα). Στα εμπόδια είχε ως αντίπαλο μια αθλήτρια του προπονητή συζύγου της την Βρετανίδα Μορίν Γκάρντνερ.

Η Κουν δεν ξεκίνησε καλά και στο πέμπτο εμπόδιο έχει φτάσει την αντίπαλό της, όμως, χτυπάει στο εμπόδιο και χάνει το ρυθμό. Οι δύο αθλήτριες έκοψαν ταυτόχρονα το νήμα και εκείνη τη στιγμή ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Μεγάλης Βρετανίας με την Κουν να πιστεύει πως τερμάτισε 2η, όμως, ο ύμνος ήταν προς τιμήν της βασιλικής οικογένειας που έμπαινε στο στάδιο.

Ο χρόνος και των δύο αθλητριών 11,2 δευτερόλεπτα, που αποτελεί νέο ολυμπιακό ρεκόρ. Η Κοέν πήρε τελικά το χρυσό μετάλλιο, αφού το φωτοφίνις έδειξε αυτή νικήτρια.

Το τρίτο χρυσό μετάλλιο στην ίδια Ολυμπιάδα ήρθε στα 200 μέτρα (νέο ολυμπιακό ρεκόρ) και μετά ακολούθησαν τα 4x100 μ (ένα δέκατο του δευτερολέπτου μπροστά από την Αυστραλία).

Η Φάνι έτρεχε τελευταία και όταν πήρε τη σκυτάλη με μια εκπληκτική κούρσα τερμάτισε πρώτη γράφοντας ιστορία... Για τα κατορθώματα της πήρε το παρατσούκλι «Ιπτάμενη Νοικοκυρά» λόγω ότι ήταν μητέρα δύο παιδιών, ενώ στη συνέχεια μετατράπηκε σε «Ιπτάμενη Ολλανδέζα». Υπήρξε αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη αθλήτρια στίβου στον 20ο αιώνα!

Send this to a friend