Αθήνα

18 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Θλίψη με τον ξαφνικό θάνατο της Μαργαρίτας Ζήκου, υποψήφιας βουλευτή Ιωαννίνων με τον ΚΙΝΑΛ

CALLER'S CHOICE

Αλιβιζάτος: Έκδηλη η συμπάθεια ΣΥΡΙΖΑ προς την πολιτική βία -Συμπορεύεται με τον Κουφοντίνα

Ένα άρθρο εναντίον όσων συμπορεύονται με τους «θιασώτες της βίας» και τον Δημήτρη Κουφοντίνα, έγραψε στην «Καθημερινή» ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, με τίτλο «Η agenda, οι περιθωριακοί και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο συνταγματολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, καταφέρεται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, ονομαστικά, για την υπόθεση Κουφοντίνα και το σπιράλ της βίας που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Μόνον αρρωστημένα μυαλά μπορούν να θεωρούν ότι περιστατικά όπως οι βόμβες μολότοφ στις ”ειρηνικές” διαδηλώσεις συνιστούν κανονικότητες, που θα πρέπει κάποιος να τις ανέχεται στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης» γράφει χαρακτηριστικά, ο Νίκος Αλιβιζάτος ρίχνοντας ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση γιατί διεκδικεί ευμενή μεταχείριση για έναν τρομοκράτη.

«Με την ουσιαστική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα δεν έχουμε πια να κάνουμε με την αντιπαράθεση ενός τρομοκράτη, από τη μια μεριά, και της κυβέρνησης από την άλλη. Βρισκόμαστε ξανά, όπως το 2008 και το 2011, ενώπιον μιας ακόμη εκδοχής της προνεωτερικής σύγκρουσης Δεξιάς και Αριστεράς για την ανοχή που θα πρέπει να επιδεικνύεται στην πολιτική βία», συμπληρώνει ο κ. Αλιβιζάτος και αναφέρει το πώς μπορούμε να βγούμε από «το σπιράλ της έντασης»:

«Στο πολιτικό, ωστόσο, επίπεδο νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά: αν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπισθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, αν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος ιδεών κάποιων αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, νομίζω ότι η ένταση θα πέσει. Για να γίνει όμως αυτό, την κύρια ευθύνη τη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καιρός να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας», καταλήγει ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Αλιβιζάτου στην «Καθημερινή» έχει ως εξής:

Με την τελευταία τροπή της υπόθεσης Κουφοντίνα, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Να ξαναζωντανέψουμε μιαν αντιπαράθεση που πολλοί τη θεωρούσαμε οριστικά ξεπερασμένη: τη συζήτηση για τη σχέση δημοκρατίας και πολιτικής βίας.

Γιατί τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων –και δεν αναφέρομαι μόνο στις δηλώσεις του κ. Δρίτσα– έδειξαν ότι, για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι τρομοκράτες της 17Ν, όσο και αν αποδοκιμάζεται η δράση τους στα λόγια, εξακολουθούν να θεωρούνται πολιτικοί εγκληματίες, οι οποίοι, ως τέτοιοι, δικαιούνται ευμενή μεταχείριση. Ξαναθυμήθηκα έτσι μια σειρά αd hominem διατάξεων, που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ειδικά για τον αρχιτρομοκράτη. Μεταξύ αυτών και η δυνατότητα έκτισης της ποινής του σε αγροτική φυλακή. Μου ήρθαν επίσης στο μυαλό κάποιες άλλες διατάξεις του κ. Παρασκευόπουλου, που αντιμετώπιζαν ευνοϊκά τους διαδηλωτές όταν τα σπάνε. Και τούτο στη λογική «παιδιά είναι, δεν βαριέσαι». Πού να οφείλεται η έκδηλη αυτή συμπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ προς την πολιτική βία;

Θα ήταν, βέβαια, τραγικό λάθος να υποστηρίξει κανείς ότι την πολιτική βία ηγάπησε στον τόπο μας μόνον η Αριστερά. Και ότι είναι φαινόμενο μόνο της τελευταίας περιόδου. Θα ήταν σαν να ξεχνάει τους τρεις εμφυλίους της Επανάστασης του 1821, τη δολοφονία του Καποδίστρια, τις εξεγέρσεις κατά του Οθωνα ή –για να περάσουμε στον εικοστό αιώνα– τον Εθνικό Διχασμό, τους εμφυλίους της δεκαετίας του 1940 και, τέλος, την απαίσια βία των συνταγματαρχών.

Μακριά από μένα κάθε σκέψη ότι σήμερα ζούμε παρόμοιες περιστάσεις. Ξεπερνώντας απανωτές δοκιμασίες, με τελευταία τα μνημόνια, η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία έδειξε ότι μπορούμε να επιλύουμε τις διαφορές μας μέσω κάλπης και όχι διά των όπλων. Στα βασικά, εξάλλου, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν, είτε πρόκειται για την εξωτερική πολιτική και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας είτε για τους κανόνες του παιχνιδιού: το έδειξε προ μηνών η θερμή υποδοχή του κ. Ζάεφ από την κυβέρνηση στην Αθήνα και, προ έτους, η τέταρτη αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι διαφορές, με άλλα λόγια, των δύο μεγάλων κομμάτων σήμερα –όπως, άλλωστε και παλαιότερα, μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ– τοποθετούνται στον άξονα Δεξιά – Αριστερά και δεν υπερβαίνουν τα εσκαμμένα σε μια συνήθη δυτικοευρωπαϊκή κοινοβουλευτική δημοκρατία, παρά την ένταση με την οποία εκδηλώνονται.

Αν υπάρχει μια ελληνική ιδιομορφία, αυτή, κατά τη γνώμη μου, δεν εντοπίζεται στην ουσία, αλλά στη διαδικασία της πολιτικής. Πρόκειται για τη μοναδική στα ευρωπαϊκά δεδομένα οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης, που δυσχεραίνει τις εντοπισμένες συναινέσεις, τις τόσο αναγκαίες για να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα.

Δεν είναι της στιγμής να αποδώσει κανείς ακριβοδίκαια ευθύνες. Σε ό,τι με αφορά, πάντως, νομίζω ότι θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το δημοψήφισμα του 2015, έδωσε σοβαρά δείγματα ωρίμανσης. Οσο και αν αμαυρώνουν την εικόνα που άφησε υποθέσεις όπως οι τηλεοπτικές άδειες και η δράση του κ. Παπαγγελόπουλου, δεν ήταν αυτές που έδωσαν τον τόνο στη διακυβέρνησή του. Σήμερα, ωστόσο, λες και μετάνιωσε για τη «δεξιά» παρέκκλισή του και αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί. Δεν εξηγείται διαφορετικά η σχεδόν ανοιχτή συμπόρευσή του με τους θιασώτες της βίας.

Οσο για τη Νέα Δημοκρατία, που δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς τη σημαντική συμβολή της στη διάλυση της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσε να πει κανείς ότι, υπό τη σημερινή ηγεσία της, έκανε σημαντικά βήματα για την κατοχύρωση της ισονομίας και για τον σεβασμό των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού. Με κριτήριο τα ισχύοντα στην Ευρώπη, οι μομφές που διατυπώνονται εις βάρος της για «αστυνομοκρατία» είναι αστειότητες. Μόνον αρρωστημένα μυαλά μπορούν να θεωρούν ότι περιστατικά όπως η διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων για ψύλλου πήδημα και οι βόμβες μολότοφ στις «ειρηνικές» διαδηλώσεις συνιστούν κανονικότητες, που θα πρέπει κανείς να τις ανέχεται στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης.

Αυτή τη διαφαινόμενη προσέγγιση ως προς τον τρόπο της πολιτικής αντιπαράθεσης τη δηλητηριάζει η υπόθεση Κουφοντίνα. Από τη σκοπιά μου, δεν πίστεψα ούτε στιγμή ότι η διαφορά είναι νομική. Μια απρόσεκτη διατύπωση του νόμου –πώς τους ξέφυγε εκείνο το «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο μετήχθη»– σε συνδυασμό με την επιπολαιότητα του χειρισμού της υπόθεσης από την αρμόδια γενική γραμματέα στο πρώτο στάδιο της σημερινής σύγκρουσης έδωσαν λαβή να προβληθεί ως παραβίαση ενός δικαιώματός του η μεταγωγή του στις φυλακές του Δομοκού. Τέτοιο δικαίωμα, ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ ούτε υπάρχει, και ορθά αυτό επισημαίνεται από την κυβέρνηση.

Η υπόθεση, με άλλα λόγια, είναι αμιγώς πολιτική. Με αυτό το δεδομένο διερωτώμαι: Είναι, μα είναι δυνατό, τραβώντας τα πράγματα ώς τα άκρα, ο έγκλειστος να είναι αυτός που καθορίζει την ημερήσια διάταξη, την agenda της πολιτικής αντιπαράθεσης; Γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε, με την ουσιαστική συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κουφοντίνα δεν έχουμε πια να κάνουμε με την αντιπαράθεση ενός τρομοκράτη, από τη μια μεριά, και της κυβέρνησης από την άλλη. Βρισκόμαστε ξανά, όπως το 2008 και το 2011, ενώπιον μιας ακόμη εκδοχής της προνεωτερικής σύγκρουσης Δεξιάς και Αριστεράς για την ανοχή που θα πρέπει να επιδεικνύεται στην πολιτική βία.

Δεν ανήκει σε μένα να υποδείξω τρόπους εξόδου από το σπιράλ της έντασης. Η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί και θέλω να πιστεύω ότι θα κάνει καλά τη δουλειά της. Στο πολιτικό, ωστόσο, επίπεδο νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο απλά: αν η υπόθεση Κουφοντίνα αντιμετωπισθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, αν δηλαδή θεωρηθεί ως σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος ιδεών κάποιων αμετανόητων υποστηρικτών της ένοπλης βίας με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, νομίζω ότι η ένταση θα πέσει.

Για να γίνει όμως αυτό, την κύρια ευθύνη τη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι καιρός να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

28/11/2021 | 19:59

Κορονοϊός: Εξαπλώνεται με γοργό ρυθμό η «Όμικρον» – 13 κρούσματα στην Ολλανδία, 3 σε Γερμανία, Βρετανία – Τι λέει κορυφαία νοτιοαφρικανή γιατρός

28/11/2021 | 19:50

Βρετανία: Τρίτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον – Συνδέεται με ταξίδι στη Νότια Αφρική

28/11/2021 | 19:33

Θλίψη στη Formula 1 – «Έφυγε» ο Σερ Φρανκ Ουίλιαμς

28/11/2021 | 19:24

Καιρός αύριο Δευτέρα: Βροχερό σκηνικό με πτώση της θερμοκρασίας

28/11/2021 | 19:14

Συγκλονίζει η Κατερίνα Βρανά: «Όταν ξύπνησα από το κώμα και δε μπορούσα να μιλήσω η οικογένειά μου πανηγύρισε» (vid)

28/11/2021 | 18:57

Τατιάνα Στεφανίδου: Ο πατέρας της Μίμης Στεφανίδης έχει γενέθλια και τα γιορτάζουν μαζί (EIKONEΣ)

28/11/2021 | 18:53

Τραγωδία στον Ωρωπό: Δύο νεκροί από πτώση αυτοκινήτου στο λιμάνι δίπλα σε ferry boat

28/11/2021 | 18:48

Συμπέθεροι από τα Τίρανα: Γέλια μέχρι δακρύων από το video με τα γυρίσματα και η εξαφάνιση του Μπουκουράν (vid)

28/11/2021 | 18:34

Σοκ από τον τραυματισμό του Νεϊμάρ στον αστράγαλο, έφυγε με φορείο και κλάματα (vid)

28/11/2021 | 18:24

Συγκινεί ο Ανδρέας Τσούνης στο «πολιτικό» μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά: «Εύχομαι να μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων»

28/11/2021 | 18:12

Χάρτης κορoνοϊού: 973 κρούσματα σε Αττική, 703 σε Θεσσαλονίκη, σε 124 Αχαΐα (Λίστα)

28/11/2021 | 18:04

Αιμίλιος Χειλάκης: «Συνάδελφος είπε να μην με πάρουν στις Άγριες Μέλισσες, ξέρει αυτός που το έχει κάνει» (vid)

28/11/2021 | 17:39

Κορονοϊός: 647 διασωληνωμένοι, 96 θάνατοι, 3.823 νέα κρούσματα

28/11/2021 | 17:27

Σαρμπέλ: «Eίμαι ερωτευμένος, κάποιος μου έχει πάρει το μυαλό» (vid)

28/11/2021 | 17:11

Υπόθεση μικρού Άλεξ: Η Νατέλα 15 χρόνια μετά την εξαφάνισή του ακόμα ψάχνει τη σορό του παιδιού της (vid)
Έλενα Ακρίτα για Νίκο Ανδρουλάκη: Ίσως στην παρούσα φάση είναι ο πιο κατάλληλος
Άρης Σερβετάλης: Η εταιρεία παραγωγής βάζει τα πράγματα στη θέση τους – Η ανακοίνωση της
Θεσσαλονίκη: Κλείνει μετά από 40 χρόνια το θρυλικό εστιατόριο τα «Νησιά» που αγαπούσε η Βουγιουκλάκη και μάγεψε Ντενέβ
Πρόεδρος της Metron Analysis κατά Κασιμάτη: «Τουλάχιστον έχε το θάρρος να το γράψεις από μόνος σου»
Η «μαγική» στιγμή που η θάλασσα στο Ρίο αλλάζει χρώμα – Μοναδικές εικόνες από drone (vid)
Αιμιλιανός Σταματάκης: Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Σερβετάλη στον «Ρινόκερο»