Αθήνα

 

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

screenshot 11
Μαρίνα Ντοντέρο: Η αδελφική φίλη της Χριστίνας Ωνάση εξομολογείται – «Αφότου πέθανε, δεν ξαναείδα την Αθηνά»

CALLER'S CHOICE

Άλμπερτ Μπουρλά: Από τη Θεσσαλονίκη αισθάνομαι ότι δεν έφυγα ποτέ – Εδώ μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύτηκα

«Στη Θεσσαλονίκη θα επιστρέφω πάντα, αν και κατ’ ουσίαν αισθάνομαι ότι ποτέ δεν έφυγα».

Με τη συγκίνηση βαθιά χαραγμένη ακόμα στο πρόσωπό του από τις στιγμές που προηγήθηκαν κατά την τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά -ο Άκης, όπως τον αποκαλούν συγγενείς και φίλοι- κοντοστάθηκε έξω από την αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για να μας μιλήσει για τη δική του Θεσσαλονίκη.

«Η Θεσσαλονίκη είναι ο τόπος που μεγάλωσα, ο τόπος που σπούδασα, ο τόπος που ερωτεύτηκα, ο τόπος που παντρεύτηκα, ο τόπος που έχω τους φίλους μου. Είναι η ζωή μου», εξηγούσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, μιλώντας με πάθος για τον τόπο του, κάθε γωνιά του οποίου, όπως λέει, έχει στιγματίσει το μυαλό και την ψυχή του με μια ανάμνηση.

Ήταν αμούστακο παιδί ακόμα, όταν το καλοκαίρια βοηθούσε στην ποτοποιία των Αδελφών Μπουρλά, του Ιντό και του Μωύς (σ.σ. ο πατέρας του) στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ 3 (σημερινό 5) και εξασφάλιζε χαρτζιλίκι. «Από εκείνη την εποχή έχω τις καλύτερες μνήμες. Ήταν ο μπαμπάς μου με τον αδελφό του στην ποτοποιία, συνέταιροι, και πήγαινα κι εγώ, από τα μαθητικά χρόνια ακόμα, κι έπλενα μπουκάλια. Θυμάμαι ότι το Σάββατο έκανε ο μπαμπάς μου τις πληρωμές και μού έδινε ένα μικρό βδομαδιάτικο και μετά ερχόταν ο αδελφός του, από το πλάι, και μού έδινε περισσότερα», εξιστορεί με νοσταλγία για τα χρόνια εκείνα.

Ως έφηβος περπάτησε κάθε γωνιά της πόλης και από την καθεμιά «κουβαλάει» και μια ξεχωριστή ανάμνηση.

«Οι μνήμες μου είναι από παντού: από την πλατεία Άθωνος και τα Λαδάδικα, τα Κάστρα, από την πλατεία Ναυαρίνου. Όλη η Θεσσαλονίκη είναι στην καρδιά μου», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ στα ξεχωριστά γι’ αυτόν ορόσημα της πόλης τοποθετεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, περήφανος απόφοιτος του οποίου δηλώνει σε κάθε ευκαιρία.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δίνει ζωή στην πόλη. Είναι εδώ που σπούδασα και ουσιαστικά μεγάλωσα», λέει και θυμάται πως ήδη, από τα φοιτητικά του χρόνια, είχε εκδηλώσει το πάθος να συμβάλλει ώστε να χτιστεί ένας καλύτερος κόσμος, δίνοντας το δικό του δυναμικό «παρών» στα αμφιθέατρα. «Από τότε (φοιτητής) πίστευα με πάθος στην αξία της επιστήμης και της έρευνας. Πάντα με γοήτευαν και τα δυο», τονίζει ο Άλμπερτ Μπουρλά.

Παιδί της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε παρά να προσπαθεί κι αυτός να βάλει το δικό του λιθαράκι ώστε να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή με κάθε τρόπο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις για το Μουσείο Ολοκαυτώματος που πρόκειται να ανεγερθεί στην πόλη αλλά και για τη μετατροπή της πλατείας Ελευθερίας, που τώρα λειτουργεί ως πάρκινγκ, σε πάρκο μνήμης ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όσους βασανίστηκαν εκεί χρόνια πριν.

Για την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, από τα «σπλάχνα» της οποίας προέρχεται και ο ίδιος, έλεγε στην ομιλία του πόσο τον χαροποιεί «που οι σχέσεις μέσα στην Κοινότητά μας συνεχίζουν να ισχυροποιούνται και να διευρύνονται. Σχέσεις ειλικρίνειας που χτίζονται πάνω στη συλλογικότητα και στην επιθυμία να προσφέρουμε η καθεμία και ο καθένας μας ό,τι μπορεί για να χτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο», έναν «κόσμο που θα συμπεριλαμβάνει και δεν θα εξαιρεί, έναν κόσμο που θα προσφέρει αξία για όλες και για όλους χωρίς διακρίσεις».

«Οι δεσμοί μέσα σε μια κοινότητα είναι πολύ σημαντικοί, πολύ περισσότερο, όταν εδράζονται σε μια σημαντική παρακαταθήκη αξιών που αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν δυναμώνουν στο πέρασμα του χρόνου κι ενώνουν ανθρώπους πέρα από τα σύνορα της χώρας τους. Βίωσα από πολύ μικρή ηλικία όσων μας ενώνουν: είναι η μνήμη, η ιστορία αλλά και η προοπτική, η βούληση και η δύναμη να προχωράμε μπροστά αψηφώντας κάθε εμπόδιο», εξηγούσε ο Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος, όπως συνηθίζει συχνά να λέει, δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε.

Περήφανος για τη στρατηγική επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Οι δεσμοί, όμως, του Θεσσαλονικιού Άλμπερτ Μπουρλά με την πόλη, όπου είδε το φως της ζωής και έκανε τα πρώτα του βήματα, δεν εξαντλούνται σε νοσταλγικές θύμησες του παρελθόντος αφού εδώ «τρέχει» η στρατηγική, όπως τονίζει, επένδυση της Pfizer με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας. Μια επένδυση για την οποία ένιωσε ιδιαίτερα περήφανος, όπως λέει, όταν έφερε προ ημερών, στην πόλη, την ηγετική ομάδα της Pfizer ώστε να διαπιστώσουν τα μέλη της ιδίοις όμμασι το έργο που γίνεται.

«Ήδη έχει μεγαλώσει περισσότερο απ’ όσο νομίζαμε. Εντυπωσιαστήκαμε απ’ όσα γίνονται εδώ πέρα. Πολλοί έμειναν κατάπληκτοι και είμαι βέβαιος πως αυτοί τώρα θα σκέφτονται πώς μπορούν να εκμεταλλευτούν και να κάνουν κάτι περισσότερο», απαντά, όταν τον ρωτάμε τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε στο άμεσο μέλλον εκεί (στο Κέντρο).

Άλλωστε, για τον Άλμπερτ Μπουρλά, πέραν των ποσοτικών χαρακτηριστικών της επένδυσης της Pfizer, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας θα συμβάλλει σημαντικά, όπως ακράδαντα πιστεύει, στη βελτίωση του προφίλ της Ελλάδας ως μιας χώρας φιλικής προς την καινοτομία, μέσα από την καλυτέρευση συγκεκριμένων δεικτών (και κατ’ επέκταση και της συνολικής επίδοσης) της χώρας μας στο European Innovation Scoreboard.

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να αρχίσει να φαίνεται σε αυτούς τους πίνακες, όταν όλοι κοιτούν να δουν πού θα επενδύσουν, πού θα βρουν ταλέντο. Κι αυτό είναι κάτι που δίνει ώθηση εθνικής εμβέλειας σε όλα τα επίπεδα. Φέρνει τη χώρα μας στο προσκήνιο, ενισχύει την οικονομία και συμβάλλει σημαντικά στην προσέλκυση κι άλλων επενδύσεων», σύμφωνα με τον CEO της Pfizer, ο οποίος δεν αρνήθηκε να φωτογραφηθεί ή να μιλήσει σε κανέναν απ’ όσους τον πλησίαζαν, ενώ δεν έκρυβε τη συγκίνησή του κάθε φορά που συναντούσε κάποιον γνωστό της δικής του ευρύτερης οικογένειας ή της συζύγου του, που είχε να τού μεταφέρει κάποια μνήμη από το παρελθόν.

Ροή Ειδήσεων

troxaio thessaloniki lagada 1200x675

28/03/2025 | 13:51

Θεσσαλονίκη: «Δεν ήπια για να σκοτώσω» λέει ο 60χρονος που προκάλεσε το τροχαίο με θύμα την 50χρονη – Ξανά φρουρούμενος στο νοσοκομείο

28/03/2025 | 13:34

Η ΓΣΕΕ στο πλευρό των εργολαβικών εργαζομένων στη μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη Φλώρινας

28/03/2025 | 13:19

ΓΣΕΕ: Περί όνου σκιάς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό, μόνη «θεραπεία» για αξιοπρεπείς αποδοχές οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις
screenshot 20

28/03/2025 | 13:14

Λάκης Λαζόπουλος: Παραιτήθηκε από την αστική αξίωση στην υπόθεση με τον Αλέξη Κούγια

28/03/2025 | 12:50

Εξερράγη η Φαίη Σκορδά μετά τα σχόλια του Ανδρέα Μικρούτσικου: «Είσαι εγωιστής, δημόσια δεν μπορείς να λες τέτοια πράγματα»

28/03/2025 | 12:36

Άδωνις Γεωργιάδης: Προχωράμε με μεγάλη ταχύτητα τα μητρώα σπανίων παθήσεων
dailymedia com gr 07032025 113525 e1741340457311 850x480

28/03/2025 | 12:05

Πορτοσάλτε για την επίθεση από Κωνσταντοπούλου: Τέτοια δολοφονία χαρακτήρα έχω υποστεί από Χρυσαυγίτες – Έχει μάρκετινγκ το μίσος

28/03/2025 | 11:51

Γιώργος Καρκάς – Ξεσπά ο πατέρας του εναντίον του Σπύρου Μπιμπίλα: «Έχει εμμονή, δεν άφηνε τον γιο μου σε χλωρό κλαρί»

28/03/2025 | 11:26

Πραγματογνωμοσύνη για τη μεταφορά παράνομου εύφλεκτου υλικού στα Τέμπη: Δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία, είναι απίθανο, μόνο θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς – Τη ζήτησε η οικογένεια Πλακιά
screenshot 16

28/03/2025 | 11:01

Σεισμός στη Μιανμάρ: Τουλάχιστον 15 νεκροί ανάμεσά τους και παιδιά από την κατάρρευση τεμένους – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μπανγκόκ

28/03/2025 | 10:41

Φωτεινή Ντεμίρη για τον χωρισμό από τον Χάρη Γρηγορόπουλο: «Οι άνθρωποι χωρίζουν για πάρα πολλούς λόγους, ευχάριστους»

28/03/2025 | 10:35

Βάνα Μπάρμπα για Απόστολο Γκλέτσο: Του είχαν ανοίξει τη μύτη και εμένα με έκρυβαν στα ψυγεία
xatzivasileiou

28/03/2025 | 10:27

Χατζηβασιλείου: Ψήφος εμπιστοσύνης το ενδιαφέρον ενεργειακών κολοσσών – Δεν υπάρχουν σκέψεις για ελληνικά στρατεύματα στην Ουκρανία

28/03/2025 | 10:23

Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Οι φωτογραφίες με τη Χάρις Αλεξίου – «Κάποιοι άνθρωποι είναι όμορφοι μέσα κι έξω»

28/03/2025 | 10:15

Έξαλλος ο Σπύρος Μπιμπίλας με πρωτοσέλιδο: «H γελοιότητα δεν έχει όρια» – Μπέρδεψαν τον Γιώργο Καρκά με άλλον ηθοποιό
pigmalion dadakaridis
Πυγμαλίων Δαδακαρίδης: Οι φωτογραφίες με τη Χάρις Αλεξίου – «Κάποιοι άνθρωποι είναι όμορφοι μέσα κι έξω»
large uc9lvddexmnnam9ayuzuo1dvkgcq0uv81dfojvng0f0
Η Φινλανδία για 8η χρονιά πανηγυρίζει ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο – Η θέση της Ελλάδας στη λίστα
screenshot 16
Παύλος Γερουλάνος: Το «γυναικοκρατούμενο» σπίτι, η γνωριμία με τη σύζυγό του και η ιδιαίτερη συλλογή από αφίσες
screenshot 25
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Αυτή θα είναι η νέα εικόνα του μετά την επέκταση και την αναβάθμισή του – Δείτε εικόνες
tempi 1
Τέμπη: Νέα ηχητικά ντοκουμέντα από το χάος λίγες ώρες πριν την τραγωδία – Έστελναν τρένα ανάποδα και στα τυφλά
screenshot 18
Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα γνωστά οστά ανθρώπινου προσώπου στη Δυτική Ευρώπη – Δείτε φωτογραφία