Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ανάρπαστοι οι πίνακες από καλλιτέχνες της Μόριας που δημοπρατήθηκαν στον οίκο Christie’s του Λονδίνου

Στον «επιλεκτικό» οίκο Christie’s δημοπρατήθηκαν πίνακες προσφύγων της Μόριας με το έργο με τίτλο «Μάνα Γη» (Mother earth) να αγοράζεται έναντι 1.600 ευρώ.

Στον «επιλεκτικό» οίκο Christie’s δημοπρατήθηκαν πίνακες προσφύγων της Μόριας με το έργο με τίτλο «Μάνα Γη» (Mother earth) να αγοράζεται έναντι 1.600 ευρώ.

Επίσης ο οίκος Christie’s εξέθεσε ακόμα 18 πίνακες προσφύγων στην εκκλησία του St James στο Λονδίνο, οι οποίοι, επίσης, πουλήθηκαν σε υψηλές τιμές.

Ο Έρικ Κέμπσον, ιδρυτής του σχολείου ζωγραφικής της Μόριας και εμπνευστής της ιδέας για τη δημοπρασία, εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «ο διάσημος Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ίαν Χίσλοπ, παρουσίασε τη δημοπρασία και έδωσε τη δική του ξεχωριστή νότα στη διαδικασία. Είναι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα ευαίσθητος και χαρήκαμε όλοι που τον είχαμε δίπλα μας στο Λονδίνο. Οι πίνακες δεν πουλήθηκαν μόνο σε πλούσιους φιλότεχνους. Άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι από όλες τις κοινωνικές τάξεις αγόρασαν αξιοθαύμαστα έργα».

Ο Έρικ Κέμπσον είναι και ο ίδιος ζωγράφος και φιλοτέχνησε έναν από τους πίνακες που δημοπρατήθηκαν, με τον τίτλο «Ευρώπη φρούριο»: «Το έργο απεικονίζει ένα μικρό παιδί με ένα μπισκότο στα χέρια. Το εμπνεύστηκα όταν είδα ένα μικρό κοριτσάκι να κάθεται ανάμεσα σε στοίβες από σωσίβια σε μία παραλία του νησιού. Μόλις είχε φτάσει με μία φορτωμένη λέμβο. Το βλέμμα του όταν του έδωσα το μπισκότο, με έκανε να θέλω να το ζωγραφίσω».

Στην επίσημη ιστοσελίδα του ο οίκος Christie’s αναφέρει: «Είμαστε περήφανοι που παρουσιάζουμε μία δημοπρασία φιλανθρωπίας. Πρωταρχικός στόχος μας είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με την αδικία, τη φτώχεια και τις διώξεις. Η δομή «The Hope Project» (Το Σχέδιο της Ελπίδας) δίνει έμφαση στην πνευματική ανάπτυξη των προσφύγων της Λέσβου. Τα έργα που φιλοξενούμε στην έκθεσή μας δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες στο εργαστήρι του «The Hope Project». Πολλοί από τους δημιουργούς ζουν ακόμα στο νησί».

Send this to a friend