
CALLER'S CHOICE
Ο τρόπος παρασκευής δεν διέφερε πολύ. Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα.
Όταν δε, έψηναν στη σούβλα αρνί ή κατσίκι και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι. «Το κοκορέτσι είναι καταγεγραμμένο στα έργα του Ομήρου, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι το έφτιαχναν από την αρχαία Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες, μάλιστα, που αφορούν την παρασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες», αναφέρει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. «Το μέλι στο κοκορέτσι δεν είναι τόσο εμφανές, ωστόσο η παρουσία του στο ψήσιμο προσδίδει μια εξαιρετική υφή στο τελικό αποτέλεσμα», υποστηρίζει.
Ο ίδιος φτιάχνει αρνί και κοκορέτσι του με τον τρόπο των αρχαίων, διαφοροποιώντας μικρά σημεία. Για παράδειγμα, στο ψήσιμο των αμνοεριφίων αντί για κλαδί από πεύκο χρησιμοποιεί πευκοβελόνες. Πάντως, επισημαίνει ότι οι σούβλες δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν καταναλώνονταν μεγάλες ποσότητες κρεάτων. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβιώνουν παραδοσιακές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος χιλιάδων χρόνων, περνώντας από γενιά σε γενιά. Κατά καιρούς συγκεντρώνονται σε βιβλία μαγειρικής και σχετικές εκδόσεις χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων, τονίζει ο κ. Φωτιάδης και εύχεται να υπάρξει κάποια στιγμή μια συνολική συντονισμένη μελέτη με στόχο μια συνολική καταγραφή.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβιώνουν παραδοσιακές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος χιλιάδων χρόνων, περνώντας από γενιά σε γενιά. Κατά καιρούς συγκεντρώνονται σε βιβλία μαγειρικής και σχετικές εκδόσεις χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων, τονίζει ο κ. Φωτιάδης και εύχεται να υπάρξει κάποια στιγμή μια συνολική συντονισμένη μελέτη με στόχο μια συνολική καταγραφή. …
Ροή Ειδήσεων

16/07/2025 | 23:30
Μαχάτμα Γκάντι: πωλήθηκε πορτρέτο του σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 200.000$
16/07/2025 | 23:10
Πρ. Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων για δασμούς Τραμπ: Το 30% είναι υπερβολικό – Είναι όμως, όλα πιθανά

16/07/2025 | 23:00
Θεσσαλονίκη: «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα στο Θέατρο Δάσους την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Ιουλίου

16/07/2025 | 22:30
Η Ιταλία ενδέχεται να αποφυλακίσει έως και 10.000 άτομα για την αποσυμφόρηση των φυλακών
16/07/2025 | 22:10
Αύξηση της θερμοκρασίας εδάφους λόγω απώλειας δασικής βλάστησης – Η περίπτωση του Βαρνάβα και της Πεντέλης
16/07/2025 | 09:04
Μαρίνα Καλογήρου: Σοκάρει η αποκάλυψή της – «Κακοποιήθηκα σεξουαλικά από τα 4 έως τα 14, από 2 φίλους της οικογένειας και 2 συγγενείς»

16/07/2025 | 10:10
Βάνα Μπάρμπα για Πέτρο Φιλιππίδη: «Τον κυνηγούσαν όλες, ξαφνικά τώρα όλες τον έχουν ξεχάσει»
16/07/2025 | 11:00
Μαυρίκιος Μαυρικίου για τη σχέση του με την Ιλάειρα: «Ακόμα διαβάζω να γράφουν το μακρύ και το κοντό τους»
16/07/2025 | 08:40
Βόλος: Ποινή φυλάκισης σε ζευγάρι για άγριο καβγά με ξυλοδαρμό και καταγγελίες – Είχαν διαφορετική αντίληψη για… τη σχέση τους

16/07/2025 | 10:23
Ρόδος: Οδηγός λεωφορείου υπέστη έμφραγμα και πέθανε λίγο πριν επιβιβάσει τουρίστες
16/07/2025 | 09:24
Τροχαίο στη Συγγρού: Η στιγμή της καραμπόλας των τριών οχημάτων – Ένας τραυματίας
16/07/2025 | 11:41
Μητσοτάκης από Καρπενήσι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες
16/07/2025 | 09:43